Witaj MATKO ZAŁOŻYCIELKO po długiej nieobecności :)
ANITKO,ja przy trzech poziomach c4-c7 mam normalny zakres ruchu zarówno na boki jak i w pochyleniu.
Po operacji staraj się jednak unikać ekstremalnych(mniej przydatnych do normalnego funkcjonowania)pozycji ze względu na możliwość przeciążeń sąsiednich poziomów.
MARIKO dodam jeszcze kilka słów odnośnie zwolnienia i prowadzenia pooperacyjnego. Jeśli w przebiegu pooperacyjnym (dobra stabilizacja) wszystko jest ok. neurochirurg często kończy swoją opiekę nad pacjentem po kontroli pooperacyjnej. Tak jak napisała Belisa-zwolnienie może kontynuować lekarz rodzinny. Jednak nieraz korzystnie jest pozostawać pod opieką specjalisty-neurolog, ortopeda. Poza aspektem kompetencji większym niż w przypadku lekarza rodzinnego nieraz potrzebujemy papierologii na użytek np. orzecznictwa,skierowania do szpitalnych oddziałów rehabilitacyjnych(może wystawić tylko specjalista)
Co do długości zwolnienia- nie spiesz się z powrotem do pracy. Głównie zależy to od Twojej kondycji ale ważnym argumentem jest czas zrastania implantów z trzonami,
rehabilitacja wzmacniająca mięśnie.
Szyjki pooperacyjne, możecie
korzystać w ramach wczesnej rehabilitacji z oddziałów szpitalnych.
Wniosek do NFZ z zaznaczeniem opcji,,szpital'' moze wystawić lek. rodzinny natomiast skierowania wysyłane bezpośrednio do wybranego Oddziału Rehabilitacji wypisuje specjalista.
ANITKO, w uzupełnieniu wypowiedzi Irka. Na
zdrowy rozsądek choć ZUS nie zawsze nim się kieruje
możesz złozyć wniosek o przyznanie renty. Skoro dotychczasowy pobyt na świadczeniu rehabilitacyjnym nie przyczynił się do poprawy stanu zdrowia to renta do czasu leczenia przyczynowego(operacja) wydaje się uzasadniona. Wniosek poprzyj zaświadczeniem o przewidywanym terminie operacji. Nic nie tracisz, moższ zyskać a w przypadku negatywnej decyzji odwoływać się od niej.
Co do zmian
w kolanach-przypuszczam że chodzi o chondromalację? to raczej nie będzie to temat wiodący dla ZUS ze względu na powszechność występowania ale dla oceny ogólnego stanu zdrowia dołącz również tę przypadłość.
Odbiegając od głownego tematu
jest trochę w miarę skutecznych metod (jestem na bierząco) leczenia zaawansowanej chondromalacji.
Pozdrawiam Z.