Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
03-10-2008, 12:23:00

Witajcie,ktoś mi napisał z was,że od Tramalu się nie uzależnie.Upss przeżywam horror.drżenia,gorąco-zimno,kaszel napadowy,senność.Tragedia.Co jednak muszę wam się pochwalić-odpuściło mi trochę na tyle mnie boli że daję radę na zwykłym Ibupromie .Wiem ,wiem tylko kiedy znowu atak-nic tam cieszę się że mam chwilę ala wolnego od silnych leków.Pozdrawiam cieplutko wszystkich.
Paweł jak zdrowie ,Zosia?pa Irena
Początkująca
03-10-2008, 14:28:00

Violu mi powiedział rehabilitant po pierwszej operacji że mogę dźwigać do 2 kg ,pływanie tak ale na plecach żabka odpada bo za bardzo głowa odchylona,mogę jeździć rowerem ale nie na góralu bo to w pozycji pochylonej i po prostej drodze bez wertepów. Wstawanie z łóżka to leżąc na boku podnosimy się, ale to pewnie rehabilitant Tobie mówił. Miał rację bo jak idę na zakupy i jest to ciężar większy niż 2 kg to niestety potem bardzo mnie boli.Staram się przestrzegać jego porad aczkolwiek nie zawsze się da Pewnie inni forumowicze przyznają mi rację a szczególnie kobiety które robią zakupy
ewcia65
Początkujący
03-10-2008, 17:51:00

Cześć dziewczyny. Zdrowie dobrze, dzisiaj cały dzień na nogach i właśnie wychodzę na kolację. Też jestem za tym aby nie dźwigać, zresztą zawsze za tym byłem. Żona robiła zakupy, a ja je dźwigałem, a teraz jest inaczej: żona robi zakupy, a syn dźwiga. Na te wszystkie nasze dolegliwości mam radę KARAIBY. Tylko moje numerki coś nie chcą przyjść, no i tym sposobem musimy pchać te nasze taczki. Napiszę coś w weekend.
Teraz już idę. Pozdrawiam Paweł.
Paweł
gość
06-10-2008, 09:44:00

Witajcie.
CIsza tutaj jak nie wiem. Jak przed burzą. Paweł sie nie odzywa wiec pewnie pojechał w tą swoją podróz. Mnie od 3 dni coś kręci się w głowie, robi mi się niedobrze i jakbym gorzej widziała na prawe oko. Nie wiem czy to tez od tej dyskopatii? Jak myslicie.
Dodatkowo w poprzednia noc zdrętwiała mi prawie cała lewa ręka. Tzn najmniejszy i serdeczny palec i bark od strony pleców. Znaczy sie ze chyba cos gorzej ze mna. Próbowałam spać na poduszce profilowanej i nie wiem czy to od tego. Ja od kwietnia spie na płasko bo jak tylko probuje na wałku lub na tej poduszce to albo mnie boli bark albo mi dretwija palce ale co ciekawe od drugiej ręki nie tej co bolała mnie na początku.Przestałam ćwiczyć tego McKenziego bo to on chyba spowodował ze coś mi sie przesuneło na druga strone. Ciężki nasz los. Dalej spie na płasko i tylko na plecach, wiec wtedy szyje mam prosta jak drut jak sie budze ale co zrobic jak inaczej spac nie moge. 28 mam umówiona wizytę u neurochirurga w W-wie dr Baranowskiego. Zobaczymy co on powie na to wszystko.
Pozdrawiam wszystkich
creepek
gość
06-10-2008, 11:43:00

Ciumanos dla wszystkich cierpiących!
Szukam wsparcia i informacji na temat :pokaz mi swój rezonans a dam/nie dam Ci renty.W lipcu 2007 przebyłam operację C5-C6 z wstawieniem cag'a na tym poziomie.Miesiąc temu po zasiłku rehabilitacyjnym wróciłam do pracy.Każdego dnia zwijam sie z bólu i lęku, bo mam potworny ucisk w potylicy, promieniujący ból na skronie , mrowienie twarzy , rąk , czasem nogi,rehabilituję sie nieustannie.Musiałam zmienic neurologa.obecnie mój
nowy lekarz powątpiewa w podawane dolegliwości i odsyła mnie do neurochirurga.Jest dla mnie jasne ,że nie chce wykonac MRI.Znam juz te podłe oszczędnościowe ich posuniecia.Wyje z bólu kazdego dnia, Tramalu nie mogę stosować, bo mam jazde lękową,mam male dzieci i...chcę żyć bez swiadomosci ,że jeszcze rok funkcjonowania praca-dom i kolejna operacja.Zmiany mam z osteofitami , spondylozą na 4 poziomach + przepukline L5-S1.Zdecyduje sie na finezyjna polską scieżkę zusowską-rentę.Mówcie wprost jakie dajecie szanse i jakie macie doświadczenia?
Serdecznie pozdrawiam, rodzina wymaga wiele czasu,postaram sie zaglądac w miare mozliwosci,ale czekam niecierpliwie na jakies konkret-pomocne posty.Jestem z Wami!
[addsig]
mia
gość
07-10-2008, 07:00:00

Hej jestem tu nowa , pisałam na innych postach , tak jakoś nikt specjalnie mi nie udzielił odpowiedzi na dręczące mnie pytania. OD pewnego czasu mam dziwne objawy, zaczęło sie lekkimi zwrotami w głowie, tak sekundowe w tam tym roku , pomyslałam że to takie babskie, może zależne od cyklu, no ale w maju tego roku przeszło samo siebie kiedy to siedząc na podłodze poczułam że zaraz zemdleję, ogromny szum w uszach i chociaż sie położyłam z nogami do góry nic mi nie przeszło , dołączyły się nudności, tak po 2 h zrobiłomi się zimno zaczęły drgac mi mięsnie . Za miesiąc równiutki to samo, między czasie miała lekkie zahwiania równowagi, czasami obraz przesuwał sie tak jakby zabujało mnie na statku.Po tym pierwszym ataku wylądowałam w szpitalu , badano mnie neurologicznie i larygologicznie, błędnik ok, wszystkie badania krwi ok, OB ok, taczyca ok. elektrolity ok., No cóż ale lepiej nie jest , byłam już u neurologa , jestem po tomografi głowy no i oczywiście ok, ale do tych wszystkich objawów doszły lekkie bóle za oczami , przytykanie uszu , ból w karku, a szczególności okolica kręgu atlasu , tak jakby ktoś spiął klamrą , mięśnie karku i kręgosłupa bardzo bolą przy dotyku ,są napiete, jak szybko machnę głową to czasami mam wrażenie bujania, powiadźcie drodzy czy to może być kręgosłup szyjny , kiedyś porządnie wywaliłam się na schodach , ale bardziej okolicą kręgów piersiowych zaliczyłam schody, tak że zabrakło mi tchu,, teraz gdy piszę już czuję jak mi się lekko kołuję w głowie , mięsne znowu sa napiete , BARDZO PROSZĘ PODPOWIEDZCIE CZY SŁUSZE MAM PODEJRZENIA, zaczynam wpadać w panikę , nikomu nic nie mówię ale bardzo źle się czuję, opadły ze mnie wszystkie siły, martwie się tym .Dziś idę na EEG , zobaczymy , u mnie ja zawsze będzie pewnie ok, a ja będe źle się czuć dalej, JESTEM z OLSZTYNA, narazie leczę się u p. doktor Stankiewicz ze szp. 103 - wojskowego, proszę cy ktoś miał podobne objawy przy kręgosłupie. POZDRAWIAM ANETA
gość
07-10-2008, 17:48:00

AMIRATKO
Przy spondylozie przez rok wiele złego mogło się wydarzyć na sąsiednich poziomach.
Przy tak nasilonych objawach chyba najsłusznejsze byłoby jednak zrobienie kontrolnego MRI .
Może te objawy mają swoją przyczynę w ucisku na sąsienich poziomach i wymagaja dalszego inwazyjnego leczenia.
Opinia neurloga o koniecznej konsultacji u neurochorurga nie jest pozbawiona racji ,tyle tylko że do neurochirurga nie masz po co iść bez aktualnego MRI. Wygląda to na spychologię .Jakoś dziwnie przeraża wszystkich specjalistów koszt MRI nie licząc się z kosztami zdrowotnymi a często również kosztmi badania jakie w depseracji ponosi pacjent.
Na początek możesz wystąpić do Zespołu do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności o ustalenie stopnia niepełnosprawności.
Przy stopniu umarkowanym uzyskuje się przywilej 7 godzinnego dnia pracy i dodatkowy urlop zdrowotny w wymiarze 10 dni. Poza tym wskazanie do zatrudnienia w odpowiednich do stanu zdrowia warunkach.
Orzeczenie o niepełnosprawności jest odrębną od ZUS decyzją a może Ci ułatwić nieco pracę.

W ZUS to jedna wielka zagadka.
Ja występując o przedłużenie świadczenia rehabiliatcyjnego usłyszałam od pani orzecznik -nie może panią takl boleć , ja jestem neurologiem i ja wiem .
Brak słów na taka ignorancję.
Przed powrotem do pracy ,przy nieustających dolegliwościach zdecydowłam się na prywtne MRI. Przynajmniej poznałam przyczynę , nie czekam naiwnie na zbawienny upływ czasu i niemożliwą w takiej sytuacji poprawę .
Walczę czym się da .Leki , rehabiliatcja , ciepłe okłady, blokada.
Oprócz Tramalu są leki nie wywołujące takich jazd psychicznych oraz nie niszczące śluzówki żołądka. Może skorzystaj z poradni p. bólowej ,tam dobiorą najskuteczniejszą opcję .
Pytasz o szansę -tego nie wie nikt . Jak trafisz w ZUS na LEKARZA a nie na orzecznika to na rentę okresową szanse większe .W tych dwóch określeniach kryje się subtelna różnica.
W razie odmowy pozostaje Ci jeszcze odwołanie od decyzji i ewentualna droga sądowa. Tylko upływ czasu w tych procedurach może Ci nie służyć.
Nieżaleznie od drogi urzędowej jaką podejmiesz radzę Ci jednak kontrolne MRI -może przyczynę twoich dolegliwości uda się zlikwidować.

Pozdrawiam Zosia
gość
08-10-2008, 08:05:00

Dzieki Zosiu za odzew, od komisji orzekajacej niepełnosprawność odwoływałam sie w czerwcu.Wczoraj dopiero ustalono termin komisji wojewódzkiej.Za prawie 2 tygodnie.Jasne,że neurochirurg nie da mi skierowania naMRI, ale poczekam na te wizytę/choroba uczy zaje...ście cierpliwości/.Po prostu powiem ,że nie oczekuje niczego innego jak pisemnego zaświadczenia dla neurologa o konieczności dalszej diagnostyki.Może w ten sposób uda się uniknąć bezposredniego spiecia z neurologiem, choć jego podejscie mnie zadziwia i na pewno zmienie lekarza przy dalszych trudnościach.Taki jest plan...żołądek juz mam scharatany, postanowiłam walczyc bez leków.Każdy dzień bez tabletki to moja wygrana, bo czym niby mam sie podbudować?Wiem na czym polega róznica miedzy LEKARZEM a orzecznikiem.doskonale wiem.jestem po 3 krotnych komisjach,zasiłku rehabilitacyjnym .Czyli w zus jak wszędzie chodzi o to , by trafić na Człowieka, a nie na maszynke...pozostaje mi wiara.Czego i Tobie życzę.
gość
08-10-2008, 10:21:00

Chciałbym wam przedstawić mój problem dotyczący dyskopatii szyjnej.
Mam 24 lata.

Zaczęło się około 3 lata temu od bardzo małej przepukliny, którą neurochirurg kazał się kompletnie nie przejmować. (tu był robiony rezonans)

Natomiast 2 miesiące temu kręgosłup szyjny znów dał o sobie znać. Odginając gwałtownie głowę do tyłu, poczułem ogromny ból, przez który byłem przez tydzień 'unieruchomiony'(problemy z wstawianiem, obracaniem szyi itp),.
Lekarze mówili że to kręcz ;/ ale jedna rozsądna neurolog nakazała zrobienie rezonansu... później wszystko stopniowo wracało do normy, aż do tego stopnia że po miesiącu praktycznie czułem się zupełnie normalnie, może za wyjątkiem dyskomfortu przy długim siedzeniu przed komputerem.

Byłem u kilku specjalistów: 3 neurochirurgów i ordynatora neurologii.
1 neurochirurg (ten sam, który zbagatelizował pierwszą przepuklinę) oraz neurolog kazali nic z tym nie robić, tylko trochę bardziej uważać. Natomiast 2 pozostałych neurochirurgów zalecało operację!! Operacja miałaby polegać na usunięciu dysku i wstawieniu ruchomego implatnu.

2 dni temu trochę mnie zaskoczyły pierwsze objawy neurologiczne !!!!!!!!!!!!!!
Delikatne drętwienie lewej stopy i lewej dłoni, uczucie ciepła, zimna !!!!!

----------------------------------------------------------------------------------
Na koniec chciałbym przedstawić krótki opis wyniku badania MRI:
Wyrównanie fizjologicznej lordozy szyjnej. Objawy tylnobocznej lewostronnej przepukliny dyskowej, która przewęża przednią
przestrzeń kanału kręgowego widoczne na poziomie C6/C7.
W obrębie rdzenia kręgowego na tym poziomie, po stronie lewej obecne jest ognisko o podwyższonej intensywności sygnału w obrazach T2 zależnych, najpewniej typu malacyjnego.
Poza tym kręgosłup szyjny bez oznak innej patologii, w granicach normy wiekowej.
---------------------------------------------------------------------------------

Gdzie można operować mój przypadek?
Gdzie moge liczyć na nowoczesne techniki operacji..?
Po ostatnich objawach naprawdę się przejąłem ....

Zależy mi na nowoczesnych implantach, jeśli takie będę miał mieć wszczepione, ale obawiam się, że moge nie dostać na nie refundacji

I wtedy tylko przyjdzie mi słono płacić...

Pozdrawiam
Grzegorz..

gość
08-10-2008, 10:43:00

Witam mam naimie ANNA mieszkam w goleniowie proszę o pomoc to jest mój wynik TKwitam byłam na badaniu TK kręgosłupa szyjnego i wyszło bardzo dużo .Badanie kręgosłupa szyjnego wykazuje jego kyfotyczne wygięcie . Na poziomie C3/C4 widoczna jest centralna wypuklina krążka międzykręgowego sięgająca przedniej powierzchni worka oponowego .Wymiar strzałkowy kanału kręgowego na tym poziomie wynosi w linii pośrodkowej 1,00cm.Na poziomieC4/C5 widoczna jest centralna wypuklina krążka miedzykręgowego otoczona centralnym wystepem kostnym wymiar strzałkowy kanału kręgowego na tym poziomie wynosi w linii pośrodkowej 0,95 cm. Widoczne są ponadto zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze w stawach uncovertebralnych.Na poziomie C5C6widoczna jest szeroka asymetryczna wypuklina krążka międzykręgowego z paracentralnym lewobocznym uwypukleniem ku tyłowi uciskającym przedniolewą powierzchnię worka oponowego .Wypuklina ta otoczona jest osteofitycznymi progami kostnymi . obustronnie widoczne są zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze w stawach uncovertebralnych powodujące po stronie lewej przewężenie otworu międzykręgowego oraz lewej częsci kanału kręgowego . To tyle proszę o pomoc co teraz mnie czeka mam skierowanie do neurochirurga .

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: