Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
26-09-2010, 17:23:23

mi_98 2010-09-26 17:30:16 Marysiu, byłam właśnie u dr Kocura.
Teraz we wtorek jadę do dr. Jankowskiego do Poznania na ul.Przybyszewskiego.

Małgosiu a co powiedział Ci dokladnie dr.Kocur ..jaki termin .. ja za uwalnianiem nerwów czekałam 4 miesiace .. odezwij sie na 1964marysia@wp.eu
Początkująca
27-09-2010, 13:39:59

powiedzcie mi proszę, czy te ruchome dyski są refundowane? pytam,ponieważ poczytałam wątek i niektórym z Was były wszczepiane na kasę ,tak?

czytałam coś o protezach Bryan'a
ma ktoś z Was takie?
Początkująca
28-09-2010, 06:35:17

Małgosiu, jestem 2 tygodnie po wszczepieniu dwóch ruchomych dysków Prestige. Operacja i implanty refundowane przez NFZ. Przed operacją powiedziano mi, że to, jakiego typu ,,sprzęt" zostanie zastosowany, okaże się, gdy mnie otworzą i na własne oczy obejrzą kręgosłup. Przygotowana byłam na sztywną stabilizację c5-c6 i c6-c7. Potem kołnierz. Po przebudzeniu dowiedziałam się, że zastosowano ruchome implanty. W kwestii finansowej - jeden z astystentów zażartował, że moja wartość wzrosła o kilkadziesiąt złotych - i tyle
Pozdrawiam - Ela
Początkujący
28-09-2010, 16:25:36

I ja dorzucę trochę o dyskach dynamicznych, gdyż również na początku przymierzałem się do nich:
1) Niektóre ośrodki, które dysponują instrumentarium, finansują te implanty w ramach NFZ.
2) Ze względu na to, że stosowane są od niedawna, brak jest jednoznacznych opinii na temat ich pracy (ruchliwości) po kilku latach; badania takie prowadzili Francuzi (gdzieś na necie była strona – oferta dla pacjentów, którzy po kwalifikacji, mogli się załapać na taki program testujący kilka rodzajów implantów ruchomych), a wyniki badań miały być dostępna za kilka lat. Obecnie (tak jak pisze Spinka) wstępne badania mówią o traceniu cech ruchomych sztucznych dysków, właśnie przez zrosty kostne, które nie obejmują tylko powierzchni przytrzonowych (miejsc mocowań implantów), ale rozprzestrzeniają się i obejmują obszary ruchu elementu dynamicznego. Nie bez znaczenia jest również starzenie się materiału z którego wykonano element dynamiczny.
3) Jeżeli chodzi o element ruchomy, to niektórzy operatorzy wręcz odradzają te implanty z tego względu, że nie wiadomo jak zachowa się ten element w przyszłości, czy z czasem nie odłączy się od podstaw zrośniętych z trzonami i nie przemieści się do kanału kręgowego. To opinia jednego z konsultujących mnie neurochirurgów, który bez ogródek powiedział: „wie pan co będzie jak taki element wystrzeli do kanału kręgowego (bo tylko w tym kierunku może) - prosto w rdzeń”.
4) Inny operator zwrócił uwagę na mocowanie niektórych takich implantów do trzonów przez zastosowanie wkrętów, które osłabiają dodatkowo trzon, a jeżeli implantów jest więcej to w we wspólnym kręgu będzie więcej takich wkrętów, co może grozić jego złamaniem.
5) Ten sam lekarz, nie zalecał stosowania ruchomych dysków w starych stanach zwyrodnieniowych, gdyż na poziomach zmienionych chorobowo po latach trwania patologii, ruchomość jest mocno ograniczona, a aparat więzadłowo-mięśniowy dostosował się do tego stanu. Po założeniu implantów, zwiększa się nie tylko (zmniejszona, ustalona latami) przestrzeń miedzykręgowa, ale i zakres ruchu na tych poziomach, co w niektórych wypadkach, może skutkować zespołem bólowym i efektem niestabilności kręgosłupa w tym obszarze.

I teraz moje zdanie, być może kontrowersyjne.
Jeżeli już dysk ruchomy, to o takiej budowie, która zapewni jak największą amortyzację.
Jest parę implantów ruchomych ( galeria zdjęć opolskiego WCM - http://www.neurochirurg.opole.pl/a1270717637pol-Galeria.html ), które jak się wydaje, spełniają w większym zakresie funkcję amortyzacji. Implantacja takim dyskiem, zapobiegająca nawet czasowo (pkt 2) przeciążeniom sąsiednich poziomów, jest najlepszą alternatywą.
Początkująca
28-09-2010, 17:38:38

Oj, Piotrze, powiało grozą W implancie Prestige, jaki mnie w ilości sztuk dwie zapakowano w kręgosłup, na szczęście, nie ma co wystrzelać w rdzeń (dzięki za link - pooglądałam, wygladają solidnie). Śrub też nie posiadają, to kręgów nie niszczą W moim wieku kości szalonego przyrostu nie mają, to może nie zarosną wszystkiego. Zapytałam też o trwałaść implantów. Powiedziano mi, że na pewno mnie przeżyją. Głową, dzieki Bogu, ruszam sprawnie i drugi dzień jestem bez leków przeciwbólowych. Zawsze byłam szaloną optymistką i wierzę, że wrócę do normalnego życia i to szybko. Jedyną ciemną stroną operacji jest kłopot z głosem
Pozdrawiam serdecznie - Ela
gość
28-09-2010, 20:08:12

Witam. Dyski ruchome pod każdym wzgledem są lepsze od elementów stosowanych do usztywnienia, niestety zdeydowanie droższe. Wg mojego rozeznania- ich cena to od 8- 12tys. zł co z operacją, jeżeli jest wykonywana prywatnie robi kosmos cenowy. Nie zawsze mozna je zamocować pewnie i wtedy ich się nie stosuje- decyduje specjlista. Wielu jak widać z wywpowiedzi Piotra lekarzy w ogóle nie stosuje w operacjach ruchomych dyskach, stą ich najczęsciej niechęc do nih. Ja zawsze przy kwalifikacji lekarza do danej metody leczenia sugeruje zadać pytanie, a ile P.dr założył takich usztywnień, ile dysków ruchomych. Jak odpowiedź będzie zero bo metoda jest zła, nie warto namawiać tej osoby do wykonania tego zabiegu akurat u nas, ale spróbować konsultacji u innego specjalisty. Pozdrawiam wszystkich.
gość
28-09-2010, 20:10:21

Witam. Dyski ruchome pod każdym wzgledem są lepsze od elementów stosowanych do usztywnienia, niestety zdeydowanie droższe. Wg mojego rozeznania- ich cena to od 8- 12tys. zł co z operacją, jeżeli jest wykonywana prywatnie robi kosmos cenowy. Nie zawsze mozna je zamocować pewnie i wtedy ich się nie stosuje- decyduje specjlista. Wielu jak widać z wywpowiedzi Piotra lekarzy w ogóle nie stosuje w operacjach ruchomych dyskach, stą ich najczęsciej niechęc do nih. Ja zawsze przy kwalifikacji lekarza do danej metody leczenia sugeruje zadać pytanie, a ile P.dr założył takich usztywnień, ile dysków ruchomych. Jak odpowiedź będzie zero bo metoda jest zła, nie warto namawiać tej osoby do wykonania tego zabiegu akurat u nas, ale spróbować konsultacji u innego specjalisty. Pozdrawiam wszystkich.
Początkująca
28-09-2010, 21:16:50

Elak 2010-09-28 08:35:17 Małgosiu, jestem 2 tygodnie po wszczepieniu dwóch ruchomych dysków Prestige. Operacja i implanty refundowane przez NFZ. Przed operacją powiedziano mi, że to, jakiego typu ,,sprzęt" zostanie zastosowany, okaże się, gdy mnie otworzą i na własne oczy obejrzą kręgosłup. Przygotowana byłam na sztywną stabilizację c5-c6 i c6-c7. Potem kołnierz. Po przebudzeniu dowiedziałam się, że zastosowano ruchome implanty. W kwestii finansowej - jeden z astystentów zażartował, że moja wartość wzrosła o kilkadziesiąt złotych - i tyle
Pozdrawiam - Ela

Elu, dzisiaj byłam w Poznaniu i na początku listopada idę na operację. A neurochirurg powiedział mi dokładnie to, co napisałaś , ze zadecysuja jakie implanty dadzą podczas operacji dopiero.

Piotrze, dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienia:)
Początkująca
29-09-2010, 06:34:47

Witam wszystkich .

Jutro mam wizytę u neurochirurga,a za tydzień rezonans-wreszcie te terminy się przybliżyły. Zdrówka wszystkim życzę i spokojnego dnia .

Pozdrawiam serdecznie.Aga
Początkująca
29-09-2010, 06:36:57

Małgosiu, będzie dobrze, trzeba zaufać fachowcom, przecież im też zależy na sukcesie i komforcie pajenta. Czytają fora i opinie, wiem o tym z pewnego źródła.
Pozdrawiam serdecznie - Ela

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: