Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
10-04-2023, 09:04:48

Gość 2023-04-08 16:34:27
agnieszka197311 2023-04-08 12:56:24
Agula, tak jak ja się bałam...kosmos. operacja 29 sierpnia, do pracy wróciłam 15 listopada beż problemu. Jeden poziom c5 c6, płytka 4 śruby. Dzis często zapominam ze miałam operacje. Nie do koca skręt w prawo, ale mona się przyzwyczaić. Normalnie prowadzę auto od połowy października
Naprawdę nie ma się co bać. Tylko dobry operator i jest ok. Mnie operował dr Chrzanowski w Krakowie. Chciałam uciec że stołu tuż przed zaśnięciem
Whattt ?!?! 2,5 miesiaca na zwolnieniu bylas?!?! Nie bylas w stanie czy o co chodzi? Ja to myslalam ze tydzien i do pracy śmigne..... Ile wy po operacji dostawalyscie zwolnienia??[/CYTAT
Ja wracam pod koniec kwietnia, czyli ponad m-ąc tylko, bo chcę do pracy wrócić.
Wtajemniczona
10-04-2023, 09:08:19

kawo 2023-04-10 10:06:56
Witaj Halina.
Szkopuł w tym, że mam w miarę nowe badania rezonansu zarówno szyi jak i głowy. Głowa pod kątem parkinsonizmu. I tu i tam odchyleń od normy nie stwierdzono. Czytam w internecie i powodów tego stanu rzeczy jest cała gama. Bądź tu mądry. Jak czytam dany opis choroby to w zasadzie coś zawsze do mnie pasuje. ........... wyjście chyba jest. Nie czytać.
Nie czytaj bo znajdziesz u siebie 10 różnych śmiertelnych chorób i spać nie będziesz mógł bo na śmierć będziesz czekał 🤣
Idź do lekarza, uspokoi się głowa jak będziesz wiedział od specjalisty co Ci może przeszkadzać.
Forumowiczka
10-04-2023, 10:41:15

Kawo !!!! Wujek Google nie jest dobrym doradca, nie czytaj bo to się nijak ma do rzeczywistości, lekarz napewno zleci dodatkowe rzeczy narazie ciesz się świątecznym czasem
gość
10-04-2023, 11:50:42

Ja (agula) nie plajuje byc dluzej na zwilnieniu niz 2 tyg :D nic nie robienie mnie do grobu doprowadzi :D wiadomo, nie wszystko orzewidzisz i zalezy jak sie bede czula ale nie wierze ze po 2 tyg czlowiek nie nadaje sie do funkcjonowania :)
Forumowicz
10-04-2023, 14:32:09

Gość 2023-04-10 13:50:42
Ja (agula) .... ale nie wierze ze po 2 tyg czlowiek nie nadaje sie do funkcjonowania :)
Słusznie ..... i tak trzymaj.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Forumowiczka
10-04-2023, 17:57:08

Kawo, pytasz czy ktoś miał? Nie wiem czy to samo, ale trochę zbieżności jest. Ja miałam.pełnobjawową neuropatię, do osłabienia mięśni, bólu prawie nieustannego była jeszcze przeczulica, parzył mnie rękaw, kołdra, zimna woda, ciepła to był żywy ogień, był zanik mięśni i gra naczyniowa. Ręka była biała jak u nieboszczki albo buraczkowo sina. To wszystko rozpoczęło się po drugiej operacji, MRI pooperacyjne ok. Koncepcje leczenia były jak rosyjska ruletka. Leki p.padaczkowe miały pomóc na neuropatię, pomogły, bo spadło kilka kilogramów😉, blokady splotu szyjnego nasiliły objawy podwójnie, akupunktura (zlecona przez neurologa) okazała się ciekawym doświadczeniem acz nieskutecznym. Składanka 3D diprophos, dexaven i jeszcze coś na d...czego nazwy nie pamiętam, zero poprawy. Szukałam neuro... ze świeżym spojrzeniem. Udało się. Wysłuchał, postukał młotkiem i skierował na EMG ze wskazaniem na konkretne odprowadzenia, dziwiąc się, że nikt wcześniej takiego badania nie zaproponował.
W desperacji , z chęcią odrąbania ręki razem z barkiem, zasięgnęłam języka u kogo takie badanie najlepiej wykonać. Strzał w dychę. Dr. badanie zrobił według własnej koncepcji. Rozpoznanie postawił, z mało pocieszającą informacją o znikomym możliwościach leczenia. W mojej branży zawodowej zebrała się "rada" i padł pomysł skorzystania z pomocy współpracującego fizjo, który uchodził za w pewnym stopniu ekscentryka rehabilitacyjnego. Kilkanaście lat temu byłam ignorantką z wiedzy o terapii cranio sacralnej czy powięziowo mięśniowej. Kilka miesięcy współpracy przyniosło stopniową poprawę aż do całkowitego ustąpienia dolegliwości.
Czemu służy ta długa opowieść? Nie pozwól robić z siebie królika doświadczalnego nawet jeżeli lekarzom przyświecają najlepsze intencje. W moim przypadku bezzasadnie pakowałam się p.padaczkowymi, sterydami, blokadami.
Kawo, co bym Ci podpowiedziała: objawy czuciowo ruchowe mogą wskazywać, że taki pakiet badań EMG/ENG mógłby coś wyjaśnić, na jakim poziomie dochodzi do zaburzeń przewodnictwa, które osłabia mięśnie. Może to być problem dyskopatyczny, staw barkowy, splot barkowy...a może jeszcze co innego. Badania przewodnictwa prywatnie nie są tanie, ale poza ceną ważne jest też sprecyzowanie, co dokładnie ma być zbadane, który przebieg unerwienia. Tu albo dobry neurolog, który skupi się nie na ogólniku- słabnie mi ręka, tylko podejdzie analitycznie. Albo sprawdzony diagnosta.
Drąż temat.
Forumowicz
10-04-2023, 18:57:39

Zosia - dzięki.
Drążyć temat będę choćby z własnego uporu.
To co opisałem, te objawy nie są widoczne. Kto nie wie, nie pozna. Nie zawsze z tą samą mocą się objawiają, jednak są. Teraz np. pisząc tooooo często muszę pprawiac jakiśś wyraz. ( tak mi się przytrafia-- tak to wygląda). Ręka działa z opóźnieniem.
Poproszę neurologa (pani emerytka z bagażem doświadczeń) lub pan +- 40 latek ale mniej komunikatywny.
Badanie SLA miałem przed operacją szyi (2019 r) - wynik OK. Nie wiem czy EMG/ENG nie są podobne. Jak podobne to może wyjdzie, że zdrowy jak ryba.
Ot, przttrafiło mi się. Ale ja jestem ... jeszcze troszkę i "7" z przodu. Wkurza mnie to, że są starsi ode mnie i szaleją, zdrowi, nie chorują. . Ja też tak chcę
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Wtajemniczona
10-04-2023, 20:56:51

Ja (agula) nie plajuje byc dluzej na zwilnieniu niz 2 tyg :D nic nie robienie mnie do grobu doprowadzi :D wiadomo, nie wszystko orzewidzisz i zalezy jak sie bede czula ale nie wierze ze po 2 tyg czlowiek nie nadaje sie do funkcjonowania :)
Ja jestem tego żywym przykładem bo naprawdę odkąd wróciłam do domu to robię prawie wszystko, oprócz dźwigania, nawet już dawno samochodem jeżdżę a niedługo wracam do pracy 😁 Podsumowując 1,5 m-ąca L4 ale tylko dlatego, że mi kazali 😉
21.03 miała operację a już nie mogę się doczekać powrotu do pracy 😁
Forumowiczka
10-04-2023, 22:31:58

Zazdroszczę , ja tak jeszcze nie mam 🙈kołnierz mój kolega jeszcze jest. Tabletka tez niekiedy się pojawia jeszcze
gość
11-04-2023, 08:45:54

Florentynka 2023-04-10 22:56:51
Ja jestem tego żywym przykładem bo naprawdę odkąd wróciłam do domu to robię prawie wszystko, oprócz dźwigania, nawet już dawno samochodem jeżdżę a niedługo wracam do pracy 😁 Podsumowując 1,5 m-ąca L4 ale tylko dlatego, że mi kazali 😉
21.03 miała operację a już nie mogę się doczekać powrotu do pracy 😁

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: