Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
08-04-2023, 06:22:28

Moi Drodzy, z Okazji Świąt Wielkanocnych chciałabym Wam życzyć spokoju (bez obaw o kręgosłup), szczęśliwych chwil z Rodziną, smacznych jajeczek, mokrego dyngusa i żebyście za długo nie trzymali sałatki jarzynowej bo szybko się psuje 🤣
Wesołych Świąt 🥰
Wtajemniczona
08-04-2023, 06:23:08

I Wiosenki wreszcie Wam życzę 🌺
Wtajemniczona
08-04-2023, 06:34:34

http://chirurg-kregoslupa.pl/w_domu_po_operacji.html
Po operacji kręgosłupa obowiązuje zasada:
Nie leż, nie siedź, ruszaj się.
Jest to oczywiście pewna przenośnia, jednak należy pamiętać, że umiarkowany ruch jest konieczny do pełnego powrotu do zdrowia, a pozycja siedząca w życiu codziennym najbardziej obciąża kręgosłup.
Jak wrócić do codziennego życia.
Aby umożliwić zagojenie i doleczenie kręgosłupa, ważne aby postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami
unikać nagłych ruchów tułowia a szczególnie:
nie robić skłonów,
nie robić rotacji - skrętów tułowia,
nie podnosić ciężarów ponad 5 kg (także dzieci),
nie pchać i nie ciągnąć wózków, kosiarek itp.
należy schylać się tylko w wyuczony na konsultacji przedoperacyjnej sposób z zachowaną lordozą lędźwiową,
należy uważa aby się nie potknąć - jest to ryzyko nawrotu dolegliwości sprzed operacji,
zazwyczaj nie ma potrzeby używania laski lub kul łokciowych, ani innego zaopatrzenia ortopedycznego.

Zakaz palenia.
powikłania po operacji występują znacznie częściej u pacjentów palących.
zdecydowanie należy przestać palić na tydzień przed operacją i nie palić przynajmniej 6-12 tygodni po operacji.

Jak dbać o ranę.
opatrunek zmieniać co 2-3 dni, nie ma potrzeby codziennej zmiany opatrunku. Jeżeli jest przemoczony należy zmienić go wcześniej.
zmiana opatrunku musi odbywać się wg wyuczonych, jałowych zasad. Jeżeli pacjent ma wątpliwości, należy udać się do lekarza rodzinnego.
na opatrunku może znajdować się niewielka ilość krwi. Jeżeli opatrunek jest obficie przemoczony należy skontaktować się z chirurgiem.

Czy można zamoczyć ranę.
nie należy rany polewać wodą przez 5-7 dni po operacji,
można wziąć prysznic najwcześniej 5 dni po zabiegu,
należy ranę spłukać wodą (nie szorować) i delikatnie osuszyć,
nie należy stosować detergentów (mydło, szampon itp.) na ranę do czasu usunięcia szwów,
nie można kąpać się i pływać oraz w inny sposób długo moczyć rany, chyba że lekarz prowadzący na to zezwoli.

Kiedy zostaną usunięte szwy.
Szwy zostaną usunięte w 10-14 dobie po operacji.
jeżeli założony jest rozpuszczalny szew śródskórny, należy usunąć tylko wystające końcówki szwów.
jeżeli rana zamknięta jest szwami pojedynczymi, wtedy każdy ze szwów należy usunąć w całości.

Kiedy przyjść na wizytę kontrolną.
Z reguły pierwsza kontrola wyznaczana jest tak aby usunąć szwy, to znaczy 10-14 dni po operacji. Wtedy też omówione zostanie dalsze postępowanie.
Jeżeli pacjent ma jakiekolwiek wątpliwości, trzeba wcześniej skontaktować się z lekarzem prowadzącym.
Natychmiast skontaktuj się z chirurgiem jeżeli:
temperatura ciała wynosi 38st lub wyższa,
występują dreszcze, obfite pocenie się podczas snu,
utrzymuje się wyciek z rany,
rana się otwiera,
wystąpi nowy, nieznany ból,
pojawią nagłe problemy z utrzymaniem moczu bądź stolca,
lub inne nietypowe i niepokojące pacjenta objawy.

Ważne - leki po operacji.
po operacji kręgosłupa, szczególnie z użyciem implantów nie powinny być stosowane niesterydowe leki przeciwzapalne ponieważ hamują gojenie rany.
pacjent dostaje receptę na leki przeciwbólowe i instrukcję jak je przyjmować, tak by nie odczuwać istotnego bólu:
przyjmowanie leków przeciwbólowych jest ważne.
tkanki lepiej się goją i następuje szybszy powrót do zdrowia, gdy pacjent nie odczuwa bólu.
jeśli pacjent przed operacją przyjmował leki przeciwzakrzepowe jak aspiryna, warfaryna, acenokumarol lub klopidogrel, to po zabiegu należy uzgodnić z lekarzem prowadzącym lub lekarzem rodzinnym kiedy do nich wrócić.
Początkująca
08-04-2023, 06:57:47

ZDROWYCH WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH 😊
Początkująca
08-04-2023, 10:56:24

Agula, tak jak ja się bałam...kosmos. operacja 29 sierpnia, do pracy wróciłam 15 listopada beż problemu. Jeden poziom c5 c6, płytka 4 śruby. Dzis często zapominam ze miałam operacje. Nie do koca skręt w prawo, ale mona się przyzwyczaić. Normalnie prowadzę auto od połowy października
Naprawdę nie ma się co bać. Tylko dobry operator i jest ok. Mnie operował dr Chrzanowski w Krakowie. Chciałam uciec że stołu tuż przed zaśnięciem
Początkująca
08-04-2023, 12:11:15

Zdrowych Świąt dla wszystkich chorych szyjek również ode mnie! :) bardzo się cieszę, że znalazłam to forum. Nie sądziłam, że tyle nas jest ... oczywiście wolałabym żeby i wam i mnie nic nie było... ale z drugiej strony się cieszę ,że jest ktoś kto rozumie moje obawy i tego nie bagatelizuje.
Ja mam przed sobą kolejna konsultacje neurochirurgiczna ... również online (ale jestem już po wizycie takiej bezpośredniej z lekarzem którym mialam również umówiona wizyte telefoniczną). Wszystko mi wytłumaczył... narazie dalej mętlik jest ... co robić i gdzie... pewnie nie jedno jeszcze pytanie tu zadam. Na ten moment szukam kolejnych wizyt i oczywiście dobrego lekarza który zajmie się moim odcinkiem.
Pozdrawiam Was!
gość
08-04-2023, 14:34:27

agnieszka197311 2023-04-08 12:56:24
Agula, tak jak ja się bałam...kosmos. operacja 29 sierpnia, do pracy wróciłam 15 listopada beż problemu. Jeden poziom c5 c6, płytka 4 śruby. Dzis często zapominam ze miałam operacje. Nie do koca skręt w prawo, ale mona się przyzwyczaić. Normalnie prowadzę auto od połowy października
Naprawdę nie ma się co bać. Tylko dobry operator i jest ok. Mnie operował dr Chrzanowski w Krakowie. Chciałam uciec że stołu tuż przed zaśnięciem
Whattt ?!?! 2,5 miesiaca na zwolnieniu bylas?!?! Nie bylas w stanie czy o co chodzi? Ja to myslalam ze tydzien i do pracy śmigne..... Ile wy po operacji dostawalyscie zwolnienia??
Początkująca
08-04-2023, 16:24:35

Gość 2023-04-08 16:34:27
Whattt ?!?! 2,5 miesiaca na zwolnieniu bylas?!?! Nie bylas w stanie czy o co chodzi? Ja to myslalam ze tydzien i do pracy śmigne..... Ile wy po operacji dostawalyscie zwolnienia??
Hej no ja mam narazie na miesiąc, ale powiedziała, że 3 miesiące to minimum do pół roku. Tak przynajmniej mój lekarz mówił.
gość
08-04-2023, 16:35:28

Kika05 2023-04-08 18:24:35
Gość 2023-04-08 16:34:27
Hej no ja mam narazie na miesiąc, ale powiedziała, że 3 miesiące to minimum do pół roku. Tak przynajmniej mój lekarz mówił.
Przy operacji stenozy?! 🧐
Ja myslalam ze to tydIen, dwa i czlowiek funkcjonuje.....
Początkująca
08-04-2023, 18:25:03

Hmm więc tak..2.5 mies to nie jest dlugo, jak przeczytasz wątek to stwierdzisz że to jedno z krótszych l4. Spora część pół roku i dłużej. Miesiąc faktycznie przesiedzialam w domu, nie żebym cierpiała jakos, ale byłam slaba, sporo spałam. Po miesiącu funkcjonowałam zupełnie spokojnie. Pomagałam zdalnie w pracy. Od połowy października musiałam zacząć intensywnie funkcjonować, mój tato poważnie zachorował, szpital na dodatek remont w domu. Robiłam w zasadzie wszystko, poza dźwiganiem. Po tygodniu od operacji wątpię byś wróciła do pracy. Ja nie pracuje fizycznie, a raczej sporo przy biurku, ale nie tylko, sama moge decydować i układać sobie plan dnia, ale byłoby prawie niemożliwe by przez 8 h nie moc się położyć i zrelaksować karku

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: