Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
10-01-2023, 08:25:24

Do gościa
Ja złożyłam wniosek do powiatowego centrum orzekania o niepełnosprawności w poznaniu (bo jestem z Poznania)
Szczerze tobie powiem że jeszcze niezbyt się we wszystkim orientuje bo dopiero w grudniu złożyłam wniosek i czekam za wezwaniem na komisję.
Ale nic nie słyszałam że można składać wniosek do zus-u o grupę Jeśli ty coś wiesz to proszę napisz bo może warto.
Ja jestem zielona w tych tematach i tylko kieruje się informacjami które znalazłam na forum.
😉
Jeśli chodzi o ZUS to mam przyznane świadczenie rehabilitacyjne na okres 6 miesięcy😊
Początkująca
10-01-2023, 22:12:56

Gość 2022-10-05 10:10:14
Gość 2022-10-05 08:05:55
Mój rezonans szyjnego pół roku temu wyglądał podobnie. Dwie przepukliny w szyjnym, dziś kontrolny. W moim przypadku rehabilitacja nie daje rady. Czekam pół roku na wizytę u neurochirurga. Terminy długie ze względu na to, że jest to bardzo dobry neurochirurg. Jeżeli on zdecyduje operacje, to jej się podejmę. Wcześniejszych dwóch nie chciało mnie za bardzo operować cyt. Za młoda, nie ma Pani żadnych niedowładów itp. Generalnie podejmuje się próby od rehabilitacji, jednak też trzeba sobie to powiedzieć jasno, że mamy sieczkę w szyjnym. Mnie nawet pytali, czy nie miałam jakiegoś wypadku. Objawy mamy podobne. Ja mam jeszcze mrowienia i drętwienia. Boje się, ale nie mam chyba innego wyjścia. Grunt to znaleźć dobrego neurochirurga i zaufać, że wszystko będzie dobrze.
A jesli moge zapytac, to ile masz lat?
Poszukuje dobrego neurochirurga na NFZ mielopatia szyjna uszkodzenie rdzenia dziękuje
Forumowiczka
10-01-2023, 22:58:43

Zumba123 2023-01-10 09:25:24
Do gościa
Ja złożyłam wniosek do powiatowego centrum orzekania o niepełnosprawności w poznaniu (bo jestem z Poznania)
Szczerze tobie powiem że jeszcze niezbyt się we wszystkim orientuje bo dopiero w grudniu złożyłam wniosek i czekam za wezwaniem na komisję.
Ale nic nie słyszałam że można składać wniosek do zus-u o grupę Jeśli ty coś wiesz to proszę napisz bo może warto.
Ja jestem zielona w tych tematach i tylko kieruje się informacjami które znalazłam na forum.
😉
Jeśli chodzi o ZUS to mam przyznane świadczenie rehabilitacyjne na okres 6 miesięcy😊
Zumba wszystko ok- tylko ja myślałam, że jesteś dodatkowo na rencie a w myśl przepisów
grupy inwalidzkie były nadawane do roku 1997. Od 1 stycznia 1998 r. obowiązuje nowy system orzecznictwa o niepełnosprawności i niezdolności do wykonywania pracy. Zmiana grupy inwalidzkiej na stopień nie jest konieczna. W świetle prawa osoba z ustaloną grupa inwalidzką zachowuje dotychczasowe uprawnienia, jeśli orzeczenie nie utraciło mocy, czyli zostało wydane „na stałe”. A dodatkowo do PCPR bo masz jedynie świadczenie rehabilitacyjne na 6 m-cy. Wszystko gra i buczy😉
Mojra
Forumowiczka
10-01-2023, 23:05:18

ElzbietaW01 2023-01-10 23:12:56
Gość 2022-10-05 10:10:14
Gość 2022-10-05 08:05:55
Mój rezonans szyjnego pół roku temu wyglądał podobnie. Dwie przepukliny w szyjnym, dziś kontrolny. W moim przypadku rehabilitacja nie daje rady. Czekam pół roku na wizytę u neurochirurga. Terminy długie ze względu na to, że jest to bardzo dobry neurochirurg. Jeżeli on zdecyduje operacje, to jej się podejmę. Wcześniejszych dwóch nie chciało mnie za bardzo operować cyt. Za młoda, nie ma Pani żadnych niedowładów itp. Generalnie podejmuje się próby od rehabilitacji, jednak też trzeba sobie to powiedzieć jasno, że mamy sieczkę w szyjnym. Mnie nawet pytali, czy nie miałam jakiegoś wypadku. Objawy mamy podobne. Ja mam jeszcze mrowienia i drętwienia. Boje się, ale nie mam chyba innego wyjścia. Grunt to znaleźć dobrego neurochirurga i zaufać, że wszystko będzie dobrze.
A jesli moge zapytac, to ile masz lat?
Poszukuje dobrego neurochirurga na NFZ mielopatia szyjna uszkodzenie rdzenia dziękuje
Witaj Elu -napisz do kogo kierujesz pytanie bo zgłupiałam?.Obecnie na forum pisze Zumba, Hania, Mojra? Pozdrawiam 🤗
Mojra
Początkująca
11-01-2023, 15:48:43

A w skali od 1 do 10 jaki to był ból przy podnoszeniu się? To pozwoli mi bardziej zobrazować wielkość bólu na który mszę się w pewien sposób przygotować ( jeśli jest to możliwe🤔)
Dla mnie to ból taki 7/10 (jestem po drugiej dobie operacji). Ale miałam też zajęcia z rehabilitantem i on podpowiedział, jak wstawać, żeby nie bolało, aż tak bardzo - turlasz się na bok całym ciałem, nogi zgięte poza łóżko, odpychasz się jedną ręką i jednocześnie skręcasz się ciałem (głową) do poduszki i w ten sposób wstajesz, wtedy ból jest minimalny. Mam nadzieję, że jakoś sensownie to opisałam.
Początkująca
11-01-2023, 17:59:36

Mojra44
Dzięki śliczne , ja jestem w tym wszystkim jeszcze zielona dlatego każda informacja jest cenna.
Początkująca
11-01-2023, 18:07:47

Witaj anomalio
Widzę że bardzo podobne miałyśmy odczucia bólowe i instrukcje rehabilitantów.
Mam nadzieję że czujesz się dobrze czego bardzo tobie życzę.
Dbaj o siebie i dochodz do zdrowia .
Czekamy na Twoje wpisy i postępy w zdrowieniu.
Staramy się wspierać i wymieniać informacjami więc jeśli będzie cię coś nurtować to pisz 😉
gość
11-01-2023, 20:16:47

Zumba123 2023-01-11 19:07:47
Witaj anomalio
Staramy się wspierać i wymieniać informacjami więc jeśli będzie cię coś nurtować to pisz 😉
Witam Wszystkich 🥰
Piszę z prośbą o wsparcie psychiczne 21.03.2023 mam operację kręgosłupa szyjnego (3 kręgi do wymiany + stabilizator).
Mam 41 lat i bardzo się boję a gdzie tu jeszcze do 21.03 😔
gość
11-01-2023, 20:36:48

Gość 2023-01-11 21:16:47
Zumba123 2023-01-11 19:07:47
Witaj anomalio
Witam Wszystkich 🥰
Piszę z prośbą o wsparcie psychiczne 21.03.2023 mam operację kręgosłupa szyjnego (3 kręgi do wymiany + stabilizator).
Mam 41 lat i bardzo się boję a gdzie tu jeszcze do 21.03 😔
gość
11-01-2023, 20:45:34

Jestem po 2 operacjach kręgosłupa lędźwiowego , na 20 marca mam wyznaczoną kolejną operację tym razem na kręgosłup szyjny na 3 poziomach mam mieć wstawiane implanty , nie przejmuj się kolego będzie dobrze , najgorsze co możesz zrobić to przez ten czas w którym musisz czekać na zabieg załamywać się i czytać innych historii osób które w bardzo kolorystycznie zabarwionych wręcz w niektórych przypadkach opowieściach dodają dużo od siebie . Pamiętaj każdy powtarzam każdy organizm jest inny nie patrz na innych co piszą wsłuchaj się w swoją duszę ona Ci podpowie że wszystko będzie dobrze , głowa do góry będzie dobrze

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: