Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
13-07-2022, 10:21:46

agnieszka197311 2022-07-10 08:35:18
Ania-nati, jak samopoczucie, jak funkcjonujesz?
Ja w miarę dobrze są momenty,że czuję ból ale tak ma podobno być przez jakiś czas. Odliczam dni do zdjęcia kołnierza,bo już mi bardz przeszkadza.
gość
13-07-2022, 16:55:33

Dzień dobry.
Gdzie przyjmuje prywarnie dr Bojda ? Jak umówić się do niego na wizytę ? Będę wdzięczna za pomoc.
Nie mogę nigdzie znaleść kontaktu .
Gość 2022-02-28 06:29:01
Ja chodzę do doktora Andrzeja Bojdy. Operuje w szpitalu Wojskowym we Wrocławiu.poszlam prywatnie i w ciągu miesiąca miałam termin.ale sam mi powiedział żebym się wstrzymała jeszcze z operacją mino pękniętego dysku.alina
gość
13-07-2022, 19:41:44

Treść zablokowana przez moderatora

Początkująca
13-07-2022, 20:19:15

Dzień dobry. Ponowię pytanie, już zalogowana.
Gdzie przyjmuje prywarnie dr Bojda we Wrocławiu ? Jak umówić się do niego na wizytę ? Będę wdzięczna za pomoc.
Nie mogę nigdzie znaleść kontaktu .
Ewentualnie inny polecany neurochirurg we Wrocławiu ?
Miałam mieć planowaną operację w czerwcu, w Jeleniej Górze ale została odwołana ze względu na stan zapalny zęba.
Chciałabym skonsultować jeszcze raz z innym lekarzem skierowanie na operację.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam. Jola
gość
14-07-2022, 20:08:08

Dzisiaj byłam u swojego lekarza. W obrazie Rtg, o którym pisałam wcześniej wszystko jest w porządku . Położenie implantu jest prawidłowe a informacja o "implantach " w l.m. została umieszczona, ponieważ wynikała z braku znajomości tego rodzaju implantu przez lekarza opisującego. Samego implantu nie widać, natomiast posiada dwa znaczniki, po których można poznać, że w przestrzeni miedzykręgowej jest implant. I na obrazie widać tylko dwie pionowe kreski . Dla lekarza opisującego to oznaczało 2 implanty. Jestem spokojna, że wszystko jest ok, zrost też już widać. Przypomnę jestem 8tyg. PO, rtg miałam robiony równo 7tyg. PO. W tym tyg. dopiero czuję poprawę samopoczucia, nawet udało się wyjść na 1,5 godzinny spacer. Zalecenia lekarza to zwiększanie aktywności, skręty głową na boki tylko do granic bólu, nic na siłę, bo to za wcześnie 2 miesiące, kontynuować ćwiczenia wzmacniające mięśnie przykręgosłupowe, basen (pływanie na plecach), rower ( to już zalecił na poprzedniej wizycie, ale jeszcze nie czułam się dobrze). W tym tygoniu dwa razy już jeździłam na rowerku stacjonarnym, który mam w domu.
Hania
gość
15-07-2022, 23:31:29

Witam Was. Kiedyś pisałem tutaj o swoim przypadku.
Trzony kręgów prawidłowej wysokości.
Osłabienie sygnału w obrazach T2-zależnych z tarczy międzykręgowej na poziomach C5/6 oraz C6/7-
zmiany dehydratacyjno-degeneracyjne.
Nieznaczne obniżenie wysokości tarczy międzykręgowej C5/6.
C3/4 – C6/7:
- tylno-dwuboczne wypukliny krążków międzykręgowych, wraz ze zmianami zwyrodnieniowymi stawów
międzykręgowych, powodują modelowanie brzusznej i tylno-bocznej powierzchni worka oponowego (z utratą
płynowej rezerwy buforowej i odcinkowym przyleganiem do rdzenia), zwężenie zachyłków bocznych i
otworów międzykręgowych, stwarzając warunki do wystąpienia konfliktów korzeniowych;
- lewe otwory międzykręgowe nieco bardziej zwężone niż prawe;
- cechy stenozy kanału kręgowego na poziomie C4/5 – C6/7 – wymiar AP 9-10mm – najbardziej zwężony na
poziomie C5/6 9mm;
Zmianom tym towarzyszy niewielka osteofitoza krawędzi trzonów.
Zniesienie fizjologicznej lordozy.
20 lipca to jest najbliższa środa będę operowany u doktora Rafała Koniecznego w Konstancinie Jeziorna. Nie ukrywam, że trochę się boję. Z perspektywy czasu stwierdzam, że operacja to jedyne wyjście w moim przypadku, gdyż bardzo często mnie boli i w dodatku mam wiele innych objawów m. in. omdlenia przy skręcie głowy w prawo. Tzn. po kilku sekundach robi mi się słabo w tej pozycji. Pana doktora Rafała Koniecznego polecił mi znajomy, trochę czekałem na termin ale mam nadzieję, że dobrze wybrałem. Pozdrawiam ludzi cierpiących na to cholerstwo.
gość
16-07-2022, 05:59:34

U mnie zaburzenia równowagi i ból do potylicy i karku przeważyły o operacji, a był tylko ucisk na nerw rdzeniowy, przepuklina 6mm. Nie dało się funkcjonować.
Hania
gość
17-07-2022, 18:29:44

Hej
Czy był tu ktoś operowany w Warszawie? U kogo? Jestem po urazie komunikacyjnym, po wypadku badał mnie ortopeda, uraz whiplash. Skierował mnie do neurologa ze względu na charakter urazu. Zrobiłam MRI i wyszła wypuklina na C4-5 i szerokopodstawna przepuklina C5-6 z uciskiem na worek oponowy i rdzeń kręgowy, zniesiona lordoza szyjna, brak deficytów neurologicznych. Jeden neurolog stwierdził, że sama sobie zniszczyłam kręgosłup bo jest zniesiona lordoza szyjna i ta wypuklina wyżej, a przepuklina wyszła też z mojej winy. Skierowano mnie dalej do neurochirurga. Neurochirurg i neurolog (przy okazji) nie zgodzili się z wcześniej wydaną opinią właśnie ze względu na pojawienie się dolegliwości po tym wypadku samochodowym. Po samym obrazie „pilna operacja” ale z badania i wywiadu wyszło, że przez 6 miesięcy rehabilitacja i po tym czasie kontrola z MRI. Hicior bo Fizjo po wywiadzie stwierdził, że ortopeda wystawił złą diazgnozę i po co w ogóle szlam do neurologa i później do neurochirurga, „po co się pani tak na tą operacje pcha?”. Ale do brzegu. Robię wszystko by było dobrze, wiadomo ból straszny, pieczenie mnie dobija, jestem na lekach przeciwbólowych i jakoś tak ten dzień mija. Tak czy siak żeby nie robić później nic na pałę wolę zorientować się wśród Warszawskich specjalistów NFZ. Od urazu chodzę do lekarzy prywatnie, badania i fizjo również prywatnie, neurolog na cito za 10 miesięcy a gdzie tu czas na rezonans i neurochirurga😝
Początkująca
17-07-2022, 19:07:30

Gość 2022-07-17 20:29:44
Hej
Czy był tu ktoś operowany w Warszawie? U kogo? Jestem po urazie komunikacyjnym, po wypadku badał mnie ortopeda, uraz whiplash. Skierował mnie do neurologa ze względu na charakter urazu. Zrobiłam MRI i wyszła wypuklina na C4-5 i szerokopodstawna przepuklina C5-6 z uciskiem na worek oponowy i rdzeń kręgowy, zniesiona lordoza szyjna, brak deficytów neurologicznych. Jeden neurolog stwierdził, że sama sobie zniszczyłam kręgosłup bo jest zniesiona lordoza szyjna i ta wypuklina wyżej, a przepuklina wyszła też z mojej winy. Skierowano mnie dalej do neurochirurga. Neurochirurg i neurolog (przy okazji) nie zgodzili się z wcześniej wydaną opinią właśnie ze względu na pojawienie się dolegliwości po tym wypadku samochodowym. Po samym obrazie „pilna operacja” ale z badania i wywiadu wyszło, że przez 6 miesięcy rehabilitacja i po tym czasie kontrola z MRI. Hicior bo Fizjo po wywiadzie stwierdził, że ortopeda wystawił złą diazgnozę i po co w ogóle szlam do neurologa i później do neurochirurga, „po co się pani tak na tą operacje pcha?”. Ale do brzegu. Robię wszystko by było dobrze, wiadomo ból straszny, pieczenie mnie dobija, jestem na lekach przeciwbólowych i jakoś tak ten dzień mija. Tak czy siak żeby nie robić później nic na pałę wolę zorientować się wśród Warszawskich specjalistów NFZ. Od urazu chodzę do lekarzy prywatnie, badania i fizjo również prywatnie, neurolog na cito za 10 miesięcy a gdzie tu czas na rezonans i neurochirurga😝[/CYTAT ] śle zdania mogą być podzielone. Mnie też przy braku ubytkow i w ogóle objawów, tylko tak jak piszesz z obrazu MRI pilnie do operacji nikt niestety nie mówi po co się pchasz. Wręcz odwrotnie, że szyję operuje się ze względu na obraz, a niekoniecznie na ból. W końcu mnie przekonali. Operacja w Krakowie
Początkująca
18-07-2022, 19:28:33

Ania- nati napisz proszę czy po ok miesiącu od operacji ( bo chyba coś koło tego minęło) jesteś lub byłabyś w stanie gdybys musiała pracować na komputerze? Może nie 8 h non stop, ale jakoś dłuższy czas, oczywiście robiąc przerwy? Czy to raczej niewykonalne??

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: