Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
06-07-2022, 07:29:52

Magdalenka_20008 2022-07-06 08:36:16
Iza a do kogo się wybierasz w Krakowie?
Do doktora Bartosza Godlewskiego
gość
06-07-2022, 09:15:05

Hej Iza, czytam forum od dawna i przypominam sobie twoje posty. Chyba miałaś jeszcze lędźwiowy i to niedługo po szyjce. Czy jednak coś się zmieniło na lepsze po operacji szyi, mimo tych objawów, które opisujesz? Przed chyba też miałaś zawroty głowy? Napisz po wizycie u lekarza.
Ja jestem blisko 7 tyg. PO i choć pooperacyjnie już lepiej to czuję się tak średnio. Głowę mi ściska, jakaś wrażliwiść na bodźce dotykowe i słuchowe się włączyła. Lekkie zawroty głowy też mam. Niby chodzę więcej, ale po godzinie mnie już łamie, szyja się odzywa, słabość , sztywnieje kark, odzywa się ból do prawej łopatki,drętwienia palców jeszcze się pojawiają w nocy (już rzadziej) i czasem do lewej stopy(mrowienie podeszwy i to już nowość po operacji - ucisk miałam na lewą stronę). Więc reasumując poleguję co chwila, ogólnie wszystko inne znośnie, oprócz głowy, tak mnie spina momentami do lekkich zawrotów. Pocieszam się, że jeszcze się u mnie wszystko goi i są obrzęki, stąd takie dolegliwości.
Hania
gość
06-07-2022, 11:09:32

Gość 2022-07-06 11:15:05
Hej Iza, czytam forum od dawna i przypominam sobie twoje posty. Chyba miałaś jeszcze lędźwiowy i to niedługo po szyjce. Czy jednak coś się zmieniło na lepsze po operacji szyi, mimo tych objawów, które opisujesz? Przed chyba też miałaś zawroty głowy? Napisz po wizycie u lekarza.
Ja jestem blisko 7 tyg. PO i choć pooperacyjnie już lepiej to czuję się tak średnio. Głowę mi ściska, jakaś wrażliwiść na bodźce dotykowe i słuchowe się włączyła. Lekkie zawroty głowy też mam. Niby chodzę więcej, ale po godzinie mnie już łamie, szyja się odzywa, słabość , sztywnieje kark, odzywa się ból do prawej łopatki,drętwienia palców jeszcze się pojawiają w nocy (już rzadziej) i czasem do lewej stopy(mrowienie podeszwy i to już nowość po operacji - ucisk miałam na lewą stronę). Więc reasumując poleguję co chwila, ogólnie wszystko inne znośnie, oprócz głowy, tak mnie spina momentami do lekkich zawrotów. Pocieszam się, że jeszcze się u mnie wszystko goi i są obrzęki, stąd takie dolegliwości.
Hania
Hej, właściwie to chyba nic lepiej nie jest.Rzeczywiście zaraz szybko po szyjce były lędźwie ze względu na bol nóg, który niestety utrzymuje się do dziś. Lekarz zrobił mi obustronna foraminotomie czyli poszerzył kanał gdyż stwierdził,ze stenoza jest przyczyna tych boli. A ja mam jeszcze rozlana wypukline na l5/s1 która uciska na korzenie lewy i prawy.Postronny lekarz twierdzi ,ze lędźwie do poprawy ( śruby i stabilizacja)a mój operator ,ze niby ok. Szuja boli jak bolala , ograniczenie ruchu,zawroty , drętwienie prawej reki…ciężko i nie wiem co dalej.Trudno to wszystko zaakceptowac , szukam dobrego operatora , który coś doradzi.
gość
06-07-2022, 11:51:40

Hmm, no to faktycznie musisz szukać, jeśli dolegliwości nadal utrudniają normalne funkcjonowanie. U mnie bóle i dolegliwości są, ale są inne niż przed operacją , więc z mojej perspektywy jest lepiej a czas pokaże na ile znikną całkowicie. Jeśli objawy z głową się uspokoją i odzyskam większą ruchomość szyi z nadzieją, że nic więcej nie stanie się na innych poziomach to już będzie sukces. Z innymi dolegliwościami mogę funkcjonować, już raczej idealnie nie będzie i z takiego założenia wychodzę. Zaczęłam rehabilitację, mam 2 wizyty za sobą, masaże rozluźniające i lekkie ćwiczenia obręczy barkowej. Na razie jest ok, stabilnie .
Hania
Początkująca
06-07-2022, 12:05:35

Gość 2022-07-06 13:51:40
Hmm, no to faktycznie musisz szukać, jeśli dolegliwości nadal utrudniają normalne funkcjonowanie. U mnie bóle i dolegliwości są, ale są inne niż przed operacją , więc z mojej perspektywy jest lepiej a czas pokaże na ile znikną całkowicie. Jeśli objawy z głową się uspokoją i odzyskam większą ruchomość szyi z nadzieją, że nic więcej nie stanie się na innych poziomach to już będzie sukces. Z innymi dolegliwościami mogę funkcjonować, już raczej idealnie nie będzie i z takiego założenia wychodzę. Zaczęłam rehabilitację, mam 2 wizyty za sobą, masaże rozluźniające i lekkie ćwiczenia obręczy barkowej. Na razie jest ok, stabilnie .
Hania
Początkująca
06-07-2022, 12:08:42

Iza50 2022-07-06 14:05:35
Gość 2022-07-06 13:51:40
Hania
Przepraszam …nie umiem wstawiać tych zdjec
gość
06-07-2022, 12:27:32

Iza, nie jestem lekarzem, ale wygląda na to, że u Ciebie usunięcie krążków/przepuklin nie rozwiązało do końca problemu, ponieważ na operowanych poziomach są osteofity, które uciskają korzenie rdzeniowe. Ponadto poziom wyżej i niżej jest podobnie. Stąd mogą być takie objawy. Wiadomo, że każdy przypadek jest inny i indywidualny, ja miałam przepuklinę z uciskiem na lewy nerw rdzeniowy. Po 3, 5 miesięcznej rehabilitacji kolejny rezonans nadal pokazywał ucisk. Objawy to m.in ból potylicy, sztywność karku i zawroty głowy a właściwie zaburzenia równowagi, coś czego nie doświadczyłam nigdy wcześniej. Więc w moim ,podkreślam w moim przypadku ucisk na nerw rdzeniowy dawał takie objawy. Masz dużo zmian wg opisu, ale życzę Ci, abyś trafiła do dobrego operatora, szukaj dalej.
Hania
gość
06-07-2022, 12:45:21

Swego czasu na forum udzielała się Dorka (Daagula będzie kojarzyć), która miała operowane 3 poziomy z płytą i u niej oprócz usunięcia dysków lekarz usunął również osteofity, które uciskały rdzeń. Po operacji opisywała, że czuła się bardzo dobrze i mam nadzieję, że tak jest do dzisiaj.
Ale to lekarz ocenia sytuację , co i jak operować, żeby było bezpiecznie . Trzeba trafić do naprawdę dobrego lekarza.
Hania
Początkująca
07-07-2022, 05:30:07

Iza50 2022-07-06 09:29:52
A nie wiesz , czy On u Rafała operuje też na NFZ?
Początkująca
07-07-2022, 10:52:12

Magdalenka_20008 2022-07-07 07:30:07
Iza50 2022-07-06 09:29:52
A nie wiesz , czy On u Rafała operuje też na NFZ?
Jakiego Rafała?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: