Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
19-07-2022, 07:21:55

Agnieszka197311 może ja też napiszę w temacie. Co do pracy przy komputerze, to pooperacyjnie każdy przechodzi inaczej. Pisały na tym forum osoby, które były w stanie siedzieć przy komputerze już parę dni lub tygodni po operacji. Może nie długo,raczej nikt nie określał tego czasowo,ale na pewno chwilę albo z przerwami. Niektórzy nie odczuwają bólu po operacji, inni wręcz przeciwnie nie obędą się bez tabletek przeciwbólowych. Trudno przewidziwć, jak to będzie w Twoim przypadku. Jeśli o mnie chodzi jutro będą 2 miesiące po operacji, dopiero nabieram sił i funkcjonuję dłużej. Nawet wczoraj zaliczyłam 2 godzinny spacer,ale jeszcze długa aktywność powoduje u mnie ból do łopatki i z tyłu karku. Już jest jednak znośnie,mogę dłużej chodzić, ale dłużej siedzieć już nie bardzo. Ogólnie lepsze chodzenie niż siedzenie. Po miesiącu od operacji nie dałabym rady wysiedzieć przy komputerze . No może 10 minut max, to wszystko. Teraz już dłużej,ale czuję dyskomfort, jeszcze kark sztywnieje.
Także nie ma reguły w tej kwestii, tak jak z jazdą samochodem. Jedni kierują już po miesiącu a inni po kilku. Ja też się jeszcze nie odważę. Mam ograniczoną ruchomość na boki i lekarz powiedział, że jeszcze na siłę nie kręcić, już nie mówiąc o oglądaniu się za siebie. Mam nadzieję,że z czasem będzie i z tym lepiej, ale na wszystko potrzeba czasu.
Hania
Początkująca
19-07-2022, 16:53:59

Witam wszystkich.
Już wcześniej zamieszczałam obrazy swojego rezonansu i jestem wdzięczna za szybkie odpowiedzi. Teraz chciałabym się was poradzić w sprawie opisu. Dziś byłam u lekarza z racji tego iż mieszkam w norwegi kierującym jest lekarz rodzinny i głównie to on decyduje czy wysłać dalej czy nie. Sytuacja moja wyglada tak od grudnia zeszłego roku cierpię na przewlekłe bóle ramienia, szyi i barku. Doszły do tego zawroty głowy, sztywność karku, brak mobilności jak wcześniej, przestałam spać w nocy bo miałam takie bóle drętwiała mi prawa ręka wraz z 3 środkowymi palcami do tego straszne migreny po prawej stronie. Ogólnie nie dało się żyć. Udałam się do lekarza ten mnie wysłał do fizjoterapeuty. Spędziłam miesiąc według wskazań u fizjoterapeuty od marca do kwietnia. Za dużo to nie dało to wysłał mnie na rezonans mój lekarz plus dostałam silniejsze leki przeciwbólowe. Neurontin plus środek na spanie. Jest znośnie gdy biorę leki choć ból nie znika. Jakiś tydzień temu obudził mnie straszliwy ból w szyi od tego czasu mam drętwiejącą prawa nogę plus uczucie zimna w stopie. Dziś lekarz mnie przyjął ( nie mój bo mój jest na urlopie) zastępujący i stwierdził po sprawdzeniu odruchów ze nie jest tak złe i jednak nie potrzebuje skierowania do neurochirurga ale na wszelki wypadek skieruje mnie do neurologa choć on nie widzi potrzeby. Sama nie wiem czy mam się czym martwić czy ktoś tak miał? Czy faktycznie nie mam się czym martwić? Przesyłam opis zdjęcia i jeszcze raz fotki
Początkująca
19-07-2022, 17:03:30

Martwi mnie najbardziej ten wpływ na rdzeń kręgowy 🙈
gość
20-07-2022, 13:15:59

Natka na zdjęciu to widać, że masz 3 pjm z uciskiem na korzenie nerwowe i rdzeń. Mnie przy jednej kierowali do neurologa a później do neurochirurga, a objawy też mam dużo słabsze. Osobiście jestem zdziwiona i wydaje mi się że bagatelizują ale nie znam postępowania w Norweskiej służbie zdrowia.
Początkująca
20-07-2022, 13:33:39

Oki czyli jest tak jak myśle. We wtorek wraca mój lekarz i zobaczymy co on mi powie ale będę cisnąć bo tak się nie da żyć i jestem już mega zmęczona tym bólem. Bardzo dziekuje za odpowiedz
Początkująca
20-07-2022, 13:55:14

A jeszcze dodam ze to wogole jakieś dziwne bo ten lekarz gdy do niego zadzwoniłam powiedzieć mu o problemie z noga to zbagatelizował twierdząc ze to napewno nie od tego a jak przyszły wyniki z rezonansu to odrazu zmienił zdanie ze jednak to może być od tego i żebym przyszła do niego jeśli mnie bardzo niepokoją objawy to on sprawdzi odruchy i wyślę mnie do neurochirurga a na wizycie stwierdził ze jednak nie jest tak złe 🙈 wogole nie rozumiem jak lekarz rodzinny nie mający takiej specjalizacji może decydować o tym czy stan jest poważny czy nie 🙈 sorki ale musiałam się komuś wygadać. Dobrze ze mój już wraca z tego urlopu i zobaczymy co on powie. We wtorek wizyta a jak nie to chyba wybiorę się prywatnie w Polsce. Bo co mi wtedy pozostanie
Początkująca
20-07-2022, 15:01:53

A jeszcze dodam ze to wogole jakieś dziwne bo ten lekarz gdy do niego zadzwoniłam powiedzieć mu o problemie z noga to zbagatelizował twierdząc ze to napewno nie od tego a jak przyszły wyniki z rezonansu to odrazu zmienił zdanie ze jednak to może być od tego i żebym przyszła do niego jeśli mnie bardzo niepokoją objawy to on sprawdzi odruchy i wyślę mnie do neurochirurga a na wizycie stwierdził ze jednak nie jest tak złe 🙈 wogole nie rozumiem jak lekarz rodzinny nie mający takiej specjalizacji może decydować o tym czy stan jest poważny czy nie 🙈 sorki ale musiałam się komuś wygadać. Dobrze ze mój już wraca z tego urlopu i zobaczymy co on powie. We wtorek wizyta a jak nie to chyba wybiorę się prywatnie w Polsce. Bo co mi wtedy pozostanie
Początkująca
20-07-2022, 15:07:08

agnieszka197311 2022-07-18 21:28:33
Ania- nati napisz proszę czy po ok miesiącu od operacji ( bo chyba coś koło tego minęło) jesteś lub byłabyś w stanie gdybys musiała pracować na komputerze? Może nie 8 h non stop, ale jakoś dłuższy czas, oczywiście robiąc przerwy? Czy to raczej niewykonalne??
Ja mam kolnierz i jak dobrze będziesz miała ustawiony komp fotel itp będziesz robiła przerwy to myślę,że dasz radę. Ale jak odpoczynek to na leżąco. Ja sporo sobie siedzę ale zawsze mam głowę podparta. Teraz zdjęłam kopnierz i siedzę kombinuje pomalutku jak to będzie;)
gość
20-07-2022, 15:29:19

Natka2112 2022-07-20 17:01:53
Zawsze będziesz spokojniejsza, oceni Ciebie specjalista a nie lekarz pierwszego kontaktu. Zmiany widać i nie jestem specjalistą ale to raczej one dają te wszystkie dolegliwości.
Początkująca
20-07-2022, 19:45:58

Ania-nati 2022-07-20 17:07:08
agnieszka197311 2022-07-18 21:28:33
Ania- nati napisz proszę czy po ok miesiącu od operacji ( bo chyba coś koło tego minęło) jesteś lub byłabyś w stanie gdybys musiała pracować na komputerze? Może nie 8 h non stop, ale jakoś dłuższy czas, oczywiście robiąc przerwy? Czy to raczej niewykonalne??
Ja mam kolnierz i jak dobrze będziesz miała ustawiony komp fotel itp będziesz robiła przerwy to myślę,że dasz radę. Ale jak odpoczynek to na leżąco. Ja sporo sobie siedzę ale zawsze mam głowę podparta. Teraz zdjęłam kopnierz i siedzę kombinuje pomalutku jak to będzie;)
Aniu a czy Ty też masz płytkę stabilizacyjna czy sam implant założony? Poziom c5/c6?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: