Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
07-11-2021, 22:24:04

Witam,
Czekam na zabieg usunięcia przepukliny c5/c6. Mam mieć bezwzględna operacje stenoza 9mm. Od dwóch lat mam fascykulacje mięśni i odruchy wygórowane , a od 2 miesięcy doszły prądy w nogach i rękach, ból karku i głowy, zawroty, gula przy przełykaniu, czuję jak włosy na nogach się elektryzują, mrowienie w kroczu . Wg Rm nie ma mielopatii, ale resztę objawów podobna, co myślicie? Przemek
Wtajemniczona
08-11-2021, 08:44:49

Jeśli jest się na tykającej bombie, to trochę ryzykowne nic z tym nie robić. Ale to moje zdanie. Mój operator stwierdził, że zdjęcie zdjęciem ale wszystko dopiero widać, gdy się pacjenta otworzy ;] z doświadczenia wiem, że im dłużej się czeka, tym dłużej się dochodzi do siebie po operacji, uciski na rdzeń robią swoje niestety.
10.11.2020 Stabilizacja międzytrzonowa cage peek lfc na poziomie c4/c5 i c5/c6
gość
08-11-2021, 11:13:47

Nie, o tym mają zdecydować lekarz Ty
K.M
gość
09-11-2021, 09:25:39

Gość 2021-11-07 23:24:04
Witam,
Czekam na zabieg usunięcia przepukliny c5/c6. Mam mieć bezwzględna operacje stenoza 9mm. Od dwóch lat mam fascykulacje mięśni i odruchy wygórowane , a od 2 miesięcy doszły prądy w nogach i rękach, ból karku i głowy, zawroty, gula przy przełykaniu, czuję jak włosy na nogach się elektryzują, mrowienie w kroczu . Wg Rm nie ma mielopatii, ale resztę objawów podobna, co myślicie? Przemek
Nie czekaj z operacją bo raczej będzie już tylko gorzej. Miałam podobne objawy i nie miałam pojęcia że to kręgosłup. Chodziłam z tym ponad rok. Lekarze podejrzewali stwardnienie rozsiane i dopiero po rezonansie kręgosłupa szyjnego okazało się że mam przepuklinę (ogromną).
O ile po tej diagnozie neurolog nie miał przekonania że po operacji przejdzie, o tyle neurochirurg nie miał wątpliwości że przynajmniej część objawów ustąpi.
Ustąpiły wszystkie!
Tzn. odruchy wygórowane zostały i lekka przeczulica lewej strony - ale w tak małym stopniu że na co dzień mi to nie przeszkadza.
Nie mam zawrotów, bóli głowy, tego okropnego uczucia że włosy na połowie głowy mi stanęły dęba, nie czuje prądów w kończynach itd.
Forumowicz
09-11-2021, 16:34:50

agnieszka197311 2021-11-07 21:30:10
Kawo, serio, nie jest aż tak źle, myślisz, żeby odpuścić zabieg??? Głos rozsądku.. moze
Agnieszko
Piszesz, że jesteś bezobjawowa ( no prawie) jeżeli chodzi o dokuczanie ze strony kręgosłupa szyjnego.
Mój rezonans kręgosłupa szyjnego jest gorszy od bardzo złego a mimo to kilku neurochirurgów odradzało mi operacji ... bo niektórzy mają taki sam i u nich nie ma takich objawów. Sugerował zapewne, że ja przesadzam. Odpuszczałem i jakoś żyłem z tym. Czas leciał. Znajomi też mi odradzali operację ... bo to jest niebezpieczne. Dopiero kiedy już byłem u kresu sił, zdecydowałem, że niech się dzieje co chce ale niech mnie zoperują. Zoperowali i jest dobrze.
Chcę Ci powiedzieć, że nie zdjęcie jest ważne ale Twoje zdrowie jakie odczuwasz.
To negatywne objawy jakie Ci dokuczają są głównym kryterium do zabiegu. Jeżeli uciążliwych, bolących objawów nie ma lub są takie jakby ich nie było - po co kroić ?
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
gość
10-11-2021, 14:23:59

Witam ponownie i proszę o pomoc po raz kolejny.
Jestem po operacji kręgosłupa lędźwiowego 2,5 miesiąca. Chciałam powrócić do pracy, ze względu na to że kończy mi się umowa z końcem listopada, a chciałam zatrzymać zatrudnienie. Lekarz operujący napisał mi że mogę wrócić do pracy ale mam zakaz:
dźwigania
pracy na wysokości
pracy w pozycji wymuszonej
Dokladnie tak napisał jak piszę i wyszedł problem gdyż mój pracodawca stwierdził, że tego nie uznaje bo to są ogólniki. Nie ma napisane do jakiej wagi mogę podnosić, na jaką wysokość wchodzć , co to jest pozycja wymuszona itd.
Lekarz medycyny pracy też nie bierze na siebie gdyż twierdzi, że wypisał dobrze, powielając to co napisał mój operujący lekarz. Może ktoś z tutaj obecnych miał takie zalecenia, napiszcie mi proszę, który lekarz wam to pisał, czy operujący czy medycyny pracy. Czy podał dokladnie że np powyżej 5kg nie możecie podnosić.
Pomocy teraz jestem bez zwolnienia i nie dopuszczona przez pracodawcę do pracy
Judyta
gość
10-11-2021, 14:36:01

Napisze jeszcze, że już kontaktowałam soe z moim lekarzem i poprosiłam go o doprecyzowanie ale on się zdenerwował nie chciał tego zrobić ponieważ on nie musi znać specyfiki mojej pracy i nie musi znać zasad bhp w moim miejscu pracy wedlug niego to nalezy do lekarza medycy pracy.
Przez to wszystko wykańczam się psychicznie zamiast wracać do formy.
Judyta
gość
10-11-2021, 14:42:07

Myślalam, że pracodawca przeniesie mnie na inne stanowisko tak mi obiecał, a teraz robi problem.
Proszę pomóżcie. Na pewno ktoś z tutaj obecnych miał podobną sytuację, albo był przenoszony a inne stanowisko. Jak to powinno być załatwione, jak powinno wyglądać orzeczenie lekarza mp
Judyta
Forumowicz
10-11-2021, 19:47:21

Gość 2021-11-10 15:23:59
mam zakaz:
dźwigania
pracy na wysokości
pracy w pozycji wymuszonej
Judyta
Wczuwam się , że jestem lekarzem medycyny pracy.
Co mam Ci napisać skoro nie wiem jaką pracę wykonujesz ?
Te ograniczenia w jakimś stopniu dotyczą Ciebie jako pracownika ?
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
gość
11-11-2021, 09:51:17

Słuchajcie mam pytanie. Kto ma jaki implant szyjny i który implant polecacie dla aktywnego 30 latka? Zalety sztywnego i ruchomego implantu oraz wady oby, proszę o przedstawienie swoich doświadczeń.
Pozdrawiam
Przemek

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Wylew podpajęczynówkowy
Witam piszę bo już tracę nadzieję. Mój tata trafił do szpitala 6 dni temu , okazało się że to wylew podpajeczynkowy , obecnie jest w śpiączce na całe szczęście stan stabilny ale wciąż poważny . Nie oddycha samodzielnie, wykryli u niego genetyczną przypadłość malformacji naczyniowej wiem że na forum za pewne odpowiedzi nie uzyskam i muszę uzbierać się w cierpliwość jednak szukam jakiejkolwiek informacji która sprawi że zacznę wierzyć że wszystko będzie dobrze. Wiem , to bardzo ciężka przypadłość , tata ma 61 lat całe życie żył pracą aż do momentu wylewu . Pomoc na szczęście przyjechała bardzo szybko bo w ciągu godziny tata już był w szpitalu pod opieką . Jutro ma wynik badania szczerze nie pamiętam jakiego bo zbyt dużo informacji i stresu w ostatnich dniach . Cały czas drenowany , lekarze mówią że krwi jest niewiele , więcej płynu rdzeniowego. Błagam Was czy ktoś już kiedyś znał taki przypadek??? :
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Reklama: