Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
28-01-2020, 21:16:23

Gość 2020-01-28 22:01:00
Bidusia powiem krótko tez jestem po c5 -6. Uspokój się kobieto! Albo idź do psychiatry jak nie radzisz sobie. Trzeba rok rozumiesz rok!!!!! By wszystko się zagoiło !!!! Koniec tematu!!!
Dzięki wiem, że panikuję...no ale po to tu jesteśmy - żeby wymieniać się doświadczeniami i wspierać wzajemnie ja zdaje sobie sprawę, że potrzeba czasu i przede wszystkim czasu...że to wszystko musi się tam poukładać na nowo, że to trauma dla tkanek bla..bla...bla...jednak każdy nowy objaw, czy objaw którego po operacji nie było a teraz jest, niepokoi mnie i cóż...wracam lupka do postów, jak Szyjki pisały, że też miały różne różności po operacji łącznie z nerwicą i depresją...ehhhh...jednak to wszystko wpisane jest w rekonwalescencję...
A z pomocy terapeuty jak najbardziej mam zamiar skorzystać - jutro idę po skierowanie
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
Początkująca
29-01-2020, 05:17:15

Witam szyjki cierpiące, te bardziej, mniej i już wcale
Wielkimi krokami zbliżam się do operacji, już za 2 tygodnie. Ucisk na rdzeń daje o sobie coraz bardziej znać, chyba coś przeczuwa Zawroty i bóle głowy nie pozwalają mi już pracować, więc od jutra urlop Przyznam się, że boję się bardziej, niż przed pierwszą operacją. Psychicznie jeszcze wyrabiam ale chyba tylko przez wmawianie sobie, że będzie dobrze
7.12.2018 stabilizacja c6/c7 13.02.2020 planowana stabilizacja c5/c6
gość
29-01-2020, 19:49:22

Bidusia szybko ćwiczysz mi neurolog zabronił cokolwiek robić przez 3 miesiące potem tez bardzo spokojnie. Teraz dużo ćwiczę praktycznie codziennie basen masaż rehabilitacja i tak na zmianę a i tak siedząc w pracy dokucza mi góra kregoslupa. Po prostu musisz to przegryźć i wszystko minie proponuje zamiast lekow golnac trochę piwko wino itp wylusujesz się będzie. Lżej na duszy
Forumowiczka
29-01-2020, 20:04:11

Gość 2020-01-29 20:49:22
Bidusia szybko ćwiczysz mi neurolog zabronił cokolwiek robić przez 3 miesiące potem tez bardzo spokojnie. Teraz dużo ćwiczę praktycznie codziennie basen masaż rehabilitacja i tak na zmianę a i tak siedząc w pracy dokucza mi góra kregoslupa. Po prostu musisz to przegryźć i wszystko minie proponuje zamiast lekow golnac trochę piwko wino itp wylusujesz się będzie. Lżej na duszy
Leków nie biorę tylko hydroksyzynę doraźne wieczorem jak mnie lęk przez te fascykulacje dopadnie a z tymi ćwiczeniami to różne szkoły... fizjoterapeuci to każą szybko, najlepiej już po 2-4 tyg...mój neurochirurg na kontroli pooperacyjnej (byłam po 5 tyg od zabiegu) kazał już to rozciągnąć - czyli izometria pod okiem fizjoterapeuty ale teraz to już sama nie wiem czy to był dobry pomysł - bo od tamtej pory te wszystkie chocki klocki mi się dzieją...niby już ponad tydzień nie byłam na ćwiczeniach, ale ćwiczę chwilkę sama w domu, i już dziś to mnie bolą obojczyki i ramiona...chyba faktycznie dam sobie spokój na razie
Wtajemniczona
29-01-2020, 22:02:51

Ala_Ala 2020-01-29 06:17:15
Witam szyjki cierpiące, te bardziej, mniej i już wcale
Wielkimi krokami zbliżam się do operacji, już za 2 tygodnie. Ucisk na rdzeń daje o sobie coraz bardziej znać, chyba coś przeczuwa Zawroty i bóle głowy nie pozwalają mi już pracować, więc od jutra urlop Przyznam się, że boję się bardziej, niż przed pierwszą operacją. Psychicznie jeszcze wyrabiam ale chyba tylko przez wmawianie sobie, że będzie dobrze
I tak trzymaj-będzie dobrze
Możesz coś napisać jaki był stan c5/c6 na dzień pierwszej operacji? Czy już wtedy były tam jakieś zmiany?
Discektomia C5/C6 i C6/C7 ACIF ze stabilizacją PEEK LFC 07-05-2019r.
Wtajemniczona
29-01-2020, 22:07:13

Renata071173
Joanna240577
BRW72
Zaglądacie tu czasem?
Dajcie znać jak Wasze szyjki, czy wszystko ok-czego bardzo życzę
Discektomia C5/C6 i C6/C7 ACIF ze stabilizacją PEEK LFC 07-05-2019r.
gość
29-01-2020, 23:00:49

Kogo polecacie z neurochirurgow w Lublinie.Konieczna operacja kręgosłupa szyjnego na 3 poziomach C4do C7. Dyskretna mielopatia rdzenia. Czy szukać gdzie indziej? Bardzo się boję. Rehabilitacja już chyba nie wchodzi w rachubę? Proszę o pomoc. Elżbieta Lubartów
Forumowiczka
30-01-2020, 06:45:20

Gość 2020-01-30 00:00:49
Kogo polecacie z neurochirurgow w Lublinie.Konieczna operacja kręgosłupa szyjnego na 3 poziomach C4do C7. Dyskretna mielopatia rdzenia. Czy szukać gdzie indziej? Bardzo się boję. Rehabilitacja już chyba nie wchodzi w rachubę? Proszę o pomoc. Elżbieta Lubartów
Z Lublina to chyba dr Janusz, dr Kamieniak...w Sandomierzu też operują dr Stoma, dr Kulesza - tych ludzie chwalą na mojej miejscowej grupie na FB
Wtajemniczona
30-01-2020, 07:09:37

Witam wszystkie Szyje! Nie było mnie dawno tutaj, co było spowodowane złym samopoczuciem.
Bidusia81, rozumiem Cię doskonale. Wczoraj minęły 3 m-ce po operacji. Pamiętam, jak po zabiegu nie mogłam się doczekać, aż minie ten najgorszy czas i mówiłam byleby przeżyć 3 m-ce i będzie lepiej. Niestety nie jest. Moje życie zmieniło się radykalnie, z osoby aktywnej, nie potrafiacej wysiedziec w jednym miejscu, zmieniłam się w żółwia zaprzyjaznionego z kanapą i poduszką ortopedyczną. Bóle mnie wykańczają, dalej drętwienia, kłucia, promieniowania... przewlekły ból potrafi frustrować. Bidusia81 być może faktycznie tak ma być niestety po operacji. Bądź istnieje jakiś odsetek operowanych, u których niestety występują te zagwiozdki. Tylko szkoda, że nikt o tym nie informuje, mi lekarz mówił, że będzie bolała szyja i kark, ale nie będę miała dodatkowych dolegliwości. Niestety jest inaczej. Nie dziwię się, że odczuwamy potem lęk i strach. Rozumiem, że przeżywasz swój stan, masz troje dzieci, męża i chciałabyś być zdrowa i szczęśliwie z nimi żyć! Ja osobiście uważam, że za długo nie powinny utrzymywać się takie objawy. W końcu był jasny cel operacji, poprawa. Ja chodzę do lekarzy i każdy mówi coś innego. Akurat w moim przypadku neurolog mówi, że to nie normalny stan, ale wskazuje na Hashimoto, które znacznie wpływa na układ nerwowy. Natomiast ortopeda twierdzi, że szyja jest trudna do leczenia i też nie powinnam ćwiczyć i latać po fizjo przez pierwsze 8 tyg, co robiłam. Planuję teraz zrobić RMI szyji i pojechać do operatora. Może to wyjaśni moje dolegliwości. Chociaż nie mam już siły na latanie po lekarzach.
Bidusia81, faktycznie skorzystaj z pomocy psychologa, na pewno nie zaszkodzi. I pamiętaj jestem z Tobą myślami!
29.10.2019 stabilizacja międzytrzonowa c5/c6 cage Peek discC LFC
Forumowiczka
30-01-2020, 09:42:11

Dzięki Aga...
Oczywiście, że skorzystam - już jestem zapisana na wizytę ale po drodze jeszcze mam ortopedę (z barkiem który dokuczał mi jeszcze przed operacją i nadal daje o sobie znać) i oczywiście neurologa (inny niż ostatnio co byłam z tymi fascykulacjami - kończy mi się zwolnienie więc muszę iść..)...
Masz rację Aga - najgorsze, że operatorzy nie mówią czego można się spodziewać po operacji...co jest normalne a co powinno niepokoić i skłaniać do ponownych badań i wizyty - wtedy wszystko byłoby prostsze i łatwiejsze do zniesienia, zwłaszcza dla naszej psychiki
Ja zdaję sobie sprawę, że to wszystko musi potrwać, ułożyć się w środku od nowa po usztywnieniu...tylko dlaczego nikt z lekarzy nie uprzedził, że tak może być jestem po prostu rozgoryczona (nie wynikiem operacji) tym, co mi się dzieje i pełna strachu czy to "tylko" póki co skutek operacji, czy coś strasznego...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: