Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29015)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
23-08-2019, 13:17:05

Cześć Wszystkim!
Ponad msc temu byłam w szpitalu na 2tygodnie. Z powodu takiego iż dostałam dretwienie i mrowienia rąk obu w tym samym czasie plus zawroty glowy mocne i dretwienie prawej czesci twarzy wraz z uczuciem zacisniecia szczęki.
Było podejrzenie udaru, stwardnienie rozsiane, bolerioza, dużo badań z krwi miałam robione ale tam wszystko dobrze.
Miałam TK głowy rezonans magnetyczny kręgosłupa szyjnego i głowy. W głowie czysto.
A w szyjnym wyszła Fizjologiczna lordoza szyjna z tendencja do kyfotyzacji na poziomie C4 do C7.
Rozluznienie pierscieni włóknistych na poziomie C5 C6.
Resztę w granicach normy.
No więc po msc poszłam prywatnie do neurologa. To było 2tygodnie temu mówiłam że mam dretwienie ręki czasem rąk przechodzące w nich prądy. Plus dretwienie kilku palcow u rąk. przepisała tabletki i kazała przyjść za 2tygodnie do kontroli i jeżeli nie będzie poprawy
( dodam iż jeszcze wcześniej czyli 4tyg temu byłam u innego neurologa i też brałam leki i brak poprawy po nich było)
To da skierowanie do neurochirurga.
Na kolejny mr kręgosłupa szyjnego nie da bo z msc to świeży wynik.
Więc byłam wczoraj na kontroli i jest gorzej niż było 4tyg temu i 2tygodnie temu.
Zaczyna mnie boleć pod łopatka prawa, dretwienie rąk plus palców ból i sztywność karku/ szyji .. Czasem mam RWE barkowo-ramienną ... jak tylko coś zrobię np poodkurzać i po chwili to mi się robi

Więc zbadała odruchy młotkiem neurologicznym w zgięcie łokciowym. I nogach
No i prawa ręka prawie w ogóle nie drgnela a stukala kilka razy .. a lewa i obie nogi normalny odruch mają... i prawa ręka słabsza mięśniowo plus opada.. w dodatku 2tyg temu ręka prawa miała prawidłowy odruch po stuknieciu młotkiem.. Nawet czasem upuszczam różne przedmioty z tej prawej ręki.. tydzień temu uposcilam kubek ..
Momentami nie czuje tej ręki...
Dała skierowania do szpitala Do katowic. Na oddział.
Powiedziała że ten wynik mr szyjnego w ogóle się nie pokrywa teraz z moimi dolegliwościami .. albo dyskopatia się pogłębia i dysk znacznie się wysunął albo jakiś stan zapalny się zrobił..
Bo napewno coś jest nie tak i widzi ze mój stan się pogorszył.
Nie umiałam uwierzyć że w ciągu 2tyg tak mój stan się pogorszył...
Aczkolwiek byłam msc temu ze skierowaniem na oddział ( Że skierowaniem jeszcze ze szpitala ) to stwierdzili że nie kwalifikuje się do przyjęcia na oddział a po drugie od 6msc do roku musiałabym poczekać żeby iść do oddziału neurologicznego więc przepisała leki po których guzik pomogło ..
i mówiłam p. Dr że odesłali mnie do domu z kwitkiem ... W Poniedziałek jadę z mężem do Katowic na izbę przyjęć ze skierowaniem . I zobaczymy czy mnie odeśla czy akurat zostawia.

Justyna.B :)
gość
23-08-2019, 15:35:35

Dziekuje kawo za odpowiedz Zdrowa to bym chciala byc mam dyskopatie jak kazdy tu z was na tym forum ucisk na rdzen c5c6 i zwezenie kanalu Skolioze piersiowa i skolioze ledzwiowa w tym dyskopatie ledzwiowa L3L4 l5 s1 bole mam calego kregoslupa kuzwa jak sobie z tym dziadostwem radzic ?
Forumowicz
23-08-2019, 18:48:15

Gość 2019-08-23 15:17:05
Cześć Wszystkim!
Justyna.B :)
W tym stanie to zabieg operacyjny jest konieczny i to niezwłocznie. Twoje objawy są porównywalne do moich (byłych) . Ja jestem już - PO.
Początkująca
23-08-2019, 19:40:32

Rctomal 2019-08-23 07:36:03
Gość 2019-08-22 21:23:03
Witam :) proszę o interpretację wyniku MR KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO
Nieznaczne zmniejszenie lordozy szyjnej. Trzony kręgów prawidłowej wysokości z dyskretnym uszkodzeniem górnej blaszki granicznej C5 w części przedniej i towarzyszącą niewielką strefą zmian degeneracyjnych - wstępny etap zmian zwyrodnieniowych krawędzi trzonów kręgów na poziomach C4-C5 i C3-C4 wspólnie z dyskretnymi uwypukleniami pierścieni włóknistych modelujący worek oponowy. Dyskretne zmiany zwyrodnieniowe zwyrodnieniowe stawów m-k. Prawidłowy sygnał szyjnego odcinka rdzenia kręgowego. Szerokość kanału kręgowego i otworów m-k w odcinku szyjnym kręgosłupa w granicach normy. Na granicy zakresu badania na poziomie Th2-Th3 po stronie lewej worek oponowy nieznacznie modelowany przez odczyn zwyrodnieniowy krawędzi trzonów kręgów i uwypuklenie krążka m-k - cechy częściowego zwężenia otworu m-k.
Witaj. Żyj i się ciesz z takiego kręgosłupa. Powiedz jeszcze jakie masz objawy które Ciebie zaniepokoiły i zmusiły do zrobienia MRI? Pozdrówka!
SKOPIOWANE Z FORUM - ZAWROTY GŁOWY
Witam, od 5 lat mój mąż ma zawroty głowy, początkowo towarzyszyły im wymioty, biegunka, ból gałek ocznych, ból kręgosłupa szyjnego, zawroty budziły go w nocy podczas snu. Konsultowaliśmy to w 2 neurologami dostał tabletki, które w jakimś stopniu obniżyły te zawroty i towarzyszące im dolegliwości, ale one pozostały. Twarz czuję taką zdrętwiałą, jak mruży oczyma, czuje jakby coś tam trzymało. Miał robione badania: błędnik, próby błędnikowe, boreliozę, tarczycę, wątroby, nerek, krzywą cukrową, badaliśmy cukier codziennie, ale wszystko było ok, konsultację kardiologiczną( Holter,usg,echo serca), konsultacje laryngologiczną, okulistyczną, rezonans szyi, głowy, kręgosłupa szyjnego, lędźwiowego, eeg. Oczywiście wszystkie badania wyszły bardzo dobrze. A dalej coś się dzieje.Neurolog położyła go do szpitala, badania wszystkie dobre. Ostatnio w ciągu tygodnia dwa razy stracił przytomność z drgawkami, wezwano pogotowie, za 1 razem miał w szpitalu tylko badanie z krwi zrobione wyszły podwyższone izoenzymy, powtórzono to badanie obniżyły się ale nie były w normie, wypuszczono go, w tym dniu akurat były upały, zdarzyło się to w pracy i miał jakiś wysiłek fizyczny i styczność ze słońcem, ale to jak każdy co pracuje. Drugim razem, czyli po 2 dniach zdarzyło się to samo, zabrano go do innego szpitala, gdzie zrobiono mu tk głowy, które wyszło dobrze. Pozostał w domu na L4,gdzie po 6 dniach zaczęło znowu coś się dziać, dziwnie szybko mrugał oczami, miał światłowstręt, ręce trzęsły się, ledwo stał i chodził, zawiesił się trochę,zmierzyłam mu ciśnienie było ok, ale puls był 47, wezwałam pogotowie taką akcje też przy nich, ledwo wstał, pogotowie go zabrało. W szpitalu było podobnie znowu takie akcje, ciśnienie też miał mierzone ale było ok tylko ten puls 40 już był. Zostawili go na oddziele gfdzie miał robione badania eeg, rezonans głowy z kontrastem, holter, angio szyi oczywiście wszystkie wyniki dobre. Włączyli leki na padaczkę, ale napisane jest że padaczka nie określona.Nie było podobnych akcji w szpitalu tylko z rana zawroty głowy usiadł i przeszło. Wypisali go z tymi lekami przeciwpadaczkowymi na razie jest ok ( 3 dni po szpitalu jest) musimy skonsultować się z kardiologiem i neurologiem, ale ciekawe jakie badania mu jeszcze zrobią skoro już miał wszystkie. Czy ktoś może nam powiedzieć co się z nim dzieje, w czym tkwi przyczyna ?? Bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi !!
Początkująca
23-08-2019, 19:42:21

aneta232323 2019-08-23 21:40:32
Rctomal 2019-08-23 07:36:03
Gość 2019-08-22 21:23:03
Witam :) proszę o interpretację wyniku MR KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO
Nieznaczne zmniejszenie lordozy szyjnej. Trzony kręgów prawidłowej wysokości z dyskretnym uszkodzeniem górnej blaszki granicznej C5 w części przedniej i towarzyszącą niewielką strefą zmian degeneracyjnych - wstępny etap zmian zwyrodnieniowych krawędzi trzonów kręgów na poziomach C4-C5 i C3-C4 wspólnie z dyskretnymi uwypukleniami pierścieni włóknistych modelujący worek oponowy. Dyskretne zmiany zwyrodnieniowe zwyrodnieniowe stawów m-k. Prawidłowy sygnał szyjnego odcinka rdzenia kręgowego. Szerokość kanału kręgowego i otworów m-k w odcinku szyjnym kręgosłupa w granicach normy. Na granicy zakresu badania na poziomie Th2-Th3 po stronie lewej worek oponowy nieznacznie modelowany przez odczyn zwyrodnieniowy krawędzi trzonów kręgów i uwypuklenie krążka m-k - cechy częściowego zwężenia otworu m-k.
Witaj. Żyj i się ciesz z takiego kręgosłupa. Powiedz jeszcze jakie masz objawy które Ciebie zaniepokoiły i zmusiły do zrobienia MRI? Pozdrówka!
SKOPIOWANE Z FORUM - ZAWROTY GŁOWY
Witam, od 5 lat mój mąż ma zawroty głowy, początkowo towarzyszyły im wymioty, biegunka, ból gałek ocznych, ból kręgosłupa szyjnego, zawroty budziły go w nocy podczas snu. Konsultowaliśmy to w 2 neurologami dostał tabletki, które w jakimś stopniu obniżyły te zawroty i towarzyszące im dolegliwości, ale one pozostały. Twarz czuję taką zdrętwiałą, jak mruży oczyma, czuje jakby coś tam trzymało. Miał robione badania: błędnik, próby błędnikowe, boreliozę, tarczycę, wątroby, nerek, krzywą cukrową, badaliśmy cukier codziennie, ale wszystko było ok, konsultację kardiologiczną( Holter,usg,echo serca), konsultacje laryngologiczną, okulistyczną, rezonans szyi, głowy, kręgosłupa szyjnego, lędźwiowego, eeg. Oczywiście wszystkie badania wyszły bardzo dobrze. A dalej coś się dzieje.Neurolog położyła go do szpitala, badania wszystkie dobre. Ostatnio w ciągu tygodnia dwa razy stracił przytomność z drgawkami, wezwano pogotowie, za 1 razem miał w szpitalu tylko badanie z krwi zrobione wyszły podwyższone izoenzymy, powtórzono to badanie obniżyły się ale nie były w normie, wypuszczono go, w tym dniu akurat były upały, zdarzyło się to w pracy i miał jakiś wysiłek fizyczny i styczność ze słońcem, ale to jak każdy co pracuje. Drugim razem, czyli po 2 dniach zdarzyło się to samo, zabrano go do innego szpitala, gdzie zrobiono mu tk głowy, które wyszło dobrze. Pozostał w domu na L4,gdzie po 6 dniach zaczęło znowu coś się dziać, dziwnie szybko mrugał oczami, miał światłowstręt, ręce trzęsły się, ledwo stał i chodził, zawiesił się trochę,zmierzyłam mu ciśnienie było ok, ale puls był 47, wezwałam pogotowie taką akcje też przy nich, ledwo wstał, pogotowie go zabrało. W szpitalu było podobnie znowu takie akcje, ciśnienie też miał mierzone ale było ok tylko ten puls 40 już był. Zostawili go na oddziele gfdzie miał robione badania eeg, rezonans głowy z kontrastem, holter, angio szyi oczywiście wszystkie wyniki dobre. Włączyli leki na padaczkę, ale napisane jest że padaczka nie określona.Nie było podobnych akcji w szpitalu tylko z rana zawroty głowy usiadł i przeszło. Wypisali go z tymi lekami przeciwpadaczkowymi na razie jest ok ( 3 dni po szpitalu jest) musimy skonsultować się z kardiologiem i neurologiem, ale ciekawe jakie badania mu jeszcze zrobią skoro już miał wszystkie. Czy ktoś może nam powiedzieć co się z nim dzieje, w czym tkwi przyczyna ?? Bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi !!
CD
Dramat, to jest jakiś dramat.. ciężko Nam jest uwierzyć że nikt nie może nam pomóc. Konsultacja z kardiologiem ok nie widzi niczego co mogłoby mieć za nim (kardiologiem) związek . Umówiliśmy się do neurologa, było takie wejście,że mąz stracił przytmność wchodząc ale tylko na chwilkę( czekajać na wizyte było juz po nim widac ze cos bedzie nie tak ) i w sumie nic specjalego sie nie dowiedzieliśmy tylko tyle ze bedzie mial badanie eeg całodobowe z videorejestracją ( termin poczatek stycznia 2020 r) oczywiście podobne sytyacje wydarzały sie codzienie po wizycie u doktora wiec skonsultowaliśmy to ponownie u tego nerologa, ale nic wiecej nie dowiedzieliśmy się jak tylko funkcjomnować jak do tej pory brac tabletki na padaczke jak do tej pory które na dobra sprawe ani nie pomagaja ani nie robia raczej nic i czekac na ten termin do szpiatala na rok 2020 . zasugerowano nam ze moze to miec podłoze psychogenne( ok .. utrata przytomności, zawroty glowy, bóle głowy wymioty rozwolnienia i jak wyzej pisałałam ) skonsulowaliśmy to tez z psychiatrą, skoro tak nam zalecono i nic !! jesteśmu zupełnie bezradni, wszedzie nic nie wiadomo. Co My mamy robić ?? Mój mąż nadal czuje sie fatalnie !! nawet dzisiaj badaliśmy cisnienie dna oka i tez ok, oczywiscie przed wyjscie z domu przewrócił sie na podłogę ale bez utraty przytomnosci. POMOCY !!!!!!!
gość
23-08-2019, 19:58:57

Tylko że nie mam jesteście dużej wypukliny i ponoc nie kwalifikuje się jeszcze do operacji chociaż niewiadomo czy mi się nie powiększyła dyskopatia.. itp ale objawy są dość silne i już ponad miesiąc...
W Poniedziałek jadę na izbę przyjęć do Katpwic do Ochojca i zobaczymy czy w ogóle mnie przyjmą na oddział 😕
Jak nie przyjmą to mam zrobić kolejny mr szyjnego .. i mam zapisać się do fizjoterapeuta i rehabilitację i leki brać..
Będę mieć chwilę to przeczytam kilka stron wstecz.
Justyna.B
gość
24-08-2019, 15:26:02

Zanim operacja to najpierw rehabilitacja....
Forumowicz
24-08-2019, 18:30:36

Gość 2019-08-24 17:26:02
Zanim operacja to najpierw rehabilitacja....
I tak i nie. Owszem rehabilitację trzeba jakąś odbyć, jak pomoże (wątpię) to tylko cieszyć się. Na moim przykładzie - to była niepotrzebna strata czasu i pieniędzy. W niektórych zmianach rehabilitant może tylko pogorszyć stan.
Forumowicz
24-08-2019, 19:09:00

aneta232323 2019-08-23 21:42:21
aneta232323 2019-08-23 21:40:32
... zasugerowano nam ze moze to miec podłoze psychogenne( ok .. utrata przytomności, zawroty glowy, bóle głowy wymioty rozwolnienia i jak wyzej pisałałam ) skonsulowaliśmy to tez z psychiatrą, skoro tak nam zalecono i nic !! jesteśmu zupełnie bezradni, wszedzie nic nie wiadomo. Co My mamy robić ?? Mój mąż nadal czuje sie fatalnie !!
W takim stanie to "cud" że jeszcze nie ma depresji, nerwicy ... Jeżeli psychicznie wytrzymuje to twardy z niego zawodnik.
Ja miałem też różne badania, :okulista, laryngolog, neurolog, ortopeda, kardiolog, neurochirurg , .... i też NIC a chodziłem jak pijany-naćpany. Małżonka widziała że cierpię więc poradziła wizytę u psychiatry. Jak powiedziałem co mi jest to psychiatra w zasadzie odesłał mnie do .... rodzinnego.
Dopiero na moją prośbę przepisał mi tabletki uspokajające. To mi pomogło przejść w stanie "jako-tako" przez okres szukania przyczyny.
Pomógł neurochirurg który jakby jest specjalistą od kręgosłupa szyjnego. Operacja się odbyła a ja wróciłem do normalności.
Konkludując: radziłbym konsultację u neurochirurga tylko takiego co operuje kręgosłupy szyjne ( nie wszyscy to robią). Nawet niewielka zmiana ale w złym miejscu potrafi nieźle namieszać.
PS
Nie uciekaj z forum. Pisz jak się sprawy mają. Może ktoś coś podpowie. TY nauczysz nas przypadku.
Pozdrawiam.
gość
24-08-2019, 20:07:58

W poniedziałek jadę do szpitala może przyjmą na oddział to się dowiem czegoś więcej.. ;) obyy mnie znowu nie zbyli. Aczkolwiek mam dużo objawów i bólu 😔😔 momentami to mnie paraliżuje..
U mnie do operacj8 napewno daleka droga o ile w ogóle do niej dojdzie.
Dzisiaj uposcilam 2 razy telefon z ręki..

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
Reklama: