Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
17-08-2019, 08:07:00

Wiem... Wiem... Ale jeszcze nie czas na taką decyzję...
gość
21-08-2019, 09:39:17

Witam serdecznie 🙋‍♀️ Czy ktoś z was składał wniosek o stopień niepełnosprawnosci? Jaki dostaliście? Ja złożyłam i dostałam lekki, trochę zaskoczona jestem bo mój lekarz powiedział że umiarkowany na pewno dostanę 🤷‍♀️Jestem 4mies po operacji i na zasiłku rehabilitacyjnym. Nie wiem co dalej tak naprawdę bo moja wizyta kontrolna trwała 5min. Nie dostałam żadnego skierowania na rehabilitację, mam sobie sama radzić dalej. Myślałam że będą jakieś kontrolne badania np. Rezonans czy jest ok wszystko a tu nic. Czuję się różnie czasami boli, czasami jest ok. Pozdrawiam Ania J.
Początkująca
21-08-2019, 09:54:12

Witaj Aniu 😊 umiarkowany stopień dostałam przed operacją, na rok. Mam do lutego, w grudniu składam ponownie. Ale u mnie są jeszcze schorzenia reumatyczne, dyskopatia na całym poziomie kręgosłupa i szwankujące dwa kolana.
Obecnie, ponad 5 miesięcy po operacji, czekam na sanatorium zusowskie. Jest decyzja, ale nie mam jeszcze skierowania. Wkrótce kończy mi się limit zwolnień, złożyłam wniosek o przyznanie świadczenia, bóle po lewej stronie są nadal dość silne. Czasem mydocalm sobie z nimi radzi, czasem trzeba dołożyć febrofen. Z tego powodu było podejrzenie przesunięcia implantu, ale RTG to wykluczył. Przyjaciel siedzi na swoim miejscu, niech sobie tam siedzi spokojnie. Podobno rehabilitacja i czas pomogą na bóle. Ale.... żeby nie było za słodko, na poziomie c2/ c3 są już zmiany, których nie było przed operacją. Zmniejsza się przestrzeń między kręgami, są obniżenia i coś tam jeszcze. Ale to konsekwencja podwyższenia implantem poniżej. Ehh, za dobrze by było bez skutków ubocznych. Dokładne zmiany pokaże rezonans albo tomografia, po powrocie z sanatorium. Wtedy też będę miała otrzymywanie kolagenem, czy ktoś z Was to stosował? Podobno pomaga po operacjach tego typu, a nawet przynosi ulgę tym, którzy boją się poddać zabiegowi.
Pozdrawiam 😊
Początkująca
21-08-2019, 09:56:47

W mojej poprzedniej wiadomości dotyczącej kolagenu wkradł się błąd. Oczywiście chodzi o "ostrzykiwanie" 😊😆
gość
22-08-2019, 19:23:03

Witam :) proszę o interpretację wyniku MR KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO
Nieznaczne zmniejszenie lordozy szyjnej. Trzony kręgów prawidłowej wysokości z dyskretnym uszkodzeniem górnej blaszki granicznej C5 w części przedniej i towarzyszącą niewielką strefą zmian degeneracyjnych - wstępny etap zmian zwyrodnieniowych krawędzi trzonów kręgów na poziomach C4-C5 i C3-C4 wspólnie z dyskretnymi uwypukleniami pierścieni włóknistych modelujący worek oponowy. Dyskretne zmiany zwyrodnieniowe zwyrodnieniowe stawów m-k. Prawidłowy sygnał szyjnego odcinka rdzenia kręgowego. Szerokość kanału kręgowego i otworów m-k w odcinku szyjnym kręgosłupa w granicach normy. Na granicy zakresu badania na poziomie Th2-Th3 po stronie lewej worek oponowy nieznacznie modelowany przez odczyn zwyrodnieniowy krawędzi trzonów kręgów i uwypuklenie krążka m-k - cechy częściowego zwężenia otworu m-k.
gość
22-08-2019, 20:52:25

A co tu interpretować w takim zdrowym odcinku kręgosłupa szyjnego. Ciesz się gościu z takiego wyniku MRI
gość
22-08-2019, 21:14:37

Witam posiadam dyskopatie szyjna dosc zaawansowana Czy ktos z was tak miał zgrzytanie w kregach szyjnych ?
Początkujący
23-08-2019, 05:36:03

Gość 2019-08-22 21:23:03
Witam :) proszę o interpretację wyniku MR KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO
Nieznaczne zmniejszenie lordozy szyjnej. Trzony kręgów prawidłowej wysokości z dyskretnym uszkodzeniem górnej blaszki granicznej C5 w części przedniej i towarzyszącą niewielką strefą zmian degeneracyjnych - wstępny etap zmian zwyrodnieniowych krawędzi trzonów kręgów na poziomach C4-C5 i C3-C4 wspólnie z dyskretnymi uwypukleniami pierścieni włóknistych modelujący worek oponowy. Dyskretne zmiany zwyrodnieniowe zwyrodnieniowe stawów m-k. Prawidłowy sygnał szyjnego odcinka rdzenia kręgowego. Szerokość kanału kręgowego i otworów m-k w odcinku szyjnym kręgosłupa w granicach normy. Na granicy zakresu badania na poziomie Th2-Th3 po stronie lewej worek oponowy nieznacznie modelowany przez odczyn zwyrodnieniowy krawędzi trzonów kręgów i uwypuklenie krążka m-k - cechy częściowego zwężenia otworu m-k.
Witaj. Żyj i się ciesz z takiego kręgosłupa. Powiedz jeszcze jakie masz objawy które Ciebie zaniepokoiły i zmusiły do zrobienia MRI? Pozdrówka!
gość
23-08-2019, 11:00:05

faktycznie jak jeszcze nie wiadomo jakie objawy to samo mri na 4+
Forumowicz
23-08-2019, 12:10:51

Gość 2019-08-22 23:14:37
Witam posiadam dyskopatie szyjna dosc zaawansowana Czy ktos z was tak miał zgrzytanie w kregach szyjnych ?
Zgrzyty potrafią być nawet u zdrowego. Jak głównym problemem są tylko one - jesteś zdrowa.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: