Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
13-09-2009, 18:17:00

Witaj Irek z tego co czytam to jeszcze nie jest tak żle ale nie pocieszaj się zbytnio bo i za dobrze też nie jest jeśli masz już dechydrytację osobiście radził bym abyś zrobił badanie gęstości kości bo wygląda to trochę na osteopenię chodzi o wypuklenia to nie są jeszcze takie najgorsze dobrze by było gdybyś chodził na basen ale pływanie tylko na pleckach a po za tym nie wiem jak znosisz masaże to też bardzo pomaga ja właśnie mimo że już mam skierowanie na operacje od jutra zaczynam nową serie no i przydały by się tobie ćwiczenia skurcze mięsni nie są objawem ucisku na korzenie nerwowe a bardziej na niedokrwistość i tu radził bym brać magnez oraz witaminę B Pozdrawiam
gość
13-09-2009, 18:33:00

Irek tak jak ja ma jakies stłuszczenia. Kto wie co to jest? Czyżby zamiast w bioderkach. w kręgosłupach nam sie odłożyło?
Widzę, że się kwestia majtek rozwija może to wrocławska szkoła chirurgiczna, bezmajtkowa.
Marrtko, ja też Ci radzę, wygrzeb wszystkie roboty z kątow, zmęćz się porządnie a głowę odciązysz. Ja też gdy po mnie zadzwonią, pomyje okna, wypastuję podłogi i powyganiam wszystkie kurze spod szaf, potem tego nie da rady.. I pierogów nalepię i uszek juz na święta, bo potem wałkować będzie ciężko.
A wiecie co wymyśliłam oprócz butelki" ze smoczkiem" do picia" Juz sobie zapakowałam zapas słomek, takich do ciągnięcia pitka z kubeczka. Jak myślicie?
to ja, Ania znana jako amadobo
gość
13-09-2009, 20:41:00

Słomki to dobry pomysł, ale jak już siedzisz, prawda? Ja leżysz na baczność na sali POP, to butla ze smoczkiem i to z wodą, bo jak się ochlapiesz, to koszulki nie zabrudzisz - sama wyschnie

Postanowiłam złożyć (za jakiś czas) wniosek o orzeczenie niepełnosprawności. Co mi radzicie? Ktoś to już z was załatwiał w Warszawie??? Kiedyś, jak załatwiałam dziecku dodatek pielęgnacyjny (astma), trafiłam na stare babsko, śmierdzące i jakieś nienormalne, a do tego miała ze 200 lat!!! Na koniec już się z nią pokłóciłam...oczywiście dodatku nie otrzymałam, ale co sobie ulżyłam to moje było...

Pozdrówka
Renata
gość
13-09-2009, 20:45:00

Mała korekta wypowiedzi poprzednika -dehydratacja krążków miedzykręgowych to odwodnienie dysków . O osteoporozie świadczy rzeszotowienie .Z.
Początkująca
13-09-2009, 22:49:00

Witam!!!
od kilku dni posiadam wynik rezonansu magnetycznego.
Mówiąc szczerze - czarna magia, przerażająca czarna magia!!!!
Nie mam pojęci co to wszystko znaczy.
Bylam na konsultacji u neurologa i bardzo mnie wystraszyla!!

Wynik brzmi następująco:
- na poz. C4-C5 okrężna wypuklina typu bulging krążka międzykregowego, część dikanalowa z prawostronną lateralizacją, uciska worek oponowy, calkowita redukcja przedrdzeniowej rezerwy plynowej worka oponowego, przednia powierzchnia rdzenia uciśnięta z wyraznym modelowaniem, bez zmiany sygnalu mogącej sugerować mielopatię; cechy stenozy bezwzglednej kanalu kregowego - wymiar strzalkowy wynosi 9 mm;
- na poz. C5-C6 dokanalowa przepuklina prawoboczna, zwęża prawy zachylek boczny kanalu kręgowego, uciska worek oponowy i nieznacznie uciska rdzeń kręgowy po stronie prawej; wymiar strzalkowy kanalu kręgowego zredukowany do 11mm;
-osteofitarne zaostrzenie krawędzi trzonów powyższych kręgów;
- na poz. C6-C7 niewielka protruzja dokanalowa krążka, bez istotnego ucisku worka oponowego;
- wygladzenie lordozy szyjnej, kyfotyczne ustawienie segm. C4-C5;
- przepuklina dotrzonową w dolnej blaszce granicznej C4 z otaczającym ją obszarem zwyrodnienia tluszczowego szpiku kostnego (Modick II);
- w trzonach C7 i Th3 widoczne ogniska hyperintensywne w obr. T1 i T2 zal. o śr. 4 mm i 6 mm - prawdopodobnie naczyniaki;
- sygnal rdzenia kręgowego prawidlowy.

Jak można zauważyc, dużo tego i brzmi strasznie!!!!

Neurolog dala mi skierowanie do neurohirurga i do szpitala na ewentualną operacje (jej zdaniem konieczną). Przyznam szczerze, że nieziemsko się wystraszylam. Poczytalam od pierwszej strony forum i bardzo chcialabym i proszę o jakiekolwiek informacje. Czy ktoś móglby mi (tak "po ludzku" wytlumaczyc co mi dolega? Czy operacja naprawde jest konieczna?
Dodam, ze nie boli mnie glowa (a przynajmniej rzadko), nie drętwieją kończyny...w sumie nie mam żadnych objawów typowych.

Jeszcze jedno pytanko: czy Zosia bywa na forum (Zosia z początkowych stron forum)??? Niesamowita kobieta z niesamowitą wiedza!

Bardzo proszę o informacje!!!

Pozdrawiam serdecznie - Danusia
Danusia
gość
14-09-2009, 05:21:00

Zosieńko ja nie mówię o tym że jest to osteoporoza tylko odwodnienie dysków może świadczyć o osteopeni chociaż nie koniecznie dla tego to zaznaczyłem. Na rezonansie bynajmniej jeszcze sie nie spotkałem z tym by w opisie było jednoznacznie napisane o osteoporozie no chyba że są ośrodki które piszą w opisie o osteoporozie tylko ja może tego nie zauważyłem . Pozdrawiam Janusz

Danusiu opis Twojego rezonansu jest bardzo nie ciekawy radził bym by to skonsultować z dobrym neurochirurgiem zapewne odpowie na dręczące Ciebie pytania a i tak decyzja o ewentualnej operacji będziesz musiała podjąć sama i tak jak już wielokrotnie radziła na tym forum Zosia pytania swoje dobrze jest spisać na kartce bo po zamknięciu się drzwi u lekarza z racji stresu umyka masę pytań i wychodzi śie potem z niedosytem odpowiedzi .Pozdrawiam Janusz
gość
14-09-2009, 06:13:00

przypominam że można nadsyłać zdjęcia na fotosik jakoś to słabo idzie Renatko czy pokuta odprawiona? Pozdrawiam Janusz
gość
14-09-2009, 06:17:00

Spinka po co Ci były majtki na sali operacyjnej ??????hahahaha
Młoda jesteś ładna ,zgrabna , trzeba pokazywać swiatu swoje wdzieki .Wiesz Spinka póki chca jeszcze oglądac .
Ja samochodem jeżdzę bez kołnierza w kołnierzu nie da sie prowadzic ni jak .
Na grzybach nie byłam ale moja córeczka z mężem byli w strasznym deszczu i przywiezli mamie na obiad mniam mniam .
Miłego dnia .Gosieńka
Forumowiczka
14-09-2009, 08:10:00

Widzę, że temat majtek chwycił... inna nazwa majtek to GACIE.
Gosieńko, jak to po co? W gaciach bezpieczniej. Jedna pielęgniarka męska nie była co prawda pewna i w tym celu skonsultowała się ustnie z pielęgniarką żeńską. Ja oczywiście wtedy jeszcze nie spałam, tylko leżałam na stole operacyjnym... w gaciach i pod zieloną szmatką. Neurochirurga przy tym nie było bo on się pojawia gdy pacjent już śpi - żeby się nie rozpraszać... Pielęgniarka żeńska powiedziała, że oczywiście, że można być w majtkach bo gdzie szyja a gdzie majtki ??? Majtki nie przeszkadzają w operacji... . Tym argumentem pielęgniarka żeńska ostatecznie przekonała pielęgniarkę męską a ja przytaknęłam, że też tak myślę ...
Ciekawe ?

Witam nowych Gości . Miłego poniedziałku !!!
Spinka
Spinka
Forumowiczka
14-09-2009, 08:13:00

Zmiana tematu...

http://www.promien-krynicazdroj.noclegiw.pl/

Jak Wam się podoba ?
Spinka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: