Witam!!!
od kilku dni posiadam wynik
rezonansu magnetycznego.
Mówiąc szczerze - czarna magia, przerażająca czarna magia!!!!
Nie mam pojęci co to wszystko znaczy.
Bylam na konsultacji u neurologa i bardzo mnie wystraszyla!!
Wynik brzmi następująco:
- na poz. C4-C5 okrężna wypuklina typu bulging krążka międzykregowego, część dikanalowa z prawostronną lateralizacją, uciska worek oponowy, calkowita redukcja przedrdzeniowej rezerwy plynowej worka oponowego, przednia powierzchnia rdzenia uciśnięta z wyraznym modelowaniem, bez zmiany sygnalu mogącej sugerować
mielopatię; cechy
stenozy bezwzglednej kanalu kregowego - wymiar strzalkowy wynosi 9 mm;
- na poz. C5-C6 dokanalowa
przepuklina prawoboczna, zwęża prawy zachylek boczny kanalu kręgowego, uciska worek oponowy i nieznacznie uciska rdzeń kręgowy po stronie prawej; wymiar strzalkowy kanalu kręgowego zredukowany do 11mm;
-osteofitarne zaostrzenie krawędzi trzonów powyższych kręgów;
- na poz. C6-C7 niewielka protruzja dokanalowa krążka, bez istotnego ucisku worka oponowego;
- wygladzenie
lordozy szyjnej, kyfotyczne ustawienie segm. C4-C5;
- przepuklina dotrzonową w dolnej blaszce granicznej C4 z otaczającym ją obszarem zwyrodnienia tluszczowego szpiku kostnego (Modick II);
- w trzonach C7 i Th3 widoczne ogniska hyperintensywne w obr. T1 i T2 zal. o śr. 4 mm i 6 mm - prawdopodobnie naczyniaki;
- sygnal rdzenia kręgowego prawidlowy.
Jak można zauważyc, dużo tego i brzmi strasznie!!!!
Neurolog dala mi skierowanie do neurohirurga i do szpitala na ewentualną operacje (jej zdaniem konieczną). Przyznam szczerze, że nieziemsko się wystraszylam. Poczytalam od pierwszej strony forum i bardzo chcialabym i proszę o jakiekolwiek informacje. Czy ktoś móglby mi (tak "po ludzku"

wytlumaczyc co mi dolega? Czy operacja naprawde jest konieczna?
Dodam, ze nie boli mnie glowa (a przynajmniej rzadko), nie drętwieją kończyny...w sumie nie mam żadnych objawów typowych.
Jeszcze jedno pytanko: czy Zosia bywa na forum (Zosia z początkowych stron forum)??? Niesamowita kobieta z niesamowitą wiedza!
Bardzo proszę o informacje!!!
Pozdrawiam serdecznie - Danusia