Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
11-07-2018, 14:11:51

W szyi mi nie chrupie, bo mało nią ruszam, za to tradycyjnie krupie mi pozostała część kręgosłupa..
Teraz macam się po szyi..i pamiętam ze przed operacją tez miałąm taki garb przy c7 a teraz nie mam :)
Ola c6/c7
gość
11-07-2018, 22:07:16

Mi chrupanie właśnie zniknęlo po opera ji. Jedynie jak się po śpiącemu zacznę za bardzo przeciągnę w odcinku szyjnym to coś mi trzaśnie. Staram się nie przeciągać.
Asia
gość
12-07-2018, 09:29:09

Dziękuję za odpowiedź dot. obrzęku. Faktycznie znika:) Jestem 7 dni po operacji C5C6 mi nic nie strzyka bo póki co mam kołnierz i staram się zupełnie nie ruszać głową.
Pozdrawiam Kasia;)
gość
12-07-2018, 09:58:00

Jeszcze zapytam jak spać w kołnierzu na poduszce ortopedycznej, bo ja nie daję rady, mam wrazenie ze sie duszę i muszę na normalnej poduszce. Ale jest tak niewygodnie na wznak cały czas. Noce to koszmar.
Kasia
gość
12-07-2018, 18:04:00

poduszka produkowana na standardowego i zdrowego chinczyka, przynajmniej jeden z tych elementów nie pasuje do ciebie
gość
13-07-2018, 15:49:09

Witam jestem nowa proszę o radę ponieważ z bólem kręgosłupa szyjnego zmagam się od kilku lat. W kwietniu tego roku miałam zrobiony rezonans kręgosłupa szyjnego neurolog stwierdził że żaden neurochirurg mnie nie zoperuje.Byłam u dwóch jeden powiedział,że operacja termin na 20.08 2018, a drugi, że rehabilitacja a potem zobaczymy.Boli mnie między łopatkami ból ciągnie bardziej do lewej ręki ,ale do prawej też do tego boli tył głowy. Na razie nie mam chyba żadnych niedowładów ani drętwienia rąk takie objawy miałam dawno temu ,ale minęły. Nie wiem któremu lekarzowi wierzyć i co zrobić na razie ból jest do wytrzymania.Pozdrawiam
gość
14-07-2018, 15:44:09

Witajcie. Jestem prawie 7 mies po operacji i nie wiem co mam myslec. Mialam nadzieje ze po takim czasie bedzie juz naprawdę dobrze. Tymczasem nie moge posiedziec zbyt dlugo z glowa pochylona w dol, raptem godzinę.. zaczyna bolec mnie potylica, skroń, kreci mi sie w glowie, mdli. Objawy takie same jak mialam przed operacja. Zaczelam myslec ze to moze korzen nerwowy ktory byl dlugo ucisniety, czytalam ze potrafi sie bardzo dlugo regenerowac. Czy ktos moze sie wypowiedziec w mojej sprawie?
Pozdrawiam W.
gość
14-07-2018, 23:52:09

Gość 2018-07-13 17:49:09
Witam jestem nowa proszę o radę ponieważ z bólem kręgosłupa szyjnego zmagam się od kilku lat.
Każdy musi sam postawić na swojej szali wszystkie za i przeciw. Mogę tylko powiedzieć jakie ja miałm za:
- nie chce już więcej rwy barkowej, która wracał co 3-4 tygodnie, trucia się wtedy morfinami i tego okrutnego bólu
- jestem młoda,zdrowy organizm, szybko się zagoi
- to przepuklina z uciskienm na korzeń, więc już się nie cofnie, można ją odsunąć w czasie, ale może się też radykalnie pogorszyć
- rehabilitacje przez 2,5 roku - znikome rezultaty
- musząc ćwiczyć samemu w domu/pracy co 2-3 godziny to nie robota
- mam świetnego specjalistę neurochirurga, może później nie trafię na tak dobrego
- jeśli neurochirurg nie powiedział "nie operować" to chyba jest coś do operowania, z biegu, niepotrzebnie nie operuje się ludzi
- jak jeszcze poczekam, to może tak mi uciśie nerw, że na stałe zostanie uszkodzony
- kręgosłup już stoi krzywo od wypukliny, to będzie miało wpływ na pozostałe elementy, z inplantem będzie prosty, naprawiony
Przed operacją miałam 4 tygodnie całkowicie BEZ jakiegokolwiek bólu, wtedy to dopiero zaczęłam się wahać i przychodziły wszystkie przeciw
- może się już samo naprawiło, dlatego nie boli
- może pójdzie coś źle, zostane inwa*** już na zawsze
- może będzie boleć bardziej po operacji i już nigdy nie przejdzie
- to ingerencja w ciało, w jeden z naważniejszych jego elementów
- ile ograniczeń będę miała po operacji
- możliwe problemy z sąsiednimi poziomami po usztywnieniu dwóch kręgów
Poszłam w końcu zdecydowanie, jeszcze niewiele moge powiedzieć po 2,5 tyg. ale po operacji prawie nic mnie nie bolało, teraz też niewiele, póko co nie żałuję i jestem zadowolona.
Pozdrawiam,
Asia 32 l c6/7 28.06.18
gość
15-07-2018, 03:23:07

Mialam wszystkie za, praktycznie zero przeciw, nawet przez chwile sie nie zawahalam zeby zrezygnowac, bylam w 100% zdecydowana a przed operacja dolegliwosci na tyle sie nasilily ze bylam pewna ze tego chce jak najszybciej. W sumie to nie mialam innego wyjscia bo wszystkie metody zawiodly a na rehabilitacje bylo jjuz za pozno wiec byl to jedyny ratunek dla mnie. Ja mialam taka sytuacje ze przed operacja bylam w stanie jeszcze w miare normalnie wszystko zrobic a PO byla masakra.. zero poprawy a wrecz pogorszenie i to jakie, bol okropny, ciezko bylo wstac, zrobic cokolwiek, nie moglam spac. Ale coz widocznie w moim przypadku tak musialo byc. Bardzo dlugo do siebie dochodzilam, nie moglam sama sie umyc, ubrac. Moze moj organizm potrzebuje wiecej czasu..
W.
gość
15-07-2018, 09:47:14

Gość 2018-07-14 17:44:09
(...) nie moge posiedziec zbyt dlugo z glowa pochylona w dol, raptem godzinę..
Droga W,
Zgłosiłaś to lekarzowi? Co mówi? Może warto w tym kierunku się udać.
Z tego co mi wiadomo, to nawet zdrowe osoby nie powinny siedzieć tyle czasu z pochyloną głową, to samodestrukcja, ciężar głowy obciążający odcinek szyjny zwiększa się w takiej pozycji z 5 do 60 kg!
Spójrz:
https://www.tvn24.pl/magazyn-tvn24/smartfonowa-twarz-esemesowa-szyja-uwazaj,87,1728

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Torbiel rathkiego lub plata tylniego
Ratunku!!! Bole glowy i oczu mgla przed oczami coraz częściej bole glowy,wymioty co drugi dzień... Zaraz się wykończę w oczekiwaniu neurologa a gdzie jeszcze rezonans... Torbiel od 4 lat
Reklama: