Witam wszystkich. Za 6 dni czeka mnie operacja kręgosłupa szyjnego, mają mi wstawić 2 implanty na C4/C5 i C6/C7. Mam 27lat i dwójkę małych dzieci. Na dzień dzisiejszy jestem przerażona, a objawy coraz bardziej się nasilają (głównie drętwienie rąk, ból głowy, zawroty, ucisk w barkach i karku, problemy z pamięcią i wzrokiem). Cieszę się, że trafiłam na to forum, mam nadzieję, że jeszcze ktoś tutaj zagląda. Operowana będę w Opolu przez doktora Łątkę. Pozdrawiam wszystkich Natalia
Gość 2017-06-13 23:54:32 Jesteś po wypadku? Dlaczego masz kręgosłup do operacji w wieku 27 lat?
Tak, 11 lat temu miałam wypadek samochodowy. Wtedy drętwiały mi ręce i traciłam czucie, poźniej wszystko sie w miare ustabilizowało. Niestety dwa porody i intensywny tryb życia spowodowały, że zaczęłam czuć sie coraz gorzej. Kregosłup odmawiał posluszeństwa. Paraliżowało mi całe ciało, nie mogłam wstać z łoźka a dzieci patrzyły jak cierpię. Lekarze nie wiedzieli co mi jest aż w końcu trafiłam do mojej Pani neurolog, która skierowała mnie na rezonans. Później wszystko potoczyło sie bardzo szybko, diagnoza i wizyty u lekarzy. Każdy neurochirurg powtarzał to samo "W Pani przypadku tylko operacja". Próbowałam rehabilitacji, niestety bolało coraz bardziej. Na dzień dzisiejszy jestem przerażona, mam nadzieję, że w końcu będę mogła jakoś funkcjonować.
Do 27-latki (proszę podawajcie swoje imiona -tak będzie łatwiej) WTwoim przypadku naprawdę operacja to jedyne wyjście Przy tak dużych dolegliwościach nie powinnaś się zastanawiać Ja przeszłam operację także na 2 poziomach (ale osobno ) Również było to skutkiem stłuczki samochodowej Teraz jestem już 9 i 7 lat po operacjach i pomimo że u mnie doszło już do mielopatii szyjnej to przez te lata nigdy nie pożałowałam swojej decyzji Czułam się dobrze ból zniknął całkowicie Nie powiem że cudownie ozdrowiałam ale naprawdę żyłam spokojnie Teraz trochę odczuwam zwłaszcza rwa barkowa mi dokucza ale to już trochę tych lat minęło a poza tym ja mam dwa razy więcej lat niż Ty Nie bój się operacji To naprawdę nic strasznego Wprawdzie po zabiegu będziesz musiała bardziej się oszczędzać ale przyzwyczaisz się Pozdrawiam i trzymam kciuki Bogda
Jak zechcesz się po oszczędzać to może i operacja nie będzie konieczna ale jak człowiek jest po operacji to zawsze ma świadomość, że dobrze już nie będzie
Bardzo dziękuję za słowa otuchy. To dla mnie wiele znaczy. Boję się, że do końca życia będę uzależniona od innych ludzi... Zawsze byłam Zosią samosią. A jeżeli chodzi o oszczędzanie się aby uniknąć operacji to przez ostatnie pół roku się oszczedzalam, niestety ból nie znikł ani nie zlagodnial. Pozdrawiam Natalia
Witam ponownie Po czterech miesiącach zwolnienia lekarskiego wróciłam do pracy i jest dramat. Nie wiem do końca o co chodzi. Mam dyskopatię wielopoziomową kręgosłupa szyjnego lędźwiowego i piersiowego. W szpitalu dostałam blokadę, dożylnie ketonal i serię zabiegów. Po powrocie do domu jeszcze rehabilitacja 2 tygodnie. Nie bardzo mi pomogła, więc byłam u mgr Balika trochę mnie porozciągał pomogło na krótko. Co mnie zastanawia ? Po dłuższym staniu, podróży czy nawet chodzeniu po sklepach dostaję takiego bólu sztywności, że mam ochotę położyć się na środku hipermarketu. Po leżeniu około 30 min ból ustępuje, czy tak jest w przypadku dyskopatii ? Bo podczas badania lekarz medycyny kazał mi wykonać skłon, później podniósł na leżąco jedną nogę i drugą i pracy powiedział, że mogę pracować, to nie są bóle korzeniowe i że wiele osób ma dyskopatię i pracuje. Ja w pracy dużo stoję po godzinie już czuję ból a po dwóch ogromny ból, że ledwie idę. Pomóżcie mi znaleźć odpowiedź bo zaczynam myśleć, że to jakaś miastenia czy co, skoro według lekarza nie tak wygląda ból spowodowany dyskopatią. Proszę o odpowiedź Judyta
Zawsze po 30 dniach przepracowanych możesz ponownie zacząć chorować od początku Judyto kto ćię leczy Czy miałaś robione badania typu rezonans lub tomograf Jeśli nie to zmień lekarza B.