Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
08-02-2017, 21:29:54

Po zdjęciu będzie wiadomo czy się odzwyczajamy od kołnierza.Są różne przypadki jedni mają zlecony kołnierz inni nie .Jasne jest to żeby minimum 3 miesiące nic nie robić co by migło zaszkodzić na początku marca po wizycie kontrolnej będę wiedziałam czy i kiedy można podjąć rehabilitację .
Może ktoś mi doradzi jestem na ubezpieczeniu męża władna działalność , czy mogę ubiegać się z NFZ o rehabilitację w sanatorium lub szpitalu ?
Danusia
gość
08-02-2017, 21:36:30

Nie mam konta na FB ale jeśli zaglądają dawni urzytkownicy to proszę o poradę .Czytam forum od początku trzaz jestem na stronie 400 są to posty z 2010 roku i nuektóre realia się zmieniły nawet czas ile się chodzi w kołnierzu ,kiedyś 8 tygodni teraz 4
gość
12-02-2017, 19:03:51

Panie Piotrus ....
Twoje zamieszczone zdjęcie to niejeden zdrowy ma gorsze. Ja z całą pewnością i neurochirurg póki co, nie widzi wskazania do operacji.
U mnie w miarę dobre są dwa dolne kręgi, pozostałe tj. 5 szt do wymiany ale ... na co, czym je zastąpić. ?
Jak nie ma jednoznacznych i bardzo uciążliwych objawów - nie operować.
Rehabilitacja .... dobra rehabilitacja .... ćwiczenia, ruch i pozytywne myślenie. U mnie na tą chwilę jest ..... znośnie.
Pozdrawiam
gość
12-02-2017, 21:51:31

W 2015 po distektomii c5c6 kołnierz zakładałam tylko do jazdy samochodem / jako pasażer 😀 oczywiście /przez 4 tygodnie. Takie miałam zalecenia.
Pozdrawiam.
Kamila 18.06. 2015 - C5/C6 - Implant Synthes
gość
12-02-2017, 22:26:28

Gość 2017-01-26 14:22:55
Czy któraś z was z dyskopatią szyjną przechodziła ciążę?
Myślę o ciąży ale strach mnie ogarnia jak to sie może skończyć :( Przekopałam internet ale nigdzie informacji o ciążach w takim stanie nie ma ;) jeśli już to przy dyskopatiach lędźwiowych.
Ktoś ma doświadczenie?
Kasia
Witam Kasiu.
Może częściowo odpowiem na Twoje zapytanie..
Dowiedzialam sie o swojej diagnozie. (Wypykliny kregoslupa szyjnego..cale trzy...czyli na trzech poziomach)..zawroty głowy itd..niedlugo po urodzeniu dziecka.
Czyli będąc w ciąży juz to miałam, o czym nie wiedzialam..
Wszystko przebieglo dobrze.
Wiec sie nie martw..u Ciebie rowniez musi byc dobrze.
Pozdrawiam serdecznie Natasza
gość
13-02-2017, 10:22:42

po pierwsze, należy doprowadzić do stanu bezobjawowego, a po drugie, unikać wyzwalania objawów i powinno się udać, jeszcze tylko poród, gdzie położna lubi docisnąć głowę, więc powodzenia
gość
13-02-2017, 21:20:10

Ja dyskopatię mam od dawna i przy porodzie bliźniąt nie mogli mi się wbić w kręgosłup by znieczulić do cesarki udało się dopiero za 5 razem .Wtedy dowiedziałam się w jakim stanie jest mój kręgosłup ,obecnie jestem po operacji L4/L5 1,5 roku a po operacji z implantem na poziomie c5/c6 dwa tygodnie .
gość
13-02-2017, 21:27:24

Kamilo ja mam zalecenie z Szaserów 4 tygodnie non stop nosić campa ,tylko odpinać jak leżę żeby wietrzyć bo broda się odparza .Potem kontrolny rtg i zobaczymy co dalej .Na razie jest wszystko Ok
gość
13-02-2017, 21:31:36

Nie podpisałam się wyżej to ja Danusia
gość
14-02-2017, 15:54:20

Witam, obserwuję forum od kiedy dowiedziałam się że mam dyskopatię c5 c6, niedługo czeka mnie operacja, zastanawiam się jak to jest po...będę mieć implant ruchomy...czy wtedy też trzeba nosić kołnierz?czy można potem wrócić do pracy gdzie niestety muszę dźwigać...może jest ktoś już po takiej operacji z implantem ruchomym?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Tętniak tętnicy podstawnej
Witam jestem tu nowa. Z uwagi na chore zatoki lekarz laryngolog wysłał mnie na rezonans głowy z kontrastem. W opisie naczyniak w 3 komorze. Pojechałam do profesora do Krakowa który po obejrzeniu płytki stwierdził że to nie naczyniak a tętniak. Skierował mnie na dodatkowe badania żeby bliżej przyjrzeć się temu tworowi. Najbardziej niepokoi mnie że tętniak jeśli to tętniak jest na tętnicy podstawnej. Na forum poczytałam że raczej nie operuje się czy ebolizuje tętniaków w tym miejscu bo ryzyko za duże. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy ktoś miał tętniaka w takiej lokalizacji. Proszę o odpowiedź. Muszę podjąć decyzję co dalej choć pan profesor wspomniał o embolizacji. Dziękuję i pozdrawiam KG
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama: