Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
19-01-2017, 20:15:00

michal_m - zapraszamy na fejsa :) https://www.facebook.com/groups/dyskopatia/
Początkujący
20-01-2017, 07:34:54

Witam,
Dziękuję za zaproszenie. Już jestem :)
gość
20-01-2017, 20:20:40

Przy mielopatii są problemy z utrzymanem moczu i kału (w cięższych przypadkach) O problemach z wypróżnianiem nie słyszałam a jestem mielopatką
gość
20-01-2017, 21:32:02

Po kilku tygodniach ciągłego bólu i osłabienia całej ręki, byłam już przekonana, że nic mi nie pomoże, bo nie pomógł mi ani terapeuta, który wczesniej wyprowadził moja szyjkę, ani inny bardzo polecany przez koleżankę z dyskopatią. Miałam juz doła, ale ostatkiem nadziei spróbowałamposzukać pomocy u kolejnego terapeuty. Po wizycie nie czułam ulgi ani żadnej róznicy mimo mobilizacji i masazu. Jednak po kilku dniach ku mojemu zdziwieniu samodzielna mobilizacja kręgosłupa piersiowego i samodzielny masaż miesni przy kregosłupie, których nauczył mnie ten fizjoterapeuta, przyniosły mi ulgę. Boli mnie tylko w jednym miejscu, które jest bolesne od kilkunastu juz lat, ale tylko jak je masuję. A najlepsze jest to, że będę umiała sama sobie w przyszłości poradzić przy ponownym zblokowaniu, co zwykle działo się u mnie albo przed weekendem, albo, jak ostatnio, w święta.
Jesli nie macie wskazań do operacji ze względu na objawy neurologiczne, szukajcie dobrego terapeuty. Swoja historię opisywałam tu kilkukrotnie - ponad 3 lata temu neurochirurdzy kierowali mnie na operację C5-6 (mniejsze przepukliny mam tez na innych poziomach). Miałam umówiony termin operacji, ale szukałam skutecznej fizjoterapii. Po wielu miesiącach bólu oraz długich poszukiwaniach i próbach znalazłam w końcu terapeutów manualnych, którzy mi pomogli. Rehabilitacja trwała długo i wymagała ode mnie duzej pracy z nawykami i regularności.
Teraz z jeszcze większym optymizmem spoglądam w przyszłość, bo mój nowy terapeuta robi wszystko, abym nie musiała do niego zbyt często przychodzić, tylko sama umiała sobie pomóc. Mam nadzieję, że jesli pomógł mi z uciskiem nerwu od kręgosłupa piersiowego, to pomoże też z nocnym drętwieniem rąk od szyjki. Mam wizyte we wtorek i jestem ciekawa, co zaproponuje.
Wam też zyczę znalezienia równie skutecznych terapeutów.
Basia
gość
23-01-2017, 11:33:35

to czy warto jest myśleć o operacji?
gość
26-01-2017, 13:22:55

Czy któraś z was z dyskopatią szyjną przechodziła ciążę? Mam dyskopatię na odcinku C6/C7 (dużą) i mniejszą na C3/C4. Ta duża 2 lata temu uciskała rdzeń kręgowy (Wynik: Na poziomie C6/C7 widoczna centralno-lewoboczna przepuklina wystająca dokanałowo na 3-4 mm zwężająca kanał kręgowy w wymiarze ap do 8,5 mm, z impresją na rdzeń oraz zwężająca zachyłek boczny z impresją na korzenie nerwowe). 3 neurochirurgów orzekło że z racji młodego wieku i małych objawów (drętwienie palców, zawroty głowy przy mocnym skręcaniu głowy ale bardzo rzadko występujące) nie jest operacyjna.
Po rehabilitacji ucisk zniknął, została centralno prawoboczna przepuklina (dysk jest wylany) Wynik: Na poziomie C6/C7 centrano-paracentralna prawostronna protuzja materiału tarczy, wypuklająca się w obręb kanału na ok 3 mm z impresją worka oponowego, bez cech ucisku rdzenia kręgowego, wym ap worka oponowego 7-8mm, otwory bez istotnych zwężeń
W codziennym funkcjonowaniu jak o tym myślę (oszczędzam się) to objawów brak, czasem mrowienie w palcach ale po ćwiczeniach/nastawianiu przez rehabilitanta przechodzi. Leków nie biorę od ponad roku, daje rade funkcjonować chociaż są też gorsze dni.
Myślę o ciąży ale strach mnie ogarnia jak to sie może skończyć :( Przekopałam internet ale nigdzie informacji o ciążach w takim stanie nie ma ;) jeśli już to przy dyskopatiach lędźwiowych.
Ktoś ma doświadczenie?
Kasia
gość
26-01-2017, 16:50:58

Kasiu,
może przede wszystkim porozmawiaj z neurochirurgiem na ten temat. Jako laikowi wydaje mi się, że ciąża nie wpływa na kregosłup szyjny, zdecydowanie jest obciążeniem dla lędźwiowego. Mam świadomosć jednak, że zmiany w kregosłupie lędźwiowym wpływają na szyjny.
Trzymam kciuki i pozdrawiam
Basia
gość
26-01-2017, 20:18:40

Kasiu , wpływ ciąży na szyjny nie jest tak duży jak na odcinek lędźwiowy. Za to jak już masz maleństwo trzeba uważać. Pochylanie, podnoszenie najpierw malucha a potem cięższego dziecka + wózek mocno obciąża odcinek szyjny. I sam poród - doginanie szyi do mostka przez położną! to może zaszkodzić.
Z powodu dyskopatii nie możesz rezygnować z zostania mamą !☺ Będąc świadoma co ci szkodzi, z pomocą bliskich na pewno wszystko będzie ok. !!!
Piotr ,gratuluję zrzucenia kilogramów!
Pozdrawiam wszystkie szyjki.
Kamila 18.06. 2015 - C5/C6 - Implant Synthes
gość
31-01-2017, 19:23:30

Witam mam wynik badań z tomografii chciałbym się dowiedzieć co on oznacza .
Opis ;Wyrównana lordoza lędźwiowa i niewielkiego stopnia skrzywienie boczne lewostronne kręgosłupa w lędźwiowym odcinku,kąt skoliozy ok 10 stopni
Trzon kręgów lędźwiowych prawidłowej wysokości
Zmiany zwyrodnieniowe pod postacią osteofitów krawędzi trzonów kręgowych widoczne głównie na poziomie L5-S1
Również nieco przewężona przestrzeń mk L5-S1
W stawach mk brak jest zmian
Otwory mk prawidłowe
Wypuklina centralna krążka mk L5-S1 z wypuklaniem się krążka do kanału kręgowego na głębokości ok 5mm uciskające worek oponowy jak również prawy korzeń rdzeniowy, wypuklina z prawostronna lateralizacją
Na pozostałych poziomach krążki prawidłowe
Szerokość kanału kręgowego w normie
Wnioski ; Dyskopatia L5-S1 i wypuklina krążka mk na tym poziomie
Ogólnie ból polega na ukłuciu w dolnym odcinku lędźwiowym, odczucie jest takie jak by ktoś wbił igłę za pierwszym razem poszło również w lewą nogę, przy następnym atak w prawą .
gość
01-02-2017, 18:23:28

zmiany są już dokonane

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
Reklama: