Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
14-02-2017, 23:24:16

Ja jestem po operacji z implantem nieruchomym .Ale uważam że do pracy fizycznej są marne szanse nawet z ruchomym gdyż do końca życia trzeba na siebie bardzo uważać by nie dopuścić do uszkodzenia następnych dysków .Ja mam zalecenie mnieć trzy palce jeden do rozkazywania ,drugi do dłubania w uchu a trzeci kciuk do wsadzenia za szelki tak mi pokazał mój operator.
gość
15-02-2017, 06:59:44

Dzięki za pocieszenie ;) i info :)Jak nic czeka mnie zmiana pracy na stanowisko dyrektora w jakimś biurze ;) zobaczymy co to będzie...pracuję w Rossmannie i dźwiganie jest nieuniknione... może znajdzie się ktoś kto ma implant ruchomy i ma doświadczenie jak potem się żyje :P pozdrawiam.
gość
15-02-2017, 11:16:26

żyje się tak, że jak nic nie zmienisz to ta sama droga zawsze prowadzi do tego samego miejsce, ile planujesz operacji?
gość
15-02-2017, 12:32:24

Jedną, mam tylko jeden poziom do zrobienia, jak to określił lekarz...
gość
15-02-2017, 17:01:08

Lista czynności zakazanych lub mocno przeciwwskazanych po operacji kręgosłupa szyjnego:
1. Nie dżwigać a ewentualny ciężar nie przekraczający 2-3 kg rozkładać równomiernie na obie ręce
2. Unikać czynności wymagających wysokiego unoszenia rąk (mycie okien, wieszanie prania, firan)
3. Spanie na profilowanej poduszce albo z bardzo dobrym
podparciem szyi
4. Unikanie biegania, jazdy na rowerze po nierównym terenie - brak amortyzacji
5. Jeśli rower to z dobrze ustawioną kierownicą względem siodełka tak żeby nie trzeba było nadmiernie odchylać głowy
6. Zwróć uwagę czy praca z mikserem w ręku albo rozbijanie kotletów tłuczkiem nie powoduje pogorszenia samopoczucia - takie mikro wstrząsy też nie służą uszkodzonym dyskom.
7. Silne naciskanie na rączkę odkurzacza połączone z pochyloną pozycją, długie prasowanie z pochylona głową-rób przerwy
8. Ja od jakiegoś czasu za radą doświadczonej osoby i zleceniem neurologa do pisania na komputerze zakładam kołnierz - trochę pomaga gdyż nie pozwala na pochyloną pozycję głowy podczas pisania
9. Przy oglądaniu tv, czytaniu unikaj pozycji leżącej z szyją ugiętą ku przodowi na małej poduszce, jeśli uniesiona głowa to razem z podparciem tułowia
10. Zmywanie naczyń i gotowanie, obie czynności w wychylonej do przodu pozycji.
11. Mycie kafelek na ścianach w łazience i kuchni.
12. Mycie zakamarków na podłogach wymagających skręcania ciała w pochylonej lub kucającej pozycji
13. Otwieranie okien wymagające podniesionych rak (lepiej stanąć na podeście)
14. Podnoszenie czegoś z podłogi w pochylonej pozycji (nalezy kucnac i podnosic z prostymi plecami)
15. Spanie na zbyt miekkim materacu
Znalazłam na wcześniejszych stronach .
Danusia
gość
15-02-2017, 17:05:39

Ja 1,5 roku temu miałam operowany poziom L4/L5 rechabilituję się cały czas w Łasku i nie dało się uniknąć kolejnej na poziomie C5/C6 dwa tygodnie i 5 dni jestem po .
Możesz napisać gdzie będziesz operowana?
gość
15-02-2017, 17:17:25

Tu jest wypowiedź forumowiczki mi_98 z 2010?rokuWitaj Dorota
Ja mam discektomię C5-C6 i C-6-C7, implanty dynamiczne - jestem bardzo zadowolona nic nie boli,czuję się znakomicie i kołnierza nosic nie muszę czucie w palcach wróciło natychmiast po operacji
po operacji czułam sie bardzo dobrze, pierwszą dobe przespałam i w ogóle nie wołałam środków przeciwbólowych, aż się dziwiłam,że nic mnie nie boli
w drugiej dobie poszłam się sama umyć i zaczełam juz chodzić, natomiast w trzeciej dobie zrobiłam pełny makijaż,hahahaha
pozdrawiam:***
gość
15-02-2017, 18:17:42

Dziękuję za wszelkie informacje, operowana będę w Toruniu na Batorego, a jak się czujesz teraz po operacji już prawie 3 tygodnie?
gość
16-02-2017, 07:53:48

ja byłam operowana na Szaserów w Warszawie od wybudzenia czuję się dobrze a od drugiego dnia po operacji bez przeciwbólowych .Są dni kiedy pozwolę sobie na długie siedzenie co mi nie służy przy moich jeszcze 5 pjm które mam w szyi piersiowym i lędźwiowym to wtedy jedna tabletka na noc i jest Ok.Chodzę już 2 km z kijkami odbyłam podróż 450 km i jutro z nów a za kilka dni jadę w góry i też czeka mnie 500 km ale ja bardzo dobrze czuję się w aucie kocham jazdę ale oczywiście teraz nie kieruję tylko mąż .Gorzej było po operacji L4/L5 bo potrzebowałam 2 miesięcy by wrócić do normalności .
Rany już nie widać piękne cięcie w zmarszczce
gość
16-02-2017, 07:56:56

Wklejam wypowiedż mi_98 pół roku po operacji ruchomych dysków.Igo, ja równiez miałam dwie przepukliny C4-C5, C5-C6. I miałam zoperowane dwie od razu.Mój neurochirurg powiedział,że lepiej to zrobic od razu, niż narażać mnie na drugą operacje za jakis czas. Bardzo się z tego cieszę.
Jestem pół roku po operacji i czuję się znakomicie
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: