Witam Wszystkich Serdecznie!!! Mam na imię Asia 33 l . Uprawiam fitness od 5 lat. po jednym z treningów moje życie się złamało na pól....
Oto mój wynik MR
Zniesiona fizjologiczna krzywizna
kręgosłupa szyjnego lordoza.
Obniżenie i zmniejszenie uwodnienia krążków C2/C3, C3/C4 i mniej na C4/C5 oraz C5/C6. Drobne zaostrzenia zwyrodnieniowe na krawędziach trzonów kręgów w ich otoczeniu. Trzony kręgów o zachowanej wysokości.
C2/C3 krazek m-k z tendencja do uwypuklania, modeluje więzadło podłużne tylne.
C3/C4,C4/C5 i C5/C6 tylne, posrodkowe protruzje krazków m-k wyraznie przewezaja przednia rezerwe płynowa oraz przemieszczaja i uciskaja worek oponowy. RDZEN SZYJNY NA C3/C4 I C4/C5 DYSKRETNIE SPLASZCZONY, poza tymbez cech kompresji struktur nerwowych.
C6/C7 niewielka tylna posrodkowa wypuklina krążka m-k nieznacznie redukuje przednia rezerwę pływowa i modelują worek oponowy, bez cech ucisku struktur nerwowych,.
C7/Th1 krążek m-k z tendencja do uwypuklania, modeluje więzadło podłużne tylne.
Poza tym kanał kręgowy w odcinku szyjnym kręgosłupa prawidłowego kształtu i szerokości światła. Rezerwa pływowa podpajęczynówkowa zachowana.
Moje objawy :
dretwienie lewej dłoni i lewej stopy, bóle potylicy i barkow, uczucie zbyt ciezkiej glowy (max 2 h w kuchni lub przy komputerze po tym czasie musze sie polozyc), silne zwroty glowy + mdlosci....a najgorsze zaslabniecia....zauwazylam ze przy naglym skrecie glowy w lewo ale nie zawsze.
zlecono mi badania krwi (wyniki wszystkie super), badanie kardiologiczne (holter ekg, echo serca) echo ok, holter do powtorki.
Czeka mnie doppler tetnic szyjnych w czwartek, angio rezonans glowy oraz
EEG.
Kardiolog nasunal mysl o tym iz moze byc tak ze zmiany w kregoslupie zwezaja swiatlo tetnicy szyjnej powodujac zaburzenia pracy serca stad zaslabniecia .
Jestem zalamana. zaslablam w sklepie, za kierownica, przy małym dziecku w domu.
Napiszcie prosze co o tym sadzicie. szukam dobrego neurochirurga z okolic Łodzi . Mój jest do wymiany. Pozdrawiam.