Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
20-07-2015, 17:23:00

Jak miło, że stali bywalcy tego forum się odzywają, widac że stanowicie swoistą grupę wsparcia. Słowem wyjaśnień to mój komp pisze wszystkie polskie litery oprócz c z kreseczką więc to nie moja nieudolnośc a maniera sprzętu - jak to mówią guzik przyciskasz guzik wychodzi. Co dziennie staram się nadrobi zaległości i czytam stare wpisy forum jestem na 80 stronie no i przeglądnęłam wszystkie z tego roku.
Piotr19
Z uwagi na fakt że 16 czerwca byłam u neurochirurga a 4 sierpnia ma termin operacji -to faktycznie ekspres ale ta sytuacja mnie bardzo zaskoczyła.
Mam jeszcze pewien problem jestem zdiagnozowanym alergikiem na nikiel (już to powiedziałam neurochirurgowi) i boję się czy w tym co mi zaaplikują nie ma domieszki niklu bo będzie problem. Już tak miałam przy woreczku, doktor przy okazji laparoskopii postanowił podnieśc mi pępek przepuklinowy i zastosował jakiś wewnętrzny szew , który po 2 m-ca po operacji dał znac o sobie i to w takim stopniu, że musieli go wyrwac. Czy wasza wiedza sięga do takich tajników?
Kamila
Dobrze wiedzec że nie tylko jak poczyniłam spustoszenie w dobrach rodowych.
Gorąc Wszystkich pozdrawiam - Roana
gość
20-07-2015, 18:27:11

No wreszcie mogłem zrzucić na dłuższy czas jarzmo w postaci kołnierza. Umożliwiło mi to ostrożne zapoczątkowanie ruchów czynnych i dzięki temu widzę pierwsze efekty operacji, mianowicie zniknęło promieniowanie objawu w postaci prądu idącego do nogi i ręki podczas napinania tłoczni brzusznej przy jednoczesnych ekstensywnym (wyprostnym) ustawieniu odcinka szyjnego, dotyczy to także kaszlu i kichania
gość
20-07-2015, 18:30:30

Kamila, Ty miałaś podniesiony sygnał w obrębie rdzenia? innymi słowy stwierdzono u Ciebie mielopatie?
Początkujący
20-07-2015, 21:46:59

roana
ja tez bylem bardzo zwawy przed:D
na wozku bedziesz jeszcze mniej zwawa, zostanie ci tylko glowa, przemysl to;)
a tak na powaznie to czas po operacji mija szybko, nie obejrzysz sie i bedziesz normalnie funkcjonowac
nie wiem jakie sa terminy w Twoim rejonie zamieszkania, jednak tak szybka reakcja swiadczy o tym ze sprawa jest powazna, nie lekcewaz
a sama operacja to pikus
pozdrawiam
p.s. ja tez mialem mielopatie
na razie po operacji juz jej nie mam
pozdr2
Grzegorz
Początkująca
20-07-2015, 21:53:36

Przemik gratuluje i zazdroszczę tego że pewne rzeczy masz już za sobą. Muszę Ci przyznac że twoja wiedza na temat kręgosłupa jest dla mnie imponująca. Ja swój wynik z MR przeczytałam, absolutnie nic nie zrozumiałam dlatego też błąd jaki się w nim znalazł nie zrobił na mnie żadnego wrażenia. Odłożyłam go do teczki z innymi badaniami, nie starałam się nawet czegoś bardziej zjadliwego szukac w internecie żeby się nie nakręcac.
Dzisiaj uświadomiłam sobie, że wszystko co sobie zaplanowałam po operacji czyli że nadrobię zaległe prace w domu- wzięło w łeb. Zrewidowałam swoją postawę, skoro muszę odpoczywac po operacji to do 2 sierpnia postaram się odrobic zaległości. Właśnie kończyłam zaległe prasowanie. Jutro jak wrócę z pracy to rzucę się w dalszy wir pracy - myślicie że umycie okien to lekka przesada (mam ich 15).
Ach zgodnie z poradami na tym forum kupiłam matę antypoślizgową pod prysznic.
Mam prośbę przypomnijcie z jakich jesteście okolic.
Pozdrawiam Roana
Początkująca
20-07-2015, 22:11:26

Witaj Grzegorzu.
No to znowu mi wszytko przewróciłeś do góry "kołami". Ja tu sobie moszczę gniazdko i roztaczam wizje "miłego" lenistwa a ty ściągasz manie na ziemię i mówisz szybko powrócę do normalności.
A poważnie jak składałam wniosek o przyspieszenie to pani w sekretariacie poinformowała minie że będzie to za 3 lub 4 m-ce więc chyba konsylium lekarskie stwierdziło że trzeba wcześniej. W poniedziałek 27.07 mam się zgłosic do szpitala na wszystkie niezbędne badania tak żeby wyniki były na 3.08 jak zostanę przyjęta do szpitala.
OK muszę kończy, biegnę pod prysznic (wypróbowac nowa matę) i lulu bo muszę wstac do pracy po 6-tej. Wpadnę tu jutro.
Miłych snów , pozdrawiam Roana
Początkujący
20-07-2015, 22:50:27

hej
nie napislem ze szybko...tylko ze czas mija niepostrzezenie
jakis czas zajmie ci powrot, minimum dwa miesiace zebys zaczela jakos normalniej ale nie na 100% funkcjonowac, zreszta to kwestia indywidualna
teraz tez nie przesadzaj z tymi wysilkami, wszystko na luzie naprawde nei warto sie spinac
po operacji trzeba niestety poznac dobrze znaczenie slowa pokora(ale tez bez przesady)
pociesz sie ze z biegiem czasu bedzie lepiej
natomiast warto sie zastaowic jak do tego doszlo ze masz ta nieszczesna mielopatie i pracowac nad soba zeby sytuacja sie nie powtorzyla(zakladam ze nie mialas wypadku ani urazu)
pzdrawiam
Grzegorz
gość
21-07-2015, 07:53:47

Przemlk , nie miałam stwierdzonej mielopatii. Neurochirurg powiedział że nie wie skąd to osłabienie nóg. Ale moja neurolog mówi,że przy wąskim kanale może tak być mimo braku bezpośredniego ucisku na rdzeń ale ze znacznym modelowaniem worka oponowego.
Roana nie szalej z tym sprzątaniem itd.Ja też z pełnego pędu zawodowo - rodzinnego musiałam ostro hamować kiedy zignorowłam zalecenia i jeszcze kilka dni w pracy , prasowanie, zakupy itd. I pogorszenie - nie mogłam zejść normalnie po schodach 😞 a wszystko zaczęło ważyć tonę - nawet kubek z herbatą.
Zagoń rodzinę do pomocy 😃.
Pozdrawiam, Kamila
Początkujący
21-07-2015, 09:48:07

Dzień dobry.
Mam 25 lat. Przedstawiam wyniki rezonansu magnetycznego. Moje objawy to otępienie, pieczenie całej głowy, ból oczu, sztywność całej szyi i szczęki. Czy może mi ktoś napisać jak to się leczy ? Wybieram się do neurologa ale dopiero na 31 lipca mam wizytę. Chciałbym zasięgnąć opinii od Państwa co z tym trzeba zrobić bo ledwo już funkcjonuję. Leki przeciwbólowe zwykłe nie pomagają jedynie tramal i wyżej ale nie biorę ich bo boje się uzależnienia. Opis rezonansu:
Lordoza szyjna zniesiona. Krążki międzykręgowe C2/C3, C3/C4, C4/C5 z cechami częściowej dehydratacji. Zaostrzenia na tylnych krawędziach trzonów C3-C7 z obustronnym przewężeniem otworów międzykręgowych.
Drobna tylko-boczna wypuklina krążka m-k C/C3 z modelacją worka oponowego i przewężeniem prawego otworu m-k.
Towarzysząca osteofitozie centralna lateralizująca na str. lewą wypuklina krążka m-k C3/4 ze zwężeniem lewego otworu m-k, z możliwością ucisku korzenia nerwowego.
Tylno-prawoboczna wypuklina krążka m-k C4/5, C5/6 ze zwężeniem prawego otworu m-k, z możliwością ucisku korzenia nerwowego na tych poziomach. Drobna centralna lateralizująca na str. prawą wypuklina krążka m-k C6/7 z przewężeniem prawego otworu m-k.
Rdzeń szyjny bez zmian ogniskowych.
Czy może mi ktoś z Państwa napisać co z tym najlepiej zrobić ? Byłem już u jednego neurologa to dał zastrzyki przeciwbólowe i witaminy z gruby B co nic nie daje. Dziękuję za pomoc.
gość
21-07-2015, 10:17:45

Witaj Jolziom, Ten opis jest nazbyt skromny, żeby można było coś więcej powiedzieć. Neurolog zapewne powie Ci więcej, choć tu jedna rada, jeśli swoją diagnozę będzie opierał na opisie, a nie zobaczy płytki, to szukaj kogoś innego. Jedno, co Ci mogę powiedzieć, to zmiany, jakie masz byłyby czymś zupełnie naturalnym w piątej dekadzie życia, ale nie w Twoim wieku. Szczególnie zmiany o charakterze wytwórczym (osteofity) nie są normą w tym wieku. Czy chorujesz może na jakąś chorobę kości, lub z grupy chorób reumatologicznych? Ten opis nie wygląda na jakiś dramatyczny na ten moment, ale będziesz musiał nauczyć się żyć z dbaniem o higienę postawy.
Dziękuję Kamila za odpowiedź.
Roana, Jak to mój kolega mówi - Każdy jest kowalem swojego kowadełka, To, co tu już przeczytałaś powinno dać Ci odpowiedź na Twoje pytanie odnośnie mycia okien itd przed operacją

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Torbiel rathkiego lub plata tylniego
Ratunku!!! Bole glowy i oczu mgla przed oczami coraz częściej bole glowy,wymioty co drugi dzień... Zaraz się wykończę w oczekiwaniu neurologa a gdzie jeszcze rezonans... Torbiel od 4 lat
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Reklama: