Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
18-02-2015, 17:34:06

piotr19, buraczek,
dziękuję za wyczerpujące informacje !
Co raz więcej się dowiaduję, i małymi kroczkami nabieram pewności, że źle nie będzie ;)
Pioruńsko boli dzisiaj, odrobinę ulgi przynosi pozycja półsiedząca.
Za miesiąc już będzie po wszystkim.
Pozdrawiam ;)
Początkująca
18-02-2015, 19:28:01

Pozdrawiam wszystkich najwytrwalszych Forumowiczów, a szczególnie Piotra.
Nie zaglądałam tu kilka miesięcy. Ale jak człowiek ma chwile zwątpienia i bólu to szuka zrozumienia i rady. Jestem prawie 9 miesięcy po operacji dwóch poziomów: C4-C5, C5-C6, stabilizacja 4 śrubami. Do pracy wróciłam po 5 miesiącach i dziś mogę powiedzieć ,ze to nie był dobry pomysł. Praca typowo biurowa, cały dzień z głową przy monitorze komputera. Nadal towarzyszy mi ból karku, sztywność ramion i zawroty głowy. Dopller nie wykazał zmian w tętnicach wiec przyczyna nieznana. Ratuję się lekami -Biotropil i Histigen.
Od około 2 miesięcy temu pojawiły się problemy z prawą nogą. Po nocy jest ciężka i bez czucia , podobnie po dłuższym siedzeniu . Czy ktoś z was miał podobne problemy po operacji.
Neurolog podejrzewa ucisk na nerw, ale to nie diagnoza tylko przypuszczenia.
Czarna Damo skoro masz być operowana w Zamościu to domyślam się,że to blisko Twojego miejsca zamieszkania. Jestem z okolic Zamościa. Więc jeżeli chcesz się skontaktować to napisz do mnie na priv; amber07@o2.pl
Początkujący
19-02-2015, 20:37:41

Jaka jest Wasza opinia na temat poduszek ortopedycznych ?
Ja sypiam na takich poduszkach od wielu lat i każda sytuacja, kiedy śpię na zwykłej poduszce kończy się fatalnie. To już jakaś forma uzależnienia.
Przy okazji, czy sypiacie w pozycji siedzącej ?
PS. wciąż bronię się przed operacją może własnie dzięki tymi poduszkom :)
gość
20-02-2015, 08:21:31

Moja droga do właściwej poduszki trwała baaaardzo długo, nie jedna wylądowała na smietniku(poduszka).
Od dłuższego czasu mam ułożone na łóżku trzy. Ortopedyczną, bardzo małego jaśka i zwykłą, z wkładem silikonowym, a raczej z jego niewielką częścią. W nocy się przekładam w zalezności od pozycji jaką chce mi się przyjąć :D a najlepiej mi się śpi na wznak na jasieczku, z rękoma uniesionymi do góry, jak niemowlę
I tak mi jest najlepiej, ale ma to też swoje złe strony, męczę się kiedy mam spać na innym łóżku ( gdzie nie ma mojego kompletu poduszek) albo jak mąż wraca z delegacji
cały czas przed... (trzy lata minęło w maju) ;)
Początkujący
21-02-2015, 12:03:10

To ja wstawie tez swoje zdjecie gdzie tu w Anglii lekarz mowi mi ze wszystko jest ok dobre co
Początkujący
21-02-2015, 12:06:04

jeszcze jedno
gość
22-02-2015, 18:12:29

Szoko trochę nie pamiętam co Ci tam lekarze mówili, ale takie wyniki MRI ma pewno ogrom ludzi, statystycznie nie wiem, bo pewno takowych nie ma, ale sporo...
No ja takich MRI trochę już widziałam u całkiem zdrowych (bez objawów ostrych, a nawet delikatnych ale utrzymujących się długo) osób. Masz dyskopatię, słabo czytam zdjęcia ale nie widzę tu jakiegoś mega ucisku...
Pamiętaj leczymy człowieka nie obraz. Inni mogą mieć "lepszy wynik" a objawy bólowe mocno nasilone...Jesteśmy żywym organizmem i bywa w praktyce bardzo różnie. To co jest normą to trzeba robić i do tego się stosować. Zdrowy tryb życia itd. No lekarze powinni uświadomić ale my musimy to wprowadzać w życie i temat drążyć.
amber od ucisku na rdzeń drętwieje podeszwa stopy, tylko...noga to raczej l-s. W pracy rób przerwy a po pracy dużo się ruszaj. Mi po operacji drętwieje wszystko, szczególnie w nocy...Kręcenie się i zmiana pozycji zazwyczaj przynosi poprawę. Żalę się fizjoterapeucie jak drętwienie jest uporczywe i bywa że manualna przynosi wycofanie się objawów. Ale przy siedzącej pracy, ruch, ruch, ruch...
Miłego :)
gość
22-02-2015, 18:29:49

gość
22-02-2015, 18:36:26

To moja fotka przed operacją, na "oko" poziom niżej też kiepski, a mimo to zoperowano tylko ten z uciskiem na rdzeń. Czy dobrze? nie wiem, ale takie były opinie neurochirurgów, że operujemy tylko to, co niezbędne...I żyję sobie z takim ( obecnie już gorszym pewno) "obrazem". Bywa różnie, ale wiem, że operacja nie rozwiąże wszystkiego, zatem to co mam zrobić po operacji (dbanie o siebie, rehabilitacja), robię teraz z nadzieją, że będzie potrzebna jak najpóźniej. Oczywiście ilu ludzi tyle myśli, każdy jednak potem zostaje sam ze swym ciałkiem ;)
Początkujący
22-02-2015, 23:14:41

Do Pawik . Wiesz co niby rozne sa uciski dwoch lekarzy w polsce powiedziało ze to trzeba zrobic ze tego sie nie cofnie juz w angli lekarz mowi ze dopóki nerwy nie beda uszkodzone czyli moze byc za pozno to oni tu nie robią ze jest ok . Nie wiem jakie ty miałaś objawy przed ta operacja bo ja nie moge nic dzwigac ciężkiego bo jak dzwigne to zaraz mnie oczy bolą i glowa mam tez jak leżę i ogladam tv z głową podparta z tyłu to jak wstane to slabo widzę a wzrok mam idealny po chwili przechodzi nie wspomnę juz o dretwieniu rak bólach karku problemy z koncentracja , pisk w uszach, i jak wejde do sklepu gdzie jest bardzo jasno to swiatlowstret . Wiesz kazdy pewnie ma inne objawy ale zeby nie bylo poszedlem do pani od rehabilitacji pani magister i to bardzo dobra obejrzała plyte i tez mi powiedziała ze nie da sie z tym nic zrobic .jestem tylko ciekawy czy inni tez maja podobne dolegliwosci bo ta pani mi powiedziała ze ten ucisk to powoduje ponieważ przy ucisku zmniejsza się ciśnienie ale teraz nie pamietam jakie czy w srodczaszkowe czy jakies tam bo rdzeń sie zwęża dlatego .

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Guz przysadki mózgowej
Od roku czasu mam bóle głowy. Takie do wytrzymania. 5msc temu w badaniu krwi wyszła wysoka prolaktyna i gran.kwasochłonne. Do bólów głowy, doszły zaburzenia wzrokowe, czasem mam mroczki przed oczami z lekkimi zawrotami głowy.. Na rozenons głowy czekam do 17 kwietnia :( objawy nie ustępują. Na skierowaniu pani neurolog nie wpisała pilne. I stąd tyle czekania Czy ktoś miał tak podobnie i podejrzenie guza przysadki mózgowej ??
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Reklama: