Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
11-04-2014, 13:21:05

czego w takim razie ja mam sie spodziewac.skoro jestem salowa w szpitalu?lekarz mowi ze spokojnie wroce do pracy,z tego co piszecie to boje sie.pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Początkująca
11-04-2014, 14:44:10

No ja o dziwo tydzień po operacji i nie czuję większych dolegliwości dlatego mój partner musi mi cały czas przypominać że jestem "po". Przy mocniejszym wygięciu szyji czuję dopiero że "coś" miałam robione. Porządki zrobiłam przed szpitalem ale one pozostawiały wiele do życzenia bo i okna nie domyte i firanki źle powieszone ale nikt u mnie nie zwraca na to uwagi bo jestem "pod ochroną" Najchętniej bym wszystko na nowo porobiła bo czuję się ok. ale rozsądek podpowiada coś zupełnie innego :D
Wtajemniczona
11-04-2014, 16:54:35

Wszystkim b. dziękuje każda wypowiedź dla mnie dużo wnosi bo nie ma większej kopalni wiedzy niż bezpośrednie ludzkie doświadczenia.
Ja niestety pracy dzisiaj nie skończyłam nie wiem jak jutro się zbiorę . Mogę dzisiaj tylko czytać forum i oglądać TV.
Pozdrawiam Renata
Przed operacją Zwyrodnienie C4do C7 + długi opis
Wtajemniczony
11-04-2014, 17:37:33

Hej wszystkim szyjkom,dużo ostatnio chodzę na nogach samochód odstawiony do garażu i czuje że boli mnie lędźwiowy nie raz w okolicach piersiowego,szyjka bez zmian lekkie pieczenie ale neurologicznie prawie wszystko się wycofało.Boli mnie kręgosłup bo zacząłem dużo chodzić czy boli bo za dużo chodzę?Dzisiaj skończyłem remont silnika w motocyklu no i oczywiście musiała być jazda próbna ,nie da rady zbytnio pierwsza dziura i zabolało w szyi dupa motor do sprzedania.
Wtajemniczona
11-04-2014, 17:50:41

Renato, jestem przed operacją, ale w moim przypadku rehabilitacja czyni cuda - odkurzanie, mycie podłóg, prasowanie czy mycie okien z jednoczesnym praniem i prasowaniem firanek - bez problemu. A nie zawsze byłam w takiej kondycji - październik i listopad w większej częsci dnia spedzałam na leżąco - nie mogłam za dużo siedzieć, ani chodzić. Często robiłam sobie ciepłe okłady na rozluźnienie miesni. Ból barku był taki, że nie dawałam rady ukroić sobie chleba, jesli miał twardszą skórkę, nie mówiąc o wileu innych codziennych czynnościach.
Teraz ćwiczę, dbam o prawidlowa postawę i na bieżąco obserwuję swoje ciało starając się na bieżąco korygować. Kiedy wzmocniłam wszystkie mięsnie okołoszyjkowe, mam wrażenie, że największym problemem dla mnie jest kregosłup piersiowy - ale on jest najtrudniejszy do rozćwiczenia - z zasady jest sztywny.
Wszystkim szyjkom życzę rozsądku przy podejmowaniu wyzwań przedswiatecznych i dni bez bólu
pozdrawiam
Basia
Forumowicz
11-04-2014, 17:54:46

Witam nowych po i przed i w trakcie.Renata z pracami to niemam wiekszego problemu tj. udzwig 25-30 kg przy sobie i ostrożnie jest ok.Poza tym to teraz ja siegam z wyższych półek za żone .Mysie samochodu bez problemu sprzatanie pokładu i cumowanie bez ryzyka.To wszystko oczywiście robie ale pamietam ,że jestem PO.Czyli nasze ABC.Zakupy sam robie i rozkladam nz 2 ręce to już nawyk.Teraz to i rowerem w deszczu jeżdze po 6 km-aby spadło małe conieco.......pozdrawiam ...piotr......
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
gość
11-04-2014, 18:04:08

Basiu, napisałaś tak jakby to było o mnie ;) też mam się lepiej odkąd ćwiczę, moja postawa jest prosta, sprężystrza(czuję że mam mięśnie), jednak bark i ręka nadal boli. No i mam odczucie że coś nie tak jest w odcinku piersiowym. Tzn. pewnie było od dawna ale jak szyja lepiej się rusza i nie boli to ja zwróciłam na to większą uwagę. No i ciepły natrysk też działa cuda :D
Piotr, nie szalej !
gość
11-04-2014, 18:04:08

Basiu, napisałaś tak jakby to było o mnie ;) też mam się lepiej odkąd ćwiczę, moja postawa jest prosta, sprężystrza(czuję że mam mięśnie), jednak bark i ręka nadal boli. No i mam odczucie że coś nie tak jest w odcinku piersiowym. Tzn. pewnie było od dawna ale jak szyja lepiej się rusza i nie boli to ja zwróciłam na to większą uwagę. No i ciepły natrysk też działa cuda :D
Piotr, nie szalej !
Początkująca
11-04-2014, 18:16:09

Melduje się z pierwszego dnia sanatorium.
Dzięki wyjazdowi nie boli tak niewypucowany na błysk dom jak zwykle to u mnie bywało. Gdybym została w domu to pewnie docierałabym te wszystkie niedoskonałości, a potem padała na..... .Niestety ten typ tak ma i nawet po operacji ciężko mi wystopować. Po południu mam szpiegów, którzy mnie pilnują, ale do 15 byłam sama w domu i prędzej czy później musiałam sobie wynaleść zajęcie. A tak problem rozwiązał się sam.Czego oczy nie widzą....
A po trzech tygodniach wróce pełna sił i werwy, a wtedy......
Małgosiu powolutku - na razie nie myśl o pracy , ale o tym, że będzie wszystko okey to jak najczęściej. W szpitalu w którym kiedyś leżalam pracowała salowa po operacji szyjki.Na pytanie jak daje radę odpowiedziała, że teraz pracuje mądrzej. Niestety nie wiem co miała na myśli bo nie drążyła tematu i ja też - w tedy operacja szyi to dla mnie była totalna abstrakcja- i w życiu nie myślałam, że tak szybko "zapoznam" się z tym tematem.
Pozdrawiam wszystkie szyjki i życzę przygotowań do świąt pełnych radości, wzajemnego wsparcia i cieszenia się z bycia razem -Bo to jest właśnie najważniejsze i bezcenne.
Nawet najczystrze okna nie będą cieszyć jesli nie ma się z kim przez nie wyglądać na świat.
A dla tych, którzy mimo wszystko nie mogą"przeżyc" brudnych okien - proponuję długi wiosenny spacer................
1 luty 2014 - operacja C5/6 i C6/7 Implanty Peek Rabea
Początkująca
11-04-2014, 18:47:33

Małgosiu, tak jak i w przypadku Wiekos dwa dni temu w szpitalu na pooperacyjnej opiekowała się pacjentami pielęgniarka dwa lata "po". Bardzo to na mnie optymistycznie podziałało. Pani pomagała wstać, więc nawet miałam wyrzuty by nie przeciążyła się.
Piotr szalejesz naprawdę ) Uważaj na siebie.
I w związku z tym "dźwiganiem" powrotem do normalności powiedzcie mi proszę po jakim czasie zaczęliście sobie troszkę odpuszczać bez większych konsekwencji bólowych "po" ??
Nie to, że mi się spieszy bo trzeba zadbać o siebie, ale ilu miesięcy jest to kwestia ?? Tyle ile trwa pełen zrost, czy dłużej ??
Gosia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Tętniak tętnicy podstawnej
Witam jestem tu nowa. Z uwagi na chore zatoki lekarz laryngolog wysłał mnie na rezonans głowy z kontrastem. W opisie naczyniak w 3 komorze. Pojechałam do profesora do Krakowa który po obejrzeniu płytki stwierdził że to nie naczyniak a tętniak. Skierował mnie na dodatkowe badania żeby bliżej przyjrzeć się temu tworowi. Najbardziej niepokoi mnie że tętniak jeśli to tętniak jest na tętnicy podstawnej. Na forum poczytałam że raczej nie operuje się czy ebolizuje tętniaków w tym miejscu bo ryzyko za duże. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy ktoś miał tętniaka w takiej lokalizacji. Proszę o odpowiedź. Muszę podjąć decyzję co dalej choć pan profesor wspomniał o embolizacji. Dziękuję i pozdrawiam KG
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Reklama: