Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
16-01-2014, 23:05:57

No i kryzys , następny i pewnie jeszcze nie jeden . Czy człowiek nie moze spokojnie żyć ? Najpierw w bólach przed operacja , pózniej w stresie po operacji ,w stresie po pierwszej wizycie gdy okazało sie ,ze tapnela kość od trzonu co spowodowało przesunięcie implantu i jego uszkodzenie , stracił ruchomosc , pózniej znowu nadzieja po rozmowie z profe***m :spokojnie implant będzie sztywny ale na poziomie c6c7 moze być to nie będzie mnie ograniczać (chociaż zdecydowanie lepszy ruchomy przy dyskopatii wielopoziomowej jak w moim przypadku ) ale dobrze , znowu nadzieja dopóki nie zaczęły sie dretwienie drugiej ręki oraz palenie i pieczenie w tej , która i tak z niedowladem juz z przed operacji , ponieważ do Bydgoszczy mam 300 km a tam bylam operowana rodzinny stwierdzil zrobimy rtg zobaczymy co sie dzieje z implantem , kolejna noc nieprzespana sama juz nie wiem czy nerwy czy dolegliwości , zadzwoniłam do Bydgoszczy i mam jednak przyjechać w przyszłym tygodniu zrobią rezonans i zobaczą co dalej , odebrałam rtg i pojechałam do rodzinnego , popatrzył na mnie ze wspolczuciem i powiedział , ze dobrze to nie wyglada wypisał skierowanie na Bydgoszcz i ???????????dobija mnie ta cała sytuacja ale przyjdzie taki moment , ze będzie dobrze tylko kiedy ?operacje miałam 10 września 2013 , a gdy będzie potrzebna następna ?nie starczy mi sił , nie dam rady , wyc sie chce a człowiek bezradny ,przepraszam ale wyplakalam sie juz mi lepiej
Wtajemniczona
16-01-2014, 23:23:34

Beti,
przykro mi się czyta to, co piszesz. dużo przeszłaś i dałaś radę. to kolejny krok na drodze do wyzdrowienia. wiesz, że dyskopatia to trudna przeciwniczka. chcę Ci napisać ,że jestem z Tobą. i że rodzinny nie zawsze jest fachowcem od zdjęc po operacjach kręgosłupa. jak tu ktoś napisał, on zna się po trochę na każdym zagadnieniu. trzeba być dobrej myśli. nerwy nie sa naszym sprzymierzeńcem niestety.ani nasza wyobraznia, która podczas rekonwalescencji podsuwa nam najczarniejsze scenariusze. wiem cos o tym :(
czy będzie potrzebna operacja tego nie wiesz. spróbuj uspokoic nerwy, zająć czymś myśli. po burzy zawsze świeci słońce. dasz radę.
pozdrawiam Cię mocno :)
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)
Początkująca
16-01-2014, 23:40:35

Szyjko 74 dziekuje za wsparcie , rownież Cie pozdrawiam , spij dobrze ja tez mam nadzieje usnac , chociaż nie wiem czy gonitwa myśli , która opanowała mój umysł mi na to pozwoli
Wtajemniczona
16-01-2014, 23:54:34

Beti,
posłuchaj tego
http://w810.wrzuta.pl/audio/12cY0Z8NaTK/trening_relaksacyjny_jacobsona
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)
gość
17-01-2014, 02:00:56

Witam wszystkie szyjki choć to środek nocy,ja nie mogę spać.Mąż w szpitalu od wczoraj zabrało Go pogotowie.potworny ból nóg skutek uboczny chemii najgorszy z możliwych i bardzo trudny w leczeniu.Dostałam z prewencji ZUS skierowanie do sanatorium w Świeradowie Zdrój termin 24 marzec (24 dni).i świadczenie rehabilitacyjne od 30 września do 29 grudnia-90%. Od 30 grudnia do 27 kwietnia 75% podstawy wymiaru.
Trzeba spróbować pospać.Pozdrawiam i życzę nocy bez bólu.
Operacja 12.08 ,implanty C-5 C-6 stabilizacja przednia LFC Boże, użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić, odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić, i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego. Becia
Początkująca
17-01-2014, 06:44:58

Dzień dobry , Szyjko 74 nie mogłam otworzyć tego pliku na komórce ,spróbuje na komputerze , jeszcze raz dziekuje za wsparcie widzę , ze w chwilach zwątpienia człowiek moze na Was liczyć pomimo ze kazde ma mnostwo swoich problemów . Beciu Tobie tez cieżko, nie dosc ,ze sama potrzebujesz wsparcia to jeszcze musisz je mieć dla chorego i cierpiącego męża . Trzymaj sie dziewczyno i pamietaj ,ze wiara czyni cuda . Wszystkich serdecznie pozdrawiam i życzę dnia bez dolegliwości .
Wtajemniczona
17-01-2014, 10:34:26

Pawiku
Czyli albo do sprawy rekonwalescencji należy podchodzić indywidualnie ( być może lekarz zaleca mi większą ostrożnowytworzeniadu na urazowe tło dyskopatii, niestabilność więzadłową ?), albo, może po prostu lekarze prowadzący pacjentów po artroplastyce nie mają wypracowanych standardów postępowania i prowadzą nas metodą prób i błędów
Zauważ, że o wzmożonej ostrożności pisałam, że należy ją zachować w ciągu pierwszych 9 mies.po operacji ( taki jest maks. okres wytworzenia pełnego zrostu,młodzi ludzie mają czasami po 3).
Mój lekarz wyznaczając mi kontrolne wizyty prosi o przynoszenie kontrolnych rtg ( kontrola usadowienia dysku i ocena zrostu). Pierwszą taką wizytę mam za sobą, kolejna za 3 miesiące. Otrzymałam również zaświadczenie ( do pewnej instytucji) o czasie rekonwalescencji, u mnie jest to min. pół roku.
Odnośnie noszenia lub nie kołnierza. Może wynika to z tego, czy mocowana jest płytka stabilizacja, czy nie? A może znowu metodą prób i błędów sprawdza się jak prowadzić pacjenta?
Czytam powoli zawartość forum, obecnie jestem na 900 stronie i widzę, że to np informacji tu zawartych powinno się stworzyć jakieś standardy postępowania. Dobrze, że każdy może tu opisać swoje spostrzeżenia, bo dzięki nim wiemy, że np drętwienie palców po operacji może, jeszcze kilka miesięcy nam dokuczać. Wiemy co powinno na niepokoić itd.. Szczególnie podziękowania należą się stałym, wieloletnim uczestnikom forum, którzy dzielą się z nami swoimi własnymi doświadczeniami.
Pozdrawiam, więc Zosię, Janusza, Irka, Anię, Halinkę, Spinkę, Niematahari, Anię, Asię-Buraczka, Pawika, Piotra i wszystkich pozostałych uczestników forum.
Dziękuję
Ania
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Początkująca
17-01-2014, 10:58:12

Beciu, trzymaj się dzielnie... potrzebujesz teraz sił, by wspierać męża... myślę,że całe grono szyjkowe będzie Was podtrzymywać na duchu... jak przekonało się tu wielu z nas :)
operacja: 30.09.13; discektomia C6C7 ze stabilizacją międzytrzonową LFC 5mm peek
Początkująca
17-01-2014, 11:09:11

Beti, nie jesteś odosobniona jeśli chodzi o zagrożenie kolejną operacją. Ja również byłam operowana w Bydgoszczy i na razie czekam na koniec zabiegów, którym sie poddaję i decyzję operatora-co dalej? jest gorzej niż przed niestety...
operacja: 30.09.13; discektomia C6C7 ze stabilizacją międzytrzonową LFC 5mm peek
gość
17-01-2014, 11:52:40

Aniu dziękuję, wiem że piszesz o pierwszych 9 m-cach tylko ja po 5 tyg. pracowałam w zasadzie na pełnych obrotach (praca biuro),dom, dzieci itd. Wiadomo z głową, nie dźwigam, ale chyba ogólnie i przed operacją nie dźwigałam jakoś wyjątkowo...Tak wygląda to mniej więcej tak, że co lekarz to inne postępowanie... Wiadomo wiek, rodzaj pracy też mają znaczenie...
Beti, ja również mimo lawiny myśli proponuje zachować pełen spokój...kiedy po powrocie do pracy powróciły dolegliwości (przed operacją gdy nie pracowałam, też potrafiły się wycofać), zaczęłam diagnostykę od nowa...MRI wykazało po 3 m-c stan zapalny w trzonach, torbiel w worku oponowym, kolejny poziom bez dyskusji do usunięcia. Kolejne badania przesunięcie protezy w głąb kanału. I tak się zrosło, mimo to proteza pracuje i raczej nie powoduje objawów...po wnikliwej diagnostyce okazało się, że mam "chory" staw C4-C5, dostałam blokadę i ból ręki się zmniejszył...Zobaczymy bo to początek myślenia, że to staw powoduje objawy...Ale torbieli nie ma, stan zapalny prawie żaden...A było czarno...Uprzedzam są b. duże artefakty od naszych protez w obrazie MRI, niewielu radiologów potrafi prawidłowo opisać obraz. Lepiej protezę jej umiejscowienie i zrost pokazuje TK. Zawsze trzeba czekać do kontroli u operatora z każdym badaniem, on wie co wstawiał i jak to wygląda w obrazie...Ja nieźle się przestraszyłam opisu MRI po operacji były w nim po prostu głupoty!
Trzymam kciuki :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: