Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
20-11-2013, 06:50:54

Ewo, tak jak radziła Ci już Hamer zanim przeniosłaś tu post, idź do dobrego fizjoterapeuty/terapeuty manualnego, on nie tylko Cię zdiagnozuje ale może i "naprawi", a i powie na ile szybko trzeba wykonać rezonans. Wiesz to Cię boli i niestety to Ty musisz sobie pomóc..nawet jak trafisz do szpitala to co? Będziesz kolejnym przypadkiem, dostaniesz kroplówki, zdjęcie rtg i do domu najprawdopodobniej....Więc zachęcam...nie każdy musi być operowany bo ma drętwienia itd... Zawsze trzeba spróbować rehabilitacji, nawet jak już się wie o operacji...
Słońca
Początkujący
20-11-2013, 08:36:21

Witaj Ewo.
Z opisu Twoich dolegliwości można przyjąć, że to prawie pewne że przyczyną są przepukliny w odcinku szyjnym kręgosłupa. Musisz zrobić sobie MRI, jest to absolutnie konieczne. Ja też miałem na początki robiony RTG na którym oprócz tego że mam zniesioną krzywiznę kręgosłupa w odcinku szyjnym nie było nic widać.
Pierwszy MRI zrobiłem prywatnie bo ból był tak silny że nie miałem siły czekać na termin z NFZ. Z wynikiem szybciutko do dwóch lekarzy ortopedów. Jednen prywatnie drugi państwowo. Obydwaj powiedzieli po obejrzeniu MRI że jest bardzo kiepsko, ale skierowali z wynikami do neurochirurga. Neurochirurg, najlepiej jakiś znany z wykonywania operacji na szyjach powie Ci co trzeba zrobić.
Myślę że powinnaś iść taką lub podobną drogą. Jeżeli do tej pory Twoi lekarze cię olewali to Ty też ich olej. To Ciebie boli a nie ich. I to Ty zostajesz z bólem po wyjściu z gabinetu.
Co do rehabilitacji: bez wykonanego MRI ja bym się wstrzymał od jakiejkolwiek. Nawet bardzo dobry fizjoterapeuta nie ma w oczach skanera i nie wie jak duże są wypukliny i w którą stronę są skierowane.
Wtajemniczona
20-11-2013, 09:12:05

Dziękuję wszystkim,
jestem od wczoraj w domu. noc przespałam na lekach. ale kurcze boli. cała lewa strona. zaufałam mojemu doktorowi, dał mi zalecenia. jutro szwy. dac czas czasowi. to trudne.
zamówiłam sobie te dicloziaję Małgosiu. rwie dalej:(
słabo mi się pisze na kompie ze wzgledu na głowę, ale to chyba znacie ;) za to prawa reka miodzio :):):)
w szpitalu dostałam duża dawke sterydów. do domu przeciwbólowe. nie chcę ich brać. ale zobacze, ile dam radę bez.
kurczę,człowiek staje przed prostym dylematem i nie zdawał sobie dotychczas sprawy, ile miesni trzeba napiąć, zeby np. głowę umyć...
Ewa,
poczułam złość, jak przeczytałam Twojego maila. znowu na zaniedbania lekarzy. zrób za wszelka cenę MRI. masz duże objawy. i poszukaj terapeuty manualnego. podpisuję sie pod tym,co tu wszyscy piszą. kurczę!!! mnie badał ordynator i spytał, dlaczego tak długo chodzę z zanikiem mięśni? co mu miałam powiedzieć? że jego kilku kolegów po fachu na wizytach prywatnych przed kazało mi się rehabilitować?to jakis absurd jest.
spotkałam sporo ludzi na oddziale, którzy czekali do ostatniej chwili. też z lędzwiowym (chociaz z ledzwiowym szybciej się decydują na operację, bo brak nóg bardziej dokucza niz rąk).
nie namawiam nikogo na zabieg. mi odpuściły objawy z prawej ręki. ale trzeba zbadać zródło dolegliwości.zawsze. i wtedy podjąć decyzję :) i pisz tu u nas. to naprawde pomaga ;)
Becia, czy ten masaż wibracyjny pomaga na spięcie barków? dla mnie jeszcze za wcześnie,ale moze niebawem?
zauważyłam,że kołnierz pomaga. ale mam zalecenia od rehabilitantki,że tylko na drogę, żeby mięśnie sie szybciej regenerowały.
pozdrawiam wszystkich. jutro będzie lepszy dzień ;)
gość
20-11-2013, 09:39:48

Witam wszystkich !Basiux ,Kiwi, Fiolka niestety muszę mieć operacje.Wczoraj byłam u dr.Wilka ,powiedział że nie można czekać,za tydzień jadę do niego ustalić termin operacji.Strasznie się boję!Szyjko czytam Twoje wypowiedzi i dreszcz mnie przechodzi.Myślałam że po operacji boli bo przecież musi ,ale żeby tak cierpieć?Trzymam za Ciebie kciuki,dasz radę już teraz w domu zawsze inaczej.Nie wiem co ja zrobię,u mnie teraz ustąpiły wszystkie dolegliwości,boję się że będzie gorzej.Pozdrawiam wszystkich!
gość
20-11-2013, 09:39:53

Witam wszystkich !Basiux ,Kiwi, Fiolka niestety muszę mieć operacje.Wczoraj byłam u dr.Wilka ,powiedział że nie można czekać,za tydzień jadę do niego ustalić termin operacji.Strasznie się boję!Szyjko czytam Twoje wypowiedzi i dreszcz mnie przechodzi.Myślałam że po operacji boli bo przecież musi ,ale żeby tak cierpieć?Trzymam za Ciebie kciuki,dasz radę już teraz w domu zawsze inaczej.Nie wiem co ja zrobię,u mnie teraz ustąpiły wszystkie dolegliwości,boję się że będzie gorzej.Pozdrawiam wszystkich!
gość
20-11-2013, 09:39:56

Wtajemniczona
20-11-2013, 09:49:49

Ilka,
spokojnie. nie chciałam nikogo wystraszyć. poczytaj sobie, jakie miałam ojawy przed. nerwy nie pomagają. cały zabieg przesypiasz, środki usypiające są bezpieczne, badanie anestazjologiczne dokładne. to,co teraz odczuwam to kolejny etap do zdrowienia. objawy z prawej ręki, zaburzenia widzenia, zawroty głowy, ból,zimno, niedowład USTĄPIŁY. rana jest w środku świeża, więc musi boleć. spokojnie.
pisz i pytaj. nie znam Twojego doktora, ale dobrze o nim piszą. skoro tak Ci powiedział to widocznie są przesłanki.zaufaj.poza tym nikt nie oszczędza lekóiw p/bólowych.
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)
gość
20-11-2013, 10:14:00

Szyjko! Dzięki dobrze że opisujesz wszystko ,każdy ma inaczej, ale zawsze jak się coś dowiesz i oswoisz z tym to lepiej.Mam duży ucisk na rdzeń ,boję się czy po prostu podczas operacji nie zostanie uszkodzony i nie sończę na wózku.Nie jestem już młoda ,ale życie zależne od innych to katastrofa.Będę pisała żeby jak najwięcej się dowiedzieć.Dzięki i wszystkiego dobrego!
Forumowiczka
20-11-2013, 11:54:36

Ilka, napiszę Ci kilka słów jako pacjentka dwukrotnie operowana przez dr. Wilka, po 9 latach od pierwszej operacji i 6 po drugiej.
Rzadko wypowiadam się teraz w naszym wątku bo problem już mnie nie dotyczy. Jakieś epizody nie przykuwają mojej uwagi. Radzę sobie odpoczynkiem , terapią manualną.
Dr. Wilk to bardzo doświadczony neurochirurg w diagnozowaniu i operacjach dyskopatii. Nie podejmuje pochopnych decyzji. Znając doktora decyzję podjął nie tylko na podstawie MRI ale również badania neurologicznego pod kątem odruchów, ewentualnych zaników mięśni.
Napisałaś, że objawy ustąpiły i całe szczęście bo trwanie w bólu non stop doprowadza do mocnego nadwyrężenia psychiki.
To co chciałabym Ci doradzić -ustal z doktorem termin operacji.
Terminy pewnie nie są z tygodnia na tydzień chociaż wiem, że przypadki pilne są wydzwaniane.
Dyskopatia to proces dynamiczny i samopoczucie może się zmienić z dnia na dzień.
A zrezygnować z operacji możesz zawsze, nawet w przeddzień terminu byleby uprzedzić i dać tym sposobem szansę innemu pacjentowi.
Dr. Wilk operuje z wersją kołnierzową więc w pierwszych tygodniach odpadają kwestie obaw o niekontrolowany ruch.
A przebieg pooperacyjny jest różny, ale to zależy w dużym stopniu od wcześniejszych zniszczeń.
Ale na końcu jest światełko
Ilka, jeżeli będziesz potrzebowała informacji logistycznych dotyczących neurochirurgii na Szaserów to służę pomocą.
Pozdrawiam Z.
gość
20-11-2013, 12:12:55

Witaj Hamer!Bardzo mi pomogłaś .Mam wiele pytań,bo u doktora z wrażenia po prostu stałam jak zaczarowana .Doktor rzeczywiście badał moje odruchy,bardzo dokładnie oglądał płyty i prześwietlenie i mr,Powiedział że to jest konieczność,zastanawiał się tylko ile poziomów zrobić.Powiedz mi jak wierz,bo Dr umówił się ze mną 27 na Szaserów na godz.10 ,ale nie wiem czy on tam przyjmuje ,powiedział ,że 5 piętro.Tyle pamiętam,nie wiem czy muszę się rejestrować?Może wierz jak to działa ,ma wtedy ustalić termin,nie wie gdzie bo są kolejki.Nie zapytałam nawet na czym ma polegać operacja,byłam w szoku.Do końca miałam nadzieje że mnie to nie dotyczy.Jeśli pozwolisz to będę Cię prosiła o pomoc,to dużo daje .Dzięki jeszcze raz i napisz jak możesz.Pozdrawiam!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: