Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
02-06-2013, 20:25:05

Dobry wieczór PERYSKOPKOM.Mchomo o ile miałaś wymieniany dysk to będzie discectomia i stabilisatio.Tak mam u siebie w wypisie.U mnie dwa poziomy.Miłego wieczoru bolesnym......piotr....
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkujący
04-06-2013, 09:32:25

Witam, stronę wcześniej pisałem o swoich nietypowych objawach związanych z kręgosłupem. Ostatnio zauważyłem że jak przejdę się jakiś kawałek to momentalnie zaczynam się pocić, no i jak już wcześniej pisałem, mrowieją mi nogi. Natomiast nie czuję się jakiś osłabiony, na 4 pięterko wchodzę na luzie. Pozdrawiam !
gość
04-06-2013, 10:05:52

shearer odwiedź dobrego fizjoterapeutę/terapeutę manualnego i Cię zdiagnozuje i zaradzi bólowi i odpowie na wiele pytań...
w necie jest wiele adresów, ja korzystam z terapeutów tej metody:
http://www.terapiamanualna.net.pl/s4.php
Ileś stron temu ktoś pisał, że stopień niepełnosprawności ten najniższy nie jest korzystny przy zatrudnieniu dla pracodawcy, otóż kadrowa poinformowała mnie, że właśnie najniższy jest "najlepszy" dla pracodawcy bo pracownikowi nie przysługują żadne dodatkowe atrakcje a pracodawca dostaje dofinansowanie, natomiast już umiarkowany daje ulgi w pracy pracownikowi (możliwość krótszego dnia pracy, 10 dni urlopu). Więc jak się zna to tak to jest ;)
pozdrawiam
Początkujący
04-06-2013, 10:42:50

Dzięki, wybieram się w czwartek do terapeuty więc zobaczymy co mi powie,
Początkujący
04-06-2013, 12:44:43

udało mi się znaleźć opis badania kregosłupa lędzwiowego z przed 3 lat
Opis:
Wykonano świadczenie według kodu 5.03.00.0000076
Badanie MR kręgosłupa w odcinku L-S, wykonane w sekw. FSE, obrazach T1 i T2 zależnych i STIR - płaszczyzny strzałkowe i osiowe.
Cechy dehydratacji zwyrodnieniowej krążka m-k L5/S1 - obniżenie intensywności sygnału w obrazachS1T2 zależnych. Przepuklina szerokopodstawna tylna krążka m-k L4/L5 powodująca modelowanie worka oponowego, oraz zawężająca obustronnie zachyłki boczne kanału - bez uchwytnych cech modelowania korzeni nerowych w ich obrębie.
Wypuklina krążka m-k tylna centralna na poziomie L4/L5 z dyskretnym modelowanie worka oponowego.
Poza tym krążki m-k bez uchwytnych zmian morfologicznych.
Guzki Schmorla trzonów kręgów Th11-Th12.
Trzony kręgów w odcinku L o prawidłowej wysokości, bez cech destrukcji.
Stożek rdzenia bez uchwytnych zmian ogniskowych.
moje objawy mogą być od tego ?
Wtajemniczona
05-06-2013, 01:25:05

shearer oczywiście że może to być od kręgosłupa, z kręgpsłupem tak jest że pobolewa i przestaje, przebiega to falami, tak przynajmiej ja miałam, dokuczał mi przez 2-3 tygodnie, ból, drętwienia, rwa, a potem odpuszczało mi na pół roku i powtórka z rozrywki - ale wszystko jest do czasu, potem leci lawinowo, i szkoda życia na ból, tym bardziej w twoim wieku, walcz chłopie o siebie, idź do neurochirurga mało jednego to do dwóch, idź do fizjoterapeuty do dr rehabilitacji medycznej, im więcej opinii tym obraz się rozjaśnia...
nie chwaliłam się ale chodze sobie na wanienke czyli hybromasaż, jeszcze mnie karczycho nie odpusciło ale mam nadzieje że wreszcie odpusci, dostałam skierowanie od rodzinnego i udalo mi się wskoczyć w termin jako pooperacyjna bo ktoś tam zrezygnował...
hamerku wiem że milion razy juz pisałaś o zwolnienaich i świadczeniach ale prosze powiedz mi czy kręgosłup dla zus to całość, czy też każdy poziom liczy się osobno, bo w styczniu miałam zwolnienie 14 dnia na kręgosłup ledźwiowy po blokadzie nadtwardówkowej, a od 6 lutego jestem na zwolnieniu na szyjeczke, teraz byłam u dr rehabilitacji i dał mi skierowanie na dzienną rehabilitację która ma trwać kilka godzin dziennie ambulatoryjnie przez cały miesiąc, w trybie pilnym mam miec to w lipcu i mam dostać zwolnienie lekarsie na tą rehabilitację, czy wtedy nie przekroczę tych 180 dni czy też już coś skłądać do zus? no durna jestem
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
gość
05-06-2013, 10:00:43

Stokrotko, wprawdzie nie jestem Zosią ale trochę doświadczeń zwolnieniowych mam. W ocenie ZUS liczy się numer statystyczny choroby. W jednym odcinku może mieścić się różnorodnośc numerów, a co dopiero we wszystkich odcunkach.
Pawiku, u mnie przyczyną korporektomii /3poziomy/ były rozpadające się wskutek zwyrodnień kręgi, które piłowały rdzeń i nerwy. Miałam ponadto kręgosłup odwrócony całkiem w drugą stronę, w dodatku miałam mielopatię. Mam wstawione 3 węglanowe protezy kręgów, 2 sąsiadujące kręgi zostały zacementowane /wymiana C345/
Wczoraj byłam u neurochirurga z mri szyi i tk ledzwi. Szyja wygląda cudownie, natomiast ledzwiowy po ponad roku w ogóle nie jest zrośnięty, w dodatku nad i pod stabilizacją /L345s1/ wykrzywia się w rózne strony i przekręca wokól osi. Boli sakramencko. Mam nosić gorset - nie chcę go straszliwie bo mi mięsnie pojdą. W listopadzie prawdopodobnie decyzja o następnym zabiegu....
shearer, prawdopodobnie doswiadczasz czegoś, co nazywa się chromaniem neurogennym - pochodzi to świństwo z ucisku właśnie na L4/5. Przerażające, że taki młody jesteś a już zmiany... Na moje oko jednak wystarczy tu dobra rehabilitacja. Czy byłes u neurochirurga?
to ja, Ania znana jako amadobo
Początkujący
05-06-2013, 12:01:46

Ze zwolnieniami to nie jest taka prosta sprawa, ZUS robi wszystko aby nie wypłacać zasiłków.
Teoretycznie na każdy kod choroby jest nowy okres (do 182 dni) zasiłkowy, ale pod warunkiem, że po chorobie x odzyskaliśmy zdolność do pracy, to możemy wtedy chorować 182 dni na chorobę y. ZUS w tej sprawie wysyła zapytanie do lekarza leczącego chorobę x czy leczenie zakończone i jest zdolność do pracy.
Wtajemniczona
05-06-2013, 15:05:50

dzięki kochani za odpowiedź, ale chyba się w tych 180 dniach wyrobię i nie będę występowała o świadczenie, w poniedziałek byłam u dr rehabilitacji, a dzisiaj pani do mnie zadzwonilła ( z rejestracji) że ponieważ ja mam pilne zabiegi (no9rmalnie paździerik) i zwolniło się miejsce, to rehabilitacje zaczynam od jutra przez miesiąc, zwolnienie obecne mam do 16.06 więc tylko jeszcze na 2 tyogdnie otrzymam od lekarza rehabilitacji i pewnie cudownie ozdrowiona wróce do pracy
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
gość
05-06-2013, 17:27:59

Aniu dziękuję...ale dyski też masz usunięte (wybacz, ale nadal się gubię, na logikę tak)...Aniu a gdzie tam mielopatia była widoczna...w MRI czy w odruchach? Mi neuro stukał w kolana i powiedział że mam wygórowane odruchy i to są objawy mielopatii, plus zawroty itp. No ale to większość z nas ma (zawroty) a i na brzuchu mi coś robił takim "patyczkiem" co to jest?...W MRI nie mam mielopatii...Aniu (i nie tylko ;) ) to ja ją mam czy nie? Jak długo czekałaś na operację po stwierdzeniu mielopatii? Aniu wróciłaś do pracy? Ja miewam jeszcze dobre dni, pracuję i no jakoś bym chciała odsunąć na razie tą operację, póki co termin mam na koniec października.
pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: