Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
17-03-2013, 20:39:52

Dla wszystkich przerażonych Szyjek, wybierających się właśnie do szpitala wklejam informacje Zosi - naszego Guru na forum. Przy okazji pozdrowienia Zosieńko:
,,Co do przebiegu operacji to w ogólnych zarysach wygląda następująco (z drobną modyfikacją w poszczególnych placówkach):
-po przyjęciu badanie neuro... oraz anestezjologiczne
- jeżli pacjent leczy się przewlekle na cokolwiek to trzeba zapamiętać dawki przyjmowanych na stałe leków do w/w wywiadów lekarskich
- kolejnego dnia operacja,w przeddzień i rano leki uspokajające .Przed operacją należy być minimum 6 godzin na czczo,inne przygotowania(przeczyszcze,antybiotyki) różnie.
-operacja jest zwykle przeprowadzana z dojścia przedniego na szyi.
-istnieje opcja kołnierzowa-budzisz się po operacji z kołnierzem ortopedycznym na szyi lub bezkołnierzowa albo częściowa( np. do wyjścia,jazdy samochodem)
Bezkołnierzowa wymaga troszkę więcej uwagi żeby nie wykonywać ekstremalnych ruchów.
- budzisz się bez przedoperacyjnego bólu i innych dolegliwości albo znacznie złagodzonych objawach.
Przed operacją przyjmujesz tylko taką optymistyczną opcję
- ZAPOMINASZ O CAŁYM PRZEDOPERACYJNYM STRACHU
-doba po operacji zależnie od lokalnych zwyczajów może być spędzona na sali pooperacyjnej w celu monitorowania
- mogą wystąpić przejściowe kłopoty z połykaniem i chrypka (to po intuabcji i dojściu operacyjnym)
-może pojawić się przejściowy ból barków (operacja odbywa się w ułożeniu na plecach z dosyć mocno odchyloną głową)
- na każdą z tych przypadłości jest skuteczna rada. W okresie pooperacyjnym nikt nie żałuje środków p. bólowych i nie należy się wstrzymywac z prośbą do mega bólu. Prosić na początku żeby zdażyły zadziałać przed tym mega. Raczej bardzo silnego bólu przy unieruchominej szyi nie ma ale to sprawa indywidualnej wrażliwości
-dobę po operacji stawianie do pionu. Początkowo trzeba to robić powoli,usiąść, spuścić nogi żeby wyrównać ciśnienie i się nie wyłożyć
-jak ten pierwszy krok pokonamy to każdy następny jest coraz łatwiejszy a dystanse szpitalnych korytarzy za krótkie na spacery
-wypis ze szpitala indywidualnie ale często w następnej czwartej dobie pobytu
-często z rany pooperacyjnej jest wyprowadzony dren.
Jego usunięcie nie jest absolutnie bolesne,nie ma się czego obawiać
-po wyjściu ze szpitala najbliższe 1-2 miesiące jesteś najważniejsza w rodzinie i pracujesz głównie wskazującym palcem.Dużo odpoczywasz w pozycji leżącej żeby nie napinać mięśni karku.Dobierasz sobie odpowiednią ergonomiczną pozycję do czytania i pisania.
-na spacer jezli to pora letnia można wychodzić od razu, jeżli zima i ślisko odczekaj chwilę na ustabilizowanie emocji pooperacyjnych, staraj się unikać oblodzonych chodników i pierwszy spacer lepiej w obstawie silnego ramienia
-po 7-10 dniach usunięcie szwu(zwykle jest jeden ciągły żeby zachować względną estetykę)
-dalsze postępowanie w/g wskazań neurochirurga
- nie przyspieszasz biegu rekonwalescencji wedle zasady,,co nagle to po diable" żeby nie skopać tego co nareperował neurochirurg"
tyle słów Zosi, tylko skopiowanych przeze mnie
Asia
Forumowiczka
18-03-2013, 00:27:01

Asiu, czy to ja taka elokwentna byłam
Dzięki za pozdrowienia.
Powolutku wycofuję się z aktywności w tym wątku bo szyja staje się mniej istotna wobec innych problemów zdrowtnych.
Podczas pobytu w Busku zaglądałam na forum z doskoku, czując na plecach oddech oczekujących w kolejce do kompa.
Chyba Danusia pytała o zakres wykonywanych tam zabiegów.
Głównym walorem Buska są kapiele siarkowe- zanurzałam szyję na maxa żeby ratować to co jeszcze uratować się da ale bardziej walczyłam o lędźwiówkę i stawy.
Masażysta rozpracował punkty spustowe.
Punkt spustowy to ,,baza wypadowa" z której promieniuje ból z różną lokalizacją, u mnie ok.łopatki i boczna powierzchnia podstawy szyi.
Nie da się go pomylić bo po ucisnięciun strzela 220 wielokierunkowo.
Dobre i 3 tygodnie względnej ulgi. Niestety w moim przypadku efekt przemijający, zmian w MRI nie przeskoczę Był czas przywyknąć i lekko przemodelować tryb życia.
Są dwa baseny. Jeden typowo rehabilitacyjny, drugi gdzie po ćwiczeniach można było korzystać z dobrodziejstw dysz masujących i popływać.
Ćwiczenia w wodzie prowadzone z dużym zaanagażowaniem na różne partie mięśni.
Masaż podwodny w wannach super rozluźniajacy,żal było wychodzić.
Gimnastyka indywidulana-każdemu wedle potrzeb zdrowotnych. Kadra dobrze wyszkolona, edukująca pacjenta.
Tyle miałam w zakresie szyi, reszta zabiegów dotyczyła kolan.
Pozostałe wykonywane tam zabiegi to borowina w postaci błotka, kriokomora, łóżka masujące z możliwością pominięcia poziomu szyi, szeroki zakres fizykoterapii, gimnastyka przy muzyce, kąpiele mineralne.
Przy dziennym limicie 6 zabiegów z czego codziennie 3 wodne, po południu sił i kondycji w kolanach starczało na spacer z kijkami a reszta to czas relaksu.
Miejsce godne polecenia pod każdym względem gdyby nie obłędny czas oczekiwania- aktualnie ponad 3 lata.
Dla osób zmagających się pooperacyjnie z objawami bólowymi i drobniejszymi acz *** neurologicznymi (drętwienia, przeczulica)
Jeżeli kontrolne MRI nie wykaże istotnej patologii a neurochirurg potwierdzi,ze z jego punku widzenia wszystko ok.to na bazie doświadczenia własnego ale nie tylko (Asia,Ela) radzę zainteresowac się osteopatią ale tylko w wydaniu medycznym (lekarze,fizjoterapeuci) nie kręgarskim
Tu ukłon w stronę Ewy (perpetuum) Powięź może nieżle bruździć w samopoczuciu. Nie jest to panaceum na wszystko ale potencjalna ulga warta jest próby takiej terapii.
Reanata, poszukując dobrego rehabilitanta możesz posiłkować się np.tą stroną
http://www.mckenzie.pl/main/terapeuci/terapeuci-certyfikowani.html
Wszystkim zestresowanym samych dobrych myśli Z.
Forumowicz
18-03-2013, 04:59:52

hamer 2013-03-18 01:27:01 Asiu, czy to ja taka elokwentna byłam
Dzięki za pozdrowienia.
Powolutku wycofuję się z aktywności w tym wątku bo szyja staje się mniej istotna wobec innych problemów zdrowtnych.
No Zosia jedziesz po bandzie TY nadal jesteś szyjka i nie wycofuj sie bo bez Ciebie To forum to jak przychodnia bez lekarza ja protestuję !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja też juz właściwie nie szyjka bardziej Lędźwiowy
ks Janusz
Wtajemniczona
18-03-2013, 07:53:34

zanzibar, wcześniej czy później każdy będzie lędźwiowy...z wiekiem każdemu dokuczy
kasiek84 napisałam posta do basi ale ....nie w tym temacie, tylko w ,po operacji ,bo mi się pomyliło....
ZUS pewnie cię skieruje do sanatorium...żebyś cudownie ozdrowiała, piotrze ciebie też pewnie będą chcieli gdzieś wysłać żebys nie złożył o przedłuzenie wolnego....
a co do mnie, ciągle bolą mnie ramiona, ja chyba za długo siedze, bo jak czytałąm wywód zosi to trzeba dużo leżeć, a ja mało leże, wieć może dlatego
poza tym wcześniej mnie nie bolały mięśnie szyi, z tyłu, a teraz ciągle mnie boli, ciągnie, jak leże na boku i siądę to przeciwna strona prawie zdrętwiała, musze lekko ręką rozmasowywać.....też tak mieliście?i ciągnie do barków, między łopatkami też często piecze, jedyna pociecha to taka że o połowe mniej boli lędźwiowy i jestem w stanie przespać noc.....(po hydroxizinum) ale zawsze coś
NOWYM NASZYM szyjeczkom operacyjnym, tym z soboty, dzisiaj i jutro, życze szybkiej rekonwalescencji, dni i nocy bez bólu, będzie dobrze, trzymam za was kciuki, każdy się boli, a jak widać coraz nas więcej po tej stronie mocy
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
gość
18-03-2013, 08:32:40

Zosiu,
Najlepsi żołnierze za swym Wodzem poszli
Inne cele im wyznaczono.
Choćby bram nieba przyszło im bronić
Zostaną wierni - bo to Czterej Pancerni.

Miłego moi mili dużo zdrowia. Trafnych wyborów, decyzji w każdym momencie walki z dyskopatią.
irek
krak62
gość
18-03-2013, 10:02:03

Witam serdeczne.
Jestem tu nowa, bo dopiero kilka dni temu natknęłam się na ten wątek.Ale pobieżnie prześledziłam Wasze posty i chętnie do Was dołączę i mam nadzieję że przyjmiecie mnie do swojego grona.
Mam 33 lata, małe dziecko i dwie przepukliny na odcinku lędźwiowym.Jestem po wszelkich możliwych badaniach i konsultacjach.Opinia bardzo znanego i podobno bardzo dobrego neurochirurga z Warszawy(nie będę podawać nazwiska wizytę miałam 05.01.2013r)"OPERACJA W TRYBIE PILNYM"będę Panią operował w przeciągu dwóch tyg.". Niestety ten lekarz jak się teraz okazało nie potraktował mnie poważnie,a jego słowa nic nie znaczyły.Z lekarzem zero jakiegokolwiek kontaktu od prawie 3-mscy.Teraz szukam szybko kolejnego dobrego neurochirurga z Warszawy do którego chcę iść na konsultacje.Przeglądając ten wątek bardzo często pojawiało się nazwisko dr. Arkaiusza Wilka.Właśnie próbuje się do niego zapisać.Napiszcie proszę czy warto do niego iść??? Jestem już na skraju wyczerpania nerwowego,gdyż ból,mrowienie i drętwienie w prawej nodze nie pozwalają mi normalnie funkcjonować i zajmować się dzieckiem.
Pozdrawiam Was serdecznie.
Wtajemniczona
18-03-2013, 10:43:33

Witam wszystkie szyjki
Stokrotko, ja też mam tak jak ty, choć ja jeszcze świeżynka (10 dni PO). Bolą mnie ramiona i z tyłu jakby mięśnie szyi i "podstawy" karku a do tego ciągnie między łopatkami.
Niektórzy pytali się o to jaki mam implant. Dorwałam moje papiery ze szpitala. Mam wstawioną protezę DCI Paradigm Spine. Nic na jej temat nie wiem. Widziałam tylko jak wygląda na zdjęciu- taka podkowa lub spinka wciśnięta między kręgi
Pozdrawiam
Forumowicz
18-03-2013, 11:06:34

Witam Wszystkie Peryskopki,równiez Ciebie cyska ten lekaż ,który o tobie zapomniał musowo jest bardzo dobry-ta dobroć go przerosła.U nas na wybrzeżu też poznałem 2 neurochirurgów jeden to jak wyjezdzał na urlop to nawet pacjetów niepowiadomił ,że wizyt nie będzie,drugi ten który mnie operował to dzwonił osobiscie gdy trzeba było wizyte przesunać.Tez byłem na liscie PILNYCH przez 6 tygodni i operacja
Irek kogoś zabrakło wierszyk niepełny proszę poprawić-piotr
Dzisiaj miałem masaż klasyczny-organizm przyjoł ten zabieg bo masażystka słuchała co mówiłem.Miłego i bez bólu dnia.
Czy ktoś starał się o odszkodowanie-tj % ubytek na zdrowiu?
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowiczka
18-03-2013, 12:56:06

Marta-cyska. Dr.Wilk to bardzo dobry wybór.
Zapraszam Cię do grona znajomych, na pw.podam przydatne informacje. Czyżby niesłowne nazwisko z czołówki rankinguZL?
Możesz również napisać na zocha_59@o2.pl
Pozdrawiam Z.
Początkująca
18-03-2013, 13:34:06

Justynko ja na temat tych dolegliwości o których pisałam rozmawiałam z neurologiem i ona powiedziała, że to są objawy mielopati, mam też napisane w opisie rezonansu. Pozdrawiam i życzę jak najmniej takich objawów,bo są bardzo uciążliwe
Malgos

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: