Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
29-07-2009, 06:58:00

dodane: 28-07-2009 o 23:27 autor: airwoman
(...) Mam wielką wypuklinę uciskającą i przemieszczającą korzeń brzuszny, ucisk na worek oponowy, zniesienie rezerwy płynowej, ucisk zawartości prawego otworu międzykręgowego...itd. od kwietnia do końca maja bóle przedramienia + bark, ograniczona ruchomość w stawie barkowym...po intensywej rehabilitacji wszystko stopniowo ustąpiło ale-------od 2 tyg. nie chodzę na reh. i czuję, że znowu się "zaczyna"-ból jakby w kości przedramienia...nie chcę spędzić reszty zycia na codziennej reh. bo nie mam na to czasu...a bez niej zaczyna boleć...(...)
pzdr,
Agnieszka

Agnieszko! Cieszę się, że napisałaś o swoim barku. ja też mam ograniczoną ruchomość w lewym stawie barkowym (pisałam o tym trochę w moich wcześniejszych postach). Rehabilitanci i lekarze, u których konsultowałam się przed operacją szyjnego (C4/C5) , byli zgodni co do tego, ze problem barku nie cofnie się po operacji, bo jest to "zespół wtórny". I tak jest w istocie. Czeka mnie rehabilitacja barku (rehabilitant już nie może się doczekać, niecierpliwy jakiś, czy co ) ale lekarz, który mnie operował jeszcze nie pozwolił i to jego na razie słucham. I mam nadzieję, że jak się w końcu zabiorę za bark to na rehabilitacji się zakończy, nie będę musiała robić artroskopii...
Spinka
Spinka
gość
29-07-2009, 07:16:00

Witaj Spinko z rehabilitacą radził bym sie ąż tak nie spieszyć no chyba ze rehabilitant przystojny to o delikatnym bardzo delikatnym masażu można mówić no chyba wpadłaś mu w oko jeśli lekarze jeszcze nie pozwalają to uzbrój sie w cierpliwość bo wiedzą co czynią . wiem czasami ból jest *** lecz trzeba wszystko dzielnie znieść by potem było lepiej pozdrawiam i życze milutkiego dnia ja własnie za chwile ide do moich rehabilitantek może załapię się na jakiś masaż lub inne przyjemności dla ciała i ducha ha ha
gość
29-07-2009, 07:56:00

Spinka mam pytanie do Ciebie , jak Twoja szyjka po zdjęciu kołnierza,bo jak dobrze pamiętam to Ty chodziłaś w kołnierzu tylko miesiąc . Ciekawa jestem czy odczuwasz jakieś bóle i czy szyjka sztywna i co mięśniami ?Pozdrawiam Gosieńka
gość
29-07-2009, 08:04:00

Agnieszko nie wiem dziewczyno nad czym Ty się zastanawiasz , nie masz komfortu życia , boli Ciebie , trzeba zrobić z tym porządek. Mój lekarz postawił sprawę jasno i ja mu zawierzyłam i od diagnozy w ciągu tygodniu byłam już w szpitalu . Właśnie jak się czeka to człowiek ma zawsze jakieś wątpliwości dlatego z tego co pisałaś to ja bym się ani chwili nie zastanawiała . Kobieto mamy 21 wiek i trzeba żyć pełną życia , życie jest takie krótkie wiec trzeba je wykorzystać jak najlepiej bez bólu i cierpień. Trzymamy wszyscy za Ciebie kciuki . Pozdrawiam Gosieńka
gość
29-07-2009, 08:33:00

Witaj Agnieszko!
Po operacji jest się osłabionym i raczej trudno wykonywać jakieś czynności. Po operacji do późnego wieczoru cały czas na zmianę był ktoś bliski. Wstawioną mam stabilizację Cage PEEK. Agnieszko wszystko będzie ok. no i jeszcze przystojniaczek lekarz . Pozdrawiam
Forumowiczka
29-07-2009, 09:03:00

Gosieńko, tak, non-stop chodziłam i spałam w kołnierzu od operacji przez 3-4 tygodnie, zgodnie z zaleceniem lekarza. Na wizycie kontrolnej powiedział, że przez najbliższy miesiąc mam się stopniowo odzwyczajać - trochę w kołnierzu, trochę bez. Przyjęłam zasadę, że jeśli cokolwiek robię - np. przygotowywuję posiłek - jestem w kołnierzu, a w swobodniejszych chwilach, np. na kawce z koleżanką - bez kołnierza . I tak pomaleńku...
Wczoraj byłam z siebie dumna. Pojechałam do Warszawy pociągiem i potem jeszcze metrem ! Oczywiście grzecznie, w kołnierzu i w asyście rodzinki . I dałam radę.
Szyjka, owszem sztywnawa ale wyraźnie mogę pokazać, że jestem "na tak" albo "na nie" kiwając lub kręcąc główką . I , jak pisałam wcześniej, ćwiczę bycie DAMĄ . Wiecie, p. Beata Tyszkiewicz zawsze robiła na mnie wrażenie .
Spinka
Spinka
gość
29-07-2009, 15:43:00

Masz rację Spinka , jak odbierałam ze sklepu kołnierz to pan który mnie obsługiwał to powiedział ze wszyscy powinni nosi kołnierze bo mamy brzydkie postawy i patrzymy pod nogi a przy kołnierzu chodzi się dumnie z podniesiona głową. Jak prawdziwe damy . Gratuluję Ci nowych dokonaniach ja jeszcze sama nie jeździłam środkami lokomocji . Mam zamiar przejechać się jeden przystanek tramwajem jak dam rade to potem udam się dalej . Wrażenia opisze. Pozdrawiam Gosieńka
Początkująca
29-07-2009, 16:16:00

po pierwsze to zadam pytanie, które nie daje mi spokoju- czy od dyskopatii szyjnej mogą być bóle głowy?
mój rehabilitant powiedział,ze nie.a propos to dziś czuje się fatalnie po jego wczorajszym majstrowaniu przy moim kręgosłupie! Spinko-czytałam Twoje wypowiedzi o bolesnym barku0tez to mam, ostatnio trochę lżej, ale od stycznia do maja to była gehenna!Ani spać ani stać, ból nawet przy nieruchomym ręku, jakby mi ktoś gwoździe wbijał w ramię!i właśnie wydaje mi się ,ze pomogła mi ta stymulacja cienkoigłowa, o której Ci pisałam.Teraz ręka mnie boli i drętwiej ,ale szczególnie po nocy.
tylko mnie te bóle głowy zastanawiają.. Robiłam kiedyś tomografie głowy, nic nie było :0tzn było, ale tylko to co potrzeba.Naprawdę nie mogą być od kręgosłupa?
gość
29-07-2009, 17:58:00

Marttka ,podam Ci przykładowy link opisujący objawy jakie mogą występować przy dyskopatii szyjnej. A rehabiliatnta jesli ma tak płytką wiedzę na temat dyskopatii lepeij zmień zanim zrobi Ci wiekszą krzywdę.
http://www.przychodnia.pl/reumatyzm/index.php3?s=3&d=4&t=10
Choćby tu znajdziesz podstawowe informacje a potwierdzenie tego w naszych osobistych doświadczeniach.
Objawy moga promienować zarówno w górę -głowa ,policzki, uszy , gardło jak i w dół -ręce, klatka piersiowa, łopatki .
Pozdrawiam Zosia
Początkująca
29-07-2009, 18:50:00

dziękuję Zosiu, poczytałam sobie, rzeczywiście jesteś koplanią wiedzy a rehabilitanta chyba naprawdę zmienię, choć jest bardzo chwalony. No cóż, pozostało tylko czekać na operację.Tylko ,ze to jeszcze prawie dwa miesiące, chyba wolałabym JUŻ. Może wtedy nie ma się czasu na rozkładanie na czynniki pierwsze.a z drugiej strony dzieki forum i Waszym wypowiedziom wiem co mnie czeka po operacji. No i wiem, co mam ze sobą zabraćA i Janusza rady są cennepozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: