Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
01-09-2012, 11:19:15

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za słowa otuchy,wiem że przesadzam z tym wszystkim,ale spadło to na mnie jak grom....bolała ta rwa że ja wytrzymała na ból miałam czasami dość- noce najgorsze.
Sama jestem w domu- na głowie dom, ogród,zakupy itp człowiek siedzi i myśli i czyta itp....oswoiłam się i narazie jest ok.
Zauważyłam - ale to już pewnie wymysł mojej głowy- że boli:):) mimo że chyba nie do końca już boli żeby zwracać uwagę.
leków nie biorę,chociaż neurolog mówił mi że mydocalm mogę brać aż mi się skończy...i nie wiem- brać czy nie? najgorsze jest to,że ja po prostu nie wierzę temu lekarzowi.
Teraz na spokojnie,w poniedziałek idę do neurolg u której byłam na początku i to co wtedy mówiła widzę sprawdza się- wiec zdecydowałam się do niej pójść.
Ona zapewne da mi jakieś zabiegi itp -
proszę podpowiedzcie - czy teraz lepiej wziaść zabiegi czy np zabrać się za mc kenziego? czytała sporo dobrego o tym.
Pytam bo mi z ubezpieczenia do końca roku zostało 20 zabiegów - dzwoniłam do certyfikowanej fizjo od tej metody i ona powiedziała ze na poczatek zmiescimy sie w tych 20 wizytach....mogłabym zacząć choćby jutro.
w sumie z tej całej sytuacji widze jeden pozytyw - jestem świadoma i może cwieczenia rehabilitacja w miarę dbanie o swoją szyję spowoduje,ze szybko mnie na stole nie zobaczą...a moze wogóle ?
Jeszcze jedno.....bóle głowy spowodowane skokiem ciśnienia - lekarz rodzinny jak sie zgłosiłam orzekła ze pewnie mam nadciśnienie,no ok mierzyłam regularnie moje ciśnienie średnio 110/70 natomiast skoki są 190/116 najczęsniej i tętno 90....szyja jest sztywna...
raz pojechałam na ratunkowy dostałam kroplówkę i ciśnienie spadło,raz w oprzychodni dostałam captopril pod jezyk....pomaga.
teraz myślę sobie jest to spowodowane ta szyjka....
do tego mam strasznie sztywną tą szyję i plecy jak mam odwrócić głowę do tyłu odwracam łacznie z plecami...czy te skoki to mogą być od tych ucisków? od napiecia ?
Bole też pojawiają sie najczęsciej jak się zmienia pogoda.
Początkująca
01-09-2012, 11:29:27

Tesska- nie wiem czy mcKenzie bedzie lepszy czy cwiczenia bo ja miałam do czynienia tylko z cwiczeniami. Ja na pewno moge Ci w 100% polecic basen (plywanie na plecach, plywanie na plecach z deseczka pod glowa- SZYJKI- NIGDY NIE PŁYWAJCIE ŻABKĄ!) i cwiczenia. Ja trafilam na swietna pania rehabilitant (niestety szkoda, ze dopiero po operacji bo mysle, ze moglabym jej uniknac) wykonywala ze mna mnostwo cwiczen na wzmocnienie miesni calego kregoslupa, skupiajac sie glownie na szyi i dlugi czas po tych zabiegach u niej czulam sie jak zupelnie zdrowy czlowiek. A teraz juz cwicze we wlasnym zakresie a na mcKenziego na razie mnie nie stac :)
gość
01-09-2012, 11:34:34

Ola
mi za te ćwiczenia płaci ubezpieczenie....stad moje pytanie.
Na basen już się zapisałam - zajęcia prowadzi fizjoterapeutka..
czytam teraz o ćwiczeniach wzmacniających kręgosłup...
Początkująca
01-09-2012, 11:58:19

Tesska- najlepsze cwiczenie na wzmocnienie miesni szyi (nauczyla mnie go rehabilitantka i kazdy neurolog, naurotraumatolog polecal mi rowniez to cwiczenie):
Poloz sie na plaskiej twardej powierzchni
Poloz pod szyje mala poduszke (zeby odciązyc szyje)
Docisnij lopatki do ziemii (zapewne pomiedzy lopatkami bedziesz czuc maly bol- ale to oznaka ze miesnie pracuja) i postaraj sie je (lopatki) ściagnac w dół- na poczatku moze to byc trudne.
Obie rece poloz sobie na uszach (jakbys zaslaniala uszy) i na zmiane stawiaj nimi opór- raz lewa, raz prawa i "siłuj się" ze swoja glowa, z tym że Twoja glowa nie moze wykonywac zadnych ruchow (ważne!) - jedynie napinasz miesnie. I tak z kazda reka silujesz sie na zmiane po 3- 5 sekund. Robisz sobie króciutkie przerwy
Mozesz zmieniac polozenia rąk i stawiac je np jedną na czole, druga pod broda, albo symetrycznie ukladasz dlonie na twarzy (glowie)- np na lweym i na prawym policzku, raz "silujesz sie" z jednym policzkiem, raz z drugim. wymyslasz rozne kombinacje :)
Ja tak cwicze w momencie kiedy tylko poczuje bol albo zmeczenie od kregoslupa, mozesz nawet to stosowac w wyprostowanej pozycji przed komputerem. Serio to pomaga :)
Robisz takie sesje 20 minutowe np 2 razy dziennie. Ja jak cvwiczylam duzo wiecej i czesciej nie odczuwalam przykrych dolegliwosci, jedynie jak zaniedbywalam to cwiczenie to kregoslup dawal mi sie w kosc.
(Ta opcja z docisnietymi i sciagnietymi w dol lopatkami jest najlepsza wtedy kiedy ktoś Ci pomaga tzn Ty masz rece polozone wzdloz tulowia i ciagle "poilnujesz" tych lopatek i ktos inny uzywa dloni aby silować się z Twoja glową ale ja nie mialam nikogo w domu do pomocy i nauczylam sie sama)
gość
01-09-2012, 12:50:17

zanzibar
Irek bądź zawsze dobrej myśli TY mocny jesteś i dasz radę wszystkim przeciwnościom losu . Jestem z Tobą i myślami Ciebie wspieram
Dzięki wszystkim , na razie odchodzę od myśli.
Weź się w garść. I zaciśnij.
http://www.youtube.com/watch?v=9jIkVCqpq80&feature=related
irek
krak62
gość
01-09-2012, 13:28:13

Irek z autopsji znam stan odchodzenia od myśli, to już całkiem blisko do rozwiązania...trzymam się z Tobą myśli me kieruje w celu wzmocnienia Twojej psyche. Dasz radę bo kto jak nie TY????
Wielebny się rozhuśtałeś z tym kajakiem a Wisła prawie suche korytko ma A tak serio to dzisiaj leciutko czuję wczorajszą trasę. Gdyby nie moje implanty w szyjce to już o 23 bym leżakowała we własnym łóżeczku a tak to pikuś....przerwy, ćwiczenia, spacerek i w drogę. Normalnie sem se stara i tyle...
Młode Szyjki fantastycznie siebie wspierają, to bardzo cenne. Pamiętajcie jednak, że dr Google to niestety nie tak do końca ma uprawnienia do leczenia czasem pomaga, owszem ale ufać to nie tak na 100% w to co napisane.
Bogna
Początkująca
01-09-2012, 14:32:32

Powyższy opis cwiczenia jest wylacznie mojego autorstwa, jest dość popularne w rehabilotowaniu odcinka szyjnego i zapewne nie jedna strona internetowa czy forum rowniez je poleca, jednak ja po kilku latach stosowania go- popularyzuje i polecam je kazdemu z niestabilnoscia- zarowno przed operacja- w celu unikniecia jej, jak i po operacji :)
gość
01-09-2012, 14:51:55

tutaj też jest zestawik ćwiczeń
http://abccwiczenia.pl/cwiczenia-na-kregoslup-szyjny
gość
01-09-2012, 19:29:05

Cześć, wszystkim dyskopatom
Podawanie linków dotyczących ćwiczeń jest troszkę bez sensu. Każdy z nas potrzebuje czegoś innego, czyli dobrania odpowiedniego zestawu ćwiczeń na który będzie reagował jego organizm. Powtórzę kolejny raz, bardzo dobry rehabilitant plus wiara daje genialne skutki. Bóle głowy,zawroty, napięcia barków, mrowienia kończyn górnych wszystko można wyeliminować. Wiem co pisze, wiem co mówię, jestem w tej dziedzinie najdłuższym stażem na forum.
" Młode Szyjki" nikt wam tutaj nie napisze - Idź, Franiu, Józiu pod nóż. Ja też nikomu nie powiem, słuchaj rehabilitanta. Jesteśmy dorosłymi ludźmi, każdy z nas wybiera koleje swojego losu. Doradców można mieć wielu, gdzie prawda, może zna ją tyko Bóg.
Tylko który Bóg jest prawdą dnia dzisiejszego.... Wiele pytań, a odpowiedź powinna być jedna, nikt jej nie zna. Spytaj swojego Boga.
miłego irek
krak62
Forumowiczka
01-09-2012, 21:51:05

pewnie zanim mi ktoś odpowie sama będę już jutro wiedziała ale niech będzie:
na południu deszcz przestał padać gdzieś około południa, a ja odczuwam dolegliwości resztkowe nadal - czy tez tak macie?
Myślałam że już mi przejdzie.... :( bo jutro niby ma być słoneczko - dlaczego tego jeszcze nie czuję????...
buuuuuuuu będę marudzić......
Może wilgoć ma mnie jeszcze w swojej mocy. Ciemnej stronie mocy....

oj, ale bredzę. trzeba spac
Dobranoc. Asia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: