Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
03-07-2012, 14:40:22

hindus_ka
Witaj Marcinie, też miałam pytanie do Ciebie, czy możesz mi coś podpowiedzieć w tej powyższej sytuacji zablokowań i chrupnięć? dziękuję i pozdrawiam
Pytanie było do Marcina, ale przypomniałam sobie, jak moja znajoma (fizjoterapeuta) kiedyś mi mówiła, że te takie "strzelanie" które słychać w kręgosłupie podczas manipulacji to są pękające pęcherzyki gazu w płynie w stawach. My je słyszymy jak nas ktoś "nastawia" i wydaje się nam, że to dyski wskakują, a to tylko efekt akustyczny rozbicia jakiegoś pęcherzyka.
Niektórzy potrafią tak strzelać stawami w ręce na zamówienie :).
gość
03-07-2012, 16:14:36

buraczek... My je słyszymy jak nas ktoś "nastawia" i wydaje się nam, że to dyski wskakują, a to tylko efekt akustyczny rozbicia jakiegoś pęcherzyka.
a jak się terapeuta cieszy, jak słyszy te trzaski
Dzięki Asiu za wsparcie, też tak słyszałam o tych pęcherzykach gazu w stawach, tych małych (palce u rąk) i dużych (kolana, stawy skokowe). Miewam to od niedawna.
W kręgosłupie piersiowym i lędźwiowym podczas masażu i manipulacji (o czym pisałam), nie miałam na myśli, że to krążki dysku wskakują (gąbczasta tkanka tak by nie strzelała), tylko że takie „trzaskające tortury” przynoszą mi ulgę w bólach odc. piersiowego (między łopatkami). Chociaż pamiętam, jak masażysta podczas pierwszej wizyty i badania mego kręgosłupa palpacyjnie, zauważył w piersiowym : o tutaj są dwa przesunięcia…? Co miał na myśli? Podczas trzech pierwszych wizyt uciskał cały kręgosłup począwszy od dołu ku górze.
Nad piersiowym pracował dłużej- wtedy siadałam na leżance z głową wtuloną do dołu, lekko wygięta „w pałąk” i wtedy następowały manipulacje i chrupania. Aha, i dziwił się, że jeszcze się nie udusiłam i czy po tych manipulacjach lepiej mi się oddycha. Faktycznie, swobodniejszy i głębszy był oddech.
A w szyjnym słyszę jak coraz trzaska i chrupie przy skłonach i wyprostach, jakby kości ocierały się o siebie, do tego jeszcze dochodzą takie małe blokady – to dziwne uczucie i lęk, że nie pochylę lub nie wyprostuję głowy, bo się złamie coś w środku. Tak to Wam opisuję, jakie ja mam odczucia. A co tam się dzieje, to tylko Bóg raczy wiedzieć, znawcy i MR
Czasami po zdjęciu kołnierza (po 2-3 godz. chodzenia w nim) też słyszę trzask przy pierwszym skłonie. Nie jest to notorycznie, ale w tych gorszych, bolesnych dniach tak bywa. Mam nadzieję się nie złamać i nie załamać
Pozdrawiam serdecznie
PS. Zanosiło się na wielką burzę, zrobiło się czarno i przeszło gdzieś, ale zrobiłam piękne zdjęcie nieba i chmur burzowych, zaraz wstawię- cudo!
anTosia O wartości życia rozstrzygają nie czyny, choćby wielkie, ale miłość, choćby mała.
gość
03-07-2012, 16:33:24

groza i piękno natury...
[url href=http://www.forumneurologiczne.pl/galeria/hindus_ka/albumy title="Przejdź do galerii użytkownika"][NOFILE]
[NOFILE]
anTosia O wartości życia rozstrzygają nie czyny, choćby wielkie, ale miłość, choćby mała.
gość
03-07-2012, 16:54:03

U mnie burza zaczęła sie nad ranem i do tej pory grzmi, blyska i pada
to ja, Ania znana jako amadobo
Wtajemniczony
03-07-2012, 20:15:55

hindus_ka 2012-07-02 22:47:04
hindus_ka 2012-07-01 20:23:22 Paulina, takie chrupanie w szyi i ja mam, (nie zawsze, ale...) szczególnie, gdy jest zbyt długo wymuszona pozycja - pochylona nad biurkiem, książką lub odwrotnie - zbyt długo w pozycji wyprostowanej i wtedy przy pochyleniu następuje chrupnięcie. Czasami mam wrażenie, że zablokowało mi się "coś tam" i nie wyprostuję głowy lub nie pochylę.
Pomagają mi wówczas retrakcje, kilka cofnięć głową i następuje luz i poprawa na jakiś czas. Ale właśnie wtedy retrakcje są nieco bolesne i trudniejsze do wykonania i nie wiem też, czy powinnam je wtedy wykonywać...?
To pytanie już do Marcina, jeżeli się pojawi u nas
Witaj Marcinie, też miałam pytanie do Ciebie, czy możesz mi coś podpowiedzieć w tej powyższej sytuacji zablokowań i chrupnięć? dziękuję i pozdrawiam
Hehe, jak to mówił jeden z moich instruktorów it is very nice placebo:) - to tyle w temacie chrupnięć po mobilizacji i manipulacjach:)
Tak jak piszecie, jest to tylko i wyłacznie uwalnianie gazu (chociaż pewnie są i wyjątki). Terapeuci często wykorzystują ten efekt, bo działa on genialnie. Każdy czuje poprawę a generalnie dobrze zrobiona manipulacja czy mobilizacja może być bezszelestna. Może i niepowiennem tego mówić na forum, no ale... ktoś już i tak mnie ubiegł;)
Powiem wam że mi też czasami chrupie jak pokazuje pacjentom procedury z rotacją głowy i autodociskiem- kilka powtórzeń na sobie samym i potem jak obracam w drugą stronę to też chrupanie jest;) co ciekawę wystarczy lekko "podnieść" głowę rękoma i chrupanie znika (odciążenie).
Paulino- opis Twojego mri jest bardzo "skromny", czy byłaby możliwość obejrzenia płytki z Twoich badań? Może być już po konsultacji z neuro;) tym bardziej że z tego co widziałem też jesteś z bdg...
Amadobo- przeczytałem opis tego co jest za Tobą... szok... i fakt faktem brak poważnych i ciężkich dolegliwości jest szokujący... zastanawia mnie jedna rzecz chociaz pisząc to wchodzę na trochę nieznany mi teren... jeżeli jedna z teorii miałaby rację bytu to pomocne w Twoim wypadku o ile neimasz wszystkiego przy kręgosłupie poprzecinanego byłoba stabilizacja poprzez mięśnie głębokie (core stability), sam niewierze że to piszę, ale ostatnio temat mnie trochę zainteresował chociaż byłem wielkim przeciwnikiem albo raczej niedowiarkiem jeżeli chodzi o tego typu leczenie...
Pozdrawiam
Marcin S.
Początkująca
03-07-2012, 20:28:48

co może być przyczyną skromnego opisu? zwięzła interpretacja danego radiologa, który od nadmiaru pracy zawęził opis :D ??
Wtajemniczony
03-07-2012, 20:30:46

Widocznie masz zdrową szyje poza tą jedną wypukliną... hmm chodzi mi tylko o to, jak duża jest wypuklina i czy modeluje rdzeń czy tylko worek oponowy... czy pamietasz jakie miałaś objawy w momencie robienia mri?
Początkująca
03-07-2012, 20:35:41

w trakcie badania tak? szczerze nie pamiętam, bo bardziej stresowalo mnie, że "sufit" rezonansu spadnie mi na głowe albo, że się uduszę :)
Forumowiczka
04-07-2012, 06:17:37

anTosiu a czy te chwilowe blokady ruchu nie pochodzą od stawów w kręgosłupie? Może to są po prostu "zwykłe" zwyrodnienia (bo każdy z nas je przecież z czasem nabywa). Nic pocieszającego ale też nic tragicznego, ot... życie :)....
Marcin nie zdradzasz tajemnic :). Teraz coraz więcej terapeutów edukuje swoich pacjentów i otwarcie mówi o tych rożnych efektach towarzyszących różnym technikom, które kiedyś były wiedzą dla nas lekko magiczną :). To jest dobre, bo jak ktoś jest wobec mnie szczery to nabieram do niego zaufania.
Poza tym mamy epokę doktora Google...... a to taki przemądrzały doktor - wszystkie rozumy zjadł .....

Asia
Wtajemniczona
04-07-2012, 08:08:54

Wczoraj miałam mobilizacje barku i coś chyba drgnęło ku lepszemu bo mam wiekszą ruchomosć(chrupało jak u starowinki).Podczas tego zabiegu to nawet gwiazdki z bólu widziałam,ale najważniejsze aby coś pomogło,bo te lasery(to chyba juz świece),ud,krio,magne,elektro cos tam i tensy to z pewnoscia nic nie pomogło.Nabrałam tego chyba za cała armię.Moze zdziebko masaże ramionek bo tak ok 5% mniej bólu.Niestety dnia bez bólu juz nie pamietam przynajmniej od roku,nawet gdy wezme prochy to i tak boli.
oprócz tego ćwicze ledzwiówke i dzieki temu jakoś jeszcze pełzam.
Szyjce daje Mckenzie i wiecej nic ,nawet nie daje nikomu pomasować.
Ja mam pytanko do Marcina :czy ja mam juz sie dac pociachać czy jeszce walczyć(choć sił brak)
Mam fakt te uciski na worek oponowy,ucisk na rdzeń ,znaczny ucisk korzeni nerwowych,przepuchlinka centralno-dwuboczna też jest,stenoza ,zwyrodnionko,bardzo waska przestrzeń kan kreg.rezerwa płynu rdz.
Wiem ,próbowałeś mnie nakierować na Mc Kenziego i go stosuje,ale te bóle łopatek,ramion,głowy,dłoni to mnie przerastają,nie wspomnieć o lekarzach (bo Oni to graja w tenisa,a ja jestem ta kulką)Fakt ,że mam ta cieśń i inne rzeczy w łapkach i nie wiedza od czego zaczać.
U mnie jest tak,że jak podnosę łapkę to muszę długo odpoczywać bo mam takie bóle,a im wiecej Pani na reh mi ćwiczy to nocke mam z głowy nawet gdybym obłożyła się wielkim żelem.
Zauważyłam,że im wiecej chodze na reh to wiecej boli(wszystko),a juz tak sobie zdziebko chodzę dzień za dniem i 9 miechów zebrać mozna.Moze cos doradzisz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Dr Nikodem Przybyłko.
Witam, czy kogoś z Państw operował dr Nikodem Przybyłko? Wydaje się, że jest to naprawdę super fachowiec. Czeka mnie operacja. Pozdrawiam Piotr
Późno rozpoznany kręgozmyk teraz tylko operacja
Cześć wszystkim.
Piszę tu, bo może ktoś był w podobnej sytuacji albo potrafi podpowiedzieć, co dalej. Rok temu zacząłem mieć poważne problemy z kręgosłupem – ból, drętwienie, osłabienie nóg. Poszedłem do jednego ze znanych profesorów w Warszawie, pełne zaufanie, bo nazwisko znane. Diagnoza? Żadnej konkretnej. Tylko środki przeciwbólowe, skierowania na rehabilitację, tabletki, zastrzyki. Leczenie objawowe bez zaglądania głębiej. Mija rok. Trafiam do innego specjalisty i co się okazuje? Kręgozmyk między L5 a S1, czyli coś, co powinno być zauważone na podstawowym rezonansie czy tomografii. Gdyby został rozpoznany wcześniej – miałbym szansę na leczenie zachowawcze: prądy, ostrzykiwania, konkretne zabiegi bez konieczności operacji. A dziś słyszę: jedyna opcja to operacja. Gdyby ktoś się wtedy postarał, miałbym wybór. Teraz już nie mam. Mam za to straszne newsy.
To nie jest „trudna sprawa” to po prostu przeoczenie, brak czujności, może rutyna i to mnie dziś kosztuje zdrowie i spokój. Mam pytanie: czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Czy można coś z tym zrobić prawnie? Czy od razu iść do sądu, czy najpierw skonsultować się z dobrym prawnikiem medycznym? Z góry dzięki :-[
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
Caspr2
Przeciwciała Caspr2 w surowicy, objawy neurologiczne i psychiatryczne, jeden lekarz twierdzi ze autoimmunologiczne zapalenie mózgu, w szpitalu nie chcą wdrożyć leczenia ze wzgledu na „zbyt dobry” stan pacjenta. Ktos pomoże ? Podpowie ?
Reklama:
Reklama:
Reklama: