Reklama:

DEPAKINE CHRONO 300 powiedzcie mi coś o tym!!!! (124)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-04-2010, 16:59:39

Mam pytanie propo alkocholu, czyli w jakich ilosciach moze byc np piwko lub wina, piwko to moze w szklankach 0,3 l a winko, prosze o odp., Chcialabym, zeby ktos odp na moje pytanie wczesniejsze zwiazane z przyjmowaniem tabletek anty z depakine 300 ? Trzeba isc tylko do ginekologa i powiedziec mu, ze przyjmuje ten depakine 300 i on bedzie wiedzial jakie tabletki anty przepisze czy jeszcze jakies proby watrobowe bede miala robione. Wiem od swojego neurologa, ze w czerwcu bede musiala przyjsc do niego z wynikami na proby watrobowe i morfologie krwi, a tabletek anty nie zamierzam jeszcze stosowac, poniewaz jestem singielka, ale chcialabym na takie rzeczy wiedziec na przyszlosc :)
Stasia
Komentatorka
16-04-2010, 16:41:53

Witam. Na twoje pytanie odp troszke -data 13.04.2010 godz. 19:06 .Jak juz wczesniej napisalam, tylko moze nie tak dokladnie jak bys tego chciala antykoncepcje mozesz brac. Sama obecnie biore depakine(500x800) i antykoncepcyjne. Ginekolog dobierze ci odpowiednie tabletki. Tylko lepiej powiedz neurologowi pozniej jakie tabletki ci przepisal ginekolog. W moim przypadku tak bylo, ze mialam juz tabletki i poszlam na wizyte do neurologa i ona mi sprawdzila tylko czy na pewno dane tabletki nie oslabiaja sie wzajemnie by dzialaly tak jak powinny. Co do tych prob watrobowych to jak bedziesz robic w czerwcu i wyjda ok to bez problemu mozesz zazywac tabletki anty. Ale wiadomo ze te proby bedziesz sobie robic czesto bo antykoncepcyjne tez bardzo niszcza watrobe.
Pytalas jeszcze o alkohol. Kiedys pytalam sie lekarza o to i powiedzial mi ze no niby sie nie powinno, ale jak napije sie lampe wina to nic mi sie nie stanie byle nie wiecej. A tak dokladniej to 1 piwo-0,5l ; albo lampka wina albo kieliszek wodki. Tylko powiem ci tyle ze tu moze byc roznie. Ja lubie sobie wypic czasami piwko, tylko ze tabletki dzialaja i po jednym piwie chodze juz zakrecona. Szybko mnie puszcza ale na kazdy organizm moze inaczej dzialac. Ja wypijam piwo i mam srubke ale nie wiadomo jak ty zareagujesz, moze podobnie jak ja. Na niektorych moze przeciec podzialac tak ze atak wywola, takze jak zdecydujesz sie to najpierw przetestuj w domu a nie na imprezie. Jak masz jeszcze jakies pytania to pisz do mnie a postaram ci sie pomoc. Pozdrawiam
gość
16-04-2010, 18:52:44

maja258258 2010-04-16 18:41:53 Witam. Na twoje pytanie odp troszke -data 13.04.2010 godz. 19:06 .Jak juz wczesniej napisalam, tylko moze nie tak dokladnie jak bys tego chciala antykoncepcje mozesz brac. Sama obecnie biore depakine(500x800) i antykoncepcyjne. Ginekolog dobierze ci odpowiednie tabletki. Tylko lepiej powiedz neurologowi pozniej jakie tabletki ci przepisal ginekolog. W moim przypadku tak bylo, ze mialam juz tabletki i poszlam na wizyte do neurologa i ona mi sprawdzila tylko czy na pewno dane tabletki nie oslabiaja sie wzajemnie by dzialaly tak jak powinny. Co do tych prob watrobowych to jak bedziesz robic w czerwcu i wyjda ok to bez problemu mozesz zazywac tabletki anty. Ale wiadomo ze te proby bedziesz sobie robic czesto bo antykoncepcyjne tez bardzo niszcza watrobe.
Pytalas jeszcze o alkohol. Kiedys pytalam sie lekarza o to i powiedzial mi ze no niby sie nie powinno, ale jak napije sie lampe wina to nic mi sie nie stanie byle nie wiecej. A tak dokladniej to 1 piwo-0,5l ; albo lampka wina albo kieliszek wodki. Tylko powiem ci tyle ze tu moze byc roznie. Ja lubie sobie wypic czasami piwko, tylko ze tabletki dzialaja i po jednym piwie chodze juz zakrecona. Szybko mnie puszcza ale na kazdy organizm moze inaczej dzialac. Ja wypijam piwo i mam srubke ale nie wiadomo jak ty zareagujesz, moze podobnie jak ja. Na niektorych moze przeciec podzialac tak ze atak wywola, takze jak zdecydujesz sie to najpierw przetestuj w domu a nie na imprezie. Jak masz jeszcze jakies pytania to pisz do mnie a postaram ci sie pomoc. Pozdrawiam

Wiesz ja narazie nie planuje brac tabletek anty, bo jestem sama, ale bede robic proby watrobowe jak te Depakine 300 podzialal na moja watrobe czy wszystko jest ok. A tabletki anty tez bede musiala zrobic probe ta pewnie, ale troche boje sie, ze to moze mi takie przyjmowanie dwoch tabletek moze zniszczyc watrobe, ale nie chcem rezygnowac z seksu, az do planowania dziecka, ja jak pisalam wczesniej jestem dziewica i chcem wykorzystac ten czas na nowe doznania czyli seks. Ty pewnie juz dawno nie jestes nia i masz z tym dobrze, a ja nie :(, coz poradzic taki los durny dziewic z epilepsja :(. A dzieki za doradzenie w sprawie alkocholu :)
Komentatorka
16-04-2010, 19:46:03

Slusznie boisz sie o watrobe, kazde tabletki oslabiaja ja, ale dziewica z epi co to za problem. No chyba ze boisz sie ze takie przezycie moze wywolac atak. Ja nigdy nie mialam takiego problemu-na szczescie, chyba bym sie spalila ze wstydu. Choruje na epi od 16 roku zycia takze dziewictwo tez stracilam juz jako chora osoba, ale przedtem nawet nie wiedzialam jakie czynniki moga mi wywolac atak oprocz nocy nie przespanej czy alkoholu. Teraz to juz wiecej wiem. Tak mam juz za soba wiele rzeczy, mam 26 lat, jestem mezatka od 5 lat. Ale co do antykoncepcji to zazywam dopiero 3 miesiace bo mam problemy z jajnikami i musze je podleczyc ale tak to caly czas byla prezerwatywa, stosunek przerywany. Jest wiele metod antykoncepcji, nie musisz truc sobie dodatkowo watroby. Dlatego ja tez tego unikam. Mozesz tez sobie spirale zalozyc. Zreszta jest teraz taki wybor tego wszystkiego, ze nawet ja nie wiem co z czym. A tak jeszcze wroce do watroby, kupuj sobie a aptece herbatki na watrobe-np."verdina" jak dobrze pamietam nazwe, to sa oslonowe herbatki na watrobe. Tabletki tez sa. Wiadomo, ze trzeba robic pozniej przerwy jakies miesieczne. Na watrobe tez dobrze dzialaja jogurty naturalne. Pokrzywa tez leczy watrobe, takze jest troch sposobow na kuracje, ale z antykoncepcja to pomysl dokladnie. Facet tez moze sie zabezpieczac, nie tylko kobieta, tym bardziej,ze anty.... nie osloni cie przed chorobami plciowymi tylko prezerwatywa.
Mam nadzieje ze cos pomoglam. Pozdrawiam
gość
17-04-2010, 14:46:08

maja258258 2010-04-16 21:46:03 Slusznie boisz sie o watrobe, kazde tabletki oslabiaja ja, ale dziewica z epi co to za problem. No chyba ze boisz sie ze takie przezycie moze wywolac atak. Ja nigdy nie mialam takiego problemu-na szczescie, chyba bym sie spalila ze wstydu. Choruje na epi od 16 roku zycia takze dziewictwo tez stracilam juz jako chora osoba, ale przedtem nawet nie wiedzialam jakie czynniki moga mi wywolac atak oprocz nocy nie przespanej czy alkoholu. Teraz to juz wiecej wiem. Tak mam juz za soba wiele rzeczy, mam 26 lat, jestem mezatka od 5 lat. Ale co do antykoncepcji to zazywam dopiero 3 miesiace bo mam problemy z jajnikami i musze je podleczyc ale tak to caly czas byla prezerwatywa, stosunek przerywany. Jest wiele metod antykoncepcji, nie musisz truc sobie dodatkowo watroby. Dlatego ja tez tego unikam. Mozesz tez sobie spirale zalozyc. Zreszta jest teraz taki wybor tego wszystkiego, ze nawet ja nie wiem co z czym. A tak jeszcze wroce do watroby, kupuj sobie a aptece herbatki na watrobe-np."verdina" jak dobrze pamietam nazwe, to sa oslonowe herbatki na watrobe. Tabletki tez sa. Wiadomo, ze trzeba robic pozniej przerwy jakies miesieczne. Na watrobe tez dobrze dzialaja jogurty naturalne. Pokrzywa tez leczy watrobe, takze jest troch sposobow na kuracje, ale z antykoncepcja to pomysl dokladnie. Facet tez moze sie zabezpieczac, nie tylko kobieta, tym bardziej,ze anty.... nie osloni cie przed chorobami plciowymi tylko prezerwatywa.
Mam nadzieje ze cos pomoglam. Pozdrawiam

No widzisz ty juz dawno temu stracilas dziewictwo, a ja nadal nia jestem i wlasnie sie boje czy tracenie dziewictwa np w nocy nie wywowala ataku, bo ja mialam 3 omdlenia czy ataki w nocy lub nad ranem. Mam nadzieje, ze kiedy ja bede miala ten swoj pierwszy do tego ataku czy omdlenia nie dojdzie, bo mialam takie ataki co rok przerwy ostatnio. Po drugie nie chcialabym zepsuc tym atakiem pieknej chwili mezczynie z ktorym bede miala ten pierwszy raz. A propo stosowania antykocepcji to moj przyszly chlopak rowniez bedzie musial sie prezerwatywa zabezpieczac jesli bedzie chcial, zeby do czegos doszlo, a z tabletki anty to zobaczymy jak to bedzie narazie spokojnie bede brac ten depakine 300. A propo watroby to dzieki, ze mi powiedzialas o takich herbatkach czy jogurtach naturalnych, bo teraz ciagle pije jakies zielone, czerwone czy biale herbatki i jakos sie dobrze po nich czuje, a jogurty naturalne jadlam z otrebami, ale teraz malo ich jem. Mam pytanie do was ogolnie czy wy tez tak samo sie czujecie oslabienie i sennosc i bol glowy jak zazywacie Depakine 300 odp.
Stasia
Komentatorka
17-04-2010, 20:15:38

Po pierwsze to nie bedzie piekna chwila tylko dla mezczyzny, z ktorym bedziesz ale i dla ciebie rowniez. Pamietaj o tym
Niby chorujemy na ta sama chorobe ale na kazda z nas dzialaja rozne bodzce. Ja wiem, ze musze sie wysypiac i nie wolno mi sie denerwowac-to sa dla mnie najwazniejsze 2 rzeczy, ale oczywiscie nie tylko to powoduje u mnie atak. Jezeli chodzi o sex to przyspieszone bicie serca, orgazm itp. nie wywoluje u mnie ataku ale sama musisz poznac swoj organizm co najbardziej ci szkodzi. Nie wiem czy uprawiasz jakis sport, ale jezeli tak to mysle ze nie powinnas sie tym martwic-bo podczas cwiczen masz wysilek i tetno ci sie podnosi itd. i jezeli wtedy sie dobrze czujesz to bez obaw.
Tak wogole to jezeli bierzesz te leki i nie masz juz atakow to badz dobrej mysli, ze dzialaja na ciebie w 100% i nic sie nie wydarzy. Nasze nastawienie psychiczne tez jest bardzo wazne przy tej chorobie, jezeli bedziemy sie dolowac, jacy to jestesmy pokrzywdzeni przez los, to pewnie, ze stan naszego zdrowia wcale nie bedzie dobry.
Musimy sobie caly czas mowic ze jestesmy zdrowi

Co do twojego pytania odnosnie jak sie czuje przy depakinie to owszem jestem wiecznie zmeczona i bym caly czas spala ale to moze byc tez skutek tego, ze mam mala niedoczynnosc tarczycy-tez sa takie objawy. A glowa to raczej nie.
Tylko pamietaj jeszcze, ze nawet przy tych roznych herbatkach jakie pijesz to lepiej tez sobie rob przerwy, bo co za duzo to nie zdrowo
Pozdrawiam i zycze powodzenia we wszystkim.
Jak masz jakies pytania jeszcze to pisz a postaram sie ci jakos pomoc.
gość
18-04-2010, 09:15:28

Dzieki za odp. Mam nadzieje, ze mój pierwszy raz będzie piekny i nic jej nie zepsuje, nawet te glupie omdlenie. No wiadomo, ze mamy rozne cialo i nie tak samo reaguja, ale w padaczce niestety sa te same wywoluje. U mnie szybsze bicia serca wywoluje cwiczenia czy również do biegniecie na autobus czy gdzie indziej, ale jakos to idzie. Nie wiem jak to będzie podczas seksu i szczególnie podczas osiagania orgazmu, ale mam nadzieje, ze będzie poza tym wszystko ok i nic się nie wydarzy, poza satysfakcja z udanego seksu :D. Jestem już troche przyzwyczajona i prawie zaakceptowałam, ze mam padaczke i biore leki, ale jak mowisz, trzeba być dobrej mysli i nie myśleć o niej w negatywny sposób. Również nie tylko w sensie choroby, ale również, ze mężczyzny, który się może pojawic w moim zyciu niespodziewanie, którego się spotka. Wiem, ze jeśli nas cos wiecej polaczy nas milosc to będę musiala mu o tym powiedziec, ze jestem chora i chociaz nie wiem jak taki facet by zareagowal na to, ale jak kocha się taka osobe to się przezyje z nia. Jak to jest w przysiędze małżeńskiej „w zdrowiu i chorobie”. Teraz mysle, ze dobrze, ze jestem singielka, bo musze sama przyjąć do wiadomości, ze mam epilepsje i mogę z nia zyc, pomimo troche utrudnien czego nie mogę robic w przyszłości. Również z planowaniem dziecka tez musze przygotowac, chociaz to będzie największy strach czy denerwowanie czy dziecko jest zdrowe i prawidłowo się rozwija. Wiem, ze należy brac kwas foliowy jak się planuje ciaze, żeby dziecko było zdrowe. Mam na to czas, bo niedługo skoncze 21 lat i wszystko mam przed soba. Jestem mloda i chcem teraz wybawic i skorzystac z wolności, bo pozniej nie będzie na to czasu przy dziecku. A propo herbatek to pije najwyżej dwa razy dzienne rozne, ale to czasami. Takie na zmiane pije herbatki. Dzieki tym tabletkom od pon spie dobrze i nie przebudzam się w nocy, może raz się przebudzialam, a wczesniej nie mogłam zasnąć nawet kiedy już leżałam w lozku i tak było po max 2 godz. Tydzień temu jak już cala Polska zyla tragedia nie mogłam pol nocy nie spalam i może jakies 4 udalo się zasnąć i co jakis czas się przebudzałam. Mam tak się wydarza cos strasznego i nieoczekiwanego. Jeszcze raz dzieki za odp.
Stasia
gość
25-04-2010, 08:28:38

Mam pytanie, bo dzisiaj musialam zazyc tabletke Ibuprom na bol brzucha i mocny i wzielam ja przed sniadaniem. Bol mi minal i podczas spozywania sniadanie wzielam zgodnie z zaleceniem lekarza 1 tabletke i cos moze sie stac, ze tak wzielam tabletki. Czytalam ulotke Ibupromu i nic nie ma o tabletkach na padaczke, wiec bez obaw moge je brac z Depakine ?
POla
Komentatorka
26-04-2010, 19:19:40

Pola bez obaw, nic ci nie bedzie. Przy depakinie mozna zazywac inne leki. Jak jestes w aptece to najwyzej pros farmaceute by ci dawal takie leki, bu osoba chora na padaczke mogla je bezpiecznie zazywac.
Ale dla wlasego spokoju sprawdzaj tez ulotki, jak pisza cos o kwasie walproinowym-to nie zazywaj
Początkująca
27-04-2010, 15:53:48

Gość 2007-09-27 19:33:00 Witam biore lek już ponad 2 lata chciał bym na próbe odstawic ten lek jak sie go dawkuje ile brać go ile miesiecy z zmiejszoną dawką sie go odstawie czy pierwszy miesiąć 75 % drugi 50% trzeci 25 % potem od czasu do czasu prosze o odpowiedz biore go dwa razy dzienie 300 rano i 300 wieczorem

Witam, po pierwsze, NIE ODSTAWIAJ LEKU JEDYNIE PO DWÓCH LATACH !!!!jeżeli ci pomaga, to można SPRÓBOWAĆ odstawić lek dopiero po 5-6 latach , jeżeli nie ma ŻADNYCH, POWTARZAM, ŻADNYCH objawów choroby. jeżeli odstawisz, nawet jak jest dobrze, to zmarnujesz całą terapię. zapytaj specjalisty. Zażywasz małą dawkę, ten lek nie niszczy wątroby i jest naprawdę jednym z najlepiej tolerowanych. Zastanów się dobrze, czym ryzykujesz. Pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: