Reklama:

Częste zawroty głowy u małego dziecka (31)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
29-01-2007, 12:57:00

Mam niespełna 3-letną córeczkę. Bardzo dobrze się rozwija, jest intligentną, wesołą dziewczynką. Poza tym jest bardzo energiczna i "żywa" (czaem aż do przesady :D). Jakieś 3 miesiące temu zaczęła się skarżyć na zawroty głowy. Podczas wizyty u neurologa nie zostały stwierdzone żadne nieprawidłowości ani wady u dziecka. Została zalecona obserwacja małej, gdyż zaszło podejrzenie, że to konfabulacja, spowodowana oglądaniem jednej z bajek. Ograniczyliśmy oglądanie bajek, a tę podejrzaną całkowicie wyeliminowaliśmy. Przez około miesiąc wszystko było niby w porządku. Córka nie skarżyła się na żadne dolegliwości. Odetchnęliśmy z ulgą. Nie na długo, bowiem jakieś 3 tygodnie temu problem znowu się pojawił. Czy ktoś miał/ma podobny problem z dzieckiem? Dodam tylko, że mała nie pozwoli zrobić sobie badania dna oka (próbowaliśmy kilka razy). Lekarze nic nie widzą, twierdzą, że wszystko jest w porządku, jednak nie jest :(
gość
06-02-2007, 16:45:00

Witam moja córka jest starsza obecnie ma 8 ,5 roku , gdy miała 7 lat miała lekką utratę świadomości - mówiła wtedy że widzi wszystko na biało i że kręci się jej w głowie i ją boli głowa. Pojechałam do lekarza dostałyśmy skierowanie do szpitala tam wykonano badanie eeg- zapis był nieprawidłowy - stwierdzono padaczkę, jednak do momętu powtórnego napadu nie można na 100% powiedzieć że rzeczywiście jest to ta choroba ( mimo zapisu eeg). Dwa miesiące po tym badaniu wykonanałam ponownie na własną rękę badanie eeg - zapis był wmiarę prawidłowy - powiedziano mi że taki zapis można mieć przez całe życie i być zdrowym . Uspokoiłam się wtedy jednak byłyśmy pod obserwacją neurologiczną. 1,5 roku po tym córka moja zemdlała ( chwilowa utrata przytomności - nic nie pamięta) Poszłyśmy do neurologa - wykonano ponowne badanie eeg - które wyszło nieprawidłowo : zapis ze zmianami zlokalizowanymi ( fale ostre o ampl. do 140 uv w okolicy skroniowo-czołowej i ciemionowej ). Jednak córka nie bierze żadnych leków bo lekarz nie jest przekonana na 100% co do diagnozy .

Proponyję być pod opieką neurologa i wykonywać przynajmniej raz na rok badanie eeg. Życzę zdrowia
Początkująca
09-11-2007, 23:06:00

Mam bardzo podobną sytuację z prawie trzyletnią córką. Możesz mi powiedzieć co się okazało? Jakie badania robiliście, bardzo mi nzależy na tej informacji. Jesteśmy po RM i córka ma zmiany demielinizacyjne w czołowym płacie mózgu, neurolog mówiła, ze takie zmiany może mieć wiele dzieci i nie muszą o niczym świadczyć. U nas zawroty głowy trwają od pół roku zdarzają się raz na tydzień, czasami raz na dwa tygodnie, ale córka ostatnio miała ostry atak który trwał ok.20 sekund i płakała, że pokój się kręci i żeby bzatrzymać pokój. Po chwili przeszło i wróciła do zabawy. Martwię się i nie wiem już co robić.
Pozdrawiam
gość
19-11-2007, 07:47:00

mam 4 letnią córkę, rok temu zaczęła się skarżyć na zawroty głowy, bóle w szyjne i ból głowy zaraz po wstaniu. pojawia się to bardzo rzadko u niej ( od roku z pięć razy ), jednak bardzo mnie to niepokoi. zrobiłyśmy badanie eeg i czekam na wynik.bóle te pojawiają się po nocnym spaniu, kiedy gwałtownie wstaje, nie chce się wtedy położyć mówiąc że kręci się jej w głowie.
gość
19-11-2007, 07:48:00

mam 4 letnią córkę, rok temu zaczęła się skarżyć na zawroty głowy, bóle w szyjne i ból głowy zaraz po wstaniu. pojawia się to bardzo rzadko u niej ( od roku z pięć razy ), jednak bardzo mnie to niepokoi. zrobiłyśmy badanie eeg i czekam na wynik.bóle te pojawiają się po nocnym spaniu, kiedy gwałtownie wstaje, nie chce się wtedy położyć mówiąc że kręci się jej w głowie.
gość
16-12-2007, 14:15:00

A co zrobić kiedy nastolatek ma zmiany w okolicach skroniowo-czołowych o ostrej wyróżniającej się amplitudzie, a wszystkie wyniki są na pograniczu normy wieku? 7 lekarzy wykluczyło, już padaczkę.
Początkująca
11-10-2008, 10:59:00

Witam ja mam 4,5 letnią córeczkę , która od 3 lat ma zawroty głowy. Jest to tym dziwniejsze ,że powtarzają się + - co 70 dni. I trwają 3,4 dni. W trakcie tych zawrotów głowy ma utratę równowagi, czyli musi sobie usiąść, przytrzymać się czegoś, jak to minie to idzie dalej i jest ok do następnego razu . To bardzo dziwne, lekarze też nie mają pojęcia co jej jest. Jest po MR w którym nic nie wyszło, ale EEG ma nieprawidłowe. Mój neurolog ma taką koncepcje, że mogą to być: łagodne napadowe zawroty głowy u dzieci, migrena, pewien rodzaj epilepsji i jeszcze coś związane z ataksją. Moja mała rozwija się prawidłowo, chodzi na rytmikę , plastykę lubi się bawić i psocić jak wszystkie dzieci w tym wieku. Nie wiem czy komuś z was tym pomogę , ale ja też potrzebuje pomocy. Pozdrawiam.[addsig]
Niki33
Początkująca
11-10-2008, 11:05:00

Witam ja mam 4,5 letnią córeczkę , która od 3 lat ma zawroty głowy. Jest to tym dziwniejsze ,że powtarzają się + - co 70 dni. I trwają 3,4 dni. W trakcie tych zawrotów głowy ma utratę równowagi, czyli musi sobie usiąść, przytrzymać się czegoś, jak to minie to idzie dalej i jest ok do następnego razu . To bardzo dziwne, lekarze też nie mają pojęcia co jej jest. Jest po MR w którym nic nie wyszło, ale EEG ma nieprawidłowe. Mój neurolog ma taką koncepcje, że mogą to być: łagodne napadowe zawroty głowy u dzieci, migrena, pewien rodzaj epilepsji i jeszcze coś związane z ataksją. Moja mała rozwija się prawidłowo, chodzi na rytmikę , plastykę lubi się bawić i psocić jak wszystkie dzieci w tym wieku. Nie wiem czy komuś z was tym pomogę , ale ja też potrzebuje pomocy. Pozdrawiam.[addsig]
Niki33
gość
11-10-2008, 18:08:00

a jak wtedy zachowuje się Twoje dziecko? bo moje (obecnie prawie czteroletnie) wpada w panikę, krzyczy i raz miała oczopląs. Oprócz zawrotów głowy moje dziecko często narzeka, że boli ją szyja. Mam takie wrażenie, że ból szyi jest jakby powiązany z tymi zawrotami głowy. W wersji łagodniejszej boli sama szyja, a w mocniejszej sa zawroty głowy - tak to odbieram. U nas częstotliwość jest podobna. Zaczęło się to jak miała trochę ponad dwa latka. Miała zmiany demielinizacyjne w czołowym płacie mózgu, ale to mogło być związane z zapaleniem opon mózgowych, które przechodziła, a wtedy właśnie robiono jej RM. Zresztą neurolodzy twierdzą, że te zmiany w mózgu raczej nie objawiałyby się takimi zawrotami. Też niestety nie wiemy co to jest i tylko mam nadzieję za każdym razem, że to już ostatni raz i że następny się nie zdarzy - niestety póki co zdarza się
Początkująca
12-10-2008, 10:46:00

Moja córka jest spokojna , mówi że kręci się jej w głowie i za chwile jej przejdzie. Może się już do tego przyzwyczaiła. Jak była mniejsza to tarła rączkami oczy, teraz już tego nie robi. Byłam z nią u okulistki, nosi okularki +1 ( ma nosić przez około 3 lata). Badałam jej też słuch w Klinice na Ligocie w Katowicach i jest wszystko ok. Teraz mamy umówioną wizytę u Laryngologa , może będzie jej potrzebne badanie ENG.? ( na tą wizytę skierował moją córkę jej neurolog, który bardzo się stara postawić odpowiednią diagnozę....) Jestem dobrej myśli , może po trzech latach wreszcie ktoś postawi odpowiednią diagnozę........... [addsig]
Niki33

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: