Reklama:

choroba Parkinsona (79)

Forum: Choroba Parkinsona

Początkująca
06-03-2011, 22:49:15

Szukam konaku z osobami chorymi na ch. Parkinsona, ich bliskimi, znajomymi w celu wymiany wiedzy i doświadczeń w przeżywaniu własnej choroby lub opieki nad bliskimi chorymi. Pozdrawiam.
Początkujący
12-03-2011, 05:51:37

zdjagnozowano parkinsona 5 lat temu,pełna aktywność zawodowa moje pytanie czy ktoś może mnie zmusić do brezygnacji z pracy zawodowej?Jach cę pracować!!!!
Początkująca
13-03-2011, 22:12:36

Nie, nikt, poza lekarzem medycyny pracy. Pozdrawiam i życzę wytrwałości.
gość
14-03-2011, 19:20:17

Jeszcze raz do Andrzeja:
Tylko pogratulować takiej postawy! Mój lekarz twierdzi, że praca jest najlepszą terapią. Wspomaga ciało i duszę. Człowiekowi, który czuje się potrzebny łatwiej znosić dolegliwości choroby.
Napisz coś więcej o sobie i swoim chorowaniu. Może ktoś skorzysta z Twojego doświadczenia?
Ja przyjmuję leki od 2 lat, choć choruję już od ok. 2002 r. - bez diagnozy. Przeważa u mnie sztywność i spowolnienie, bez drżenia, zaawansowanie choroby 1/4. Leki: sinemet, nakom, pronoran. Dodatkowo dystonia ogniskowa kk prawych leczona botoxem.
Pozdrawiam parkinsoników i nie tylko.
Początkujący
14-03-2011, 22:39:51

niemożna sie przejmować moja chorora bardziej przeszkadza ludziom z mojego otoczenia niż mnie samemu.Wielu nierozumie tejchoroby boji się jej a to nie jest zarażliwe.Moja rada do wszystkich parkinsoników brać leki regularnie i sie nie przejmować bo to i tak nic nie da trzeba z tym żyć.
gość
04-05-2011, 13:32:04

Witam, drżenie lewej dłoni i inne objawy wskazują, że mam prawdopodobnie chorobę Parkinsona. Mam skierowanie do poradni neurologicznej (NFZ) i szukam opinii o lekarzach neurologach w Krakowie specjalizujących się w leczeniu choroby Parkinsona, aby się zarejestrować. Wstępnie zastanawiam się nad rejestracją w Poradni Neurologicznej przy Szpitalu im. G. Narutowicza lub przy ul. Botanicznej 3. Którego z lekarzy wybrać, również z innych poradni w Krakowie? Proszę o rady i wskazówki. Pozdrawiam
Początkująca
01-06-2011, 16:48:44

Zgadzam się z Andrzejem to otoczenie w którym się znajdujemy ma większy problem z naszą chorobą niż my sami.
gość
18-07-2011, 20:57:35

Choroby takie jak parkinson, padaczka,sm, down, nie trzeba wyliczac bo nie w tym rzecz . Ludzie chorzy na nie budza znieczulice zeby nie powiedziec wstret u ludzi zdrowych.Nosil wilk razy kilka poniesli i wilka . Nigdy nie wiadomo co nas czeka.Ludzie okazujacy pogarde ciezko doswiadczonym przez los , nie badzcie pewni , ze choroba was nie dotknie,nigdy nie wiadomo co was czeka. Wam tez moga zaplacic pieknym za nadobne.
gość
24-07-2011, 08:04:23

Mam prawie 40 lat.Kika lat temu zdiagnozowano chorobę Parkinsona.Moim największym problemem są skurcze i sztywnienie mięśni prawej nogi.Występuje to w fazie off.W tym czasie nie wychodzę z domu,a gdy jestem zmuszony wyjść,napięcie i skurcz uniemożliwiają przejście choćby kilku metrów.Ten stan utrzymuje się czasem nawet godzinę.Czy komuś towarzyszy podobny przypadek?
gość
13-08-2011, 15:54:06

Witam!
Ja mam 36 lat i podobne objawy.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Niepokojacy wynik EEG
Witam, Mam prosbe o radę i pomoc w interpretacji wyniku EEG. Na badanie zostalam skierowana ze wzgledu na 2 krotne powtorzenie sie utraty przytomnosci w ciagu 3-4 lat. Utata przytomnosci byla kilkusekundowa, lacznie z drzeniem konczyn. W wyniku badania wskazano, ze"podczas fotostymulacji zaobserwowano jedno uogulnione wyladowanie wysokonapieciowego zespolu iglica/wieloiglica- fala 2 Hz" Niestety nie moge w najblizszym czasie dostac sie do neurologa, a nie wiem na ile powazne to moze byc.
gość
MR glowy bez i z kontrastem
W istocie bialej podkorowej oraz okolokomorowej obu polkol mozgu sa obecnie dosc liczne niewielkie ogniska podwyzszonego sygnalu w obrazach T2/FLAIR,bez cech restrykcji dyfuzji,bez wzmocnenia - niespecyficzne,przewlekle w obrazie MR,prawdopodobnie naczyniopochodne.Fazekas1.W rawej polkoli móżdzku drobna jama malacyjna 7 mm. Symetryczne niewielkie ogniska obniżonego sygnałuw sekw.SWI w galkach bladych - zmany degeneracyjne.Niewielki uogolniony zanik korowy wyrazony poszerzeniem plynowych przestrzeni przymozgowych.Uklad komorowy ustawiony w osi,symetryczny,rawidłowej szerokosci.Przysadka mózgowa mala,obraz " pustego siodla."Kąty mostowo-móżdżkowe bez zmian ogniskowych.Zmiany zwyrdnieniowe w odcinku szyjnym kregosłupa. Wn. W istocie balej podkorowej i okolokomorowejobu półkul sa obecnie dosc liczne niewielkie ogniska podwyższonego sygnalu w obazach T2/FLAIR,ez cech restrykcji dyfuzji,ez wzmocnienia - niespecyficzne,przewlekle w obrazie MR,prawdopodobnie naczyniopochodne. Obecnie bardzo boli mnie glowa,mam okrpne uderzenia goraca, jestem slaba i nerwowa.Mam tez płytke CD,ale nie umiem jej przeslac,a wizyte mam u lekarza neurologa w styczniu,co moge zrobic?Dziekuje za pomoc i pozdrawiam!
gość
Proszę o pomoc Gwiaździak gr2,3
Proszę o jakąś radę. Mój tata na półtora miesiąca celu miał wycięte dwa guzy największy miał 18mm z płata skroniowego. Po wycieciu pisał i mowil dobrze jak przed. Półtora tygodnia później tata miał 2 napady padaczkowe plus jak to ratownik stwierdził mikro udar. Tego samego dnia wrocil wieczorem do domu. Ale już od tamtej pory tata co raz gorzej mowi i traci pamięć. Lekko mu nawet spuchła skroń dziś tak z siostrą stwierdziłyśmy. Do tego tata nagle ma dobre ciśnienie krwi a był nadciśnieniowcom. I sam odstawił lek na nadcisnienie. Nie wiemy dlaczego jego pamięć i mowa co raz bardziej się psuje choć Po wycieciu guzów było dobrze. Do lekarza nie możemy się dostać bo tata nic nam nie chce dokładnie powiedzieć bo nie umie. Na wizyty chodzi niby ale dziś by jedną przeoczył bo traci tą pamięć. Ma 75 lat ale do tej pory był w super stanie fizycznym i psychicznym oraz umysłowym. Czy mogę prosić o jakąś radę informacje albo coś chociaż innego
Nietypowe zaburzenia widzenia proszę o pomoc
Cześć mam 23 lata , od 1.5 miesiąca zmagam się z nietypowymi zaburzeniami widzenia i szukam pomocy w diagnozie. Moje objawy to głównie zaburzenia widzenia na wzorach / określonych powierzchniach ( przykładowo pognieciona pościel , pognieciona roleta , kaloryfer ) które przypominają zakłócenia / drganie / falowanie tych przedmiotów , powierzchni . Zauważyłem że problem potrafi zniknąć gdy zamknę jedno oko nie ważne które. Czasami pojawia się drętwienie ale naprawdę delikatne w okolicy ust policzka po lewej stronie czasami też dłoni. Pojawiają się też szumy uszne raz na jakiś czas i piski w uszach. Mam też mroczki i męty przed oczami . Nie jest ich wiele ale towarzyszą mi każdego dnia tak jak te nietypowe zaburzenia widzenia. Zbadało mnie dwóch neurologów - norma EEG - norma Rezonans magnetyczny w otwartym aparacie z kontrastem - norma TK bez kontrastu - norma Okulista - lekka wada wzroku która nie powinna się objawiać w ten sposób Morfologia krwi - wszystko ok oprócz ferrytyny która jest podwyższona lecz choruje na stłuszczenie wątroby więc to może być od tego B12 na poziomie 236 kwas foliowy na poziomie 4 zacząłem suplementację Kardiolog / echo serca / EKG - norma Ciśnienie - książkowe Próby tarczycowe i hormonalne - norma Laryngolog - norma Bardzo proszę o pomoc co może mi dolegać ? Co mogę jeszcze zbadać . Z góry dziękuję
Reklama: