Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
04-01-2010, 07:57:05

Witam Generale czy szaleństwa nocy sylwestrowej przeminęły ? No jeszcze trwa karnawał i nie jeden raz będzie okazja pobawić się z komitetem
Pozdrawiam Janusz
Początkująca
04-01-2010, 08:14:30

Witam wszystkie zbolałe szyjki.

Janusz, dziś odbieram wynik MRI.
Może moje nerwy faktycznie nie potrzebne...
Mam trochę stracha

dziękuję za dobre słowo i chęć pomocy... Może skorzystam. Teraz lecę...pa.
Jola G.
Forumowiczka
04-01-2010, 10:07:14

zanzibar 2010-01-04 08:57:05 Witam Generale czy szaleństwa nocy sylwestrowej przeminęły ? No jeszcze trwa karnawał i nie jeden raz będzie okazja pobawić się z komitetem

Noc sylwestrowa się skończyła ale wspomnienia zostały...

Chyba powinnam do spowiedzi pójść...

Komitet bardzo niezadowolony, że nie wybierasz sie do Warszawy 29 stycznia... tłumaczę mu, że zdrowie najważniejsze, że przecież nie każdy może itp. ale wiesz... Komitet jest nieustępliwy...

Jolu G. - mam nadzieję, że podzielisz się z nami wynikiem. My tu żartujemy ale poważni z nas ludzie przecież...
Mój neurochirurg (AWilk) twierdzi, że lęk/strach/nerwy to bardzo pożądane objawy, które mobilizują siły obronne organizmu. Łatwo mu mówić...
Właśnie sobie przypomniałam, że może dobrze byłoby zrobić MRI kontrolne po operacji. Ale trochę się boję... To znaczy wiem, że implant jest ok, na swoim miejscu (bo robiłam po operacji trzy razy rtg) ale... może wyjdzie coś nowego? Inny, zepsuty dysk?
Wtajemniczona
04-01-2010, 10:59:58

Spinka, nie szukaj bo coś znajdziesz....
Mam doła. Właśnie wróciłam z diagnostyki - w ecu serca wyszło poszerzenie żyły głównej dolnej:-...czyli jak nie urok to sra***...
Teraz tylko szybko muszę zrobić TK klatki piersiowej i jamy brzusznej, szybko czyli prywatnie - chyba jakiś bank muszę obrobić przedtem
A dziś przede mną jeszcze jedno MIŁE badanko - gastroskopia!!!!
Chyba nadużyję dziś wieczorek wina mszalnego!!! Tylko czy Janusz da mi później rozgrzeszenie???
A żyłam sobie tak miło...pracowałam...a jak człowiek ruszy jedno, to się dalej wszystko sypie
Pozdrawiam
Renata [link=\\"http://straznik.dieta.pl/\\"][image noborder]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=60694d191237293e0.png[/image][/link]
Forumowiczka
04-01-2010, 11:04:35

renbaz 2010-01-04 11:59:58
Mam doła. Właśnie wróciłam z diagnostyki - w ecu serca wyszło poszerzenie żyły głównej dolnej

Matko Boska, Renatka, a co to jest???

Teraz tylko szybko muszę zrobić TK klatki piersiowej i jamy brzusznej (...) A dziś przede mną jeszcze jedno MIŁE badanko - gastroskopia!!!!

Czemu się tak badasz kobieto??? Masz jakieś objawy???
Wtajemniczona
04-01-2010, 11:49:24

Spineczko, jak sobie poczytałam o poszerzeniu żyły głównej dolnej, to....więcej nie będę czytała

Po operacji szyi nasiliły mi się objawy poszerzenie żył szyjnych, więc moja pani doktor rodzinna rozpoczęła diagnostykę (tarczyca, ok; echo prawie ok, tylko ta żyła...)
A tomografię zaleciła kardiolog, która robiła echo serca, gdyż jej badanie nie dało rozwiązania problemu, tylko ...wykazało nowy, czyli poszerzenie żyły dolnej. Żeby to wyjaśnić trzeba zrobić zalecone badania, bo fakt jest niepokojący
Dzisiejsze badania robiłam oczywiście na cito (jakieś 250 zł) i w związku z tym kobietka robiąca mi echo stwierdziła, żebym nie dała się wciągnąć w kanał prywatnych badań, tylko robiła pozostałe z NFZ, gdyż pochłoną ogrom kasy!!!! Ludzka Pani Doktor ))Tak tez zamierzam.
A co do gastroskopii, no cóż...to już 5 w moim życiu (ostatnie 3 lata), to sprawa przewlekła i wymagająca stałej kontroli (czytaj stan przedrakowy) - przyzwyczaiłam się do "starych dolegliwości", ale nie ma już ochoty na nowe!!!! A one lgną i lgną lubią mnie chyba.
Dlatego dzisiejszą gastroskopię zafundowałam sobie z krótkim znieczuleniem ogólnym, za które muszę oczywiście dopłacić, bo NFZ funduje tylko samo badanie (robię u DAMIANA, więc przynajmniej warunki niezłe).
Sama widzisz, że najlepiej wrócić do pracy i dać sobie spokój...
Ciekawe, kto złożył mi nieszczere życzenia zdrowia w NOWYM ROKU????????
Lecę na gastro...
Renata [link=\\"http://straznik.dieta.pl/\\"][image noborder]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=60694d191237293e0.png[/image][/link]
Początkująca
04-01-2010, 11:52:26

Mam wynik MR:
"Zniesiona lordoza szyjna.
Na poziomie C5-C6 tylna centralna przepuklina krążka międzykręgowego z uciskiem przedniej ściany worka oponowego i modelowaniem brzusznej powierzchni rdzenia kręgowego. Przepuklinie towarzyszą drobne osteofity na krawędziach tylno-bocznych trzonów kręgowych. Obraz pozostałych przestrzeni międzykręgowych prawidłowy. Sygnał rdzenia kręgowego bez odchyleń od normy."

I co Kochane szyjki na to?

Jola
Forumowiczka
04-01-2010, 12:52:04

Renatka, bój się Boga... Ty za młoda jesteś na te wszystkie choroby...
Wiesz co? Ja się musze przebadać...

Jola - teraz najważniejsza wizyta z wynikiem u lekarza. Bo najważnejsze jest co lekarz widzi na kliszy i jak się do tego mają Twoje objawy... bo opis to tylko opis.
Kiedy idziesz?

Mój wynik przedoperacyjnego rezonansu był taki:
Krążek C4/C5 jest umiarkowanie obniżony i wykazuje cechy dehydratacji. Przepuklina tego krążka uciska worek oponowy w cześci centralnej i kieruje sie nieco bardziej w stronę lewą redukując przestrzeń płynową w przedniej części kanału kręgowego. Stopień ucisku powiększa wydłużona tylno-dolna krawędź trzonu C4.

Doktorowi Wilkowi nie podobało sie zwłaszcza ograniczenie ruchomości lewego barku.

Właśnie wyszedł ode mnie rehabilitant. Jezu... ale bolało... . Chyba jestem masochistką...
gość
04-01-2010, 13:30:24

Haniu ja też byłam operowana w Gdańsku. Jeżeli chcesz pogadać odezwij się vika45@wp.pl i właśnie czekam na kolejny zabieg w styczniu- może się spotkamy na oddziale?
Początkująca
04-01-2010, 13:36:42

Spineczko
Mam umówioną wizytę u neurochirurga na 20.01.2010.
Chcę tez pójść do ortopedy dr. Niedźwiedzkiego. Podobno w Olsztynie jeśli chodzi o operacje kręgosłupa jest najlepszy.
Martwi mnie tylko, że to się tak przeciąga w czasie i jeśli czeka mnie rehabilitacja to czemu nie już?
Do pracy się nie nadaję a na zwolnieniu nie mogę być w nieskończoność.

A rehabilitacja jeśli skuteczna to trudno... niech boli
Też bym była masochistką,najchętniej od dziś.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: