Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
20-11-2011, 15:19:33

Witajcie,
zaglądam tutaj już od lata, gdy zapadła decyzja o mojej operacji, która odbyła się miesiąc temu. Teraz jestem tu prawie codziennie. Bardzo dziękuję wszystkim, którzy tu piszą, bardzo mi pomogliście. Uważam, że neurochirurdzy powinni w zaleceniach pooperacyjnych podawać pacjentom adres tego forum. Wszystkim byłoby łatwiej.
Pozdrawiam serdecznie.
Joanna
gość
20-11-2011, 15:21:30

Ewa, skierowanie do neurochirurga może Ci wypisać lekarz rodzinny.
Czekając do marca/ kwietnia na skierowanie na MRI potem kolejnych kilka miesięcy na termin badania, kolejnych kilka tygodni/miesięcy na konsultację u neurochirurga praktycznie stoisz w miejscu. Takie są realia NFZ.
Rehabilitacja jaką do tej pory miałaś ma działanie czysto objawowe,nie likwiduje przyczyny.
Jeśli odczuwasz zdecydowane pogorszenie samopoczucia zwłaszcza w zakresie neurologii, nie czekaj.
Jeśli nie masz możliwości szybkiego zrobienia MRI to oprzyj konsultację na dotychczasowym i zdaj się dalej na decyzję neurochirurga. Zmiany dyskopatyczne mogą zmieniać swój obraz w szybkim tempie jeśli kręgosłup jest narażany na obciążenia i niewłaściwe traktowanie nawet podczas rehabilitacji.Z,
Forumowiczka
20-11-2011, 16:40:56

Ewa jeżeli jest naprawdę tak jak mówisz i masz przerwany pierścień to nie masz na co czekać. Moje wątpliwości wynikają stąd, że na swoim rezonansie nie jestem w stanie zauważyć granicy między pierścieniem a jądrem, dlatego dziwię sie, że można to zauwazyc. Chyba, że w tym zdjęciu bocznym widać już, ze nie ma tam wypukłości do kanału (tak jak na swoim avatarze pokazuje Raf - spojrzyj na to), tylko takie odwrócone i lustrzane "L", czyli, że nie tylko jest przepuklina ale już trochę napłynęła do kanału kręgowego. jeżeli coś takiego masz w tym zdjęciu z boku to pędem do neurochirurga. Nawet prywatnie, bo to jest już naprawdę poważne. jak znajdę gdzieś zdjęcie w necie to ci pokaże.
Asia
Forumowicz
20-11-2011, 18:18:53

Gość 2011-11-20 15:37:05 Dziekuje za wasze odpowiedzi problem jest jeden moj ortopeda on boi sie dawac skierowania a zeby pojsc do neurochirurga to on powinien mnie skierowac na konsultacje.
sorry ale niby czego on się boi ????
Dawaj skierowanie i już umieram z bólu i tyle !!!
Wyniki kseruje do karty i w razie jakiejkolwiek kontroli - choć nie wiem jakiej - ma wyniki.
Co za kraj ....
Forumowiczka
20-11-2011, 20:32:04

Ewa szukałam w necie tych zdjęć z MRI z dyskami w rożnych fazach uszkodzenia (trafiłam na nie przed moją operacją) ale teraz jak chcę,to nie umiem znaleźć. Są rysuneczki ale to nie to samo co zdjęcia.
Ja z kilku źródeł usłyszałam, że rehabilitować można się pod warunkiem, że pierścień nie został całkiem przerwany i jakoś jeszcze ogranicza jądro, bardziej czy mniej rozciągnięty i uwypuklony do kanału ale jeszcze CAŁY. Jak gdzieś całkiem pęknie, to kapota.
Ty masz ten opis dziwny pod tym względem, do tej pory jeszcze chyba nikt takiego na forum nie podawał (konkretnie z tą informacją o przerwaniu pierścienia). A ponieważ my nie jesteśmy w tej dziedzinie biegli i wiemy tylko tyle, co nam powiedzą, więc nie nam jest interpretować "co autor miał na myśli". Może to tylko takie słownictwo lekarza opisującego MRI?
Idź do neurochirurga.
Asia
Forumowicz
20-11-2011, 21:15:40

Neurochirurg powie Ci - ja bym operował
Dlaczego my się tak sypiemy ???
gość
21-11-2011, 11:03:04

Drogi Solenizancie Januszu !

(
$)
($
)
Dużo zdrowia. zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zdrowia, pogody ducha i wielu radosnych dni i przyjaciół też radosnych oraz obfitości "na tacy"
życzy anTosia
Pozdrawiam wszystkie Szyjki
gość
21-11-2011, 11:25:47

... to miał być kwiatek z listeczkami
ładniejszy był w "rękopisie"
aT
gość
21-11-2011, 11:50:56

anTosiu serdecznie dziękuje za pamięc
Pozdrawiam wszystkich Janusz
gość
21-11-2011, 11:51:19

anTosiu serdecznie dziękuje za pamięc
Pozdrawiam wszystkich Janusz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: