Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
29-07-2012, 10:55:17

Kasiu, jest jakaś prawda w tym co napisałaś. Chyba najwięksi twardziele potrzbują nieraz odkręcić wentyl i spuścić nadmiar emocji żeby nie rozerwało od środka.
Bogna widzę, że łączy nas wiele-przeszłość małżeńska jakże mi znana ale tą traumę pokonałam z pdniesioną głową choć to co zostało zablokowane pewnie też ruszyło w momencie kolejnych przykrych doznań.
Ja nie wybroniłam się od antydepresantów i z okresowymi przerwami są mi wsparciem.Nawroty bywają równie burzliwe jak początek depresji. Uznałyśmy z moją doktor że zakręty życiowe zdrowotne,zawodowe nie są dobrym czasem na redukcję leczenia. U mnie do kłębowiska mysli dochodzi niepewność bytu zawodowego. Wkrótce mój szpital przechodzi transformację i stanie się spółką.
Kto wie czy będe miała gdzie wrócić po zwolnieniu.
Staram się nie wybiegać z planami bo życie pisze nieprzewidywalne scenariusze, niemniej wiszące ryzyko też daje podświadomie po głowie. Staram się nie mocować z sytuacjami na które nie mam wpływy ale to bywa silniejsze od racjonalnego myślenia.
Bogna co do działań psychologów mam takie samo odczucie.
Tak mnie wzięło na wynurzenia bo tu gdzie każdy z nas mocuje się z życiem w różnym zakresie można nabrać większego dystansu do własnych problemów. Jeden poda dłoń, inny ,,kopnie'' na rozpęd i ustawi do pionu.
Dla mnie wiadro zimnej wody i przyjacielski uścisk zdziałają więcej niż wyuczone teorie zawodowców.
Mam cudowną,troskliwą trójkę dorosłych dzieci i dwóch malutkich Krasnali które budzą mnie z apatii jeśli takowa dopadnie.
Wspierające rodzeństwo,które znając moją aktywność porządkuje moje priorytety. A to trudne zadanie bo dotychczas ja sama stawiałam się na .....X pozycji.Taki syndrom matki, babci, córki,koleżanki niełatwo skorygować ale chyba wiele/u z pośród nas ma takie zapędy
Weekend spędzam w domu rodzinnym na przedmieściu, dopieszczona przez rodzinę.
Bogna, bardzo,bardzo dziękuję za zaproszenie.
Kto wie,ale chyba lepiej gdyby miało się ziścić jak już stabilnie stanę na dwóch nogach i duchowo i fizycznie
Uwielbiam spacery a na aktualnych,, 4 nogach'' to jeszcze za trudne wyzwanie a i na leżaczku fajniej jest chłodne piwko w cieniu pić radośnie niż obarczać nawet najżyczliwszą osobę skwaszoną miną.
mój nastrój od wczoraj przeszdł taką metamorfozę jak te buźki.
Pozwoliliście mi wytrzeć oczy o Wasze rękawy i zaburzyć sobotni spokój smutami. Dzięki wszystkim
W najbliższą niedzielę rozpoczynam rehabilitację szpitalną w Inowroclawiu. Strona obiektu jest bardzo zachęcająca i jeśli real okaże się równie profesjonalny to wrócę jak nówka sztuka
Bogusiu-Pawiku jesteś tydzień po OPERACJI !!!
Mądrala jestem, nie dalej jak wczoraj sama wylewałam żale po dwóch tygodniach od wychapnia sporych kawałków własnej kości.
Bogusiu,przez długi czas przestrzenie z dyskopatią były zwężone,teraz nastały tam jakby nowe warunki anatomiczne-troszkę,,rośniemy'' po zainstalowaniu implantów. Ucisnięte nerwy muszą się zregenerować. Nie poganiaj czasu.Jeżeli jakaś czynność przysparza Ci dolegliwości to odpuść ją.
Nie staraj się na siłę wrócić do poprzedniego trybu życia bo nie jesteś jego niewolnikiem(tralala,Z. mądrala )
Powolutku każdy dzień, nieraz może tydzień będzie Ci pozwalał na coraz więcej.
Do czytania,pisania wybieraj jak najbardziej ergonomiczną pozycję.
Pisząc na komputerze pochylasz głowę-może to jest przyczyną, może wyciągnięta ręka do klawitury.
Znasz mój przypadek.Nerw jako super delikatna ,,struna'' potrafi zagrać jak mu się podoba.
Odpoczywaj, ćwicz palec wskazujący jak masz odpowiedni nastrój spotykaj się z przyjaznymi osobami zeby uciekać myślami od zaszłych przeżyć a szyja odwdzięczy Ci się za cierpliwość.
Rozważania czy kolejny pozom nie płata Ci figla narazie wyrzuć z głowy. Bogusiu, przyjmij do wiadomości,że operacja była zrobiona wedle najlepszych założeń i ma Ci przynieść ulgę.
Z życzę fajnego dnia.
Nad Warszawaą burzowo, może będzie czym oddychać. Z
gość
29-07-2012, 11:21:14

Odbiegając od tematu choroby, ewentualnych powikłań pooperacyjnych, ciężkich myśli czy się udało czy nie - coś zgoła odmiennego. Wymyślono kurs dla mężczyzn. Poniżej przedstawiam program szkolenia.
Panowie, sorry ale nie mogłam się powstrzymać po przeczytaniu i musiałam się tym podzielić z innymi Kobietkami
SZKOLENIE DLA MĘŻCZYZN
Organizacja "KOBIETY" ma zaszczyt zaprosić na wieczorne
zajęcia podyplomowe dla mężczyzn. Wstęp wolny - tylko
dla mężczyzn. Kurs jest dwudniowy i obejmuje następujące
zagadnienia:
DZIEŃ PIERWSZY
JAK WYKONAĆ KOSTKI LODU
Instrukcja krok po kroku wraz z prezentacja
PAPIER TOALETOWY-CZY WYRASTA NA TRZYMADEŁKACH?
Dyskusja
RÓŻNICE POMIĘDZY KOSZEM NA PRANIE A PODŁOGĄ
Ćwiczenia praktyczne (z pomocą zdjęć i wykresów)
NACZYNIA I SZTUĆCE: CZY LEWITUJĄ SAMODZIELNIE
DO ZMYWARKI LUB ZLEWU
Debata panelowa z udziałem ekspertów
PILOT DO TELEWIZORA
Utrata pilota - linia pomocy i grupy wsparcia
NAUKA ODNAJDYWANIA RZECZY
Otwarte forum tematyczne - strategia szukania
we właściwych miejscach, tj. przewracanie domu
do góry nogami w takt rytmicznego pokrzykiwania
DZIEŃ DRUGI
PUSTE KARTONY I BUTELKI: LODÓWKA CZY KOSZ?
Dyskusja w grupach i ćwiczenia praktyczne
ZDROWIE; PRZYNOSZENIE JEJ KWIATÓW NIE JEST GROŹNE
DLA ZDROWIA
Prezentacja PowerPoint
PRAWDZIWI MĘŻCZYŹNI PYTAJĄ O KIERUNEK,
KIEDY SIĘ ZGUBIĄ
Wspomnienia tych, którzy przeżyli
CZY MOŻNA SIEDZIEĆ CICHO GDY ONA PROWADZI?
Gra na symulatorze
DOROSŁE ŻYCIE. PODSTAWOWE RÓŻNICE POMIĘDZY
TWOJA MATKA A TWOJA PARTNERKA
Ćwiczenia praktyczne z podziałem na role
JAK BYĆ IDEALNYM PARTNEREM W ZAKUPACH
Ćwiczenia relaksacyjne, medytacja, techniki
oddechowe
ZAPAMIĘTYWANIE WAŻNYCH DAT I POWIADAMIANIE
W WYPADKU SPÓŹNIENIA
Prosimy o przyniesienie własnego kalendarza
i telefonu komórkowego - ćwiczenia praktyczne
TECHNIKI PRZEŻYCIA: JAK ŻYĆ BĘDĄC CAŁY CZAS W BŁĘDZIE
Dostępni indywidualni psychoterapeuci
Dobrego popołudnia!!
Bogna
Forumowicz
29-07-2012, 12:25:28

no cóż strasznie się obraziłem i w ramach riposty też nie mogłem się powstrzymać
INSTRUKCJA OBSŁUGI KOBIETY by RAINDOG

Zasady ogólne.

Wbrew powszechnemu mniemaniu urządzenie nazywane Kobieta nie jest szczególnie skomplikowanym urządzeniem. Oczywiście poziom skomplikowania uzależniony jest do modelu, otoczenia, w którym funkcjonuje oraz od wgranego software’u.
Pomijając ekstremalne przypadki wynikające z błędów konstrukcyjnych niektórych modeli czy nienaprawialnych uszkodzeń, wynikających chociażby z zaaplikowania software’u by Puchatek ze „Świata według Garpa”, Kobieta to urządzenie user friendly.

Jak nabyć urządzenie.

W celu nabycia Kobiety należy udać się gdziekolwiek, ponieważ , urządzenie to dostępne jest w każdym zakątku świata. Uwaga! Nie należy nabywać urządzenia, które samo nagabuje nabywcę, chociażby za pomocą komunikatów słownych w rodzaju: „Choć, złociutki, za stówkę to ja ci [....] [Tekst usuniety na podstawie ustawy o kontroli publikacji i widowisk z dnia 13 grudnia 1981 roku]. Urządzenia tego typu najczęściej zawierają wady ukryte, które dają o sobie znać po około dwóch tygodniach. Ponadto korzyści wynikające z tego typu urządzenia są krótkotrwałe i kosztowne. Proponuje się w związku z tym nabycie innego, nie nagabującego urządzenia, ponieważ z punktu widzenia kosztów efekt będzie dużo mniej obciążający portfel a na dodatek, przy zapewnieniu odpowiedniego serwisu, długotrwały.
Nabywca powinien w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na następujące cechy urządzenia: jakość estetyczna interfejsu, odpowiednie gabaryty, kompatybilność z softwarem nabywcy oraz inne parametry mierzalne, na przykład w jednostkach S/min (skrót od słowo na minutę – im mniej S/min tym właściwości użytkowe lepsze).
Po dokonaniu wyboru wstępnego należy wgrać w urządzenie plik startowy zawierający sekwencję słowną „Ale masz piękne oczy, jak fijołki i w ogóle cała jesteś piękna jak wiosenny poranek albo i jutrzenka jakaś”. W tym momencie powinno się zaobserwować ożywione działania na interfejsie urządzenia, chociażby w postaci trzepotania rzęsami. Następnie należy spodziewać się jednej z trzech wersji komunikatu wysłanego przez urządzenie: brak komunikatu; komunikat w postaci sekwencji słownej „Weź no spadaj, koleś”; komunikat w postaci sekwencji słownej „Hihihihihi” połączony ze zmianą koloru interfejsu urządzenia na różowy. Pierwsze dwa komunikaty oznaczają, że urządzenie jest wadliwe lub ma już innego użytkownika. Komunikat trzeci oznacza, że urządzenie może być brane pod uwagę przy podejmowaniu ostatecznych decyzji co do zakupu. Urządzenia posiadające już użytkownika również mogą być brane pod uwagę przy podejmowaniu decyzji zakupowych, należy jednak liczyć się z tym, że koszty będą większe niż przy nabyciu urządzenia użytkownika nie posiadającego. Ponadto, w niektórych przypadkach, należy wziąć pod uwagę potencjalną reakcję użytkownika dotychczasowego. Szczególnie wtedy gdy się do urządzenia przywiązał i nadal chce je użytkować (czyli że od dnia nabycia nie minęło więcej niż pięć tygodni, gdyż tyle mniej więcej trwa radość z nabycia nowego urządzenia).
Po podjęciu ostatecznej decyzji co do zakupu określonego urządzenia należy zadbać o to, aby miało ono zapewniony odpowiedni software, niezbędny szczególnie w pierwszych dniach po nabyciu. Wgrywany software powinien zawierać jak najwięcej komunikatów tekstowych w typie: „Jeszcze nigdy nie spotkałem kobiety tak pięknej, mądrej i wrażliwej jak Ty” oraz „Dla Ciebie zrobię wszystko, nawet przestanę palić i sikając będę siadał na sedes”. Oczywiście, powyższych sekwencji nie należy rozpatrywać w kontekście klasycznej, Arystotelesowskiej koncepcji prawdy, rozumianej jako zgodność słów z rzeczywistością. Jedynym celem komunikatów jest nie dopuszczenie do sytuacji, że urządzenie skusi się na software startowy innego, potencjalnego użytkownika.
Zaleca się, przed umieszczeniem urządzenia w miejscu docelowym, dokonać pewnych zmian w wystroju tegoż, ponieważ nie wszystkie urządzenia mogą podzielać zamiłowanie użytkownika do pustych butelek po piwie pod łóżkiem, petów w puszkach po konserwie rybnej, serka topionego na ścianie i pamiątki po odwiedzinach kolegi ze słabym żołądkiem na podłodze w łazience. Większość urządzeń przejawia ponadto ponadprzeciętną estymę dla kwiatów, niekoniecznie jednak dla samych łodyg, i to na dodatek od dwóch lat suchych. I wgranie pliku tekstowego „No, gdzieś kot się musi przecież załatwiać” niekoniecznie zostanie potraktowane z należytym dystansem, tym bardziej, że kot dawno zdechł, co zresztą czuć po wyjściu na balkon. Nie pomogą również komunikaty, że to nie wina użytkownika że był mróz akurat, no i że muzyka głośno grała i nie było słychać miauczenia. W przypadku braku dokonania zmian w wystroju niektóre urządzenia mogą zareagować automatycznym zresetowaniem się, które spowoduje utratę nie zapisanych na stałe danych, chociażby pliku startowego.
I tu drogie panie bez obrazy proszę to dla uśmiechu tylko i żartu
ks Janusz
gość
29-07-2012, 14:07:03

Czasopismo ”Claudia” opublikowało dla swoich czytelników quiz, pod nazwą: ”Czy znamy kobiety?”
Zwyciężył Tomek B., Radom, 10 lat.
Pewien starszy, rozżalony czytelnik napisał do redakcji:
”To doprawdy śmieszne! Mam 65 lat, pierwsze wiadomości o kobietach zdobywałem mając 12 lat! A tu taki smarkacz dostaje pierwszą nagrodę!”
Odpowiedź z redakcji:
Drogi Czytelniku!
Pierwsze pytanie naszego quizu brzmiało:
”Gdzie kobiety mają najbardziej kręcone włosy?” - Tomek odpowiedział prawidłowo - w Centralnej Afryce.
A co Pan odpowiedział?! I jeszcze narysował?!!!
Drugie pytanie naszego quizu brzmiało:
”Kiedy kobieta ma pianę między nogami?” - Tomek odpowiedział bezbłędnie:
- Kiedy kobieta doi krowę.
A Pańskie wyjaśnienie? Nie mieszaj Pan w to żony! I ten wulgarny rysunek, fuj!
I ostatnie, trzecie pytanie quizu:
”Na co kobiety niecierpliwie czekają każdego miesiąca? - Tomek odpowiedział od razu:
- Na nowe wydanie ”Claudii”.
A co Pan odpowiedział?! Dzięki Bogu, że nie było rysunku!!!!!!
Bogna
Forumowicz
29-07-2012, 15:19:01

No dobra przegrałem walkę damsko -męską jakiem ksiądz nie mogę zbyt dużo polemizować bo i Kobieta księdza zagada
Pewna kobieta podczas spowiedzi mówi do swojego spowiednika:
- Ojcze, mam pewien problem. Otóż mam w domu dwie gadające papugi, samiczki, ale nie wiem czemu tak strasznie bluźnią.
- A co takiego mówią? - zapytał ksiądz. Kobitka na to :
- W kółko powtarzają : - Cześć, jesteśmy dziwkami, chcecie się zabawić ?
Ojciec zaniepokojony myśli, myśli, aż w końcu mówi :
- Ja też mam w domu dwie gadające papugi, samce, tylko ze moje całymi dniami czytają Pismo Święte i odmawiają różaniec. Przyprowadź swoje papugi do mnie, wpuścimy je do jednej klatki i wtedy moje papużki oduczą twoje mówić tak brzydko.
Kobieta się zgodziła i na drugi dzień przyprowadziła swoje nieznośne papugi do księdza. Wpuścili je do klatki. Ptaki popatrzyły na nowe towarzystwo i po chwili odezwały się papugi - kobiety :
- Cześć, jesteśmy dziwkami, chcecie się zabawić ? Papugi księdza podniosły oczy znad Biblii, popatrzyły na siebie i jedna mówi :
- Odłóż tę księgę bracie. Nasze modły zostały wysłuchane !
ks Janusz
Początkująca
29-07-2012, 17:03:58

Witam po długiej przerwie wszystkie kochane szyjki . W kwietniu 2011r. przeszłam drugą operację odcinka szyjnego. Fakt, że pierwsza w 2002r była bardziej stresująca bo nie było nowoczesnych metod i byłam uwięziona przez 4 miesiące /małe powikłanie/ w kołnierzu, ale po drugiej czuję się już gorzej niż po pierwszej. Mam pracę stresującą gdzie muszę często mieć spuszczoną głowę i cały czas od lutego zgłaszam lekarzom, że usta mi sinieją, że mam zasłabnięcia ale nikogo to nie obchodzi zabrali mi umiarkowany stopień i nie mam już siedmiu godzin a na dodatek po powrocie z 9-cio miesięcznego chorobowego dołożono mi pracy. Chcę dalej pracować ale z takimi zmianami jak mam w szyi / mnoga dyskopatia za pierwszym razem operacja trzech przepuklin obecnie jednej, babka na rezonansie powiedziała, że babki 90 letnie mają lepszy niż ja/ nie jetem wstanie po 8 i często więcej godzin pracować. Odwołałam się do sądu. Podpowiedzcie mi jakie zrobić badania, żeby Pani neurolog pukając młoteczkiem nie orzekła że jestem lekko chora.Zabrano mi nawet informację, że nie mogę pozostawać długo w jednej pozycji. Nadmienia, że lędzwie też mam kiepskie -częste rwy i na piersiowym też nie brak przepuklinki. Najlepsze z tego wszystkiego jest, że neurolog z ZUS-u stwierdziła, że jestem bardzo chora /kręgosłup/ ale nie da mi skierowania do sanatorium na zasadach prewencji, bo to jest krążeniówka a nie kręgosłup szyjny i ona boi się nie chce za mnie odpowiadać, Pracować jak wół mogę ale do sanatorium boją się mnie wysłać polska rzeczywistość Z góry pozdrawiam i oczekuję na informację.
gość
29-07-2012, 17:28:46

Bardzo Wam dziękuję...
Zosiu zdecydowanie ruch "ręką do klawiatury"....
No wiem, że to 9 dni PO, ale wiecie jak ma się świadomość, że nżej też jest skopane to.....widzi się dalej niż powinno. Jutro mam kontrol, chyba powiem, że tak boli i przy takich ruchach...
Obiecuje dać czas czasowi, byle nic nie zepsuć...
pozdrawiam Was serdecznie
Forumowicz
29-07-2012, 17:45:06

ilomaz Jeśli chodzi o prewencje rentową to wystarczy wziąć druk w ZUS-sie i dać do wypełnienia lekarzowi podstawowej opieki zdrowotnej i zanieść do ZUS a o tym czy się kwalifikujesz decyduje orzecznik . Masz tez prawo do odwoływania się od orzeczenia MOPS do sądu o tym jaki zostanie przyznany Tobie stopień orzekną biegli . Nie piszesz kiedy miałaś ostatnia operacje bo tez możesz skorzystać z wyjazdu do szpitala rehabilitacyjnego pod warunkiem ze nie minęło więcej niż 6 miesięcy od operacji to skierowanie powinien Ci wystawić Twój operator.
Pozdrawiam
ks Janusz
Forumowiczka
29-07-2012, 22:46:31

Ilona, rozumiem że MRI miałaś wykonane po drugiej,ubiegłorocznej operacji? Przy dyskopatii to badanie podstawowe.
Jeżeli nie wykazało istotnych zmian wskazujących na Twoje samopoczucie to może idąc tropem sugestii orzecznika ZUS plus Twoje objawy-sinica ust,zasłabnięcia dobrze byłoby wykonać badanie doppleroskie-przepływ naczyniowy szyjny i kręgowy.
Nic nie wspominasz o objawach neurologicznych typowych dla dyskopatii dotyczących np.kończyn górnych.
Jeżeli takowe również wystepują to miarodajnym może okazać badanie EMG/ENG.
Przerzuciłam trochę archiwum żeby przypomnieć sobie Twoje początki. Ilona z tego co wyczytałam podczas pierwszej operacji miałaś wstawiane bloczki kostne. Czy to była opcja zamiast implantów stabilizujących?
Może ta kość w procesie gojenia/zrastania rozhulała się tak że daje ucik na tętnice kręgowe. Może w tym przypadku wskazane byłoby rtg czynnościowe odcinka szyjnego.
Tak sobie próbuję analizować na logikę.
Po stabilizacji na czterech poziomach jakąkolwiek metodą by się to nie odbywało w pełni zdrowa to Ty już nigdy nie będziesz. Nie zbadane są decyzje uzdrowienia przez orzeczników.
A co na to Twój neurochirurg dr.Sakowski?
Kto wypełniał Ci wniosek na komisję dotyczącą niepełnosprawności? Wiadomo,że przy wielopoziomowej stabilizacji jest sporo ograniczeń,czy neurolog (jeśli to on wypełniał) nie uwzględnił tego?
Jeżeli uda Ci się do czasu komisji odwoławczej wykonac chociaż część tych badań może rozjaśnią obraz przyczyn.
Może udałoby Ci się uzyskać dodatkowo opinię dr. Sakowskiego.
Znamy tu na forum podobne sytuacje. Na komisjach niestety decyduje tzw. czynnik ludzki bez wyraźnych kryteriów.Nieraz można by przypuszczać że wydają orzeczenie ,,za wygląd"
Jeżeli chodzi o rehabilitację to ZUS na papierze uzdrowi Cię na 100% gorzej z jakością rehabilitacji w niektórych ośrodkach.
Ania po korporektomii ma sporą wiedzę dotyczącą dobrych obiektów rehabilitacyjnych w rejonie dolnośląskim.
Z takiej rehabilitacji możesz skorzystać na podstawie skierowania do szpitala na oddział rehabilitacji wystawionego przez specjalistę (neurolog,ortopeda,reumatolog, neurochirurg)
Skierowanie wysyłasz bezpośrednio do wybranego szpitala. Wcześniej zasięgnij informacji o trybie kwalifikowania.
Jeżeli przyjęcie nie jest poprzedzone wcześniejszą konsultacją kwalifikacyjną do skierowania dołącz xero istotnych dokumentów dotyczących leczenia i diagnostyki.
Pozdrawiam Z.
Forumowicz
30-07-2012, 03:47:17

Aniołku ty na posterunku jak zwykle zresztą chyba znajdziemy ci robotę na nocna zmianę zamiast spać skacze po forum no nie teraz to ty powiesz że ja o północy wstaję Trzymaj się i kuruj
ks Janusz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: