Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
11-10-2021, 06:57:48

agnieszka197311 2021-10-10 21:06:09
Ja mam mieć płytkę i cage. Na jeden poziom, przynajmniej tak rozpisał mi dr Chrzanowski
W takim razie najwidoczniej się myliłam :)
gość
11-10-2021, 12:56:15

agnieszka197311 2021-10-10 08:57:49
Moniko, kiedy miałaś operacje szyjnego, mam mieć robiony właśnie ten poziom, ale póki co strach bierze górę.? Dlugo dochodzilas do sprawności po zabiegu? Czy miałaś założone płytkę też?
gość
11-10-2021, 20:19:42

agnieszka197311 2021-10-10 08:57:49
Moniko, kiedy miałaś operacje szyjnego, mam mieć robiony właśnie ten poziom, ale póki co strach bierze górę.? Dlugo dochodzilas do sprawności po zabiegu? Czy miałaś założone płytkę też?
.
Operacja była w lutym. Polecam zabrać tabletki na gardło bo po zabiegu boli ,w moim przypadku bolało 2 dni. Po operacji wszelkie objawy znikły,przez cały luty i marzec uczyłam się co mogę robić,jak nie przeciążać szyi, do pracy wracam dopiero w styczniu. Chirurg stwierdził, że nie po to się tyle męczył,żebym teraz poszła do pracy bo ja się czuję dobrze ,a organizm upomni się, że to jeszcze za wcześnie. Też mam płytkę w tym odcinku,podejrzewam,że gdybym miała więcej usztywnionych poziomów to szyja już by taka luźna nie była.
Monika
gość
12-10-2021, 16:50:55

Hej,jestem tu nowa.W maju 2021 miałam operację usunięcia dysku na poziomie C5C6 z wstawieniem implantu.
Przed operacją byłam na zwolnieniu z uwagi na duże zawroty i dodatkowo kłopoty z chodzeniem,jakby mi odcinało nogi.
Niestety jest pażdziernik,a ja czuję się kiepsko.
Utraty równowagi,sztywne łydki,ból szyi przy skrętach,ciążącą głowa,męczliwość kończyn górnych i dolnych,ogólne osłabienie.
Miałam kontrolny rezonans dwa miesiące po zabiegu,bo nie dawałam rady już walczyć z dolegliwościami.
Okazało się,że jest drobne ognisko mielopatii😳
Tylko,że neurochirurg w ogóle nie zwrócił na to uwagi,mówiąc,że mam depresję.
Kolejny neurochirurg i neurolog też nie poszli w kierunku mielopatii,że moje objawy na nią nie wskazują.
Jestem załamana,każda czynność w domu to wyzwanie,nie posiedzę długo bo drętwieją mi nogi(robiłam MR lędźwiowego,nic nie wyszło),nie pochodzę długo bo męczą się nogi,leżenie jest ok,ale ile można leżeć.Może ktoś z Was doradzi mi,gdzie mam pójść,jakie badania zrobić,a może jakiś inny lekarz,bo jestem na skraju wytrzymałości.
Pozdrawiam
Ula
Forumowicz
12-10-2021, 16:58:51

Gość 2021-10-12 18:50:55
Hej,jestem tu nowa.
ULA
Załóż konto, zaloguj się. Będzie łatwiej pisać.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
gość
12-10-2021, 19:09:39

A jak założyć konto na tym forum?
Ula
Forumowicz
12-10-2021, 19:59:24

Gość 2021-10-12 21:09:39
A jak założyć konto na tym forum?
Ula
Po prawej , na górze są 4 czerwone koła. Wchodzisz do 1-ego po prawej ( ludzik) i się rejestrujesz.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
gość
13-10-2021, 15:59:05

Gość 2021-10-09 22:20:09
Hejka.
Mam pytanie. Czy ktoś z was miał operacje odcinka lędźwiowego ? Bo widzę, że większość szyjki miała. Też miałam na odcinku c5c6 i jestem mega zadowolona z operacji. Teraz czeka mnie odcinek lędźwiowy i zastanawiam się jak sztywny będzie ten segment po wymianie dysku . Bo na szyji tego nie odczuwam
Monika
Moniko
Ja miałam operowany odcinek lędźwiowy na trzech poziomach. Jestem półtora miesiąca po operacji. Nie wiem jak będzie dalej ale póki co sztywność jest. Boję się czasami żeby za bardzo nie naciągnąć przy wykonywaniu niektórych czynności. Może po rehabilitacji będzie lepiej. Tutaj opinie też są podzielone jedni mówią, że należy od razu zacząć rehabilitację, a inni, że po miesiącu, dwóch też dobrze.
Pozdrawiam
Judyta
gość
13-10-2021, 16:13:35

Gość 2021-10-13 17:59:05
Hejka.
Mam pytanie. Czy ktoś z was miał operacje odcinka lędźwiowego ? Bo widzę, że większość szyjki miała. Też miałam na odcinku c5c6 i jestem mega zadowolona z operacji. Teraz czeka mnie odcinek lędźwiowy i zastanawiam się jak sztywny będzie ten segment po wymianie dysku . Bo na szyji tego nie odczuwam
Monika
Moniko
Ja miałam operowany odcinek lędźwiowy na trzech poziomach. Jestem półtora miesiąca po operacji. Nie wiem jak będzie dalej ale póki co sztywność jest. Boję się czasami żeby za bardzo nie naciągnąć przy wykonywaniu niektórych czynności. Może po rehabilitacji będzie lepiej. Tutaj opinie też są podzielone jedni mówią, że należy od razu zacząć rehabilitację, a inni, że po miesiącu, dwóch też dobrze.
Pozdrawiam
Judyta
Moniko
Ja też mam pytanie do Ciebie: Jak to zrobiłaś, że przebywałaś tak długo na zwolnieniu? Mi grozi utrata pracy bo umowa mi wygasa. Co zrobić żeby jak najdłużej ciągnąć zwolnienie. Wiem że mogę do 182 dni, a czy pożniej mam jakieś możliwości? Jakiś zasiłek rehabilitacyjny czy coś?
Judyta
gość
13-10-2021, 18:55:47

Gość 2021-10-13 18:13:35
Gość 2021-10-13 17:59:05
Hejka.
Monika
Moniko
Pozdrawiam
Judyta
Moniko
Ja też mam pytanie do Ciebie: Jak to zrobiłaś, że przebywałaś tak długo na zwolnieniu? Mi grozi utrata pracy bo umowa mi wygasa. Co zrobić żeby jak najdłużej ciągnąć zwolnienie. Wiem że mogę do 182 dni, a czy pożniej mam jakieś możliwości? Jakiś zasiłek rehabilitacyjny czy coś?
Judyta
Na msc przed końcem podstawowego L4 składasz wniosek o świadczenie rehabilitacyjne. Najgorzej jeśli ZUS będzie robił pod górkę, mogą za pierwszym razem odmówić
Monika

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: