Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
13-03-2019, 17:18:21

Zosia 40
WITAJCIE.😚myślę że takie szczegóły o zagrożeniu nikomu nie pomogą.Przecież każdy kto idzie na operację to jego konieczność, takich informacji to nawet lekarz przed oper
acja nie powie .......
Mnie. osobiscie w podjeciu decyzji pomogło czytanie tego forum ale zyczliwych osób wspierajacych.Mam na mysli oczywiście
Renatke 071173😘, która byla po a ja przed.
Przeczytalam wszystkie wpisy.
Renata mam nadzieje ,że walizka spakowana
Pozdrawiam❤
Początkująca
13-03-2019, 18:59:20

Popieram !
Początkująca
13-03-2019, 19:13:04

Witajcie!
Osoba, ktora napisała post o POWIKLANIACH- niech sie nigdy w zyciu nie poddaje żadnemu(!) zabiegowi! Nawet wyrywanie zeba niech sobie 5 razy przemysli 😂
Tak jak napisala Zosia40- kazdy przeciez sobie zdaje sprawę z przeroznych powiklan i lekarze tez przeciez to wiedza! Ale operuja...! Bo czymze jest ryzyko powiklan przy ryzyku, ze moze jednak wszystko sie uda? 😱😀
Pozdrawiam wszystkich cieplutko ❤😘
gość
13-03-2019, 19:32:35

Witajcie moje Szyjki
To powinna być litania o powikłaniach !!!!
Każdy dorosły chyba wie co to znaczy operacja i decyzję podejmuje sam ,wie jakie mogą być skutki operacji .Mamy znajomych ,mamy Internet ,wszystkiego można się dowiedzieć ,popytać ale pisać tyle to szok ,mi by się nie chciało .
Zosia dokładnie walizka prawie spakowana, w piątek rano wyjazd i zaczynam 24 dni rehabilitacji na Mazurach .
Życzę Wam kochane dużo zdrówka i pozdrawiam serdecznie 😘🌞
Początkująca
15-03-2019, 08:50:36

Witam Szyjki,
Decydujemy się na operację, żeby normalnie żyć, bez bólu, z pewnymi ograniczeniami, ale prawie normalnie. Mimo ryzyka jakie niesie za sobą operacja, brak operacji może być bardziej ryzykowny. Tak jak napisała Beata wyrwanie zęba to też ryzyko.
A teraz parę przydatnych informacji odnośnie rehabilitacji.
Każdemu po operacji kręgosłupa ( nie tylko, paru innych narządów też) przysługuje pobyt w szpitalu na oddziale rehabilitacyjnym.
Skierowanie wystawia lekarz operujący przy wypisie. Może wystawić do szpitala uzdrowiskowego ( to musi być na takim druku jak do sanatorium)
a może też wystawić skierowanie do szpitala na Oddział Rehabilitacji - mnie takie właśnie lekarz wystawił. Ważne zeby się upomnieć o takie skierowanie.
Co z tym robimy?
Możemy takie skierowanie wraz z kopią wypisu dostarczyc do naszego oddziału nfz, albo znajdujemy sobie na stronach nfz szpital rehabilitacyjny dla nas - narządy ruchu. Wybieramy ten który nas intresuje, kontaktujemy sie i dowiadujemy się jak dostarczyć skierowanie i póżniej czekamy na decyzję.
Ja właśnie wczoraj zawiozłam skierowanie do Goczałkowic i teraz będę czekać na tel. od nich. Pani mi powiedziała że po szyjce to dopiero między 4 - 6 miesiącem po peracji.
To jest rehabilitacja z nfz, i ważne żeby skierowanie było do szpitala. Jest to bezpłatny 3 - tygodniowy pobyt.
Jeżeli chodzi o rehabilitację z zus to wysyłają do sanatorium. Niekiedy wysyłają sami , ale można też złożyć wniosek - musi go wypisać lekarz - i tu już niestety nie mamy wyboru tam trafimy gdzie nas wyślą, tak jak np. Renata na Mazury. Odmówić nie można (wyłącznie przypadki losowe) bo mogą żądać zwrotu zasiłku jak to zus, nie chcesz się leczyć oddawaj kase. Z zus zamiast sanatorium można mieć rehabilitację stacjonarną, ale to musi być zaznaczone we wniosku. Wtedy dojazd jest codziennie na własny koszt.
Może komuś się przydadzą te wiadomości .Beatka tobie sie przydadzą.
pozdrawiam Szyjki
Dnia bez bólu
Początkująca
15-03-2019, 12:11:26

Witajcie 😊
Violu, dziękuję za informację. Na pewno się przydadzą ☺ osobiście jednak wolę jechać do sanatorium. U siebie w mieście mam parę miejsc stacjonarnej rehabilitacji ale trudno by mi było dojeżdżać dziennie.
A Ty do tych Goczałkowic będziesz dojeżdżać? Bo masz jednak spory kawałek drogi. 😉
Milego dnia! 😘
gość
15-03-2019, 19:30:00

gość
15-03-2019, 19:31:55

Jak mozna porownywac tak rozlegly zabieg na kregosłup do wyrwania zeba?! DEBILIZM !!!!!!!!!
Początkująca
15-03-2019, 23:04:07

Witam,
do gościa który się nie podpisuje:
my nie porównujemy operacji kręgosłupa do wyrwania zęba, my porównujemy ryzyko jakie może występować przy każdym zabiegu . Dla nas debilizmem był post - jak nazwała go Renata - litania o powikłaniach
Beata , do Goczałkowic wybieram się na pobyt stacjonarny do Szpitala Reumatologiczno Rehabilitacyjnego . Mieści się to cudo pod tym samym adresem co sanatorium Z tego co wiem między pobytem w szpitalu uzdrowiskowym a sanatorium nie ma różnicy. Jako ciekawostkę a być może i przydatną komuś informację - dowiedziałam się od znajomej - słynna urazówka z Piekar Śląskich szpitalne oddziały rehabilitacyjne ma w Kochcicach w okolicy Lublińca i ponoć bardzo dobrą rehabilitację. Do nich też można jechać na rehabilitację pooperacyjną.
Spokojnej nocki życzę
gość
16-03-2019, 23:58:35

A mam pytanie do osób po operacji. Ile godzin ta operacja trwa?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama: