Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
25-01-2013, 13:38:18

Witam wszystkich.Już wiem że nie jestem osamotniony czytając wasze wpisy.Szczególnie użytkowniczka kazulu dała do zrozumienia że mój przypadek nie jest odosobniony.Odcinek lędzwiowy,odcinek piersiowy i szyjny protuzje i dyskopatie.To samo u mnie.Ból niesamowity raz lepiej raz gorzej.Miałem zabieg na odcinek lędzwiowy a posypała się cała reszta.W moim przypadku rehabiltacja którą przeprowadzono okazała się strzałem w głowę.Pojechano po mnie jak po zdrowym ekstremalne ćwiczenia dały taki skutek..Teraz żyję z dnia na dzień i dzięki żonie która mnie rehabiltuje masażami i ratuje jak może jakoś twam.Pozdrawiam wszystkich.
Forumowiczka
25-01-2013, 13:55:36

Maikel nie jesteś jedyną ofiarą rehabilitacji. ja wylądowałam na operacji po nastawianiu kręgosłupa szyjnego. Oczywiście, że to nie wtedy powstała moja dyskopatia, ale to wtedy jakiś nieprawidłowy ruch pogorszył o może milimetr coś co już było złe i.... efekt jest taki, ze jestem już 16 miesięcy PO.
Moja koleżanka którą poznałam przed operacją doznała porażenia jak była rehabilitowana w szpitalu w którym sama pracowała, przez kolegę który chciał jej pomóc na lędźwiowy, a poraziło ją od szyi. To niestety jest domino - ruszasz jeden klocek, inne się przestawiają.
Dla pocieszenia - co się stało i tak kiedyś by nastąpiło, tyle że później. Dyskopatia jest przewlekła, trudno ją zatrzymać.
Głowa do góry - to nie koniec świata.
Jutro idę na pogrzeb kolegi, nie miał problemów z kręgosłupem, wykończył go rak....
tak więc - dbajmy o kręgosłupy ale nie wpadajmy w depresję. Z dyskopatią da się żyć, nawet całkiem nieźle.
Pozdrawiam, Asia
Forumowicz
25-01-2013, 17:13:30

Witam Maikel.Rowniez pozdrawiam bolesnego choć masz nie tylko trafiony peryskop ale i resztę.Twz bym sie martwił ale to i tak nic nie da.Jak juz czytałes zapewne i wiesz rzyć trzeba.Masz sporo uszkodzeń i to na raz.Pogratulowac zdolnej małżonki.Moja sama mnie nie masuje ,ale chciała mi zafundowac kolezanke masazystke/.Nie dałem sie dotknać nikomu.Jak to ujoł operator moja robota-aby nikt mi jej nie spartolił.Tego sie trzymam.Jezeli wkwestii szyjnego to jestem po 76 dni.Dwa poziomy jak w podpisie.Pozdrawiam piotr.Dana ty te terminy to masz by cie zniechecić,czy bys zrezygnowala.Chociaz na rehabilitacji słyszałem o terminach 1 rok ,6 miesiecy.piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
gość
25-01-2013, 17:41:17

Czesc Piotrze u mnie akurat masaz pomaga jak mnie najdą bóle a mam takie ze czlowiek ma dosyć wszystkiego żona masuje ale delikatnie.Funkcjonuje na zasadzie lezenie chodzenie po 30 min a trzeba zyc w czerwcu bede ojcem wiec motywacja jest i radosc.0
Początkująca
25-01-2013, 17:50:45

Miesiąc temu przeszłam operację kręgosłupa na poziomie C4 - C7. Część dolegliwości ustąpiło tj. mrowienie i drętwienie rąk, natomiast nadal utrzymuje się silny ból prawej ręki, szyi i karku. Nie ma mowy o dłuższym siedzeniu przed komputerem. W marcu mam wyznaczoną wizytę w poradni rehabilitacyjnej i jak rozumiem wtedy rozpocznę rehabilitację. Czy powinnam wcześniej podjąć jakieś kroki w tym kierunku? Również w marcu minie 182 dni zwolnienia lekarskiego. Czy występować o świadczenie rehabilitacyjne czy też o rentę. Proszę o radę.
Wtajemniczona
26-01-2013, 06:40:28

e1313 - miesiąc to tak naprawde bardzo ktrótki okres czasu, szczególnie po operacji, nadal to wszystko się goi i zrasta, napewno masz wewnątrz założone wewnętrzne szwy, które mogą rozpuszczać się nawet do 9 miesięcy, wiem ze moja wypowiedz może być nie wiarygodna, bo po
1 ja jestem przed operacją,
2 każdy indywiduwalnie przechodzi powrot do zdrowia 3 tak naprawde nie wiem jak cie bolało przed operacją, bo nic nie napisałaś o twoim stanie zdrowai przed operacją, jakie byly objawy i mri więc moje rady to takie bardziej gdybanie
co do swiadczen to dużo na ten temat pisała hamer, wpisz sobie w wyszukiwarke u góry i ci się wyświetlą rózne jej posty, więc odnajdziesz te szczególne,życze zdrowia i szybkiej rekonwalescencji
majkel - ja też mam problem z szyjnym, ledźwiowym i piersiowym, na obecnym etapie piersiowy na szczęscie nie dokucza, bo tu objawy są takie jakby czlowieka przebiła dzida i nie można oddychać, masakra, kiedys myslałam że mam zawał
w twoim wieku też już miałam problemy, ale po miesiącu puszczało i zyło sie dalej, i tak 2 razy do roku dopadały bóle a potem stopniowo ustępowały , aż do obecnego prawie czasu ze ból już trwa połtora roku, a ból glowy 6 lat - mam tylko nadzieje, że jakośc zycia po operacji będzie o wiele lepsza,
czy ty masz zrobione MRI?
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...?
Początkująca
26-01-2013, 07:10:30

Witam wszystkie SZYJKI -poradzcie mi proszę jak uruchamiacie płytki ze swoimi zdjęciami z RM bo ja nie mogę tego otworzyć
Wtajemniczona
26-01-2013, 10:34:08

Witam,
Dana ty te terminy to masz by cie zniechecic czy bys zrezygnowała. Chociaz na rehabilitacji słyszałem o terminach 1 rok ,6 miesiecy.piotr
Piotrze, niestety u nas to najszybsze terminy, do rehabilitanta w marcu to tak z litości bo po operacji, a normalnie to terminy są na maj-czerwiec. U nas jak dostaniesz skierowanie w czerwcu do rehabilitanta to już do końca roku nie ma miejsc, przerabiałam to w tamtym roku, skierowanie mogę sobie w ramkę włożyć. Zabiegi są już rozpisane nawet do września, więc ten marzec to i tak problemowy czy się załapię na zabiegi w tym roku. Jak wcześniej pisałam do neurochirurga po operacji mam termin na 17 kwietnia, fajnie pół roku po operacji pierwsza wizyta. Nasz dolnośląski nfz robi wszystko by nas było coraz mniej. Jadę w lutym do operatora prywatnie, będzie 3 m-ce po to dowiem się jak przyjmują się implanty i czy zezwoli na rehabilitację. Zanosi się na leczenie tylko prywatne, bo na nfz to nie ma szans. Zależy mi na tym aby ktoś powiedział jakie zabiegi mogę brać, to będę coś myśleć. Tak dla przypomnienia to nasz ZUS był bardzo obrażony że jeszcze nie pracuję, a to już 2 m-ce po operacji.
Pozdrawiam
Danka 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
Forumowicz
26-01-2013, 13:13:45

Dzień dobry kochane PERYSKOPKI.Pozdrawiam z wyspy.Mróz mały ale wieje.Maikel to pogratulowac tobie trzeba.Sam to dawno przezywałem-cudowne uczucie-a jeszcze wieksze gdy będzie to córka.e1313 ty jestes dopiero miesiac po,w moim przypadku 77 dzien po.Samo miejsce po operacji goi sie 3-6 miesiecy.A co do rehabilitacji to powinien zlecić ci twój neurochirurg.Dostałem minimalna rehabilitację kregoslupa,ale zakaz dotykania szyi.To miejsce zarezerwowane dla operatora.
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowiczka
26-01-2013, 14:53:03

dudek113 2013-01-26 08:10:30 Witam wszystkie SZYJKI -poradzcie mi proszę jak uruchamiacie płytki ze swoimi zdjęciami z RM bo ja nie mogę tego otworzyć
a dokładnie co sie dzieje?
nie stratuje po włożeniu do stacji?
To spróbuj zrobić tak: kliknij "mój komputer", odszukaj w plikach te stację do której włożyłaś płytkę (oczywiście włóż ją njapierw :) ), wejdź na tę stację i jeżeli zobaczysz tam plik z twoim MR to najedź na niego kur***m i prawym klawiszem myszki wybierz "eksploruj". Wtedy zobaczysz pliki w środku. odszukaj plik "autorun". Z reguły przy nim jest ikonka głowy - sam kontur głowy. To jest program uruchamiający przeglądanie zdjęć. A jak się uruchomi to daj "ok" w okienku wyboru.
kurcze lepiej byłoby to samemu zrobić bo z mojego opisu to wygląda mętnie - sama to widzę.
Asia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: