Witam wszystkich nie mogę spać to trochę informacji dla Kazulu.
Najczęściej w przypadku leczenia uzdrowiskowego zaleconego przez NFZ turnus trwa 21 dni, natomiast skierowanie w ramach prewencji rentowej wystawionej przez ZUS turnus trwa 24 dni, wyjazd rehabilitacyjno-uzdrowiskowy turnus trwa 28 dni.
Na skierowanie z ZUS czekasz 1-2 miesiące, rehabilitacja jest bezpłatna powinna odbywać się przez 6 dni w tygodniu, co najmniej 5 zabiegów leczniczych dziennie.
Skierowanie do sanatorium z NFZ-etu wypisze Ci lekarz POZ lub neurochirurg. Takie skierowanie przysługuje Ci raz na 18 m-cy i czas oczekiwania jest różny 1 rok i dłużej, jak Ci się poszczęści to pojedziesz wcześniej ze zwrotów. Sanatorium jest częściowo odpłatne, zabiegi powinny odbywać się przez 5 dni w tygodniu, 3 zabiegi dziennie.
Możesz skorzystać z leczenia ambulatoryjnego (rehabilitacji), wtedy turnus leczniczy trwa od 6 do 18 dni przez 5 dni w tygodniu, średnio po 5 zbiegów dziennie, płacisz za nocleg i wyżywienie, zabiegi za darmo.
Rehabilitacja ogólnoustrojowa w warunkach stacjonarnych, skierowanie wystawiane jest przez lekarzy specjalistów: ortopedów, neurologów, neurochirurgów, turnus od 3 do 6 tygodni przez 5 dni w tygodniu, średnio po 5 zbiegów dziennie. Rehabilitacja jest bezpłatna.
Zrobiłam rozeznanie w rehabilitacji poszpitalnej – średnio ok. roku od zakwalifikowania. Sanatorium od roku do 5 lat w zależności gdzie. Prywatnie od zaraz.
Nie sprawdzałam Korfantowa ale Lądek w 23 Wojskowym Szpitalu Uzdrowiskowo - Rehabilitacyjnym : Rehabilitacja NFZ 1 rok, sanatorium ok 2 lat. Jak jest w innych uzdrowiskach w Lądku to nie wiem.
Co do ćwiczenia szyjki to powolutku, raz w prawo raz w lewo i coraz większy obrót, do tyłu jeszcze nie miałam odwagi.
Pozdrawiam
Danka
2009-08-03 - wypadek
2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja
2012-06-19 - drugie MRI
2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe