Witam,
Piotrze ZUS ma rację, na rehabilitację z prewencji ZUS o wiele za wcześnie. Z ZUS-u jedziesz na 24 dni i masz 6 zabiegów dziennie. Czas oczekiwania na decyzję zus-owską to 1-2 m-ce. Tak intensywną rehabilitację moim zdanie można najwcześniej po 6 m-cach, niech się wszytko dobrze zrośnie. Możesz udać się do lekarza pierwszego kontaktu lub specjalisty i poprosić skierowanie w ramach NFZ-tu. http://www.nasze-sanatorium.pl/skierowania.html Na sanatorium z NFZ-tu czeka się od roku jak będziesz miał szczęście i ktoś zrezygnuje to szybciej.
Ja na rehabilitację dostałam skierowanie w czerwcu, ale cały Wrocław odmawiał zapisów bo NFZ nie płacił. Dowiedziałam się że już zapisują i wysłałam mamę do okienka. Jestem wściekła bo panienka z okienka stwierdziła że skierowanie za stare, bo się mogło dużo zmienić, pewnie że tak, jestem już po operacji, ale ja chcę się dostać do lekarza rehabilitanta który zaleci zabiegi. W okienku zapisują już na maj 2013. Nie ma rady między świętami idę po nowe skierowanie, mam nadzieję że się jeszcze załapię na 2013.
Adamie masz zrobione 3 poziomy to nie żarty, do pracy to po xx m-cach, nie wiem czy jakiś lekarz zezwoli na szybki powrót. W wypisie takie zalecenia mamy wszyscy, ściągnąć szwy, prowadzić oszczędny tryb życia. Przy wypisie ze szpitala nie dostałeś skierowania do poradni neurochirurgicznej ? Zarejestruj się do swojego neurochirurga a jak termin będzie odległy to umów się z lekarzem prowadzącym w szpitalu, odpowie na twoje pytania, na pewno będziesz je miał. Moja pierwsza wizyta była po 5 tygodniach, później druga. Dostałam skierowanie na MRI bo RTG miałam robione zaraz po operacji. Kontrolne RTG mam zrobić 3 m-ce po. Jak widzisz ile szyjek tyle innych zaleceń.Jestem na świadczeniu rehabilitacyjnym do 25-01-2013 i dalej zobaczymy.
Lista czynności zakazanych lub mocno przeciwwskazanych po operacji
kręgosłupa szyjnego:
1. Nie dźwigać a ewentualny ciężar nie przekraczający 2-3 kg rozkładać równomiernie na obie ręce
2. Unikać czynności wymagających wysokiego unoszenia rąk (mycie okien, wieszanie prania, firan)
3. Spanie na profilowanej poduszce albo z bardzo dobrym podparciem szyi
4. Unikanie biegania, jazdy na rowerze po nierównym terenie - brak amortyzacji
5. Jeśli rower to z dobrze ustawioną kierownicą względem siodełka tak żeby nie trzeba było nadmiernie odchylać głowy
6. Zwróć uwagę czy praca z mikserem w ręku albo rozbijanie kotletów tłuczkiem nie powoduje pogorszenia samopoczucia - takie mikro wstrząsy też nie służą uszkodzonym dyskom.
7. Silne naciskanie na rączkę odkurzacza połączone z pochyloną pozycją, długie prasowanie z pochylona głową-rób przerwy
8. Ja od jakiegoś czasu za radą doświadczonej osoby i zleceniem neurologa do pisania na komputerze zakładam kołnierz - trochę pomaga gdyż nie pozwala na pochyloną pozycję głowy podczas pisania
9. Przy oglądaniu tv, czytaniu unikaj pozycji leżącej z szyją ugiętą ku przodowi na małej poduszce, jeśli uniesiona głowa to razem z podparciem tułowia
10. Zmywanie naczyń i gotowanie, obie czynności w wychylonej do przodu pozycji.
11. Mycie kafelek na ścianach w łazience i kuchni.
12. Mycie zakamarków na podłogach wymagających skręcania ciała w pochylonej lub kucającej pozycji
13. Otwieranie okien wymagające podniesionych rak (lepiej stanąć na podeście)
14. Podnoszenie czegoś z podłogi w pochylonej pozycji (nalezy kucnac i podnosic z prostymi plecami)
15. Spanie na zbyt miękkim materacu
To nasze ABC
Pozdrawiam z mroźnego Wrocławia, święta będą bez śniegu.