Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
20-12-2012, 17:35:10

Witam wszystkie szyjki,
Piotrze u was to jakieś fantastyczne terminy, u nas to koszmar, czas oczekiwania to kilka miesięcy. Jestem ciekawa czy zabiegi też w tak krótkim czasie będziesz mógł zrealizować. Hydromasaż całego ciała, a lasery na szyjkę? Kinezyterapia inaczej gimnastyka ruchowa jestem ciekawa jakie ćwiczenia będziesz mógł wykonywać nie obciążając szyi. Co do sanatorium to czas oczekiwania od 1 roku, ale my możemy starać się z prewencji rentowej ZUS, czas oczekiwania miesiąc.
Teraz widzę różnicę dlaczego mój operator nie zalecił mi rehabilitacji. Moje implanty to klatka płaska ale nie mam stabilizacji - śrubek. Jak się nikt do nich dobierać nie będzie to się spokojnie zrosną.
Dziękuję za strony, pooglądam sobie, zawsze wiedza się przyda.
Pozdrawiam
Danka 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
Wtajemniczona
21-12-2012, 09:45:30

Witam wszystkie szyjki:)
Wizyta w ZUS zaliczona, dostalam skierowanie od nich na rehabilitacje. Pani powiedziała mi że po nowym roku dostanę pisemko od nich z terminem, ale prawdopodobnie bedzie to luty, tak żeby mineły 3 m-ce od operacji.
Po wizycie kontrolnej przyzwyczajam sie do zycia bez kolnierza. Musze teraz wzmocnic swoje miesnie szyji i obserwować siebie, moze te drewtwienia niedlugo przejda. Po 2 dniach bez kolnierza pierwszy raz siegnelam po tabletke na noc:(
Po ostrzeżeniach Sylwi, wchodzac np do sklepu patrze na ludzi i sie zastanawiam czy ktos z nich moze mnie popchnac, stuknac, zebym sie odruchowo nie odwrocila i nie zrobila sobie krzywdy.
Pozdrawiam wszystkich z zamrożonych Suwałk
Kasia 2010-10-11 - nieszczęśliwy wypadek 2012-03-07 - MRI z potwierdzeniem dyskopatii 2012-10-23 - Operacja C5-C6 - implant stały Cervios PEEK
Forumowicz
21-12-2012, 10:11:04

Witam WSZYSTKIE PERYSKOPKI .Mam pytanie .Skoro na komisji zus stwierdzil że na sanatorium za wczesnie to w takim razie kto mnie skieruje? Nie bardzo to rozumiem.Co do rehabilitacji to do końca roku to nic nie zalatwie a po nowym roku to sami nie wiadza.Zatem zobaczymy w styczniu. pozdrawiam z mroznego ale slonecznego Swinoujscia.W galerii mam kolejne zdjecie rany.piotr
Początkujący
21-12-2012, 12:51:33

Witam, mam pytanie, a właściwie pytania bo czytając Wasze wpisy widzę że macie spore doświadczenie:
09.12.2012 byłem operowany 12.12 wyszedłem ze szpitala, w wypisie mam tylko w zaleceniach,, kontrola w gabinecie chirurgicznym po 10 dniach celem zdjęcia szwów, kołnierz Campa 6 tygodni od operacji, oszczędny tryb życia, co możecie mi jeszcze poradzić, czy zwolnienie które dostałem w szpitalu na miesiąc mam przedłużyć u rodzinnego, czy też do neurochirurga się muszę udać?, czy mam iść na jakąś kontrolę do neurochirurga i ile po operacji, czy po operacji na trzech poziomach ze stabilizacją PEEK będę po miesiącu mógł wrócić normalnie do pracy, odpowiedzcie jak to widzicie z Waszego punktu widzenie, a przede wszystkim doświadczenia
Pozdrawiam Adam
Forumowicz
21-12-2012, 13:58:16

Witam adamie47.Jestes bardzo wielkim optymista.Mam 2 poziomy zrobione ze stabilizacja na zwolnieniu od lipca 2012 do 10.01.2013 a dalej 5 miesiecy swiadczenia rehabilitacyjnego.Pierwsza kontrola po operacji to miedzy 4 a 6 tygodni ze zdjeciem rtg-to w moim przypadku zdecydował operator.Co do pracy rokuje moje zdrowie ,ze wrócę, może kwiecien -maj 2013.Jest tu jedna szyjka ,która bardzo szybko wrócila do pracy-ale była to zła decyzja.Mam dwa dokumenty ,jeden od neurochirurga-niezdolny do pracy,a drugi od ozecznika zus-niezdolny do pracy.Zatem pozostaje czas-cierpliwość.Zwolnienie będziesz przedłuzał. Moze byc rodzinny ,ortopeda ,neurochirurg tak jest w moim przypadku.piotr
Wtajemniczona
21-12-2012, 14:40:48

Witam,
Piotrze ZUS ma rację, na rehabilitację z prewencji ZUS o wiele za wcześnie. Z ZUS-u jedziesz na 24 dni i masz 6 zabiegów dziennie. Czas oczekiwania na decyzję zus-owską to 1-2 m-ce. Tak intensywną rehabilitację moim zdanie można najwcześniej po 6 m-cach, niech się wszytko dobrze zrośnie. Możesz udać się do lekarza pierwszego kontaktu lub specjalisty i poprosić skierowanie w ramach NFZ-tu. http://www.nasze-sanatorium.pl/skierowania.html Na sanatorium z NFZ-tu czeka się od roku jak będziesz miał szczęście i ktoś zrezygnuje to szybciej.
Ja na rehabilitację dostałam skierowanie w czerwcu, ale cały Wrocław odmawiał zapisów bo NFZ nie płacił. Dowiedziałam się że już zapisują i wysłałam mamę do okienka. Jestem wściekła bo panienka z okienka stwierdziła że skierowanie za stare, bo się mogło dużo zmienić, pewnie że tak, jestem już po operacji, ale ja chcę się dostać do lekarza rehabilitanta który zaleci zabiegi. W okienku zapisują już na maj 2013. Nie ma rady między świętami idę po nowe skierowanie, mam nadzieję że się jeszcze załapię na 2013.
Adamie masz zrobione 3 poziomy to nie żarty, do pracy to po xx m-cach, nie wiem czy jakiś lekarz zezwoli na szybki powrót. W wypisie takie zalecenia mamy wszyscy, ściągnąć szwy, prowadzić oszczędny tryb życia. Przy wypisie ze szpitala nie dostałeś skierowania do poradni neurochirurgicznej ? Zarejestruj się do swojego neurochirurga a jak termin będzie odległy to umów się z lekarzem prowadzącym w szpitalu, odpowie na twoje pytania, na pewno będziesz je miał. Moja pierwsza wizyta była po 5 tygodniach, później druga. Dostałam skierowanie na MRI bo RTG miałam robione zaraz po operacji. Kontrolne RTG mam zrobić 3 m-ce po. Jak widzisz ile szyjek tyle innych zaleceń.Jestem na świadczeniu rehabilitacyjnym do 25-01-2013 i dalej zobaczymy.
Lista czynności zakazanych lub mocno przeciwwskazanych po operacji kręgosłupa szyjnego:
1. Nie dźwigać a ewentualny ciężar nie przekraczający 2-3 kg rozkładać równomiernie na obie ręce
2. Unikać czynności wymagających wysokiego unoszenia rąk (mycie okien, wieszanie prania, firan)
3. Spanie na profilowanej poduszce albo z bardzo dobrym podparciem szyi
4. Unikanie biegania, jazdy na rowerze po nierównym terenie - brak amortyzacji
5. Jeśli rower to z dobrze ustawioną kierownicą względem siodełka tak żeby nie trzeba było nadmiernie odchylać głowy
6. Zwróć uwagę czy praca z mikserem w ręku albo rozbijanie kotletów tłuczkiem nie powoduje pogorszenia samopoczucia - takie mikro wstrząsy też nie służą uszkodzonym dyskom.
7. Silne naciskanie na rączkę odkurzacza połączone z pochyloną pozycją, długie prasowanie z pochylona głową-rób przerwy
8. Ja od jakiegoś czasu za radą doświadczonej osoby i zleceniem neurologa do pisania na komputerze zakładam kołnierz - trochę pomaga gdyż nie pozwala na pochyloną pozycję głowy podczas pisania
9. Przy oglądaniu tv, czytaniu unikaj pozycji leżącej z szyją ugiętą ku przodowi na małej poduszce, jeśli uniesiona głowa to razem z podparciem tułowia
10. Zmywanie naczyń i gotowanie, obie czynności w wychylonej do przodu pozycji.
11. Mycie kafelek na ścianach w łazience i kuchni.
12. Mycie zakamarków na podłogach wymagających skręcania ciała w pochylonej lub kucającej pozycji
13. Otwieranie okien wymagające podniesionych rak (lepiej stanąć na podeście)
14. Podnoszenie czegoś z podłogi w pochylonej pozycji (nalezy kucnac i podnosic z prostymi plecami)
15. Spanie na zbyt miękkim materacu
To nasze ABC
Pozdrawiam z mroźnego Wrocławia, święta będą bez śniegu.
Danka 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
gość
21-12-2012, 18:25:12

Krak...nie czuje się dobrze bo od wczoraj znów czuje ucisk na moją krtań i strasznie się boje,bo operator kazał mi natychmiast przyjechać jak coś będzie nie tak.Dzisiaj byłam zdejmować szwy i rodzinny też coś tam wyczuł koło mojej krtani.Tak więc strach jest.Zobacze jeszcze kilka dni czy dam radę przełykać..byle do Wigilii...Pozdrawiam wszystkich cierpiących.Trzymajcie za mnie kciuki bo trzecią operacje nie zniose
Forumowiczka
21-12-2012, 19:09:55

Moi Kochani - znani i nieznani! :)
Coraz bliżej Święta więc spieszę złożyć Wam życzenia (już dziś bo w najbliższych dniach zajmie mnie sprzątanie i kuchnia):
pamiętajcie najważniejsze to nie poddawać się i walczyć o siebie i swoje (choćby w sądzie! ;) Pamiętać, że dobry (lub względnie dobry) stan kręgosłupa to dobry każdy dzień życia.
A w nadchodzących dniach wiele świątecznego odprężenia i wiary w lepsze :)
Choć rzadko się odzywam to podczytuję i życzę Wam wszystkim takiego powrotu do normalności, który obecnie jest mi dany! :)
Gorące buziaki w mroźny wieczór
Wasza Spinka
I niechaj wasze kręgosłupy prostują się jak najsmuklejsze choinki! :D
[url href=http://www.forumneurologiczne.pl/galeria/Spine/albumy title="Przejdź do galerii użytkownika"][img hash=50d4b25e1fa73 href=http://www.forumneurologiczne.pl/galeria/Spine/pokaz/50d4b25e1fa73]http://static2.medforum.pl/portals/user_photos/96149/50d4b25e1fa73_200x200_adaptive.jpg[/img]
Spinka
Początkująca
21-12-2012, 21:00:15

dobry wieczór wszystkim szyjkom, ja na święta dostałam prezent od mojego operatora,nowy termin zabiegu, na 2.01.02013 mam tylko nadzieję że teraz to będzie TO...Czuję się z dnia na dzień coraz gorzej ból głowy , barków jest coraz bardziej nieznośny,łapki słabną coraz bardziej, do tego zawroty głowy , na nic już nie mam siły. Nawet nie cieszą mnie świeta, tak mi smutno jakoś. Mam nadzieję że PO wszystko wróci jakoś do normy... pozdrawiam
pati ;-)
gość
21-12-2012, 21:06:31

Cześć.
Andy, bardzo dobra decyzja.Trzymam kciuki.
marti_76, moim zdaniem powinnaś się zgłosić na Botaniczną. Czas może działać dwojako.
Sineczko, jak miło Ciebie zobaczyć. Trzymaj się cieplutko ,oby wszystkie wypieki były smakowite.
Wszystkim życzę:
ZDROWYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA
WSZYSTKICH MARZEŃ SPEŁNIENIA
PREZENTÓW WSPANIAŁYCH
BY WSZELAKIE CHOROBY ODPUŚCIŁY
A SZYJKI NABRAŁY SIŁY.
http://www.youtube.com/watch?v=GJqQjWSoQIo
=======================
- Jaka jest ulubiona kolęda niemowlaków?
- Dzisiaj w bet lejem.
===========
- Kupiłeś już coś pod choinkę ?
- Tak, stojak.
===========
W grudniu Jasio napisał pocztówkę do Mikołaja:
'Mikołaju! Mam biednych rodziców. Proszę Cię, przynieś mi rower górski i klocki Lego.'
Na poczcie jedna z urzędniczek niechcący przeczytała pocztówkę Jasia. Zrobiło jej się smutno i pokazała ją kolegom z pracy. Wszyscy postanowili zrobić Jasiowi niespodziankę. Złożyli się na klocki Lego i wysłali mu je w paczce.
Po świętach ta sama urzędniczka czyta drugi list od Jasia:
'Mikołaju, dziękuję za klocki. Rower pewnie ukradli na poczcie.'
================================

miłego, irek

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: