Witam!
Byłam na RM i wynik jest następujący:
dehydratacja i obniżenie krążków c4/c5 i c5/c6 z towarzyszącymi osteofitami na krawędziach trzonów
szerokopodstawna wypuklina krążka c4/c5 wraz z osteofitami na tylnych krawędziach trzonów uciska worek oponowy oraz brzeżnie modeluje brzuszną powierzchnię rdzenia.
szerokopodstawna,obustronna,lateralizująca w lewo wypuklina krążka c5/c6 wraz z masywnymi osteofitami na tylnych krawędziach trzonów uciska worek oponowy,brzuszną powierzchnię rdzenia po lewej oraz korzenie nerwoe w lewym zachyłku.rdzeń bez zmian ogniskowych
Byłam u prof. Podgórskiego i orzekł, że kwalifikuję się do operacji, ale ,ze z serca radzi mi jeszcze spróbować masaży/polecił mi jednego w miejscu mojego zamieszkani,który 40 lat pracował na Szaserów/ oraz fizjoterapii, a jeśli to nie pomoże to mam się zgłosić do prof.Na te masaże już chodzę, fizjoterapii szukam też prywatnie bo nie ma szans szybko na NFZ.Prof. polecił mi klinikę w Warszawie, ale to dla mnie spory problem no i cena adekwatna.Cały czas jednak boli mnie piekielnie, choć już myślałam że jest lepiej...Nie wiem teraz czy jeszcze próbować tych zabiegów czy to pomoże?Bardzo proszę o jakąś radę, a może gdzieś prywatnie do sanatorium jechać na jakieś skomasowane zabiegi?Będę wdzięczna za jakąś pomoc...Pozdrawiam.Zefiryna