Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
07-07-2023, 07:04:59

Chyba się zalogowałem.
Forumowiczka
10-07-2023, 01:09:05

kawo 07-07-2023, 11:04:59

Chyba się zalogowałem.

No Kawo nareszcie :) miło Cię czytać ;)
Forumowiczka
10-07-2023, 01:24:55

Hej, chcę Wam napisać jutro zaczynam rehabilitację w Reptach, polecili spakowanie się na 3-5 tygodni więc będę miała więcej czasu żeby pisać. Teraz wakacje, wnuki etc.
Jestem bardzo ciekawa czy po rehabilitacji pozwolą mi już jeździć na rowerze .
Na 12-07 czyli pojutrze przesunęli mi orzeczenie na rentę lub nie .... hmm ... nie wiem jak dostanę decyzję to Wam napiszę,

ktoś pytał o wysokość świadczenia .... oni naliczają indywidulanie niema szablonu zależy od lat pracy etc ja miałam inna kwotę koleżanka inna więc nie ma rutyny .

Pozdrawiam Was szyjki :)
Początkująca
14-07-2023, 12:44:43

W poniedziałek zaczynam rehabilitację w Ustroniu . Może ktoś już tam był i coś napiszę jak tam .😊
Początkujący
16-07-2023, 12:26:56

Dzień dobry, napisałam się, chciałam dołączyć do forum, zapisałam tę swoją pisaninę i.... pusto. O co chodzi?
Początkujący
16-07-2023, 12:34:23

To jeszcze raz: dzień dobry Wszystkim :) Moje rozpoznanie:
"22.04.2023
MR kręgosłupa – odcinek szyjny
Wynik / Opis
Wnioski: Dyskopatia C4-C5 i C6-C7. Opis badania: Lordoza szyjna spłycona. Niejednorodne obniżenie sygnału krążków międzykręgowych C2-C7 w obrazach T2 zależnych odpowiadające zmianom zwyrodnieniowym - odwodnienie krążków. Blok kostny C5-C6. Wysokość pozostałych krążków międzykręgowych zachowana prawidłowo. Naczyniak trzonu C5 8mm. Poza tym trzony kręgowe prawidłowej wysokości, z niewielkimi ogniskami przebudowy tłuszczowej , bez cech obrzęku śródkościa. Mierna osteofitoza krawędziowa trzonów szyjnych , również w kierunku dokanałowym. Na poziomie C2-C3 i C3-C4 widoczne są niewielkie tylne wypukliny krążków międzykręgowych, które miernie modelują brzuszną powierzchnię worka oponowego, bez kompresji korzeni nerwowych. Na poziomie C4-C5 widoczna jest niewielka przepuklina dyskowa tylna (protruzja), która miernie modeluje brzuszną powierzchnię worka oponowego i obustronnie korzenie nerwowe w zachyłkach bocznych z lewostronną lateralizacją zmian uciskowych. Na poziomie C6-C7 widoczna jest przepuklina dyskowa tylna dwuboczna (ekstruzja), która uciska brzuszną powierzchnię worka oponowego i obustronnie korzenie nerwowe w zachyłkach bocznych i otworach międzykręgowych . Zmiany uciskowe na tym poziomie pogłębia dootworowa osteofitoza krawędziowa. Prawostronna lateralizacja zmian uciskowych. Istotne ograniczenie rezerwy objętościowej kanału kręgowego na tej wysokości. Rdzeń kręgowy bez zmian ogniskowych."
23.07.2023 zgłaszam się do szpitala w Stalowej Woli, 24.07 operacja, 26.07 wypis. Samej operacji się nie boję (w końcu na żywca nie robią) ale boję się tego co po. Wachlarz tłumaczeń mam opanowany (jestem psychologiem) ale sobie samej trudno - jak wiecie: szewc bez butów itd....
Moje pytanie: do szpitala jadę z Warszawy, to drobiazg ale po operacji będę jechała do Płocka, to ponad 400 km - jak to znieść? Jak sobie radziliście? I daleko i długo.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i będę się odzywała :)
gość
17-07-2023, 17:52:55

....po operacji będę jechała do Płocka, to ponad 400 km - jak to znieść? Jak sobie radziliście? I daleko i długo.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i będę się odzywała :)

Nie mam pomysła. . Ja jechałem prawie 50 km ale 400 to jest już wyczyn.
Co ja bym "wymodził" ? ... chyba całe tylne siedzenie jest moje. Coś pod głowę aby ją odciążyć.
gość
17-07-2023, 17:58:44

To wyżej to .............
kawo.
Jak widać niby zalogowany a nie zalogowany. Przy "ludziku" widzę "kawo", po napisaniu i wysłaniu jestem "gość". Tysz ładnie.
Początkujący
17-07-2023, 18:24:56

Dzięki Kawo, żeś się odezwał.
Zakładam, że będą częste przystanki ale na tylne siedzenie chyba się nie zdecyduję.... Nie wiem, czy będę miała zalecony kołnierz bo chyba w nim łatwiej? Bezpieczniej? Powoli zaczynam szykować rzeczy do szpitala. Za tydzień o tej porze będzie już po. Chciałabym, żeby był już wrzesień :)
Bardzo podobają mi się Twoje wpisy i poczucie humoru bijące z nich :) W ogóle to "najnormalniesze" forum jakie znalazłam, bez zbędnego straszenia i histerii. Dobrze tak.....
Forumowiczka
17-07-2023, 20:36:36

Malgana, nawet jak nie będziesz miała zaleconego kołnierza, to że względu na tak długą podróż i wymuszoną pozycję, ja bym proponowała kupić miękki Schantza. On całkiem dobrze stabilizuje szyję (zabezpiecza przy nieprzewidywalnym gwałtownym hamowaniu) i podpiera brodę dając komfort niepilnowania😉Oparcie siedzenia odchylone optymalnie dla Twojej wygody, tak żebyś była w pozycji półleżącej, wtedy nie musisz kontrolować trzymania głowy w ryzach, bo leży. Jak Ci się znudzi "polegiwanie" a będziesz chciała popatrzeć na krajobrazy, to oparcie do góry, ale tak żeby głowa cały czas się opierała. Ponieważ przy tak długiej podróży może przyjść zanurzenie i senność, to ja bym jeszcze wzięła jaśka i ułożyła na czas podsypiania tak szczelnie obok głowy. Da poczucie podparcia z boku i przytulności. No i w miarę częste przystanki dla poruszania barkami i co tam Ci jeszcze zeszywnieje w drodze.
A co tu straszyć. Trzeba się pozbyć problemu i dalej żyć bez bólu i ryzyka neuro...

Kawo, jak byś się nie chciał ukryć, to i tak się nie ukryjesz. Kto Cię poznał, ten Cię rozpozna😉

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: