Mojra44 , sorry, że tak późno odpowiadam, wiesz co nie umiem wkleić zdjęcia z RM przepisywanie to jakaś masakra cała strona opisu muszę jakoś zmniejszyć zdjęcie i w pdf zrobić ale to wyższa szkoła. :)
Właściwie jak byłam u lekarza powiedział mi musi być operacja ustalili mi termin teraz pójdę na dokładna konsultację tak naprawdę sama nie wiem jaki odcinek bo wszystkie sa złe. Lekarz powiedział zaczniemy od tych dwóch pokazując mi na dyskietce byłam w takim szoku, że sama nic nie dopytałam teraz sie z tym "przespałam " i bede dopytywać to ci napiszę.
Wiesz tak naprawdę to dokucza mi ból tyłu głowy nawet jak leżę na poduszce, nie mam szumu w uszach, jednak chrupie mi w karku mam zawroty głowy ale wszystko w ramach funkcjonowania, bardziej jak pisałam dolega mi lędzwia a tu taki szok szyja do operacji a ledzwia normalna jak na mój wiek ;) lepiej nie bedzie usłyszałam .
Wiesz przepiszę ten RM
Kyfotyczne ustawienie trzonów kręgów od C3 do C 6
Przodozmyk zwyrodnieniowy C2 z przemieszczeniem trzonu kręgu ku przodowi o ok 3 mm względem trzonu C3.
Trzony kręgów C4,C5 i C6 o obniżonej wysoości na tlezmian zwyrodnieniowych w pozostałym zakresie wysokość trzonów kręgów zachowana .
Intensywność sygnału z zakresu struktur kostnych jak w przypadku ich umiarkowanie zaznaczonej degenercyjnej przebudowy.
Masywny odczyn wytwórczy krawedzi trzonów kregów wielopozomowo tworzacy mosty kostne.
Duże zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze stawów międzykręgowych oraz słabiej wyrażone w zakresie stawu szczytowo-obrotowego z zachowaniem płynowej rezerwy objetościowej na pozomie otworu wielkiego.
Krażki miedzykręgowe szyjnego odcinka z cechami dehydratacji
Na pozomie C2, c3 widoczne jest grzbietowe uwypuklenie krazka międzykręgowego, które modeluje przestrzeń płynową przedrdzeniową
na tym poziomie zmiany związane z przodozmykiem oraz towarzyszace im zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze stawów miedzykręgowych zwężają obustronnie owtory miedzykręgowe z uciskiem skruktur nerwowych po stronie lewej
Na poziomie C3 C4 widoczne jest szerokopodstawne uwypuklenie krążka międzykręgowego
na tym poziomie głównie odczyn wytwórczy krawedzi tylno -bocznych trzonów kręgów oraz zmiany zwyrodnieniowe wytwórcze stawów miedzykręgowych zwęzają prawy otwór miedzykręgowy z uciskiem struktur nerwowych w jego obrębie
Otwor miedzykręgowy po stronie lewej spłycony bez cech ucisku struktur nerwowych
na poziomie C4 C5 widoczne zmiany jak opisane powyzej
na poziomie C 5 C6 widoczna jest szerokopasmowa tylna protruzja krązka miedzykręgowego, która wspolnie z duzym odczynem wytwórczym krawedzi tylno-bocznych trzonów oraz zmianami
zwyrodnieniowo wytwórczymi stawów miedzykregowych znosi przestrzeeń płynową przedrdzeniową dochodzac w bezpośrednie sasiedztwo rdzenia kregowego jednak be ewentulnych cech jego ucisku .
Wymiar strzałkowy worka oponowego na tym poziomie mierzony w linii posrodkowej wynosi 7,5 mm
ponadto opisane zmiany zwezaja obustronnie otwory miedzykręgowe i powodujaucisk na struktury nerwowe.
Na poziomie C6 C 7 widoczna jest szerokopodstawna tylna protruzja krążka miedzykręgowego która wspolnie z duzym odczynem wytwórczym krawedzi tylko bocznych trzonów kregow oraz zmianami zywrodnieniiowo -wytwórczymi stawó miedzykręgowych znosi przestrzen pynową przedrdzeniową dochodzac w bezposrednie sasiedztwo rdzenia kregowego.
wymiar strzałkowy worka oponowego na tym poziomie mierzony w linii posrodkowej wynosi 7 mm
Ponadto opisywane zmiany zwezaja obustronnie otwory miedzykregowego i powoduja ucisk strutur nerwowych
Szczerze to opis przeraża mnie osobiście dlatego jade w połowie stycznia na wizytę dopytać szczegóły