Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
02-01-2023, 10:02:38

Mojra44 , sorry, że tak późno odpowiadam, wiesz co nie umiem wkleić zdjęcia z RM przepisywanie to jakaś masakra cała strona opisu muszę jakoś zmniejszyć zdjęcie i w pdf zrobić ale to wyższa szkoła. :)
Właściwie jak byłam u lekarza powiedział mi musi być operacja ustalili mi termin teraz pójdę na dokładna konsultację tak naprawdę sama nie wiem jaki odcinek bo wszystkie sa złe. Lekarz powiedział zaczniemy od tych dwóch pokazując mi na dyskietce byłam w takim szoku, że sama nic nie dopytałam teraz sie z tym "przespałam " i bede dopytywać to ci napiszę.
Wiesz tak naprawdę to dokucza mi ból tyłu głowy nawet jak leżę na poduszce, nie mam szumu w uszach, jednak chrupie mi w karku mam zawroty głowy ale wszystko w ramach funkcjonowania, bardziej jak pisałam dolega mi lędzwia a tu taki szok szyja do operacji a ledzwia normalna jak na mój wiek ;) lepiej nie bedzie usłyszałam .
Wiesz przepiszę ten RM
Kyfotyczne ustawienie trzonów kręgów od C3 do C 6
Przodozmyk zwyrodnieniowy C2 z przemieszczeniem trzonu kręgu ku przodowi o ok 3 mm względem trzonu C3.
Trzony kręgów C4,C5 i C6 o obniżonej wysoości na tlezmian zwyrodnieniowych w pozostałym zakresie wysokość trzonów kręgów zachowana .
Intensywność sygnału z zakresu struktur kostnych jak w przypadku ich umiarkowanie zaznaczonej degenercyjnej przebudowy.
Masywny odczyn wytwórczy krawedzi trzonów kregów wielopozomowo tworzacy mosty kostne.
Duże zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze stawów międzykręgowych oraz słabiej wyrażone w zakresie stawu szczytowo-obrotowego z zachowaniem płynowej rezerwy objetościowej na pozomie otworu wielkiego.
Krażki miedzykręgowe szyjnego odcinka z cechami dehydratacji
Na pozomie C2, c3 widoczne jest grzbietowe uwypuklenie krazka międzykręgowego, które modeluje przestrzeń płynową przedrdzeniową
na tym poziomie zmiany związane z przodozmykiem oraz towarzyszace im zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze stawów miedzykręgowych zwężają obustronnie owtory miedzykręgowe z uciskiem skruktur nerwowych po stronie lewej
Na poziomie C3 C4 widoczne jest szerokopodstawne uwypuklenie krążka międzykręgowego
na tym poziomie głównie odczyn wytwórczy krawedzi tylno -bocznych trzonów kręgów oraz zmiany zwyrodnieniowe wytwórcze stawów miedzykręgowych zwęzają prawy otwór miedzykręgowy z uciskiem struktur nerwowych w jego obrębie
Otwor miedzykręgowy po stronie lewej spłycony bez cech ucisku struktur nerwowych
na poziomie C4 C5 widoczne zmiany jak opisane powyzej
na poziomie C 5 C6 widoczna jest szerokopasmowa tylna protruzja krązka miedzykręgowego, która wspolnie z duzym odczynem wytwórczym krawedzi tylno-bocznych trzonów oraz zmianami
zwyrodnieniowo wytwórczymi stawów miedzykregowych znosi przestrzeeń płynową przedrdzeniową dochodzac w bezpośrednie sasiedztwo rdzenia kregowego jednak be ewentulnych cech jego ucisku .
Wymiar strzałkowy worka oponowego na tym poziomie mierzony w linii posrodkowej wynosi 7,5 mm
ponadto opisane zmiany zwezaja obustronnie otwory miedzykręgowe i powodujaucisk na struktury nerwowe.
Na poziomie C6 C 7 widoczna jest szerokopodstawna tylna protruzja krążka miedzykręgowego która wspolnie z duzym odczynem wytwórczym krawedzi tylko bocznych trzonów kregow oraz zmianami zywrodnieniiowo -wytwórczymi stawó miedzykręgowych znosi przestrzen pynową przedrdzeniową dochodzac w bezposrednie sasiedztwo rdzenia kregowego.
wymiar strzałkowy worka oponowego na tym poziomie mierzony w linii posrodkowej wynosi 7 mm
Ponadto opisywane zmiany zwezaja obustronnie otwory miedzykregowego i powoduja ucisk strutur nerwowych
Szczerze to opis przeraża mnie osobiście dlatego jade w połowie stycznia na wizytę dopytać szczegóły
Forumowiczka
02-01-2023, 12:47:49

Witaj - do kompresji pobierz łatwą apke z sklepu PLEY -. Compress Photo Puma i jak Ci się uda to wstaw zdjęcie. Naprawdę polecam.
Co do opisu to faktycznie nie uciekniesz przed operacją.Jaki masz termin wyznaczony?
Ja też byłam w szoku jak usłyszałam słowo operacja!!!!ale powoli się z tym oswajam. To moja 6 operacja niby powinnam być przyzwyczajona ale niestety tak nie jest.
Jak będziesz pisać tu na forum to mam prośbę zaloguj się bo potem potolą mi się osoby do których piszę 🤔
Trzeba się nastawić pozytywnie bo inaczej idzie zwariować😱
Mojra
gość
02-01-2023, 14:18:29

Witam czy ktoś ma problemy z odcinkiem lędźwiowym ? Dodam opis rezonansu. Konsultacje z lekarzem za kilka tygodni . Czy ktoś miał podobne i czy ten stan kwalifikuje się do operacji? Dodam że plecy i biodra bolą mnie od jakichś 8 miesięcy . Wcześniej problemu nie miałam. Jedynie kolano boli mnie od paru lat a teraz okazało się że mam chondromalacje tego kolana i m rehabilitację w lutym. Prócz tego mam nowotwór łagodny kości i chrząstek umiejscowiony w miednicy ( dysplazja włóknista bioder ) może to spowodowało tą dyskopatię bo to mam od urodzenia bo to wada genetyczna i przez to może mi zepsuł się kręgosłup. Dowiedziałam się o tym 2 lata temu. Dodam że mam 21 lat więc przyczyną myślę nie jest starzenie się chociaż z tym bólem kręgosłupa czuje się na 60lat. Wydaje mi się że nie mam innych objawów ale ból w dole pleców jest od jakiegoś czasu nie do zniesienia a leki przeciwbólowe mało co pomagają.
Badaniem objęto odcinek Th11/12-S5. Sakralizacja L5. Osłabienie sygnału RF w obrazach T2- zależnych z tarcz międzykręgowych L3-L4, L4-L5 i L5-S1 oraz obniżenie wysokości tarcz L4-L5 i L5-S1.. Zmiany dehydratacyjno-degeneracyjne.
Koncentryczne uwypuklenie pierścieni włóknistych tarcz międzykręgowych L3-L4 iL4-L5. w tym rozlane ku tyłowi na głębokość do 4mm, z towarzyszącą koncentryczna osteofitozą krawędzi trzonów, z ucisnieciem przedniej ściany worka oponowego, zachylkow bocznych kanału ( modelowane korzenie nerwów rdzeniowych) oraz wypełnieniem dolnych części otworów międzykręgowych . Stenoza boczna kanałów na tych poziomach pogłębia artroza w stawach międzykręgowych z pogrubieniem więzadeł żółtych .
Zmianom dyskopatycznym towarzyszy osteofitoza przednich i bocznych krawędzi trzonów .
Forumowiczka
02-01-2023, 22:33:35

Witaj Gościu ( nie wiem jak masz na imię)
Też mam problemy z lędźwiowym odcinkiem i czytając Twój opis wydaję mi się, że problemy z lędźwiowym masz z powodu sakralizacji bo piąty kręg lędźwiowy (kręg L5) zrasta się poprzez wyrostek stawowy z kością krzyżową. I poprzez to następstwem może być powstająca dyskopatia. Oprócz tego masz osteofity na krawędzi, które też mogą ugniatać korzenie nerwów. Zmiany dehydratyzacyjne czyli utrata sprężystości poprzez zmniejszanie ilości wody i to też będzie wszystko razem wpływać na dalszą degenerację odcinka.Wiem, że osteofity można usunąć operacyjnie. Ogólnie jak na 21 lat to już musisz zacząć bardzo dbać o kręgosłup bo masz już ucisk na worek oponowy ale on narazie chroni rdzeń kręgowy. Wydaje mi się ale oczywiście nie jestem lekarzem, że rehabilitacja ale to też zależy od Twojego samopoczucia. I nie przenoś nic ciężkiego. Życzę poprawy i musisz poczekać do wizyty u lekarza-pozdrawiam👍
Mojra
gość
03-01-2023, 08:12:59

Mojra44 2023-01-02 13:47:49
Witaj - do kompresji pobierz łatwą apke z sklepu PLEY -. Compress Photo Puma i jak Ci się uda to wstaw zdjęcie. Naprawdę polecam.
Co do opisu to faktycznie nie uciekniesz przed operacją.Jaki masz termin wyznaczony?
Ja też byłam w szoku jak usłyszałam słowo operacja!!!!ale powoli się z tym oswajam. To moja 6 operacja niby powinnam być przyzwyczajona ale niestety tak nie jest.
Jak będziesz pisać tu na forum to mam prośbę zaloguj się bo potem potolą mi się osoby do których piszę 🤔
Trzeba się nastawić pozytywnie bo inaczej idzie zwariować😱
gość
03-01-2023, 08:18:12

Mojra 44 dziękuję za podpowiedz o appce , Jaką 6 operację miałaś już na kręgosłup ?? Dawaj znać czy dolegliwości sie nasilają bo u mnie jakoś odwrotnie chyba przez strach występują mniej albo złudzenie ;) Wiem, wiem nie ucieknę przed tą operacją niestety
Pozdrawiam
Halina
Forumowiczka
03-01-2023, 09:38:14

Hejka- miałem 6 różnych operacji ale nie na kręgosłup. Myślę, że strach prawie nas uleczy😂 bo ja jak tylko pomyśle to robię się sztywna.Lepiej nie myśleć i czas niech zleci w moim przypadku do 22.02. A masz wyznaczony termin?
Dzisiaj mnie lędźwiowy rypie aż grzmi a szyjny constans🤗.
Mojra
Początkująca
03-01-2023, 14:54:24

Podpowiedzcie co przeciwbólowo brać i jak długo, żeby pomogło. Nimesil nie działa, ale brałam tylko doraźnie. Dziś zaczynam rehabilitację.
Forumowiczka
03-01-2023, 21:01:00

Najdłużej w przypadku moim działa takie zestawienie jakie otrzymałam od lekarza:
Poltram Combo 37,5 mg + 325 mg (przeciwbólowy)
i Mydocalm *** 150 mg ( zmniejsza napięcie mięśni szkieletowych)
Ważne aby właśnie brać te dwa leki razem.
Mojra
gość
04-01-2023, 10:51:01

Witajcie. Jestem ponad 2 tygodnie po stabilizacji kręgosłupa szyjnego z dostępu przedniego. Miałam robione 3 poziomy od razu. Zaraz po operacji czułam się dobrze bez bólu. Po tygodniu wróciły objawy sprzed operacji tj, zaburzenia równowagi, słabe ręce i nogi, ból operowanego odcinka podczas chodzenia i siedzenia. Chociaż może nie ból a sekundowy jakby ucisk. Czy to normalne po operacji?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: