Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
31-12-2022, 00:56:23

Termin mam na 22.02.2023 a więc jak dotrwam zdrowa (mam na myśli grypę ogólnie panującą) to będę pierwsza zamieszczać wpisy Halinko.
Życzę forumowiczom w nadchodzącym roku wszystkiego co najlepsze ale na pierwszym planie ZDRÓWECZKA🎆🎇
Mojra
gość
01-01-2023, 13:03:52

Czasami mam wątpliwości czy to tylko i aż kręgosłup. Zdarzyło mi się przy silnym kaszlu przeszedł mnie taki prąd, szczypanie od barków po łokcie i klatka piersiowa. Boli szyja, niemoc pojawia się w prawej ręce, a jestem praworęczna. Ból w klatce piersiowej. Ból głowy. I nie miałam żadnych objawów wcześniej tylko krecz szyi często, potem coraz częściej. Aż nagle runęło wszystko. Jestem przerażona. A jak było u was?
gość
01-01-2023, 14:17:10

opisMRI-spłycona lordoza,lewoboczne skrzywienie.Przestrzeń C5/C6/C7 obizona, z szerokopodstawnym uwypukleniem krazka m/k do ok 1,8 mm, splycona przednia tezerwa plynowa, zwężone zachylki boczne przez zaostrzenia krawedziowe, szer ap kanalu kregowego ok 11 mm na poziomie C5/C6. Przestrzen C3/4/5 z cechami niewielkiego uwypuklenia krazka m/k. zaostrzenie krawedzi trzonow kregow. Krazki m/k odwodnione C5-C7.Rdzen o prawidowym sygnale.
Czy to jest az tak zle ?
Forumowiczka
01-01-2023, 17:30:46

Witaj - po opisie przedstawionym nie wydaje mi się, że by to była kwalifikacja do operacji. Jeśli chodzi o neurochirurga to pewnie powie, że rehabilitacja. U mojego syna jest o wiele gorszy opis bo ma bardzo dużą przepuklinę ale w lędźwiowym ortopeda zasugerował wizytę u neurochirurga s on stwierdził, że nadal rehabilitacja. Bardzo boli syna ten odcinek i w ogóle nie może podnosić ciężkich przedmiotów. Każdy będzie odczuwał inaczej ponieważ ja jestem tego przykładem.W szyjnym odczuwam drętwienie rąk, pieczenie karku,piski w uszach. Zaznaczam, że nie mam bóli a po konsultacji na oddziale neurochirurgii powiedziano mi, że operacja musi być jak najszybciej bo mam ucisk na rdzeń, który już jest niedokrwiony i jest już mielopatia s zaznaczam, że nie mam bóli.Zobacz mój opis odcinka C i L zamieszczony 25.11.2022. Natomiast lędźwiowy mnie tak boli, że nie jestem w stanie obciąć paznokci u nóg i robię to na duże raty i neurochirurga powiedział, że pewnie też skończy się operacja ale jeszcze może być rehabilitacja.
Także tak naprawdę niby jest mówione, że nie leczymy opisu tylko sprawdzane jest faktycznie samopoczucie pacjenta ale u mnie w odcinku szyjnym i lędźwiowym to się wszystko nie zgadza.🥺
Jeśli możesz to zaloguj się bo łatwiej pisać z osobą zalogowana
Serdecznie pozdrawiam 😃
Mojra
Początkująca
01-01-2023, 18:21:46

Moje wpisy to 3 ostatnie, źle się bardzo czuję, po rehabilitacji było całkiem dobrze, miesiąc przerwy, wieszanie firanek i runęło. Neurochirurg mówi że operacja nie do uniknięcia, kwestia czasu. Mnie boli, przy ruchu głowa prądy mnie przechodzą, przy kaszlu aż do łokci i klatki piersiowej. Nosić nie mogę zbyt dużo, wręcz mało.
Początkująca
01-01-2023, 18:23:57

Aż nie mogę uwierzyć że to może być od kręgosłupa, już wkręcam sobie ze to chyba jakiś rak
Forumowiczka
02-01-2023, 07:30:12

Witam Maniu- czy Ty pisałaś, że masz kręcz szyjny bo to pisała osoba niezalogowany i jestem poprostu niepewna.Jesli masz to może on występować w wyniku powstałej dyskopatii.
Nie jestem lekarzem ale po objawach , które opisujesz to jednak mogą to być dolegliwości ze strony kręgosłupa a nie raka. Czy byłaś u specjalisty z RM?
Mojra
Początkująca
02-01-2023, 07:59:08

Tak to ja, neurochirurg powiedział że do operacji napewno z czasem. Teraz rehabilitacja non stop. Powiedział że w MRI nie ma raka
Forumowiczka
02-01-2023, 08:50:14

Mojra44 2022-12-28 19:24:05
Witaj Halinko- dzisiaj rozmawiałam z neurochirurgiem i wstępnie wskazał na luty a o dokładnym terminie powiadomi mnie w styczniu 2023r. Widzisz mamy te same problemy i wątpliwości i na pewno będziemy się wspierać. Jeśli faktycznie będę ją miała wcześniej od Ciebie to będę odwiedzać forum i opisywać pewnie lepsze i gorsze dni. Jeśli chcesz to napisz coś więcej co wyszło w opisie RM ( bo każdy jest tak naprawdę odrębnym przypadkiem i inaczej będzie odczuwał dolegliwości po samej operacji)-ja zamieściłam 24.11.2022 opis i piękne fotki 😃 odcinka C i L. A lekarz już coś więcej mówił o samej operacji i o jej ewentualnym przebiegu. Mam nadzieję, że damy radę i oby było tylko lepiej🤗👍
Ja oprócz drętwienia rąk,pieczenia szyi i karku to mam piszczenie w uszach. Napisz Jakie masz dolegliwości z szyjnym🤗
gość
02-01-2023, 08:50:45

Mojra44 2022-12-28 19:24:05
Witaj Halinko- dzisiaj rozmawiałam z neurochirurgiem i wstępnie wskazał na luty a o dokładnym terminie powiadomi mnie w styczniu 2023r. Widzisz mamy te same problemy i wątpliwości i na pewno będziemy się wspierać. Jeśli faktycznie będę ją miała wcześniej od Ciebie to będę odwiedzać forum i opisywać pewnie lepsze i gorsze dni. Jeśli chcesz to napisz coś więcej co wyszło w opisie RM ( bo każdy jest tak naprawdę odrębnym przypadkiem i inaczej będzie odczuwał dolegliwości po samej operacji)-ja zamieściłam 24.11.2022 opis i piękne fotki 😃 odcinka C i L. A lekarz już coś więcej mówił o samej operacji i o jej ewentualnym przebiegu. Mam nadzieję, że damy radę i oby było tylko lepiej🤗👍
Ja oprócz drętwienia rąk,pieczenia szyi i karku to mam piszczenie w uszach. Napisz Jakie masz dolegliwości z szyjnym🤗

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: