Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
23-07-2009, 04:42:00

Witaj Bożenko po pierwszej operacji wróciłem na 3 miesiące do pracy co prawda moja firma poszła mi na rękę i zmieniła mi stanowisko pracy no powiem to tak przez 27 lat byłem listonoszem ale choroba moja nie pozwalała mi już dłużej nosić ciężarów w związku z tym poszedłem do pracy w biurze co prawda trochę tego żałuje bo potem zus dopatruje się w tym że nie miałem ciężkiej pracy ale w pozycji wymuszonej na co neurolog po drugiej operacji nie podpisał mi zdolności . więc już od 2 lat jestem na rencie . Ale za to ja mam pytanie jaki lekarz podpisał Tobie zdolność do pracy to chyba udam sie do niego bo ja już głupieje w domu . Jeśli możesz to napisz mi na priv janusz-kur2@wp.pl co byl przyczyną twoich 5 operacji przeraziłaś mnie tym Pozdrawiam serdecznie Janusz
Forumowiczka
23-07-2009, 11:44:00

dodane: 22-07-2009 o 11:01 autor: Gość
Spineczko, no to gratulacje ! Dla grzecznej rekonwalescentki, piękne zdjęcie o podróże PKP (...) A czy masz te bóle w odstępach czasowych czy ciagłe ? A jak z ruchomością szyi ? (...)
A jak funkcjonujecie w takim normalnym domowym życiu ? Schylacie się gdy coś zleci na podłogę ? Same obcinacie sobie paznokcie u nóg, same myjecie głowę ?
Czy smarujecie już bliznę ? Ja mam jeszcze w jednym miejscu mały, ok. 3 mm strupek, nie wiem czy już można ? (...)
Dziewczyny, Spineczko, Gosieńko, jak to wyglada u was ? (...)
Gosia SL

O co chodzi z tym zdjęciem bo nie rozumiem?
Bóle (a właściwie dolegliwości, nie bóle) mam jakby wędrujące, raz bok, raz ramię, bark. Zmienne. A właściwie zmienno-ciągłe bo mimo, że zmienia się obszar, dolegliwość jest na razie stała. Chociaż, w nocy, gdy leżę na wznak lub na prawym boku - nic mi nie jest
Szyją ruszam na razie b. delikatnie, nie szaleję, jestem sztywniarą i ważniarą I DAMĄ Gosiu, DAMA się nie schyla i nic w domu nie robi, absolutnie ! Należy leżeć ile się chce, pachnieć i przyjmować kwiaty od wielbicieli
Głowę myję wyłącznie w kołnierzu, lżej go zapinam żeby móc włożyć dłoń z tyłu. Blizny nie smaruję ale chyba już zacznę CONTRATUBEXEM. Jest tak piękna, że szok (podobno blizny są sexy )

dodane: 22-07-2009 o 12:45 autor: Gość Przyjęłam zasadę w domu przewróciło sie niech leży , staram sie we wszystko angażować męża i ciągle miauczeć ze mi złe aby mnie ciągle żałował ale niestety facet to "świnia" i nie ma litości nad kobieta . Nie żartuje nie jest tak zle i tak dużo w domu robi nie mogę narzekać. (...) Gosieńka

Brawa dla Gosieńki, tak trzymać ! Mąż, nie mąż, angażować należy.

Pozdrawiam Was Drogie Damy,
Spinka
Spinka
gość
23-07-2009, 12:57:00

witam wszystkich mam naimię Anna chciałam podziękować za odpowiedz i zarazem przeprosić bo pomyliłam daty operacji mam mieć operację dopiero 3 sierpnia byłam zdenerwowana i dlatego popełniłam błąd za co jeszcze raz przepraszam .Denerwuję sie tą operacją bo to pierwsza operacja i trochę się obawiam jak to będzie .pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuje za pomoc .Anna
gość
23-07-2009, 13:43:00

witam jeszcze raz Panie Januszu pisze Pan że mam nie ciekawy opis wiem że nie jest dobry ale może Pan mi troche wyjaśnić jest pan już po czterech operacjach i wie pan już więcej i ąz tak zły jest mój opis lekarz mi mówił że nie jest ciekawy że trzeba szybko operować ale nic po za tym .Wiem ze operacja musi być ale trochę sie obawiam .Pan już miał 4 i wie jak to jest a ja nie .Dziekuje za jaką kolwiek pomoc .Anna pozdrawiam wszystkich
gość
23-07-2009, 15:19:00

Witaj Anno opis jest robiony przez radiologa i każdy dany obraz inaczej interpretuje najbardziej obeznany w tych sprawach jest neurochirurg i on powinien wypowiedzieć sie na ten temat a zwłaszcza pacjentowi dokładnie wytłumaczyć jakie działania w związku z tym ma zamiar podjąć podczas operacji z opisu tego wynika że już masz duże zmiany zwyrodnieniowe i zastanawiam sie dla czego teraz zrobiłaś rezonans na pewno od dłuższego czasu musiałaś odczuwać jakiś dyskomfort dla czego zwlekałaś z tym do teraz kiedy właściwie wszystkie trzy poziomy należało by zoperować lecz prosze sie nie sugerować noją wypowiedzią bo nie jestem lekarzem jestem tak samo jak ty pacjentem może tylko z troche większym doświadczeniem ale tak samo jak Ty lub bardziej jak Ty boje sie kolejnej operacji . przepraszam ze nie zwracam sie do Ciebie pani i nie rob tez tego w stosunku do mojej osoby jak pewno czytałaś forum to zwracamy się do siebie po imieniu lub pseudonimie. Aniu boje sie wyrokować co do twojej operacji ale tak jak pisze Zosia nasz najbardziej doświadczony formowicz dobrze jest przed spotkaniem z neurochirurgiem spisać swoje pytania do niego bo gwarantuje Tobie ze gdy przekroczysz próg gabinetu połowa pytań zostanie za drzwiami Pozdrawiam Janusz
gość
23-07-2009, 15:33:00

Anno nie znam twoich dolegliwości każdy człowiek znosi inaczej ból każdy ma inne objawy sa podobieństwa ale nigdy nie jest tak samo . wiesz rezonans jest rezonansem zdjęcia zdjęciami ale znając wypowiedzi neurochirurga dopiero jak sie otworzy człowieka w tedy jest inny obraz i chyba w tym troche racji ma bo ja na drugą operację byłem kwalifikowany na poziom c-5 c-4 ale jak otworzono mnie okazało sie ze inplant zamontowany 8 miesięcy wcześniej wysunął sie do połowy wiec usuwano mi go wiertarką szybkoobrotową wstawiono nowy i zabezpieczono to płytą tytanową przednią a na kwalifikowany odcinek czekalem na operację jeszcze 9 miesięcy
Początkująca
23-07-2009, 17:43:00

Witam,
Kilka postów wcześniej pisałam jako gość...operacja 28 lipca, c5-c6, IPiN w Warszawie...
właśnie naczytałam się o komplikacjach związanych z narkozą i o tym, że przy zabiegach neurochirurgicznych zakładają jakąś "centralkę" czyli wkłucie centralne i cewnik...CZY TO PRAWDA? W życiu tak się nie bałam a do tego wszystkiego mam na jutro wezwanie do ZUSu na komisję...dt. mojego ostatniego zwolnienia...dramat...
Proszę, napiszcie jak to jest bezpośrednio przed operacją i po operacji...co, jeżeli chce się wymiotować po narkozie, albo trzeba skorzystać z toalety????? Głupio tak dzwonić po pielęgniarkę. Czy mąż będzie mógł być przy mnie po wybudzeniu (z miską na ew. sensacje ...albo, żeby podać "kaczkę"...czy po wybudzeniu będę w jakimś ubraniu a jeżeli nie, to kiedy można założyć piżamę...przepraszam za takie pytania, ale nigdy nie byłam w szpitalu (oprócz porodu, 15 lat temu)
Z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam,
Agnieszka
P.S wezmę ze sobą do szpitala laptopa i obiecuję (jak będę w stanie) opisać jak było.
airwoman
gość
23-07-2009, 19:02:00

Agnieszko nie martw się opieka na neurochirurgi jest rewelacyjna wiele osób pisało na ten temat . Narkoza i głupi jasiek to nie te same leki co kiedyś , wcale się nie wymiotuje i wybudzają Ciebie natychmiast po operacji . Czujesz się dobrze jesteś tylko podłączona do urządzeń które monitorują pielęgniarki 24 godziny , na następna dobę idziesz już do sali normalnej . A zapomniałam o 3 kroplówkach . Pielęgniarki przynoszą basen jeśli nie możesz inaczej to zakładają w ostateczności cewnik ale większość osób po szyjnym nie ma problemów z moczem . Na sale operacyjna w zasadzie nie wpuszczają ale do mnie wszedł syn , ładnie się uśmiechną do pielęgniarki i go wpuściła . Do pani która ze mną leżała tez wpuścili na 5 minut męża . U Ciebie pewnie będzie tak samo . Rano następnego dnia dostaniesz miseczkę aby się trochę umyć i wtedy przebierzesz się w swoja piżamkę. Ja prosto z sali operacyjnej poszłam samodzielnie do WC , pielęgniarka mnie asystowała , potem poszłam po godzinie sie wykapać sama ale oferowali mi pomoc . Następnego dnia pielęgniarka umyła mi głowię myli mi już do końca pobytu . Nie martw się wszystko będzie dobrze . Trzymam kciuki i pisz na bieżąco . Pozdrawiam Gosieńka
Początkująca
23-07-2009, 19:21:00

mam jeszcze dwa pytania do "doświadczonych"...czy na sali pooperacyjnej można mieć telefon? gdzie przed operacją zastawia się rzeczy osobiste np.komórkę, laptopa czy chociażby torbę z ciuchami?
pzdr,
Agnieszka
airwoman
Początkujący
23-07-2009, 19:35:00

witam,prosze o informacje.2,5 roku temu badanie MR kregosłupa szyjnego;zniesienie fizjologicznej lordozy.Dehydratacja i obniżenie wysokości krążków międzykręgowych C3/C4, C5/C6. Uwypuklenie tych krążków o typie building do 3-4 mm powodujące wyraźny ucisk na worek oponowy ze zniesieniem przedniej rezerwy płynowej rdzenia kręgowego i niewielkim (I stopnia) uciskiem na rdzeń. Wymiar strzałkowy kanału kręgowego na tyh poziomach wynosi 11mm (norma >10mm). Ponadto na poziomie C3/C4 dużego stopnia zwężenie lewego otworu międzykręgowego - możliwość kolizji korzeniowej. Na poziomie C5/C6 obustronne, niewielkie zwężenie otworów międzykręgowych, bez cech kolizji korzeniowych.
Na poziomie C6/C7 dehydratacja krążka międzykręgowego, rozluźnienie i niewielkie uwypuklenie pierścienia włóknistego, powodujące nieznaczne zmniejszenie przedniej rezerwy płynowej rdzenia kręgowego, bez cech ucisku na rdzeń. Wymiar strzałkowy kanału kręgowego wynosi 13mm. Na pozostałych poziomach w odcinu szyjnym obraz jest prawidłowy.
Sygnał szyjnego odcinka rdzenia kręgowego w normie-tyle opis do dzisiaj kilku lekarzy(3) nie widziało problemu hm ból tabletki,zabiegi ból,itd,itp.W końcu sie zdecydowałem na wizytę w klinice neurochirurgicznej w Krakowie i tutaj szok,wyrok,operacja ito najlepiej od razu,tylo lekarz nie zobaczyl na datę,po mojej uwadze o dacie badania wypisal nowe skierowanie na MR kr. szyjnego i dopiero z nowym wynikiem na operacje,...jestem załamany i wystraszony proszę niech mi ktos o moim wyniku badania coś napisze no ico z tą operacją.dzięki pozdrawiam jano
jano

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
gość
Proszę o pomoc i poradę
Matkę chorą na stwardnienie zaniku mięśni bocznych, z dnia na dzień jest coraz gorzej nawet tabletki przeciwbólowe nie działają mama robi się nerwowa wulgarna itp . Nie wiem co mam już robić.
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
gość
RM glowy
Ognisko malacji12 X6 mam w prawej półkuli móżdżku W płacie czołowym prawym widoczny naczyniak zylni.
Reklama: