Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
14-12-2015, 19:00:05

Izunia, jestem 3 miesiące PO i też jeszcze drętwieją mi ręce. Pierwsze tygodnie drętwiały bardzo, aż bałam się, że coś nie wyszło. Teraz jeszcze mam niedoczulicę skóry na szyi i brodzie. Myślę jednak, że z czasem to przejdzie;)))
Mam pytanie. Czy może ktoś ma namiar na dobrego rehabilitanta z okolic Łowicza?
Pozdrawiam wszystkie Szyjki;
Dora
Początkujący
14-12-2015, 22:12:02

czesc wszystkim
Cwiety, Ty chcesz sobie krzywde zrobic
wyluzuj chociaz na miesiac, bo pozalujesz
odnosnie kolnierza-ja nie nosilem-a tez dwa poziomy ze stabilizacja
niewatpliwie osłabia miesnie szyi i zaburza prawidlowa ruchomosc
ale jak masz zalecenia to sie stosuj.Wlasnie, co lekarz powiedzial jak cie wypuszczali ze szpitala?Cos w stylu "to juz jest pan zdrowy i za tydzien moze pan smigac, dzwigac i sie przeciazac'"?
:D
poszukaj rehabilitanta jak nie mozesz usiedziec na miejscu i zacznij cwiczyc
pozdr
Grzegorz
Początkujący
15-12-2015, 08:32:36

Witam szyjki
Grzesiu aż taki odważny nie jestem głownie to szaleje dwoma palcami wskazującymi:)
ja się ograniczam nie powiem że łatwo jest ale jakoś idzie
do tej pory nic takiego nie dźwigam prócz szklanka,woda w butelce,szczoteczka do zebów:)gazetkaitp
i głownie dużo chodze
raz wsiadłem do auta przejechałem max moze 1km i stwierdziłem ze tak sie nie da jezdziic wiec mnie wożą:) i tez jak musze cos zalatwic bez potrzeby nie wsiadam
dziś odwazylem sie pojechac do wawy (mam do niej 32 km) jako pasazer bo niestety musiałem i jakos bez wiekszego problemu
bo mysle ze droga byla bez wiekszych dziur.
lekarz kołnierz mi zalecił jeden miesiac wiec pewnie powoli bede go zdejmował po sylwestrze
teraz zdejmuje go do ubierania sie i golenia na chwile i nie powiem strach jest choc nie czuje zebym miesnie jakos mocno mial osłabione
spie w kolnierzu caly czas
ruchy glową wykonuje bardzo delikatnie i w minimalnym zakresie
na rehabilitacje to chyba za wczesnie 2 tyg po?
lekarz powiedzial ze minimum po 3-4 miesiacach dopiero na rehabilitacje
szyjki Wy ile po zaczynaliście się rehabilitować?
pzdr wszystkich:)
Początkująca
15-12-2015, 09:26:40

Ja od wczoraj zaczęłam fizykoterapię, ale tylko tens mam, nie ma co szaleć 😉
Początkujący
15-12-2015, 11:42:27

czesc
no Cwiety i bardzo dobrze ze nie szalejesz
Ja rehab zaczalem po tygodniu czy dwoch, ale na dol, szyi nie ruszali
dbaj o siebie i uwazaj, czasami tak niewinne rzeczy jak wyjazd autem nawet jako pasazer moga zaszkodzic
pozdr
G
Początkujący
16-12-2015, 09:35:38

szyjeczki mam pytanko
czy zamienialiście trochę w czasie powiedzmy funkcjonowania w domu kołnierz sztywny na miękki?
tak żeby trochę szyja odpoczęła bo miękki wygodniejszy:)
dzięki za odp.
Początkująca
16-12-2015, 10:31:08

Mi lekarz nie kazał nosić kołnierza wcale, znajoma miała operavje w tym samym czasie co ja i nosiła kołnierz sztywny tak jak ty, ale podobno po domu mogła zamieniać na miekki. Pozdrawiam
Początkująca
16-12-2015, 12:47:12

Witajcie;
Cwiety, ja zmieniałam kołnierz, tak jak rozmawialiśmy przez tel. Bywało, że na noc zakładałam miękki, w dzień nosiłam sztywny. W miękkim, na poduszce ortopedycznej lepiej się spało. Poza tym po kąpieli, jak sztywny był mokry.
Pozdrawiam;)
Początkujący
16-12-2015, 14:23:37

fakt Dore mówiłaś :)
zadzwonie jeszcze w wolnej chwili bo mam pare pytań:)
jakiś ostatnio roztrzepany jestem i parę rzeczy chyba nie dopilnowałem :)
Początkująca
17-12-2015, 19:49:07

Witajcie Szyjki!
Dzisiaj przeszłam lekkie załamanie, odebrałam wyniki z MR - ja oczywiście nic z niego nie kumam ale miałam również dzisiaj wizytę u lekarza rehabilitanta który rozpisywał mi zabiegi. W gabinecie spędziłam dokładnie zegarową godzinę, wnikliwe czytanie iwyniku MR,oglądnie zawartości płytki, badanie. Lekarz stwierdził że w jednym miejscu mam uszkodzony rdzeń w wyniku zbyt długiego ucisku, mam kolizję z korzeniami lewego nerwu C6 w otworze międzykręgowym, redukcję rezerwy płynowej worka oponowego na odcinku C5-C7.
Dostałam kategoryczny zakaz podnoszenia czegokolwiek, zakaz pochylania głowy do przodu oraz na boki ze skrętem. Generalnie wielkość opisu MR obecny jest o 50% dłuższy od mojego pierwszego po którym wylądowałam na stole operacyjnym ale położenie implantów jest prawidłowe. Jak myślicie może nie jest aż tak źle jak mi to przedstawiał lekarz.
Po przyjeździe do domu wrzuciłam na luz i stwierdziłam że poczekam na wizytę u operatora i jego opinię.
Grajur, co tam u Ciebie na tych "we wczasach", kiedy wracasz do normalnego życia . Ja od dzisiaj łykam jakieś wspomagacze typu ALAnerv i milgamma a w ramach rehabilitacji laser, prądy, krio i ćwiczenia. Dodatkowo jest realna szansa, że rehabilitacja zostanie przedłużona z 3 do 6 tygodni chociaż muszę dobrze przeliczyć żeby nie przekroczyć dni.
Jeżeli chodzi o rehabilitacje to ja dostałam skierowanie na pierwszej wizycie kontrolnej czyli po 4 tygodniach ale zaczęłam po 6 tygodniach -no wiecie polskie realia - kolejki.
Wszystkich cieplutko pozdrawiam-Roana

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: