Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
28-09-2017, 10:32:05

Grzegorz 55 lat. Cześć jestem tu nowy. Oto mój opis MR
"Tylna częściowo objęta osteofitami wypuklina obniżonego krążka m-k C5/C6 wyraźnie zwężająca otwory m-k oraz powodująca zwężenie kanału kręgowego do 7-8 mm w wymiarze ap z uciskiem worka oponowego i modelowaniem rdzenia kręgowego - dodatkowo z dyskretnym obrzękiem szpiku tylnych krawędzi tej przestrzeni międzytrzonowej.
Niewielka tylna wypuklina obniżonego krążka m-k C6/C7 z dyskretnym uszkodzeniem tylnej częśći pierścienia włóknistego, przewężająca otwory m-k oraz uciskająca worek oponowy z dyskretnym modelowaniem rdzenia kręgowego. Rdzeń kręgowy w zakresie badania o prawidłowej intensywności sygnału, bez zmian ogniskowych modelowany j.w."
Jedynym objawem w/w zmian jest ograniczona ruchomość szyji, odczuwam lekkie napięcie mięśniowe przy skręcie głowy w prawo oraz przy zginaniu głowy w prawo oraz szumy uszne. W badaniu neurologicznym nie mam żadnych zmian. Lekarz neurolog skierował mnie do neurochirurga który stwierdził że jedynym wyjściem jest zabieg aby nie doszło do mielopatii lub porażenia przy niefortunnym upadku, gdyż na poziomach C5/C6/C7 jest bardzo ciasno w kanałach kręgowych.
Jestem świadom zagrożenia z powodu stanu odcinka szyjnego ale mam jeszcze nadzieję że można to zrehabilitować. Około 25 lat temu byłem w podobnej sytuacji w odcinkiem lędźwiowym ale rehabilitacja uratowała mnie przed zabiegiem i nauczyła jak niwelować tan problem . Proszę o podpowiedź.
gość
28-09-2017, 14:38:42

Mysle ze zabieg bo stan szyi nie jest do konca dobry. Pytanie czy znajdzie Pan rehabilitanta ktory podejmie sie pracy z pana kręgosłupem nie kazdy będzie chcial zapewniam... ale musi Pan sie zorientować
gość
28-09-2017, 14:44:42

Do wtajemniczona :😊 jak to Pani robi ja sobie nie radzę boli i boli.
gość
29-09-2017, 09:00:10

Do Lidiabe ! Jestem 3 lata po operacji C5/C6 ,teraz znowu mam ucisk na rdzeń i skierowanie na operację.Proszę o pomoc , na czym polegają Twoje ćwiczenia ,mnie każdy mówi że jak ucisk na rdzeń to nic nie można robić ,żadnej rehabilitacji.Staram się oszczędzać i tak naprawdę nie odczuwam bólu ,ale na operację na razie też nie idę.Proszę poradź co mam robić ,żeby jak najdłużej wytrzymać
gość
30-09-2017, 03:36:32

Witam też mam mieć operacje na kręgosłup szyjny. Proszę mi powiedzieć których lekarzy polecacie i czy był ktoś operowany może w szpitalu w Olsztynie?
gość
30-09-2017, 16:51:26

Niby nie mam ucisku na rdzeń ale boli jak czort... niestabilnośc daje popalic. Nawet zniesienie lordozy boli mięśnie bola, glowa boli i co dalej
gość
01-10-2017, 08:08:38

Do ilka23, nie ma jednej recepty i jednego zestawu ćwiczeń. Ja przez dwa lata cierpiałam i nie mogłam się zdecydować na operację. I cały czas szukałam czegoś co mi pomoże. Metoda prób i błędów stworzyłam sobie taki zestaw który mi pomaga. Głównym celem, dla wszystkich, co mogę z czystym sumieniem polecić jest wzmocnienie WSZYSTKICH mięśni przykręgosłupowych! Najgorszą rzeczą jaką można zrobić to przestać się ruszać, bo boli. Ćwiczenia likwidują wszelkie przykurcze czy napięcia mięśniowe które są głównym powodem bólu. Ale trzeba słuchać co mówi swój organizm. Kiedy np zaczyna sie rwa barkowa. Nie mylić z zakwasami, bo to nie zaszkodzi.
cały czas przed... to już pięć lat ! ;)
gość
01-10-2017, 08:20:52

Super ale mogła Pani pracowac?
gość
01-10-2017, 10:54:33

Dziękuje Lidiabe!Czyli jak zrozumiałam ,tylko ćwiczenia a np.laser czy krio,czy inne zabiegi brałaś?Mnie lekarz powiedział że tylko kriokomora,zaś drugi dał laser,nie wiem co robić neurochirurg mówi że nic nie wolno
Wtajemniczona
01-10-2017, 20:51:17

lidiabe 2017-09-26 18:35:27
Też mam ucisk na rdzeń- od 6 lat I swoim zaparciem co do ćwiczeń, zmianie trybu zycia ucisk się zmniejszył, na tyle że znany profesor porównując dwa rezonansy powiedział: przy takiej poprawie nie miał bym serca pani operować. To były najpiękniejsze słowa które kiedykolwiek usłyszałam od lekarza :) Nie operowałam się, ćwiczę, nie dźwigam itp Dolegliwości mam, a jakże ale raz większe raz mniejsze. Bynajmniej nie takie żebym musiała brać leki (a najadłam się ich hohooo) Kiedy poczułam ulgę po tym że jest poprawa, wyrzuciłam z głowy to że grozi mi paraliż czterokonczynowy, i jest ok :D
Lidiabe - u mnie nie było ucisku, tylko modelowanie, ale też ćwiczę od 4 lat, staram się nie dźwigać, dbam o prawidłową postawę, dużo spaceruję i jest naprawde nieźle :). Paraliż czterokończynowy wyparłam od razu, choć od początku tez mnie nim straszono. Tak jak napisłaś - ważne jest wzmacnianie wszystkich mięsni posturalnych. Bardzo mi słuzy pilates, ale chodzę na zajęcia ukierunkowne na problemy z kregosłupem i jestem bardzo uważna na na sygnały z ciała i asertywnie odmawiam niektórych ćwiczeń, jesli czuję, że mi nie służą.
Pozdrawiam
Basia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: