Grzegorz 55 lat. Cześć jestem tu nowy. Oto mój opis MR
"Tylna częściowo objęta osteofitami wypuklina obniżonego krążka m-k C5/C6 wyraźnie zwężająca otwory m-k oraz powodująca zwężenie kanału kręgowego do 7-8 mm w wymiarze ap z uciskiem worka oponowego i modelowaniem rdzenia kręgowego - dodatkowo z dyskretnym obrzękiem szpiku tylnych krawędzi tej przestrzeni międzytrzonowej.
Niewielka tylna wypuklina obniżonego krążka m-k C6/C7 z dyskretnym uszkodzeniem tylnej częśći pierścienia włóknistego, przewężająca otwory m-k oraz uciskająca worek oponowy z dyskretnym modelowaniem rdzenia kręgowego. Rdzeń kręgowy w zakresie badania o prawidłowej intensywności sygnału, bez zmian ogniskowych modelowany j.w."
Jedynym objawem w/w zmian jest ograniczona ruchomość szyji, odczuwam lekkie napięcie mięśniowe przy skręcie głowy w prawo oraz przy zginaniu głowy w prawo oraz szumy uszne. W badaniu neurologicznym nie mam żadnych zmian. Lekarz neurolog skierował mnie do neurochirurga który stwierdził że jedynym wyjściem jest zabieg aby nie doszło do mielopatii lub porażenia przy niefortunnym upadku, gdyż na poziomach C5/C6/C7 jest bardzo ciasno w kanałach kręgowych.
Jestem świadom zagrożenia z powodu stanu odcinka szyjnego ale mam jeszcze nadzieję że można to zrehabilitować. Około 25 lat temu byłem w podobnej sytuacji w odcinkiem lędźwiowym ale rehabilitacja uratowała mnie przed zabiegiem i nauczyła jak niwelować tan problem . Proszę o podpowiedź.