Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
12-09-2015, 12:00:58

Witaj Piotr
czy możemy się jakoś meliowo skontaktować lub telefonicznie ?
sprawa dotyczy szyji, mam parę pytań.
jeśli możesz to poproszę o wiadomość na mojego meila cwiety7@interia.pl
Początkująca
12-09-2015, 12:08:10

Piotrze, to lekarz stwierdził, że po operacji miesiąc i do pracy. On również stwierdził, ż w moim przypadku tylko ruchomy dysk (nie tłumaczył, dlaczego).
Szukam ośrodka, gdzie nie musiałabym czekać 2 lat (tracę siłę mięśniową w ręce, ból jest coraz silniejszy, mam problemy z poruszaniem i zaburzone oddychanie).
Anka
anka1966
Początkująca
14-09-2015, 13:39:55

Witam wszystkich, no widzę że jakiś ruch w interesie się wznowił. Jestem po pierwszej kontroli u neurochirurga a dokładnie u jednego z 2 którzy robili moją szyjkę. Jestem przebadana, miała zrobione zdjęcie rtg. Dostała zwolnienie na kolejny miesiąc i skierowanie na rehabilitację-pilną, którą zaczynam 21 września. Rehabilitacja to cwiczenia rozciągające w obrębie barków, pole magnetyczne i masaż klasyczny okolic karku ale nie szyji. Na skierowaniu było napisane pilne i zostałam przyjęta poza kolejnością - podobno takie są zasady. Samopoczucie ogólnie dobre, coś tam boli, zwłaszcza kręgosłup poniżej miejsca operacji ale podobno tak ma byc jeszcze do 6 miesięcy. Neurochirurg stwierdziła, że czeka mnie wielomiesięczna rehabilitacja po operacji 3 poziomów. W dalszym ciągu uważam że w moim przypadku operacja to dobra decyzja.
Pozdrawiam wszystkich cierpiących i wolnych od bólu Roana
Forumowicz
14-09-2015, 17:19:19

Pozdrawiam Wszystkich przed ipo czy w trakcie.Roana może uda ci sie zalatwic hydro masaż dla mnie to zawsze rewelacja dla całego kregosłupa.ANKA musisz dzwonić do tych ośrodków ale MUSISZ uwzględnić odleglości bo tak do 120 km to da sie przezyc z póżniejszymi kontrolami po operacji.U mojego operatora to ogolnie termin mialem na wiosnę luty -kwiecień ale od września jak mnie dopadl ból udalo sie przyspieszyc na listopad .....
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
14-09-2015, 17:45:34

100anna,
neuro potraktował Cię "standardowo". z tego, co mi wiadomo, zdarzaja się wyjątki wśród nich. 2 lata to również standard w niektórych ośrodkach. część z nas chodziła na prywatną wizytę i wtedy lekarz załatwia termin dużo szybciej. masz powazne objawy i mysle, ze warto powalczyć. czy próbowałas rehabilitacji (też prywatnie, np.osteopatii, manualnej), zmieniłas tryb zycia, nie prowokujesz objawów (tzn.nie dźwigasz, nie zadzierasz głowy do góry, nie ślęczysz skrzywiona godzinami przy kompie), śpisz odpowiednio? jeśli tak to należy spróbować chyba prywatnie. jeśli nie dbasz o higiene kregosłupa to nalezy to zrobic. po zabiegu tez będziesz musiała to wdrożyć. więc warto teraz.
Piotruś, fajnie, że dyżurujesz :)
Ja podczytuję, z łapkami różnie jest. mam skierowanie na kolejny zabieg :( jakoś mi się nie spieszy. a ograniczenia ucza pokory :) więc 100 warto powalczyć :)
pozdrawiam wszystkie szyjki, te co piszą i te, co tylko cztają też :)
1. Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. 2. Zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone) 3. Zabieg 30.05.2014 (odbarczenie pośrednie ze spondylodezą międzystawową na c5/c6 Providence Dtrax)
Początkująca
15-09-2015, 06:39:08

Pozdrawiam, szyjka74
Ja jestem po wypadku (10 lat temu). Od tamtego czasu jestem pod opieką neurologa, byłam klika razy rehabilitowana, ale problem się jest coraz większy: o ile na początku to była operacja obejmująca 1 implant, to teraz lekarz mówi już o wymianie 3... Również objawy są coraz mocniejsze....
Wiem, czego mi nie wolno, ale w codziennym życiu bardzo trudno jest o tym pamiętać.
U neurochirurga byłam prywatnie, nie zdziwiła mnie długość czekania na operację, ale teksty lekarza w stylu "jest duży ucisk na kręgosłup", "z dnia na dzień nic pani nie grozi", "nie mam zaleceń, bo trudno ich przestrzegać" "proszę poszukać krótszych terminów w innych klinikach" + brak badania odruchów i dokładnego obejrzenia wyniku RM - no i nie wiem, czym właściwie mi grozi to czekanie 2 lata na operację....
Nie mówiąc o tym, że moja "regularna" neurolog w ogóle nie widziała konieczności ponownego RM (ostatni zrobiłam kilka lat temu, prywatnie) pomimo zmian w objawach ("podcinania nóg", zaniku mięśni, osłabienia siły mięśniowej, niewyobrażalnego bólu karku i głowy (ale plastry z morfiną przepisuje bez problemu

Nie wiem, czy czekać czy szukać krótszych terminów... i liczyć się z tym, że kiedyś nie ruszę ręką czy już nie wstanę (chyba w przypadku ucisku na rdzeń mniejsze czy większe porażenia to tylko kwestia czasu).
Anka
anka1966
gość
15-09-2015, 06:53:55

Aniu z tym uciskiem na rdzeń bywa różnie...Zbyt różnie by to przewidzieć...Ja sobie żyję z implantem, który uciska rdzeń już ponad 3 lata... Mimo wszczepienia protezy ruchomej kilka dni temu dowiedziałam się, że poleciał mi kolejny poziom (a miało się tak nie stać dzięki właśnie implantowi ruchomemu...)Poszukaj neurochirurga/fizjoterapeuty, który porządnie Cię zbada (graniczy to z cudem). Z uciskiem na rdzeń nie ma żartów, ale z operacjami też nie...Pisząc rehabilitacja masz na myśli pracę z fizjoterapeutą, tzw. rehabilitację czynnościową? Jak masz siły i czas, przetrzep forum.
Powodzenia!
Początkująca
16-09-2015, 07:51:27

Witam! Na razie byłam tylko czytającą a zwłaszcza roanę 01 :) problemy podobne i czas zabiegu też - u mnie 11.08. Wrocław- operator dr Jarosław Sakowski, implanty DIVA Spine Nova na poziomie C4-C5, C5-C6. Jak na razie wg oczekiwań. Od poniedziałku realizuję laser i magnetronik. Ale mam pytanie do wszystkich doświadczonych- od kiedy można stosować mazidła na bliznę, jakie mazidła i czy ktoś miał podejrzenia, że robi się bliznowiec? To tak na początek, pozdrawiam
gość
16-09-2015, 09:45:41

Grajur, mazidła można stosować po zdjęciu szwów i wygojeniu się ewentualnych strupków. Najpierw typu contratubex a później na bazie masy perłowej, które wybielają blizny. Na początku gojenia się rany mimo ,że na wierzchu wydaje się zamknięta może dochodzić do różnych zmian w okolicach blizny - lekki obrzęk pod skórą i uwypuklenie blizny - ale z czasem wszystko może się wchłonąć. Bliznowiec będzie narastał. Smaruj kilka razy dziennie to pomaga. Moja blizna po contatubexie zrobiła się płaska chociaż wcześniej były tam różne grudki.
Pawik , trzymam kciuki żeby wystarczyła rehabilitacja.😊
Moja szyjka w miarę ok. Oczywiście pojawiają się jakieś malutkie drętwienia i kłucia. Powoli wracam do pracy. A w grudniu. 3 tygodnie szpital rehabilitacyjny w Jantarze.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich,
Kamila
gość
16-09-2015, 11:35:09

Kamila dziękuję, trzymaj. bo nawet fizjo był ponury oglądając obraz, poziom niżej też już z coraz większą impresją na rdzeń :(
A ja Tobie życzę powodzenia, dbaj o siebie i pracuj!!! :)
Grajur, dokładnie masuj, pociągaj, mobilizuj tą bliznę. Ja używałam też preparatów z silikonem.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: