Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
01-04-2014, 18:52:53

jeżeli chodzi o tarczycę to macie rację ,operacja wpływa ,ja mam niedoczynność, do operacji tsh idealne ,po już niekoniecznie, wzrosło sporo i mam ewidentne objawy zapalenia tarczycy, powoli wychodzę na prostą z wynikami ,objawy przycichły, jest coraz lepiej. U mnie objawiało się to dodatkowo stanami depresyjnymi ,wahaniami nastrojów ,koszmar.
operacja 10.07.13 stabilizacja międzytrzonowa c6/7
Wtajemniczona
01-04-2014, 19:42:24

Anaku
a powiedz, czy bierzesz tyroksynę?
I czy u Ciebie to też jest autoimmunologczne zapalenie tarczycy?
Ja cały czas odczuwam zimno i mam ucisk na tchawicę i gardło.
Poza tym wszystko ok.
Pozdrawiam
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Forumowiczka
01-04-2014, 19:55:35

dyskobolka 2014-03-31 22:12:41 Asiu
widzisz, znowu Cię zaskoczę.
Jatrogenne oznacza mechaniczne, czyli uraz podczas operacji.
Tarczycę można uszkodzić nawet niedelikatnym badaniem, zbyt mocnym uciśnięciem.
Wśród przyczyn zapalenia podaje się również operacje neurochirurgiczne.......
Pozdrowienia pa
Nie wiedziałam :). Nawet mi to do głowy nie przyszło :)
Ale ja po operacji byłam bardzo przewrażliwiona na uwagi przeciwników operacji (między innymi miałam pierwszy raz w życiu bardzo poważny konflikt ze swoją mamą – obydwie się popłakałyśmy – każda wierząc w swoją rację i obrażając się na drugą) i potem jakoś tak z dużym (chyba nawet przesadnym) dystansem zaczęłam podchodzić do wiązania objawów z różnych organów właśnie z operacją. Ale to jest po prostu mój indywidualny przypadek no i kwestia sporów osobistych z bliskimi.
Akurat rok po operacji pojawiły się też u mnie pewne problemy – potem okazało się, że jest to pochodna zaburzeń hormonalnych, ale na tyle dyskretnych i rzadko spotykanych, że nie potrafiłam dojść do przyczyny (ani neurolog ani endokrynolog nie potrafili mi pomóc) – zaczęły mi się bardzo nasilać mioklonie przysenne – to są takie nagłe zrywy w momencie zasypiania. U mnie się to tak spotęgowało, ze mogłam przez 3-4 godziny nie umieć zasnąć, bo po prostu skakała mi ręka, noga, drgała żuchwa – bardzo jest to nieprzyjemne i mocno przerażające. Co innego jak macie takie coś raz- dwa razy przy zasypianiu – to jest normalne. Ale takie ataki po kilka godzin co kilka sekund są … okropnie dołujące psychicznie.
Koniec końców sama się zdiagnozowałam, teraz nawet mi to już przeszło, a jak czasem jeszcze wraca to już wiem dlaczego, kiedy może być no i najważniejsze, ze to nie jest nic poważnego.
Ale do czego zmierzam – oczywiście jak zapytałam mamę, czy w naszej rodzinie zdarzały się takie zaburzenia (to było jak szukałam przyczyny co się ze mną dzieje), to co usłyszałam?
Że mam to po operacji!!!!!
No i jak się potem nie wkurzać?
Całuski,
jesteście naprawdę skarbnicą wiedzy :)
Asia
Początkująca
01-04-2014, 20:45:03

Dobry wieczór
Kochani, u mnie niedoczynność zdiagnozowana przypadkiem rok temu. Niby w normie TSH (4,32) ale jednak do perfekcyjnej 1 daleko. Był to dla mnie bardzo stresujący czas. Od razu Pani endo powiedziała, że TSH szaleje przy stresie. Zaczęłam przyjmować tyroksynę małą dawkę na początek i o dziwo po dwóch miesiącach wynik 1,32. Kontynuowałam, trochę większa dawka i tak... wynik w jednym miesiącu potrafił być przy tej samej dawce 1,7 w sierpniu 3,2 (w listopadzie przy większej dawce), a ponad 2 w lutym. Za to Ft4 wyszło poza granice.
Pani endokrynolog poleciła by obniżyć i obserwować.
Obniżyłam na 4 tygodnie. Robiłam wynik tydzień temu i spodziewałam się sporego TSH i obniżenia Ft4, a tu.... 1,7 TSH 18 FT4. - czyli wynik prawie idealny.
I tu mam dwie teorie... albo to, że nie stresuję się i pogodziłam się z koniecznością zabiegu, albo to, że łykam witaminę D3, która wg wielu endo leczy tarczycę.
Jestem jednak pewna, że zabiegi operacyjne rozwalają gospodarkę hormonalną, ktoś wcześniej wspomniał, że wypadają włosy - o tak i to garściami tak po miesiącu u mnie, a później wszystko mija i odrastają. Więc reszta hormonów pewnie tez szaleje, zwłaszcza u osób z predyspozycjami genetycznymi.
No i to, że moja endo powiedziała, 4 tygodnie po zabiegu koniecznie z wynikami u mnie, a najpóźniej w czerwcu.
Cudownie, że poruszacie ten temat, nie wpadłabym na to... a jednak coś w tym jest czy to zabieg, czy stres, trzeba kontrolować.
P.s. wspaniale tu być i czerpać wiedzę od Was - dziękuję
Początkująca
02-04-2014, 04:56:46

Do Anaku.jakie mialas dolegliwosci po zabiegu?ja tez mam stabilizacje c6/c7.jestem tydzien po zabiegu,nie jest zle.np.dzis jak wstalam z lozka mialam zawroty glowy.bol pojawia sie jak dluzej siedze.najlepiej jest jak chodze.pozdrawiam wszystkich ,
Wtajemniczona
02-04-2014, 05:56:22

Hej, Wasza wiedza i doświadczenia to po prostu najlepsza encyklopedia świata!
Też zrobię sobie te badania na tarczyce.tym bardziej, że przypomniało mi się, že kilka lat temu byłam u endokrynologa i coś am było, bo brałam jakieś leki, ale zaniedbałam. I teraz dopiero ta pooperacyjną gula w gardle mnie motywuje i to, co piszecie.
Małgsiu, mnie też najlepiej jak chodzę :) i dopóki mam zwolńienie to mogę sobie spacerować, ale w pracy to już kaplica.. Siedzenie za kompem, siedzenie w aucie. Spacery w weekendy :(
W Attisie na Górczewskiej w Wawie już nie zapisują na rehabilitację! Poszłam ze skierowaniem od neuro...nie ma, limity wyszły. Może będą w lipcu a może nie i wtedy to dopiero na późną jesień albo następny rok. Kino!
Dzisiaj zamierzam obdzwaniać inne placöwki.
Ściskam Was wiosennie
Kasia
gość
02-04-2014, 07:36:17

Czesc szyjkowe robaczki
Melduje ze pojechalam autem do doktore na kontrole dzis samodzielnie. wszelkie bole przeszly i czuje sie naprawde super....rzecz jasna bez fantazji
Kupilam plastry , wciaz bez moczenia szyjki i zgodnie z kodeksem szyjek
Od dnia operacji odespalam te 10 miesiecy bezsennych i przechodzonych....podusia i spie jak dziecko.
Mialam taki moment bolowy zreszta pisalam Wam tutaj ale posmarowane , wymasowane ...przez meza rzecz jasna i jest ok naprawde.../ posmarowane mascia i masowane leczniczo zeby do glowy komus nie przychodzily glupoty/
Kurcze tak dobrze to juz od wielu miesiecy sie nie czulam...wszystkie bolesci poszly w .....nie bede brzydko pisac za dobry humor mam dzis.
w gardelku gula duuuuuzo mniejsza jem i pije normalnie, znaczy potrzeba bylo chwili po operacji zeby funkcjonowalo gardziolko normalnie.
i tak tak pamietam zeby sie tym dobrym samopoczuciem nie zachlysnac i nie narobic glupot po ktorych czlek cierpi. Znaczy wszystko ale z umiarem.....czyli zycie
Wszystkim szyjkom dobrego samopoczucia.
Dorota
Życie jest łatwiejsze niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym, co jest nie do przyjęcia, obywać się bez tego, co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia.
Wtajemniczona
02-04-2014, 08:04:09

Dorota jesteś Wielka!
Cudownie, że się tak wspaniale czujesz! I sama autem?! Zazdroszczę odwagi! Ja jeszcze czekam na swój moment :)
Kasia
Początkująca
02-04-2014, 11:10:54

Dorota!
super tak trzymaj! Tylko pamiętaj zawsze o odrobinie rozsądku jako dobrym doradcy
1 luty 2014 - operacja C5/6 i C6/7 Implanty Peek Rabea
Początkująca
02-04-2014, 12:41:49

witam wszystkich. jestem kilka dni po operacji ACDF c5c6 i c6c7 i od wczoraj przy lezeniu dretwieje mi prawa reka i czesc twarzy (po okiem) i maly palec u lewej reki. czy ktos z was tez tak mial??

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: